Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler

Farklı bir ülkeyi ziyaret etmek istediğinizde seyahat etmek istediğiniz ülke tarafından talep edilen pasaport; en genel tanımıyla yabancı ülke yetkileri tarafından ülkeye giriş esnasında incelenen bir belge olma özelliği taşıyor.

Ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin giriş kapısında sizden talep edilen pasaport; vatandaşı olduğunuz ülkenin size diğer ülkeyi ziyaret etme izni verdiğini de gösteriyor.

Pasaport da kendi içerisinde veriliş amacına ve kime verildiğine göre seyahat belgesi, hizmet pasaportu, diplomatik pasaport, gemi adamı cüzdanı vb. farklı türlere ayrılabiliyor.

Yurtdışında sınır kapısında görevlendirilen polis memurları tarafından talep edilen pasaportu hem ülkemiz dışına çıkarken hem de ülkemize girerken yetkililere göstermeniz yani ibraz etmeniz gerekiyor.

Yurtdışına çıkmak isteyen pek çok kişinin gözünü korkutan ve kafasının karışmasına neden olabilen pasaport başvurusu ve pasaport alma işlemi; aslında kolaylıkla tamamlanabiliyor.

Bu yazımızda kısaca pasaport çeşitleri nelerdir? Pasaport başvurusu nasıl yapılır? sorularını yanıtlamaya çalışacağız.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşte, adım adım pasaport başvurusu: 

İster gezme ister iş isterseniz de başka bir amaçla yurtdışına çıkın, tüm seyahatlerinizde mutlaka öncelikle pasaport almanız gerekiyor.

Pasaport almanız için öncelikle randevu almanız bekleniyor. Günümüzde pasaport işlemleri, İçişleri Bakanlığı’nın aldığı son karar ile Nüfus Müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Yani pasaport başvuru işlemleri, eskisine nazaran daha pratik bir şekilde gerçekleşiyor.

Pasaport almak istiyorsanız, öncelikle randevu almalısınız. Bu noktada ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayabilir ya da randevu.nvi. gov.tr internet adresini ziyaret ederek, randevu işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Randevunuzu aldıktan sonra sizden talep edilen pasaport ücretini size belirtilen bankalardan birine yatırmanız gerekiyor. Ardından bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne gitmeniz ve pasaportunuzda yer alacak 2 adet biyometrik fotoğrafınızı ve TC kimlik kartınızı yani nüfus cüzdanınızı yetkililere teslim etmeniz bekleniyor.

Eskiden Pasaport işlemleri, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gözetiminde gerçekleştiriliyordu. Günümüzde ise pasaport çıkarma işlemi, nüfus müdürlüklerince tamamlanıyor.

Pasaport için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Pasaport randevusu aldığınızda sizden randevunuza giderken bazı belgeleri de yanınızda götürmeniz talep ediliyor. Pasaport almak için ne gerekli sorusuna cevap vermek gerekirse sizlere pasaport için gerekli belgeleri yazmak istiyorum.

Daha önce de belirttiğimiz gibi öncelikle 2 adet biyometrik fotoğrafınızı ve nüfus cüzdanınızı yanınızda götürmeniz gerekiyor. Fotoğraf çektirmek adına fotoğrafçıya gittiğinizde pasaport için biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söyleyerek, kolaylıkla biyometrik fotoğraflarınızı alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Biyometrik Fotoğraf Nedir? Nasıl Çekilir?

Aynı zamanda daha önce pasaport kullanmış olan kişilerin eski pasaportlarını da yetkililere teslim etmeleri bekleniyor.

Pasaport alma bedelini yatırdığınızı gösteren pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzunu da yanınızda götürmelisiniz.

Son olarak harç ücreti ödemek istemeyen öğrencilerin öğrenci olduklarını kanıtlayan öğrenci belgelerini, henüz ergin olmayan gençlerin ya da kısıtlı olan kişilerin ise ailelerinden ya da sorumlu kişilerden izin aldıklarını gösteren muvafakat belgelerini yanlarında götürmeleri gerekiyor.

