Kadınlarda İdrardan Kan Gelmesi Sebepleri ve Tedavisi
Makalede Neler Var
Kadınlarda idrardan kan gelmesi mutlaka dikkate alınması gereken bir sorundur, kadınlarda idrardan kan gelmesi büyük oranda idrar yolu iltihabı olarak görülmesine karşın başka sebeplere bağlı olarak görülebilir. Bayanlarda idrardan kan gelmesi bazen çok basit sebeple bile gelişebilir ve kendiliğinden yok olur.
Bazen ise ciddi bir sorunun haberci olabilir. Sizlere bu yazımızda bayanlarda idrardan kan gelmesi nedenleri, nasıl geçer, neler yapmak gereklidir hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Kadınlarda İdrarda Kan Gelmesinin Nedenleri
Boşaltım sisteminin en önemli organı olan böbrek vücudumuzun süzgeci, su dengeleyicisidir. Ayrıca üzerinde bulunan böbreküstü bezleri sayesinde birçok hormonal faaliyetle birlikte sinir sisteminin çalışmasında rol oynar. Tansiyonu dengeler. D vitamini kullanıma hazır hale getirir. Kemik sağlığında önemli rol oynar. Kemik iliğini uyaran bir hormon salgılayarak kan yapımını destekler.
Hayati bir organ olan böbreklerde birçok hastalık bulunabilir. İdrarda kan görülmesi genelde ciddi bir hastalık habercisidir. İdrardaki kan idrarın rengini değiştirebileceği gibi, laboratuar ortamında görülecek kadar minimal düzeyde ve pıhtı şeklinde olabilir. İdrar testi sonucunda yazan, “eritrosit bulundu” ibaresi, alyuvar yani kırımızı kan hücrelerinin bulunduğunun göstergesidir. Mikroskobik bulguda 5 taneye kadar görülen eritrosit miktarı normaldir.
İdrar yollarının fazla tahriş olması, önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen, uzun süren idrar yolları enfeksiyonları, idrarda kan görülmesinin başlıca nedenleridir. Böbreğe kadar ilerleyip, hastalığın semptomlarına eklenen bir sürü durum ortaya çıkar. Mesane yani idrar kesesi iltihaplarında da tıp ki böbrek iltihaplarındaki gibi idrarda kan vardır. Her üç durumda da görülen şikâyetlere ek ; idrar yaparken yanma, aniden idrara çıkma hissi, hiç bitmeyecek şekilde yapılan idrar ve tuvaletten kalkamama, ateş, bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, rengi değişik, bulanık ve kokulu idrar, sırtta ve kasıklarda yoğun ağrıdır. Yapılacak basit idrar tahlilinden sonra kan pıhtıları ya da eritrosite ek olarak, lökosit yani beyaz kan hücreleri birlikte tespit edilirse mutlaka böbrek, mesane veya idrar yolunda iltihaplanma teşhisi konulur.
İdrar yollarını tahriş eden bir diğer etken ise yanlış sonda uygulaması veya sondanın çok uzun süre idrar kanalına bağlı kalmasıdır. Böylelikle idrar yolunda yaralanmalar meydana gelir ki, kanamalar kaçınılmaz olur. İdrar yolunun daraldığı durumunda takılan katater denilen alet, aynı şekilde idrar yoluna zarar verebilir. Ayrıca dışarıdan gelen bazı yaralanma veya travmalar sonucunda da idrar da kan görülür..
Diyete bağlı yani tükettiğiniz kırmızı yiyecekler, idrarın rengini boyayıp, kan gibi görülmesine neden olabilir. Pancar, dut, vişne, nar ve siyah üzüm yerken porsiyonun çok büyük tutulması idrar rengini değiştirerek, kanlı olarak algılanmasına yol açar.
Kansızlığı gidermek için kullanılan demir ilaçları, idrarın rengini bir miktar değiştirir. Tıp ki demir ilaçları gibi kırmızı renkte vücuda enjekte edilen, hap şeklinde yutulan veya şurup olan alınan antibiyotik içindeki boyar madde yüzünden idrarı kanlı gibi gösterir.
Böbrekler ve mesanede taş bulunan bulunduğu yere yabancı bir cisim gibi zarar verir. Tahriş, parçalanmalar, bölgeyi irite etmesi kanamanın başlıca sebebidir. İlk başta enfeksiyonlar gibi kendini gösterse de çok şiddetli ağrılar, özellikle sırt ve karında kendini hissettirir. İdrarda görülen kum ise içerde bir yerlerde bulunan taşın habercisidir. Kumda idrar yollarından geçerken buraları çizer. Bu da kanamaya neden olur.
