Bamya Tohumunun Faydaları ve Zararları
Makalede Neler Var
Bamya Tohumunun Faydaları ve Zararları? Bamya bitkisi yeşil çiçekleri olan bir bitkidir. Bamya, insan vücuduna faydalı olduğundan dolayı eski tarihlerden bu yana tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Bamya bitkisinin olduğu kadar bamya tohumunun da insan vücudu açısından birçok faydaları bulunmaktadır. Bamya tohumunda yüksek oranda potasyum, mineral, lif ve C vitamini bulunur. Bamya tohumu, sağlığa önemli katkıları olan yüksek miktarda çözünür lif içerir. Ek olarak, az miktar bamya tohumu, günlük önerilen en az %10 folik asit, B2 ve B6 vitamini sağlar. Ayrıca bu değerli besin, önemli miktarda magnezyum, C ile A vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir, protein ve karbonhidrat içerir.
Halk arasında ” Hanımın Parmağı ” olarak bilinen bamya tohumu düşük kalorisi ve sağlığa faydalarından dolayı diyet yemeklerinde sıklıkla tüketilmektedir. Hızlı kilo vermek için tüketilmesi önerilen bamya tohumu ayrıca şeker miktarını düzenler.
Sizlere bu yazımızda sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bamya tohumu nedir, bamya tohumunun faydaları ve bamya tohumu nasıl kullanılır hakkında tüm bilgileri ayrıntılı olarak vermeye çalışacağım.
Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Değerli besinler arasında bir güç merkezi olan bamya tohumu, insan vücuduna çok sayıda fayda sağlar. Yüksek antioksidan yiyecek olarak bilinen bamya tohumu, kardiyovasküler ve koroner kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, sindirim hastalıkları ve hatta bazı kanserlerde iyileşmeyi yüksek oranda destekleyebilir. Bamya, tiamin, B6 ile B2 vitamini, folik asit, riboflavin, çinko ve lif dâhil olmak üzere birçok vitamin ve mineral de bol miktarda bulunur.
Bamya Tohumu İyi Bir Kalsiyum Kaynağıdır
Bamya tohumu, kalsiyum ve magnezyum eksikliğini önlemeye yardımcı bol kalsiyum ve magnezyum sağlar. Sağlıklı kemiklere sahip olmaya ek olarak, kalp ritimlerini, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düzenlemek için kalsiyum gerekir. Aynı zamanda kas fonksiyonu ve sinir sinyalleme fonksiyonlarına da yüksek oranda yardımcı olur. Laktoz intoleransı semptomlarından muzdarip olan kişiler ya da veganlar ve vejetaryenler için bamya tohumu, süt eksikliğini giderme ve yeterli kalsiyum sağlamaya yardımcı olur. Porsiyon başına yaklaşık 51 miligram kalsiyum sağlar.
Bamya Tohumu Kalp Sağlığını Geliştirir
Bamya tohumu içindeki çözünebilir lif sayesinde doğal olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve bu nedenle kardiyovasküler hastalık olasılığını azaltır. Bamya tohumu tüketmek, vücudun kolesterol seviyelerini yönetmek için etkili bir yöntemdir. Bamya tohumu ayrıca, yalnızca bağırsaklarda safra oluşumunu değiştirerek, yüksek kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilecek pektin maddesi sağlar.
Bamya Tohumu Görme Yeteneğini Geliştirir
Bamya tohumu bazı ülkelerde tıbbi olarak görme yeteneğini geliştirmek için kullanılır. Bamya tohumları, kusursuz bir görme yeteneğini (sağlıklı bir cilt ile birlikte) sürdürmek için önemli bir besleyici olan A vitamini ve beta-karoten kaynağıdır. Tüm bunlarla beraber gözle ilişkili hastalıkları önlemeye yüksek oranda yardımcı olabilir.
Bamya Tohumu İyi Protein Kaynağıdır
Bamya tohumunun beslenmeye katkıları o kadar çoktur ki hem lif hem lizin hem de triptofan amino asitlerinin protein dengesi olarak adlandırılmıştır. 2007 yılında yapılan bir araştırmada bamya tohumu tüketenlerin vücutlarında yeterli düzeyde protein olduğu görülmüştür.
