Damar Atması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Damar Atması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Damar Atması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? Damar atması, pek çok kişide görülen ama çok ciddi bir sağlık sorunu olmayan bir problemdir. Vücudun her hangi bir bölgesinde değil, çeşitli bölgelerinde görülen sorundur. Çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmadığı gibi bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu nedenle damar atması sorunu yaşayan kişilerde farklı çeşitte semptomlar varsa mutlaka hekime başvurmaları önerilir. Damar ataması eğer bir hastalığın habercisi ise mutlaka baştan önlem alınmalı ve gerekli tedaviler yapılmalıdır.

Damar atması, pek çok kişide damar tıkanıklığının bir habercisi olabiliyor. Bu nedenle yoğun ve hiç geçemeyen damar atması sorunlarının peşinden gidilmelidir. Aksi halde ileride daha büyük sorunların başlangıcı olabilir. Eğer vücudunuzun her hangi bir bölgesinde damar atması sorunları ile karşı karşıya kalıyorsanız, damar atması neden olur? Nasıl tedavi edilir? Gibi sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Damar Atmasının Nedenleri

Damar atması bazı durumlarda hastalık habercisi olabilirken, bazı durumlarda vücuttaki bir takım vitamin ve mineral eksikliğinden de kaynaklı olabiliyor. Bu nedenle vücudunuz için gerekli olacak tüm vitamin ve mineralleri doğal besinler ile almanız gerekmektedir. Eğer eksik vitamin ve minerallerin seviyesi yüksek ise o halde gerekli tahlilleri yaptırıp, uzman bir doktor gözetiminde takviye vitamin ve minerallerin alınması önerilir. Öte yandan damar atmasının diğer nedenleri ise;

  • Magnezyum eksikliği; magnezyum eksikliğinin bir belirtisi olarak damar atmaları görülebilir. Özellikle damar atması ile beraber, hazımsızlık gibi sorunları da yaşıyorsanız o halde magnezyum değerlerinize baktırmanız önemlidir. Daha sonra tedaviye başlayabilirsiniz.
  • Yetersiz kalsiyum alma; yetersiz kalsiyum da damar atması sorunlarına neden olabiliyor. Bu sebeple mutlaka yeşil yapraklı gıdaların bolca tüketilmesi önerilmektedir.
  • B12 vitamini eksikliği; b gurubu vitaminler hem beyin sağlığı için hem de damar sağlığı için önemlidir. Özellikle beyin damarları sağlığı için mutlaka b12 vitaminin alınmasında fayda vardır.
  • D vitamini eksikliği; pek çok kişide görülen damar atması sorunlarının başında d vitamini eksikliği gelmektedir. Dolayısı ile güneşte kalma sürenizi yükseltmenizde fayda vardır.
  • Damar atması yaşanan bölgenin uzun süre basınç altında kalması; özellikle ağır işlerde çalışan kişiler de bu tür sorunlar çok sık yaşanmaktadır. Bu konuda damarların ezilmemesine ekstra özen göstermenizde fayda vardır.
  • Hareketsiz yaşama bağlı olarak görülen tembel kas sorunu; günümüzde masa başı çalışma olanaklarının çoğalması nedeni ile pek çok sorun gibi damar atması sorunları da sıklıkla yaşanabilir. Bu nedenle kendiniz için ufak molalar vermeniz ve yürüyüşler yapmanız önerilmektedir.
  • Aşırı kilo; vücutta yağ birikmesi damarlara baskı uygulayacağı için damar atması sorunları görülebiliyor. Bu nedenle vücut sağlığı için mutlaka kilolarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Yoğun çalışma temposu ve stres gibi faktörler; yoğun çalışma temposunda olan kişilerde damar sertlikleri ve damar atması sorunları daha fazla görülmektedir. Bu gibi durumlarda dinlenme yeterli olacaktır.
  • Sürekli aynı pozisyonda kalmak; uzun süre ayı pozisyonda kalmak damarların kan akışını bozacaktır. Bu nedenle bilhassa ayalarınızın ve bacaklarınızın hareket etmesine özen göstermeniz gerekir.
  • Yorgunluk; gün içinde yaşanan bir takım vücut yorgunlukları damar bozulmalarına ve damar atması sorunlarına neden olabiliyor. Gün içinde kendinize rutin dinlenme alanları oluşturmanızda fayda vardır. Özellikle ilerleyen yaştaki kişiler için dinlenmek ve molalar vermek önemli olacaktır.
  • Aşırı ve zor spor yapmak; kasları zorlayacak ve damarların gerilmesine neden olacak spor hareketleri de damar atmasına yol açabilir. Bu nedenle ani spor hareketleri yapmaktan kesinlikle kaçınmanız ve kasları zorlayacak hareketler yapamamanız gerekir.
  • Çeşitli travmatik durumlar; araba kazaları ve çeşitli iş kazaları gibi durumlarda damar atması sık yaşanan sorunlardan biridir. Doktor tedavisi gerekebilir.
  • Çeşitli hormonal dengesizlikler; daha çok kadınlarda görülen hormonal dengesizlikler bazen beraberinde bu türlü sorunları getirir. Ancak bu durumda pek fazla korkulacak sorunlar yoktur.
  • Yüksek tansiyon; damar içinde yaşanan kronik hastalıklar damar atması sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Ancak tansiyonu dengelediğinizde bu türlü sorunlar da ortadan kalkacaktır.
  • Çeşitli kan hastalıkları; kansızlık veya diğer çeşitli hastalıklar da bu sorunu ortaya çıkarabilir.
  • Bazı sinirsel hastalıklar; sinirlerde yaşanan problemler de bu soruna neden olabiliyor. Kas dokusunu ve sinirleri çok fazla zorlamamak önemlidir.
  • Damar tıkanıklığı ya da damar duvarında meydana gelen daralma ve plak gibi durumlar; aslında damar atması probleminde en çok korkulması gereken durumların başında damar tıkanıklığı gelir. Ve asla ihmal edilmemesi gereken bir sağlık problemidir. Özellikle bacaklarda yaşanan bu durum direk damar tıkanıklığını işaret eder. Dolayısı ile mutlaka doktor kontrollerine gidilmesi gerekmektedir.

Damar Atması İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Damar atması için dahiliye doktoruna gitmeniz gerekmektedir.

Damar Atması Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer kronik bir rahatsızlığınız yok ise damar atması gibi sorunlarınız için ufak çözüm önerileri ile bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise;

Soğuk veya sıcak uygulaması; sorunlu bölgeye sıcak veya soğuk kompres yapmanız sorunun daha kısa sürede ortanda kalkmasına yardımcı olacaktır.

Yürüyüş yapmak; zaten sorunun başlamasındaki en büyük etmen hareketsiz yaşamdır. Bu nedenle günlük yarım saat yürüyüş yapmak damar ve kalp sağlığı açısından son derece önemlidir.

Tüm bunlar dışında yatış pozisyonlarınızı veya oturma pozisyonlarınızı değiştirebilirsiniz. Ayrıca aşırı alkol ve aşırı kilo almaktan da kaçınmanız gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.