UYARI: Yanınızda götürdüğünüz biyometrik fotoğrafınızın mutlaka maksimum 6 ay önce çekilmiş olduğundan emin olmalısınız. Biyometrik olmayan, 6 aydan daha eski fotoğrafların kabul edilmediğini asla unutmamalısınız.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport belgelerinizi tamamladıktan sonra randevu alma aşamasına geçebilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi randevu işlemini ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayarak ya da internet üzerinden randevu.nvi. govt. tr adresini ziyaret ederek, sizden istenilen bilgileri doldurarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport randevusu aldıktan sonra nereye başvuracağınız yani sizden talep edilen belgeleri nereye teslim edeceğiniz almak istediğiniz pasaportun çeşidine göre değişiklik gösterebiliyor.

Umuma mahsus pasaport çıkarmak isteyenlerin belirlenmiş ilçe nüfus müdürlüklerine, hizmet damgalı ya da husisi pasaport çıkarmayı dileyenlerin ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine belgeleri teslim etmeleri gerekiyor.

Pasaport Başvurusu Randevusuz Olur Mu?

Çok sık sorulan sorulardan biri ise pasaport başvurusu için randevu almak gerekli mi? pasaport başvurusu randevusuz olarak yapılır mı sorusudur. Son yapılan düzenleme ile birlikte pasaport işlemlerinde randevu zorunluluğu kaldırılmıştır.

Randevu almadan başvuruda bulunmanıza karşın yaşanan yoğunluk ve randevulu olanlara öncelik verilmesinden dolayı işleminizin gecikmemesi için randevu almanızı kesinlikle öneririm.

BENZER KONULAR: Ehliyet, Yeni Kimlik ve Pasaport İçin Randevu Nasıl Alınır

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde yetkililere teslim ettiğinizde başvurunuz, yetkililer tarafından değerlendirme sürecinden geçiyor.

Pasaportun adresinize ne zaman gönderileceği ise değişiklik gösterebiliyor. Pasaport ne zaman gelir diye merak ediyorsanız işte cevabı…

Örneğin; internet üzerinden yapılan başvurular, genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede onaylanıyor. Belgeleri teslim ettikten yaklaşık 3-5 gün sonra pasaportunuzu güvenlik taramasından geçmeyi başardığınız taktirde belirttiğiniz adresten teslim alabiliyorsunuz.

Bazen bu süre 10 güne kadar uzayabiliyor. Bu yüzden yurtdışına tatil amacıyla çıkmak isteyen kişilerin mutlaka pasaport alma süresinin uzayabileceğini göz önünde bulundurmaları da gerekiyor.

Pasaport Başvurusu Nereden Yapılır?

En çok merak edilen sorulardan biri ise pasaport başvurusu nereye yapılır sorusudur. Daha önceleri Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan pasaport başvuruları artık Nüfus Müdürlükleri’ne yapılacaktır.

Pasaport Başvurusu Neden İptal Olur?

Pasaport başvurusunda bulunduktan sonra gerekli belgeleri hazırlayıp sunduğunuzda her hangi bir sorun, eksik evrak yada hakkında mahkeme kararı yoksa pasaportunuzu alabilirsiniz.

Pasaport Başvuru Ücreti Ne Kadar

2019 güncel pasaport harç ücreti ise;

SüreHarç ***DefterToplam
6 Ay689,70 TL501,00 TL1.190,70 TL
1 Yıl1.008,30 TL501,00 TL1.509,30 TL
2 Yıl1.646,10 TL501,00 TL2.147,10 TL
3 Yıl2.338,50 TL501,00 TL2.839,50 TL
3+ Yıl3.295,50 TL501,00 TL3.796,50 TL

Pasaport; vatandaşlığınıza tabi olduğunuz ülkeden almanız gereken, yurtdışına çıkmaya herhangi bir engeliniz olmadığını gösteren bir belgeyken vize; seyahat etmeyi planladığınız ülkenin yetkili makamlarından almanız gereken, yani o ülkenin size ülkeye giriş izni verdiğini gösteren bir belge olarak ön plana çıkıyor.

Pasaport ile Vize Arasındaki Fark Nedir?

Yani pasaportu kendi vatandaşı olduğunuz ülkenin, vizeyi ise gitmek istediğiniz ülkenin yetkili makamlarından almanız gerekiyor.

Örneğin; Amerika’ya gitmek istiyorsanız; öncelikle vize almış olmanız gerekiyor. Vize almadığınız takdirde pasaportunuz olsa bile o ülkeye giriş yapamıyorsunuz.

