Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir? Faydaları ve Zararları

Makalede Neler Var
Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir? Faydaları ve Zararları Ülkemizin ve tüm Akdeniz kıyılarının mucizevi meyvesi zeytinin ve zeytinden oluşan ürünlerin sağlığa katkısı çok iyi bilinmektedir. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı, yüzyıllarca hiç bozulmadan saklanabilen saf zeytinyağının doğal bir mucize olduğunun en önemli kanıtıdır.
Zeytin yağından, sabuna, zeytinin kahvaltıların vazgeçilmesi olmasına çok alışmışken, zeytin yaprağınında en az meyvesi kadar faydası olduğunu henüz çok fazla insan arasında yaygınlaşmamıştır. Son yıllarda İspanya, Yunanistan, Fransa, Fas ve Tunus gibi ülkelerde adeta birçok hastalığa şifa vermesi için kullanılmaktadır. Ancak Mısır’da, yüzlerce hatta binlerce yıldır çay olarak tüketilen zeytin yaprağının faydalarından, eski yazıtlarda bile rastlanmaktadır. Zeytin yaprağından cennetin gücü olarak bahsedilir.
Latince adı olea europaea olan zeytin yaprağı, zeytinyağına benzer niteliktedir. Kimyasal bileşenleri hemen hemen aynıdır. Ana bileşenlerinden biri olan oleuropein maddesi, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Yüksek antioksidan özelliğiyle tanınan yeşil çaydan daha fazla antioksidan özelliği vardır. C ve E vitamini açısından zengindir.
Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları
Zeytin yaprağı çayı ne işe yarar ve zeytin yaprağı çayının faydaları nelerdir hakkında bilgi vermek istiyorum. Ayrıca zeytin yaprağı çayı hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun cevabını da yazımızda bulacaksınız.
- Yüksek tansiyonu düşürür, kalp hastalıklarına karşı korur:
Bir polifenol olan oleuropein, kan basıncını ayarlayan ve kalp hastalıklarını öneleyebilen güçlü bir antioksidandır. Özellikle 2011 yılında yapılan bir araştırmada; zeytin yaprağı çayını sekiz hafta boyunca günde 2 kez tüketilmesiyle birlikte, diğer tarafta tansiyon düşürücü bir hap birlikte değerlendirilmiştir. Zeytin yaprağından yapılan çay hem küçük hem de büyük tansiyonu düşürdüğü ayrıca kandaki kötü kolestrolü istenilen seviyeye çekebildiği yönünden dikkat çekmiştir. Bu da kardiyovasküler hastalıkların önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca testte kullanılan kimyasal ilacın uzun zaman tüketilmesi sonucu, bazı hastalarda baş dönmesi, tat kaybı ve kuru öksürük oluşturma gibi yan etkileri ortaya çıkmıştır.
Zeytinde ve zeytin yaprağında bulunan ve bir glikozit olan oleuropein hem kalp hastalıklarına hem de bazı kanserleri tedavi etmesi ile bilinir. Avustralya’da yapılan bir araştırmada ise; 16 hafta boyunca yağlı ve yüksek karbonhidratla beslenen farelerde, kanda ve karaciğerde yağ birikiminin yanında kalp ve karaciğerde kolajen artışı, damar sertliği ve oksidatif stres ortaya çıkmıştır. Zeytin yaprağı çayı ve özü verilen fareler, iyileşmiş, normal metabolizmaya ve kardiyovaskiler sisteme geri dönmüştür. Ayrıca karaciğer kendini yenilemiştir.
- Diyabet hastalığına karşı korur:
Diyabete ileriki yaşlarda yakalanma riskini artıran glikoz ve glikoz içeren ürünler hayatımızın malesef bir parçası… Sadece diyabet değil diğer birçok hastalığa yakalanma olaslığını da arttırmaktadır. Böbrek, göz, damarlar, sinir ve diğer organlarda hasara neden olabilir. Zeytin yaprağı çayı özellikle bu durumda devreye girmektedir. Hergün düzenli tükerilen zeytin yaprağı çayı sayesinde diyabete karşı vücut bir koruma kalkanı oluşturur. Kan şekerini düşüren etkisi vardır. Aynı zamanda şeker seviyesini de dengeler. Özellikle nişastalı yiyeceklerin tüketilmesinde sonra görülen kan şekeri artışını baskılar. Vücudun şeker üretimini geciktirir. İçeriğindeki polifenoller insülinin daha verimli çalışmasını sağlar. Pankreasın yükünü hafifletir.
