Jojoba Yağının Saça, Cilde Faydaları ve Zararları

Jojoba Yağının Saça, Cilde Faydaları ve Zararları

Jojoba yağı, altın rengindedir ve jojoba bitkisinin tohumundan elde edilir. Jojoba bitkisi, Güney Amerika ve Meksika’ya özgü bir bitkidir. Jojoba yağı, işlemden geçtikten sonra, net ve şeffaf hale gelir. Jojoba yağı oldukça uzun bir raf ömrüne sahiptir. Nispeten stabil bir sıvı olduğundan, uzun süre saklayabilirsiniz. Kolayca okside olmaz. Ayrıca, trigliserit içermediğinden diğer yağlar gibi  sertleşmez.

Jojoba Yağı Nedir

Jojoba yağı, diğer birçok bitkisel yağın aksine, cilt bezlerimiz tarafından üretilen mumlu bir madde olan sebum’a yakından benzemesi nedeniyle doğal bir cilt bakım ürünü olarak hareket eder. Cilt losyonları ve kremlerin üretiminde hayvansal yağların yerini almıştır. Nitekim bu yağ, daha önce birçok kozmetik preparatın kullanımında oldukça popülerlik kazanmıştır. Jojoba yağı kokusuz ve ham formda, berrak altın rengine sahiptir. Aynı zamanda, birkaç uçucu yağ için iyi bir taşıyıcı yağdır. Jojoba yağı, çok düşük bir erime noktasına sahip olduğundan, pratik olarak sürekli sıvı halde kalır ve seyreltilmeden doğrudan kullanılabilir.

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı saç ve cilt için birçok fayda sağlar. Jojoba yağının tüm bu özelliklerine gelin hep beraber yakından bakalım;

  • Jojoba Yağı Mükemmel Bir Doğal Nemlendiricidir

Sabunlar ve diğer birçok cilt temizleme maddesi, cilt bezlerinde cildin yağlanması ve kurumasını önlemek için vücudun oluşturduğu sebumu sıyırır. Yüzümüzü ve ellerimizi sade su ile bile yıkarsak, toz ve kirin yanı sıra koruyucu madde olan sebum tabakasını da uzaklaştırmış oluruz. Soğuk ve kuru hava veya klimalı ortamlar, çok daha hızlı bir şekilde cildimizi kurutur. Kuruyan cilt, dermatite ve sürekli olarak cilde giriş noktaları arayan mikroplara neden olan tahriş edici maddelere karşı hassaslaşır.  Jojoba yağı cildi doğal bir şekilde nemlendirir ve dış etkenlere karşı etkili bir bariyer oluşturur. Avucunuza birkaç damla jojoba yağı sürün ve her dışarı çıktıktan sonra veya yüzünüzü her yıkamadan sonra yüzünüze ve diğer maruz kalan kısımlara uygulayın. Daha derin bir nemlendirme etkisi için, bir kaşık jojoba yağını ısıtın ve yüzünüze uygulayarak bir gece bekletin. Jojoba yağı ciltte tamamen emilerek yumuşak ve pürüzsüz bir his bırakır.

  • Jojoba Yağı Ciltteki Aşırı Yağı Kontrol Altına Alır

Yağlı cilt sorunu, aşırı aktif yağ bezlerinin bir sonucudur. Yağlı ciltler, ortamdaki tozu hızlı bir şekilde çeker ve sık sık yıkanmaya ihtiyaç duyar. Sadece çirkin görünmekle kalmaz, seboreik dermatit, akne ve kepek gibi pek çok cilt probleminin başlangıç ​​noktası olabilir. Yağlı bir cilde sahipseniz, etkilenen kısımlara jojoba yağı sürmenizi öneririm. Bu yağ cildiniz için harika sonuçlar verecektir.  Jojoba yağı, sebum üretimini modüle edecektir. Jojoba yağı ayrıca, seboreik dermatit ile baş edebilen bir antienflamatuar etkiye sahiptir.

  • Jojoba Yağı Sivilce Ve Akneyi Hızlı Bir Şekilde Tedavi Eder

Sivilce, daha çok ergenlikle ilişkili hormonal değişiklikler nedeniyle, artan yağ bezi aktivitesinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Bununla birlikte, bu sorun birçok durumda yetişkinlikte de devam edebilir.

Aşırı sebum üretimi, sorunun sadece başlangıç ​​noktasıdır. Jojoba yağı, sivilce oluşumunu engellemek için çeşitli şekillerde çalışır. İlk olarak, derin bir temizleyici gibi davranır. Bir sıvı olarak saç köklerine derinlemesine nüfuz edebilir; sebum birikintilerini çözebilir ve komedonun yerinden çıkmasına yardımcı olabilir. Bu durum ciltteki tıkanmaları temizler ve sivilce ile akne gibi sinir bozucu cilt problemlerini tedavi eder.

İkincisi, jojoba yağı, saç folikülündeki bakteriyel büyümeyi kontrol etmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Tahriş olmuş cildi rahatlatan, iltihap önleyici bir madde olarak işlev görür. Jojoba yağının düzenli olarak kullanılması sivilcenin rahatlıkla kontrol edilmesini sağlar. Bu yağdaki A ve E Vitaminleri de bu sorunların tedavisinde önemli bir rol oynayabilir.

