Göz Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Göz Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Medikal amaçlı kullanılan bitkilerin gün geçtikçe daha çok rağbet görmesi ve doğal tedavi yöntemlerine olan ilginin artması geçmişten günümüze gelen pek çok yöntemin yeniden gündem olmasını sağlamıştır. Bu bitkisel tedavilerden biri olan göz otu nedir sorusunun sıkça sorulmasına neden olurken, içeriğimizde göz otunun faydaları gibi merak ettiğiniz tüm detaylar açıklanmaktadır.
Göz veya Gözlük Otu Nedir?
Görüntüsüyle son derece cezbedici yabani bitkilerden biri olan göz veya diğer adıyla gözlük otu üzerinde beyaz çiçeklerle süslenen bir bitki olup faydalarını da bu çiçeklere borçlu olmaktadır. Özellikle cilt ve göz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmasıyla bilinen bu bitki toplanmakta ve çiçekleri kurutularak kullanılmaktadır.
İçerisinde birtakım alkaloidler bulunan ve aynı zamanda glikozid bakımından da zengin olan bu bitki, bahsedilen içerikleri sayesinde pek çok faydayı bir araya getirmektedir. Görünümünü detaylandırmak gerekirse dantela adı verilen ve dik görünümlü yaprak tipine sahip olan bu otlar, kırmızı ve mavi beneklere sahip beyaz çiçeklerle son derece göz alıcı bulunmaktadır.
Göze benzediği için bu ismi alan çiçeklerin kullanımı aslında bir hayli eskiye dayanmaktadır. Gözlük otu nasıl kullanılır detaylandırmadan öncesinde bu otun geçmişinin 10 bin yıl öncesine kadar uzandığını bilmeniz oldukça faydalı olacaktır. Günümüzde de alternatif tıp dünyasında yerini alarak pek çok kişi tarafından şikayetlerini ortadan kaldırma amacıyla kullanılan bu bitki, farklı şekillerde tüketilebilmekte, ancak kullanılması gereken doz ise önemli olmaktadır.
Gözlük Otu Bileşikleri Nelerdir?
İçerisinde flavonoid luteolin ve quercetin gibi son derece önemli ve faydalı bileşenler bulunan bu otun bahsedilen içerikleri sayesinde burun akıntısı, göz sulanası ve alerjik reaksiyon gibi şikayetlere iyi gelmesi mümkün olmaktadır. Bahsedilen bileşenler histamin salgılayan ve mast hücreleri olarak adlandırılan savunma hücrelerinin baskılanmasını sağlayarak bahar nezlesi gibi aşırı duyarlılıkla ilişkili hastalıkların belirtilerini ortadan kaldırabilmektedir.
Ayrıca iridoidler olarak adlandırılan bileşikler içeren otun, bir araştırma sonucunda bu içeriği sayesinde kalp krizine neden olabilen ve kalbin kan pompalama gücünü etkileyebilen kalp dokusundaki hasar riskini en aza indirmeye yardımcı olabildiği görülmüştür.
Göz Otu Nelere İyi Gelir?
Pek çok faydası bulunan gözlük otunun nelere tam olarak iyi geldiğini kesin şekilde öğrenmek adına yapılan çalışmalar devam etmektedir. Ancak bitkinin içerdiği bileşenlerden ve şimdiye kadar alternatif tıpta başarılı sonuçlar verdiği kullanım alanlarından yola çıkarak pek çok rahatsızlığın önüne geçilebilmesi mümkün olmaktadır.
Göz Tahrişini Hafifletir
Hem hayvanlarda hem insanlarda yapılan göz otu hangi hastalıklara iyi gelir konulu deneylerin sonucunda bu otun göz problemlerini hafifletebileceği görülmüştür. İnsan gözündeki kornea kısmında meydana gelen iltihabi oluşumları hafifletmede etkili olan bu ot, özellikle sarı papatya ile birlikte bir kür olarak uygulandığında gözü yaşartan iltihapların kurumasında etkili olabilmektedir.
Cilt Sağlığını Korur
Yapılan bir araştırmada serbest radikal olarak bilinen ve vücuda zararlarıyla tanınan moleküllerin göz otunun faydaları sayesinde en aza indirgendiği ve özellikle güneş ışınlarının ciltteki hasarının bu şekilde önlenebildiği görülmüştür. Güneş kaynaklı serbest radikallerin cilt kanserine neden olabildiği bilindiğinden bu gibi hasarların önlenmesi ise bir hayli önemli olmaktadır.
Kan Şekerini Dengeler
Yüksek kan şekeri kadar düşen kan şekerinin de riskli bir durum olması, yine bu otun görevlerine başvurmayı gerektirebilir. Öyle ki açlık kan şekerinin düşük olması nedeniyle belirtiler gösteren kişilerin göz otu kullananlar arasına dahil olması belirtilerini kontrol altına almasına yardımcı olabilmektedir.
Soğuk Algınlığını Yatıştırır
Öksürük veya burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren soğuk algınlığı yine bu otun etkileriyle hafifletilebilmekte, anti-enflamatuarlar içerdiği için vücuttaki iltihabi oluşumların önüne geçebilen bu otla enfeksiyonların belirtilerini azaltmak mümkün olabilmektedir.
Karaciğer Sağlığını Destekler
İçerisinde bahsedildiği gibi aucubinin isimli bir içerik bulunduran ve bu sayede karaciğeri hem serbest radikallerden hem toksin etkili maddelerden hem de virüs gibi patojenlerden koruyabileceği düşünülen göz otu kullananların yorumları incelendiğinde karaciğer dostu bitkilerden olduğunu desteklemektedir.
Göz Otu Ne Kadar Kullanılmalıdır?
Farklı kullanım şekilleri bulunan otun göz damlası, kapsül veya sıvı ekstrat şeklinde piyasada bulunması mümkündür. Henüz ne kadar kullanılması gerektiği yani ideal dozu hakkında bilgi bulunmasa da göz otu ne kadar kullanılmalı sorusuna verilen standart yanıtlar bulunmaktadır.
Ürünü sıvı olarak kullanmak isteyenlerin günde 3 defa olmak kaydıyla 1-2 ml. kadar alması, kapsül ilaç halinde alanların dil altında çözünen türden maksimum 3 ila 5 kapsül alması, göz damlası formunun günde 1 ila 3 kere kullanılacak şekilde 1 damla damlatılması veya çay olarak tüketilmesi uygun bulunmaktadır.
Göz otu çayı tüketmek isteyenlerin ise 1 bardak kaynar su için 1-2 çay kaşığı kadar otun kurutulmuşundan atması ve 5 ila 10 dakika bekledikten sonra süzerek tüketmesi yeterli olmaktadır. Bahsedilen tüm ürün formları gibi çayın da ne kadar tüketilmesi gerektiği kişiden kişiye değişebilmekte, konuya dair uzman görüşü alınması önerilmektedir.
Göz Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Bilinen ve ispatlanmış herhangi bir göz otu yan etkileri listesi bulunmamakla birlikte ürünün aşırı dozda kullanımı elbette bazı istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Uzman doktora danışarak ve ideal dozda kullanılması gereken ürünün özellikle hamileler, emziren anneler veya bebekler için kullanımı önerilmemektedir. Herhangi bir hastalığı nedeniyle düzenli ilaç kullananların da yine ürünü düzenli şekilde kullanmadan önce ilaçla herhangi bir tepkimeye girip girmediğinden emin olmak adına doktoruna danışması önerilmektedir.