- Kansere yakalanma riskini azaltır:
Zeytin yaprağı çayı, tümörlerin büyüme evresinde devreye girer. Tümörü baskılayarak büyümesini engeller. Özellikle meme ve beyin kanserine neden olan endotel hücre üremesini engeller. Antioksidan özelliği oldukça fazladır.
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir
Zeytin yaprağının beyin üzerindeki olumlu etkisinin sebebi içeriğindeki oleuropeindir. Bunama ve alzheimer gibi hastalıkların belirtilerini ve oluşumunu azalttığı görülmüştür. Araştırmalar serbest radikallerle alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu kanıtlar. Zeytin yaprağı ise, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı savaşır ve beyni hafıza kayıplarına karşı korur. Ayrıca Parkinson hastalığına neden olan dopaminerjik nöron hücrelerinin ölümünün önlenmesini sağlar. Son derece güvenli ve etkilidir.
- Artrit tedavisine yardımcı olur:
Artrit, vücuttaki eklemlerde şişlik ve ağrıya neden olmaktadır. Zeytin yaprağı çayı ise özellikle şişliği indirerek ağrıların azalmasını sağlar. Eklemlerdeki iltihabı yokeder.
- Bakteri ve mantarları öldürür:
Kandida, zatüre, kronik yorgunluk, menejit , hepatit B, sıtma, bel soğukluğu, zona ve tüberküloz gibi bir çok enfeksiyona neden olan hastalıkla savaşır. Tüm bunlara ek, kulak iltihapları, diş ve idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder. Özellikle saç, cilt ve tırnaklarda enfeksiyonlara neden olan dermofitler, oral ve genital iltihaplara neden olan kandida albikansları, escherichia coli denilen alt bağırsakta sıklıkla görülen bakterileri öldürdüğü kanıtlanmıştır. Kandida albikanslar ciltte ve bağırsakta bulunan patojenik bir maya olup, zararlı hale geldiğinde öldürücü olabilmektedir. Bunun yanında stafilokok, streptokok, gram pozitif bakterileri yok eder.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
Soğuk algınlığını tedavi eder. Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsleri yok eder. Zeytin yaprağındaki güçlü bileşenler istilacı organizmaları vücuda girişini engeller. Girmiş organizma ve virüslerin çoğalmalarını izin vermez.
- Cilt sağlığını korur
Zeytin yaprağı çayının cilde faydaları olduğu bilinmektedir. Cilde verilen hasarı tersine çevirir. Özellikle içeriğindeki antioksidanlar, hücre hasarlarının önlenmesini sağlar. Ciltte oluşmuş güneşin zararlı ışınlarından ultraviolenin hasarlarının azaltır. Aynı zamanda cilt kanseri ve oluşmuş tümörlerin büyümesini durdurur. Yaraları iyileştirir. Özellikle ameliyat sonrasındaki dikiş izlerini ve dikişlerin kapanmasının hızlandırır.
- Tiroid hormonu seviyesini düzenler:
Vücudun hormon salgılanma merkezi olan beyinde bulunan hipotalamus, özellikle tiroid bezleri üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Hormon dengesizliği ise tiroid bezine en çok zarar veren durumdur. Bunu önlemek için doğal olarak tiroid hormonlarından tiroksin ve triiyodotoni düzenleyebilme yetisi bulunan zeytin yaprağı çayı tüketilebilir.
- Kilo kontrolü sağlar:
Şişmanlığa neden olan genlere müdahale edebildiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden kilo kaybına yardımcıdır. Ayraca sabahları aç içildiğinde tokluk hisse vererek zayıflamanıza ve kilo vermeniz destek olur.