Vizeler; genellikle pasaportların içine koyuluyor ve ülke sınır kapısına gelindiğinde yetkililere pasaportla birlikte gösteriliyor.

Vizeyi gitmek istediğiniz ülkenin size en yakın Başkonsolosluk ya da Konsolosluk temsilciklerinden, başkonsolosluktan, konsolostuktan ya da büyükelçilik konsolosluk bölümünden alabiliyorsunuz.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde yetkili kurumlarca çıkartılan pasaportlar, temelde bordo pasaport, yeşil pasaport, siyah pasaport ve gri pasaport olacak şekilde temelde 4 sınıfa ayrılıyor.

Bu dört temel pasaportun dışında yabancılara geçici bir süreliğine kırmızı pasaport da veriliyor. Aynı zamanda yabancılara verilen farklı pasaport çeşitleri de bulunuyor.

Temel dört pasaportun kimlere verildiğini ve nasıl alabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Bordo pasaport:

Bütün Türk vatandaşlarının yanı sıra KKTC vatandaşlarının da alabileceği bordo pasaport, diğer adıyla umuma mahsus pasaport, 18 yaşından küçükler için maksimum 5, 18 yaşından büyükler içinse maksimum 10 yıllığına çıkarılıyor. Yani bu sürenin sonunda pasaportların mutlaka yenilenmesi gerekiyor.

Bordo pasaport başvuruları, ilçe nüfus müdürlüklerine yapılıyor.

  • Yeşil pasaport:

Yeşil pasaport; diğer adıyla husisi pasaport¸TBMM eski üyelerine, birinci, ikinci ya da üçüncü derecede görevli devlet memurlarına, bakanlara özgü olan pasaportları ifade ediyor.

Yeşil pasaporta sahip devlet görevlilerin bazı ülkelere vizesiz bir şekilde girip çıkabilme şansı da bulunuyor.

Yeşil pasaport, bordo pasaportun aksine sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

  • Gri pasaport:

Devlet kurumlarında çalışıp, devlet tarafından resmi bir amaçla yurtdışına gönderilenlere, bilimsel ya da kültürel etkinliklere katılmak üzere yurtdışına gönderilen akademisyenlere, sarı basın kartı taşıyan gazetecilere hizmet pasaportu olarak da isimlendirilen gri pasaport veriliyor.

Gri pasaport da tıpkı yeşil pasaport gibi yalnızca il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

  • Siyah pasaport:

Siyah pasaport, diğer adıyla diplomatik pasaport; TBMM üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, üst düzey devlet kadrolarında çalışanlara, büyükşehir belediye başkanlarına, TC büyükelçilik ve konsolosluklarında görev alan diplomatlara, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay üyeleri ile Anayasa Mahkemesi üyelerine veriliyor.

Diplomatik pasaport sahiplerinin pek çok ülkeye vizesiz seyahat edebilme şansı bulunuyor.

Diplomatik pasaport almak isteyenlerin Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü’ne başvurmaları gerekiyor.

Pasaport Harç Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır

Pasaport ücretini hangi bankaya yatar sorusuna cevap vermek gerekirse sizlere anlaşmalı bankaların güncel listesini vermek istiyorum.

  • AKBANK T.A.Ş.
  • AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
  • ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
  • ALTERNATİFBANK A.Ş.
  • ANADOLUBANK A.Ş.
  • ARAP TÜRK BANKASI A.Ş.
  • CITIBANK A.Ş.
  • DENİZBANK A.Ş.
  • BURGAN BANK A.Ş.
  • FİBABANKA A.Ş.
  • FİNANSBANK A.Ş.
  • HSBC BANK A.Ş.
  • ICBC TURKEY BANK A.Ş.
  • ING BANK A.Ş.
  • KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
  • ODEA BANK A.Ş.
  • PTT Şubeleri
  • ŞEKERBANK T.A.Ş.
  • T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
  • TURKISHBANK A.Ş.
  • TURKLAND BANK A.Ş.
  • TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
  • TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
  • TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
  • TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
  • TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
  • TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
  • VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.
  • YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
  • ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.

Bu yazımızda kısaca pasaport nedir? Pasaport başvurusu nasıl yapılır? sorularını yanıtlamaya çalıştık.

Yukarıdaki bilgiler ışığında sizler de pasaport başvuru işlemlerinizi kolaylıkla tamamlayabilir, pasaportunuzu kısa bir sürede alabilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.