Bamya Tohumu Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur
Bamya tohumu kolesterol düşürücü yiyecekler listesindedir. Bamya tohumu safra asitlerinde bulunan aşırı kolesterol ve toksinleri bağlayarak karaciğerin bunları ortadan kaldırmasını kolaylaştırır. Bamya tohumu, plazma replasmanı veya kan hacmi genişleticisi olarak tıp alanında da kullanılmaktadır.
Bamya Tohumu Kan Şekerini Stabilize Etmeye Yardımcı Olur
Bamya tohumu, şekerin bağırsak kanalından emilme hızını düzenleyerek kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. 2011 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada, diyabetli hastaları tedavi etmek için bamya kabuğundan ve bamya tohumlarından bir toz yapıldı. Toz verilen hastalarda, tozu kullanmayan hastalara göre daha düşük kan şekeri ve yağ seviyeleri görüldü.
Bilimsel araştırmalara ek olarak, birçok diyabet hastası, bamya tohumlarını gece boyunca suya batırdıklarını ve ardından sabahları bu suyu içtikten sonra kan şekeri seviyelerinde ciddi oranda düşüşler yaşadıklarını bildirmişlerdir. Bazı ülkelerde kavrulmuş bamya tohumları geleneksel bir diyabet ilacı olarak nesiller boyunca kullanılmaktadır.
Bamya Tohumu Sindirimi Ve Bağırsak Hareketlerini Düzenler
Bamya tohumu, özellikle kolorektal kanser olmak üzere bazı kanser türlerinin riskini azaltarak bağırsak yolunu sağlıklı tutmaya yardımcı olan çözünmez lif içerir. Yine yapılan bir araştırmada bamyaların kalın bağırsakların yağlanmasına yardımcı olduğu ve dışkılara yığın kattığı; bu nedenle kabızlığın önlenmesine yardımcı olduğu ve doğal bir müshil olarak çalıştığı görülmüştür. Bağırsak kanallarını tahriş edebilen sert laksatiflerin aksine, bamya tohumunun bağırsakları yatıştırıcı özelliği vardır ve daha kolay eliminasyonu teşvik etmeye yardımcı olur.
Bamya Tohumu Osteoporoza (Kemik Erimesine) İyi Gelir
Bamya tohumu gibi K vitamini bakımından çok zengin olan gıdalar kemikler için oldukça iyidir. K vitamini vücuttaki kemiklerin kalsiyumu iyi bir şekilde emmesine yardımcı olur. 2009 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırmada, yeterince K vitamini tüketen insanların çok güçlü ve daha az kırılan kemiklere sahip olduğu görülmüştür. Osteoporoz olarak bilinen kemik erimesine karşı da oldukça faydalıdır.
Bamya Tohumu Yorgunluğu Ve Stresi Giderir
Bamya tohumu, yorgunluk karşıtı bir yiyecek olarak kabul edilir ve araştırmacılar, bu etkinin tohumlarda polifenol ve flavonoid adı verilen doğal kimyasal maddelerden kaynaklandığını düşünmektedir. Bamya tohumlarının yoğun fiziksel aktivite sonrası laktik asit ve kan üre azotu (BUN) seviyelerini azalttığı görülmüştür.
Tohumların ayrıca karaciğerde glikojen depolamayı arttırdığı ve bu da dayanıklılık aktivitesinde daha iyi yakıt kullanımı sağladığı görülmüştür. Ayrıca dolaşımdaki antioksidanlarda ve süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz seviyelerinde bir artış görüldü. Bu bileşikler, fiziksel yorgunluğun önemli bir parçası olan egzersiz sırasında ortaya çıkan aşırı ROS(reaktif oksijen) ile savaşabilir. Bu etkilerin ayrıca yorgunluk iyileşmesini desteklediği bulundu.
Bamya tohumu vücut yorgunluğuna olduğu kadar stres ve siniri de oldukça azaltır. Kardiyovasküler ve diyabete yüksek oranda fayda sağlayan bamya tohumu bundan dolayı daha aktif bir yaşam tarzı sağlar.