Zeytin Yaprağı Çayının Yan Etkileri ve Zararları
Zeytin yaprağı çayı bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime geçebilir. Özellikle kan inceltici ilaçların etkisini arttırabilir. Ağrı kesici, asprin gibi ilaçlarla birlikte içilmemelidir. Zeytin yaprağı çayını kimler içemez sorusuna cevap vermek gerekirse;
Tansiyonu düşürebildiğinden, tansiyon ilaçlarıyla birlikte hareket edip, tansiyonu çok fazla düşürebilir.
Kan şekerini düşürdüğünden, insülin kullanıyorsanız, kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Zeytin yaprağı fazla tüketiminden dolayı baş ve mide ağrısı gelişebilir.
Bazı kişilerin zeytin yaprağına alerjisi olabilir. Bunun nedeni zeytin yaprağındaki polendir. Oleaceae familyasındaki bitkiler yani leylak, yasemin, hor çiçeği gibi bitkilere alerjiniz var ise şiddetli solunum yolu alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Yüksek antioksidan özelliğinden dolayı kemoterapi alan hastalar hekimlerinle konuştuktan sonra tüketmelidir.
Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir?
Zeytin yaprağı çayı acı bir tada sahiptir. Bu yüzden çayı demledikten sonra nane, lavanta, vanilya bal ya da zencefil gibi daha tatlı bir besinle karıştırılması önerilir. Bir dilim limon ya da portakal, süt veya kremada eklenebilir. Demleme süresini ne kadar arttırırsanız tadı o kadar acı olmaktadır.
250 ml kaynayan suya, 1 çorba kaşığı kurutulmuş zeytin yaprağı atın. Ağzı kapalı kapalı olarak 15 dakika demlendirin. Süzüp, ılınmasını bekledikten sonra, tatlandırıcılardan birini seçip, karıştırdıktan sonra için.
Zeytin yapraklarını taze olarak toplayıp, yıkayıp, saplarını koparıp, fırınlayıp, kurutabilirsiniz. Daha sonra ufalayıp, ağzı kapalı bir kapta, istediğiniz zaman demlemek için saklayabilrisimiz. Kuru yapraklar faydalı olan oleurpein in %6 ila 15 ini içerir.
Zeytin yaprağı taze olarak da demlenebilir. Ancak yaprakların ilaçsız ve yol kenarında egzos dumanından veya sanayi alanlarından uzak olmasına dikkat edilmelidir. Bir avuç yaprağı 250 ml suda kaynatmak yerine birkaç dakika demlendirilmelidir. Çünkü taze yapraklarda yüksek ısı, aktif bileşenleri yok etmektedir.
Zeytin yaprağı çayı günde kaç bardak içilebilir?
Hasta iseniz ya da hasta olacağınızı hissediyorsanız günde 2 fincan kadar içilebilir. Kür olarak kullanmak istiyorsanız günde 1 fincan tüketmek yeterlidir. Zeytin yaprağı çayı aç mı tok mu içilir sorusuna cevap vermek gerekirse aç karnına içildiğinde tokluk hissi verdiğinde aç karnına içebilirsiniz. Ayrıca aç yada tok karnına içilmesinde her hangi bir sakınca yoktur.
Zeytin Yaprağı Çayını Emziren Anneler İçebilir Mi
Zeytin yaprağı çayı emziren annelerin tüketmesinde her hangi bir sakınca yoktur. Zeytin yaprağı çayını emzirme döneminde aşırıya kaçmadan tüketmeleri önerilir.
Zeytin Yaprağı Çayı Tansiyonu Yükseltir Mi
Zeytin yaprağı çayı üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda tansiyonu düşürdüğü görülmüştür. Zeytin ve zeytin yağının tansiyonu düşürdüğü bilinmektedir. Gün içerisinde 1 bardak içerek tansiyonun dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
Zeytin Yaprağı Çayı Yorumları
Zeytin yaprağı çayı içenler bu bitkisel çay hakkında yaptıkları yorumlarda zayıflamak için bu çayı içtiklerini söylemişlerdir. Zeytin çayı içenler yorumlarda çayın sağlığa çok iyi geldiğini ve mide sorunlarına karşı etkili olduğunu söylemişlerdir.
Peki ya siz zeytin yağı çayının faydaları hakkında neler düşünüyorsunuz yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.