Vücuda gereğinden fazla protein girmesi ve sporcuların kullandığı protein tozları idrarda az da görülmesine neden olur. Böbrekler her ne kadar yapısında %15 protein bulundursa da her şeyde olduğu gibi protein fazlası da zararlıdır. Proteinleri parçalamak için kullanılan fazla su ve parçalanamamış protein moleküllerinin vücuttan direkt olarak atılmaya çalışılması böbrek dengesini ve çalışma yoğunluğunu bozar. Böylelikle zorlanan böbreklerde kanama oluşur. Dengeli beslenmek ve yeterli su tüketiminin önemi bir kez daha burada kendini göstermektedir.
Kişinin kendi iskelet ve kas yapısına göre yapılmayan ağır egzersizler sonucu vücut gereğinden fazla suya ihtiyaç duyar. Çünkü vücuttaki bulunan yağ molekülleri ve kas yapısı böbreğe ulaşmadan tüm suyu vücuttan çeker. Böylelikle böbrekler susuz kalarak zarar görür. Kendi çalıştıramayacak kadar susuz kalığında ise kanamaya başlar. Sıcak yaz günlerde tüketilmeyen yeterli su miktarı yüzünden aynı şey meydana gelir. Bu da vücudun dehidre olduğunun göstergesidir.
Kurşun ve cıva zehirlenmelerinde böbrek aşırı çalışır ki bunun sonucunda ölüme veya böbrek yetmezliğe yol açar. Aşırı çalışan böbrekler kendi kendini parçalar. Böbrek yetmezliği ise hayat boyu böbrek hastası olarak yaşamanıza yol açar.
Bayanlarda İdrardan Kan Gelmesi Ne Demek
İlaç kullanımı: Aspirin, ecopirin gibi kan sulandırıcılar idrarda kan oluşmasına neden olabilir. Kullanmayı bıraktıktan sonra eğer kan kesilmiyorsa, iç kanama durumunda şüphelenir. Streoid olmayan ağrı kesiciler ise böbrekleri fazla mesai yapmaya zorlar. Eğer günlük su tüketiminiz az ise ve böbrek aşırı zorlanırsa idrarda kan görülmesi kaçınılmazdır. Bazı ilaçlar, birbirleri ile birlikte kullanılmadan önce çok iyi incelenmelidir. İki zararsız gibi görünen ilacından doğan etkileşim böbreklerde kanamaya, böylelikle idrarda kan görülmesine sebep olabilir.
Tek başına kullanılan kemoterapik ilaçlar da böbreklerin fazla çalışmasında rol oynar. Böbreğin görevleri arasında yer alan kan içindeki zehirli ve zararlı maddeleri süzmek olduğundan, bu tip ilaçları tamamen vücuttan derhal uzaklaştırmak ister. Böylelikle idrarda bir miktar kan görülebilir. Bazı psikiyatrik ilaçların yan etkilerinden dolayı idrarda kana rastlanır. Bu durumda derhal uzmana danışılmalıdır. Başka komplikasyonların habercisi olabilir.
Boşaltım sisteminde bulunan elemanlardan birinde kanser oluşumu bulunması ve tümörün kendiliğinden kanamasından dolayı idrarda kan görülür. Bu şekildeki idrardaki kan, diğer kanamalardan farklıdır. Sanki idrar değil de sanki sulu bir kan yapıyormuşsunuz gibi kendini gösterir.
Böbreklerin süzme görevini tam yerine getirememesine neden olan glomerülonefrit denilen bir hastalığın en önemli belirtileri idrarda kan ve proteine rastlanmasıdır. Tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu hastalık tedavi edildiğinde bile tekrar ortaya çıkabilir ve az da olsa biraz araz bırakabilir. Geçirilen vücudun çeşitli yerlerindeki bakteriyel ve virütik enfeksiyonlardan sonra ortaya çıkar. Vücut bakteri ya da virüse karşı bağışıklık geliştirmeye çalışırken, böbrekler bundan zarar görür. İdrar miktarında azalma buna bağlı ürenin yükselişi, idrardaki kan bulgusuna eşlik eder.
Orak hücreli anemi denilen bir hastalıkta ise idrar bileşenlerinin böbrek tarafından tam olarak ayarlanmamsından kaynaklı böbreklerde hücre yıkımına sebep olmasıdır. Çeşitli organları etkileyebilen bu hastalıkta, eğer böbrek etkilenirse idrarda kanamanın yanında ağrı hissedilmez. İdrara çıkma sıklığı hatta idrar kaçırma ve idrar miktarında artış gözlenir. Genetik bir hastalık olup, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan hemoglabin hücrelerinin yapısal olarak bozuk olarak meydana gelmesidir. Ataklar halinde kendini gösteren bu hastalık, vücudun fazla oksijene ihtiyaç duyması, aşırı su kayıpları, vücudun herhangi bir yerinde iltihap oluşması esnasında ve özellikle çok soğuk havalarda kendini gösterir. Normalde şekil olarak yassı ve yuvarlak olan kan hücresi orak şeklini alarak birbirine tutunur ve herhangi bir organı besleyen giden küçük damarları tıkar.