Bamya Tohumu Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bamya tohumunun zengin C vitamini içeriği ve antioksidan bileşenleri, güvenli olmayan serbest radikallere karşı iyi bir bağışıklık arttırıcı olarak kullanılır ve aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekler. C vitamini bağışıklık sistemini daha fazla beyaz kan hücresi oluşturmaya teşvik eder ve bu da vücuttaki diğer yabancı patojenlere ve materyallere karşı savaşmaya yardımcı olur.
Bamya Tohumunu Kimler Tüketmelidir?
Bamya tohumunu, sunduğu çok çeşitli sağlık yararları için herkes tüketebilir. Ayrıca aşağıdaki sorunları yaşayan kişiler semptomların azalması için bamya tohumunu tüketmeleri önerilir;
- Dislipidemi, yüksek kolesterol, yüksek trigliserit veya düşük HDL, kolesterol riski taşıyan kişiler,
- Kan şekeri sorunu olanlar, özellikle Tip 2 diyabet hastaları,
- Detoksifikasyon programını takip eden herkes,
- Disbiyoz tedavisi gören hastalar,
- Tekrarlayan H. pylori enfeksiyonları olmuş veya gastrit sorunu olanlar,
- Sporcular veya sürekli yorgun halde olanlar,
- Stresli kişiler rahatlıkla tüketebilir.
Bamya Tohumu Zayıflatır Mı
Zayıflamak ve kilo vermek için en etkili gıdalardan biride bamya tohumudur. Bamya tohumu lifli olduğundan gün boyu tokluk hissi verir. Sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini temizleyen bamya bu sayede hızlı kilo vermenizi sağlar. Eğer zayıflamak istiyorsanız diyet listenize kesinlikle bamya eklemelisiniz.
Bamya Tohumu Kilo Vermeyi Kolaylaştırır
Yüksek lif içeriğinden dolayı bamya tohumu tüketimi, kilo yönetimine yardımcı olur. Yapılan çalışmalar, bu tohumun doygunluğu arttırmada etkili olduğunu göstermiştir ve bu durum da insanların aşırı yeme isteğinin kaçınmasını sağlar. Uzmanlar, vücuttaki diyetsel kalsiyum eksikliğinin açlığın artmasına neden olabileceğini ve bunun kilo verme girişimlerini etkileyebileceğini kanıtlamışlardır. Yakın dönemde yayınlanan bir araştırma, diyet kalsiyumundaki bir artışın toplam vücut yağının yanı sıra gövde bölgesi çevresindeki yağda da önemli bir düşüşe yol açtığını göstermiştir.
Bamya Tohumu Nasıl İçilir
Bamya tohumu kürü nasıl yapılır bamya tohumu nasıl hazırlanır ve içilir sorusuna cevap vermek istiyorum. Bir tatlı kaşığı bamya tohumunu akşam yatmadan önce bir bardak suyun içerisine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah kalkınca suyun için ve içerisinde bulunan bamya tohumlarını tüketin yada çiğneyerek bitirin. Düzenli olarak 3 ay boyunca uygulamanız gerekmektedir.
Bamya Tohumu Diz Ağrıları İçin Nasıl Kullanılır
Bamya tohumunun eklem sıvılarına faydalı olduğu bilinmektedir. Dizde eklem ağrılarına ve kireçlenmeye iyi gelen bamya tohumu sabah aç karınla 10 tane bamya tohumu bir bardak su ile beraber 3 ay boyunca tüketirseniz diz ağrılarının yok olduğunu görebilirsiniz.
Bamya Tohumu Kemik Sağlığını Geliştirir
Bamya tohumu, günlük önerilen mineral alımının neredeyse %5’i kadar önemli miktarda kalsiyum içerir. Kalsiyum, özellikle de menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı bireylerde, yüksek kemik mineral yoğunluğunu arttırmada esastır. Yapılan birçok çalışma, yüksek kalsiyum içerikli gıda alımının erişkinlerde osteoporozun yanı sıra kemik kaybının ve kırıkların önlenmesine de yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu tohum ayrıca, vücuttaki eksikliği osteoporoza katkıda bulunan magnezyum içerir.