Böbrek içinde veya üzerinde bulunan kistler yani polikistler de zamanla idrarda kan görülmesine neden olabilir. Kistin kendisine ait duvarın çatlaması sonucunda, kistin kendisinden gelen kandır.
Adet kanamasıyla birlikte gelen kan ise; tamamen idrar yollarından bağımsız olarak gerçekleşir. İdrar yaparken hemen bitişikte bulunan vajinan ve rahimin uyarılmasından dolayı hızlı bir kan akışı olur.
Balayı sistiti de denilen kişilerin sık cinsel ilişkiye girmesinden kaynaklanan idrarda kan görülmesi; idrar kanalının ve vajen duvarının birbirine sürtünmesine bağlı ortaya çıkar. Tahriş sebebiyle de bakteriler veya virüsler buraya yerleşerek kolaylıkla ürer. İdrar rengi pembe olur. Kasıklarda ağrı hissedilir. Bu gibi durumlarda bir süre cinsel ilişkiye ara vermek ve gerekli tedaviyi uygulamak gerekir.
Kadınlarda İdrardan Kal Gelmesi Tedavisi
Kanama görüldükten sonra uzmanlar hemen basit bir idrar tahlili ister. Bu testin yanlış çıkmaması için, hiç kullanılmamış ve strelize edilmiş bir kaba bir miktar idrar alınır. İdrar, laboratuar ortamında mikroskobik ve makroskobik değerlendirilir. Testin sonucundan sonra doktor gözünde bir tablo şekillenir. Farklı böbrek hastalığını olduğu düşünülüyorsa kaynağını bulmak için başka tetkikler istenebilir.
Böbrek iltihaplarında idrar testinden sonra idrar kültürü istenerek buradaki bakteriyi yok edici antibiyotik saptanır. İdrar mikroskop altında incelenerek daha başka hangi maddeleri içerdiğinin bilgisine ulaşılır. Üre, kreatin ve protein miktarı ise böbreğin sağlıklı olup olmadığı hakkında en yol gösterici bilgiler arasındadır. Bunlar kan tahlili yaptırılarak doğrulanır. Ultrason bakısı yapılarak böbreğin durumu, şekli ve büyüklüğü hakkında fikir sahibi olunur. Röntgen ise böbrekte taş olup olmadığı bilgisine ışık tutar.
Tomografi ve MR gibi ileri tetkikler ise boşaltım sistemi elemanlarının tümüyle içini ve dışının incelenmesini sağlar. Sistoskopi denilen ince bir kabloya benzer ve ucunda kamera olan bir aletle idrar yolunu ve mesane incelerek, böbreğe kadar görülmesi gereken her şeyi incelenebilir. Böbrek sintigrafisi ise; damar yolundan verilen radyoaktif bir madde yardımıyla böbrek fonksiyonlarının işleyişi incelenir. Renkli doppler denilen böbrek görüntüleme ise yine ultrasondan yardım alınarak kan akışına ve hızına, damarlanmaya bakılır.
İdrarda kan nasıl tedavi edilir?
İdrarda kan görüldükten sonra acil bir üroloğa başvurmak gerekir. Kan gelmesinin sebebi geniş çapta araştırılmalıdır. İltihaplanmalar genelde idrar yolu antiseptikleri, uygun antibiyotik kullanımı ve bol su tüketimi sayesinde iyileşir. Çok ağır iltihaplar sonucu yiyememe ve içememe durumu oluştuğundan birkaç günlük hastane yatışları olabilir.
Böbrek taşı yüzünden meydan gelen kanamalarda böbrek taşı kırımına veya düşürülmesi yoluna gidilerek, kanamaya neden olan etken ortadan kaldırılır. Eğer çok kan kaybı var ise kan nakline ihtiyaç duyulabilir. Yaralanmalara, tümör veya kist vakalarından kaynaklanan idrarda kan görülmesinde ilaç tedavilerinin yanı sıra cerrahi operasyonlardan yardım alınır.
Böbreklerde kalıcı işlev bozukluğu durumunda ise diyaliz veya böbrek naklinden faydalanılır.
Kadınlarda idrardan kan gelmesi hangi doktor bakar
Kadınlarda idrardan kan gelmesi durumunda kesinlikle üroloji bölümüne görünüp muayene olmanız gerekmektedir. Eğer kadınlarda idrardan kan gelmesi sorunu yaşıyorsanız asla ihmal etmeyin ve bir doktora muayene olun.
İdrardan kan gelmesi hamilelik belirtisimidir sorusu genelde sıklıkla sorulmaktadır. İdrardan kan gelmesi hamilelik belirtisi değildir.
Sizlere bu yazımızda bayanlarda idrardan kan gelmesi hakkında bilgi vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.