Magnezyum eksikliğinin, iltihaplanma, kemiklerde kristal oluşumu, kemik oluşumunda azalma ve oksidatif stres gibi osteoporoz faktörlerine katkıda bulunduğu bilinir. Tüm bunlarla beraber bu tohum, kemik sağlığını geliştirme konusunda önemli bir besin maddesi olan manganez bakımından da zengindir. Son dönemlerde yapılan çalışmalar, kalsiyum, bakır ve çinko ile birlikte manganezin alımındaki bir artışın özellikle menopoz sonrası kadınlarda spinal kemik kaybını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bamya Tohumu Astım İçin Faydalı Mı
Astım için doğal reçetelerden biride bamya tohumudur. Astım ve bronşite iyi gelen bamya tohumu tarifi ile 1 ay içerisinde sorunun azalarak yok olduğu göreceksiniz.
- Bamya tohumu (yenilebilir, yani ekim için ilaçlanmamış olacak)
- Hakiki doğal bal
- Hakiki zeytinyağı
Bamya tohumu aktarda çektirip un haline getirmeniz gerekmektedir. Un haline getirdikten sonra evde elek ile iyice eleyin ve cam kase içerisine göz kararı bal, zeytinyağı ve bamya tohumu ekleyip karıştırın. Macun kıvamına geldikten sonra cam kavanoz içerisinde saklayın. Her gün aç karnına yemeklerden yarım saat önce bir kaşık alıyoruz. 1 hafta boyunca her gün 1 kaşık yeterlidir.
Bamya Tohumunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Bamya tohumunun cilde faydaları arasında en dikkat çekici olanı kollajen ve elastin artışını sağlamasıdır. Ayrıca bu tohum sivilce ile akneyi tedavi eder, yara izlerini azaltır ve cilde, doğal bir şekilde parlaklık kazandırır. Son yapılan araştırmalar bu tohumun, oksidasyon ve iltihaplanmayı önleyerek kırışıklıkları önleyebileceğini göstermiştir. Ek olarak, mineral histamin üretimini engelleyerek egzama gibi cilt alerjilerinin yönetimine de yardımcı olabilir.
Bamya Tohumunun Saça Faydaları Nelerdir?
Bamya tohumunun saça faydaları arasında ise saç dökülmesini önlemek, nemlendirmek, saç folikülleri ile saç derisini beslemek ve canlandırmak bulunur.
Bamya Tohumunu Zararları
Bamya tohumun faydaları nelerdir hakkında sizlere bilgi verdikten sonra bamya tohumunun zararları hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Bamya tohumunun yan etkileri yada her hangi bir zararı olmadığı bilinmektedir. Unutulmaması gereken husus ise mümkün oldukça aşırıya kaçmadan tüketilmesidir. Her şeyin azı karar çoğu zarar sözünü unutmayın…
Bamya Tohumu Faydaları Hakkında Tüm Sorular
Bamya tohumu hakkında merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Sizler aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazara bilirsiniz.
Bamya tohumu aktar da bulunur mu
Bamya tohumunu aktarlarda bulmanız mümkün.
Bamya tohumu aç mı tok mu içilir
Bamya tohumu genelde sabah aç karınla yemeklerden yarım saat önce tüketilmesi önerilir.
Bamya tohumu bağırsakları çalıştırır mı
Bamya tohumu bağışıklık sistemini ve bağırsakları çalıştıran ve temizleyen etkiye sahiptir.
Bamya tohumu diz ağrısına iyi gelir mi
Diz ve eklem ağrılarını geçirmek için bamya tohumu kürünü uygulayabilirsiniz.
Bamya tohumu günde kaç tane tüketilir
Bamya tohumu günde 10 tane tüketilmesi yeterlidir. Her hangi bir zararı ve yan etkisi olmamasına karşın fazla tüketilmesi önerilmez.
Sizlere bu yazımızda bamya tohumunun faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Peki ya siz bamya tohumu hakkında neler düşünüyorsunuz yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Bamya tohumu kürü diz agrisi için nasıl yspilir