  • Jojoba Yağı Dudak Çatlamasını Tedavi Eder

Jojoba yağı, nemi, etkili bir şekilde ciltte tutar, dudakları yumuşak ve esnek tutan bir bariyer oluşturur. 2 damla jojoba yağını doğrudan dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

  • Jojoba Yağı Sorunlu Tırnak Etlerine İyi Gelir

Tırnak etleri, oldukça hassas ve kurumaya meyillidir. Özellikle de aseton gibi oje çıkarıcı maddeleri çok sık kullanıyorsanız tırnak etlerinizde sorun olmaması imkânsızlaşır. Tırnak etleri, altındaki tırnak yataklarını, enfeksiyonlardan korumak için önemli bir rol oynar. Tırnak etleriniz şayet kuru ve sorunluysa jojoba yağı yardımınıza yetişecektir. Jojoba yağı yoğun bir şekilde E vitamini içerir ve ayrıca antienflamatuar ile antibakteriyel özelliklere sahiptir. Günlük birkaç damla jojoba yağını tırnak etlerinize doğrudan uygulayabilirsiniz.

  • Jojoba Yağı El Ve Ayak Çatlamalarına Çok İyi Gelir

Ellerimiz ve ayaklarımız, en çok çalışan organlarımız arasındadır.  El ve ayak tabanları, cildi yumuşak ve esnek tutan yağ bezlerine sahip değildir. Kuru hava bu uç noktalara zarar verebilir ve çatlaklıklar oluşabilir. Çatlamış ayak topukları ve eller, kışın ve sıcak yaz aylarında da yaygındır. Yaşlanma, diyabet ve tiroid bozuklukları da bu soruna davetiye çıkarabilir. Jojoba yağının ellere ve ayaklara uygulanması, cildi yumuşak ve pürüzsüz hale getirip çatlama sorununu kökten çözecektir. Maksimum nemlendirme elde etmek için ellerinizi ve ayaklarınızı 5 ile 10 dakika boyunca ılık suda bekletin, kurulayın ve ondan sonra bu yağı uygulayabilirsiniz.

  • Jojoba Yağı Egzama Ve Sedef Hastalığına İyi Gelir

Egzama, yaygın olarak kullanılan boyalar ve sabunlarda bulunan kimyasallar dâhil olmak üzere cildin çeşitli tahriş edici maddelere karşı alerjik bir reaksiyonudur. Sedef hastalığı ise ciltte ölü hücrelerin birikmesine sebebiyet vererek ölçeklendirme ve iltihaplanmalara neden olan otoimmün bir durumdur. Her iki durum da sekonder bakteri ve mantar enfeksiyonlarına yatkın, kuru, kaşıntılı cilt ile karakterize edilir. Jojoba yağının, bu koşullara sahip kişilere hatırı sayılır bir rahatlama sağlamada etkili olduğu bulunmuştur. Jojoba yağı, nemlendirici görevi görür, kaşıntı ve kuruluğu giderir. Aynı zamanda cilt üzerinde koruyucu bir tabaka ve dış tahriş edicilere karşı ise bariyer oluşturur. Bu da egzama ve sedef hastalığı durumlarına karşı mükemmel bir avantaj sağlar. Deri iltihabı, yağın antienflamatuar özelliği ile azalır.

Bu yağ, antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle yüksek bir şekilde koruma sağlamasının yanında, iltihaplanmış ve çatlayarak etkisiz hale gelmiş deriden mikropların girmesini önleyerek ikincil enfeksiyon riskini de azaltır. Bu yağ ayrıca, bağışıklık sistemini değiştirmeye yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir.

  • Jojoba Yağı Güneş Yanığı Etkilerini Azaltır

Herhangi bir nedenden dolayı oluşabilecek güneş yanıkları, ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yanıklar zamanla iltihaplanabilir ve cilt üzerinde dağılarak farklı bölgeleri de etkileyebilir. Güneş yanığından etkilenen bölgelere jojoba yağı uygulayarak sorunu hafifletilebilirsiniz. Jojoba yağındaki E ve B vitaminleri ile bazı kompleksleri ,hasar kontrolüne ve cilt onarımına büyük oranda yardımcı olur.

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Jojoba yağının cilde faydaları nelerdir, jojoba yağı neye yarar hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. İşte jojoba yağının cilde faydaları;

  • Cildi nemlendirir
  • Cilde esneklik kazandırır
  • Cildi derinlemesine besler
  • Yaşlanma etkilerini geciktirir, kırışıklıkları önler
  • Sivilce ve iltihaplı sivilceye karşı etkilidir
  • Yeni hücre oluşumunu destekler
  • Çatlak ve selülite karşı etkilidir
  • Gözenekleri açar

Jojoba yağı yüze sürülür mü sorusuna cevap vermek gerekirse nemlendirici olarak dilerseniz avucunuza bir kaç damla damlatıp yüzünüze sürebilirsiniz. Yüze jojoba yağı sürebileceğiniz gibi kullandığınız kreme ekleyerek kullanmanız mümkün. Avuç içine jojoba yağı döktükten sonra avuçlarınız bir birine sürtülerek ısıtılarak yüze uygulanması gereklidir.

Jojoba Yağının Saça Faydaları

Jojoba yağının cilde faydaları olduğu gibi saça faydaları da bulunmaktadır. saçlara jojoba yağı sürmek saç dökülmesini önlediği gibi saçların kökten uca beslenmesini sağlar.

  • Jojoba Yağı Saç Dökülmelerine İyi Gelir

Günde 50 ile 100 tel saç arasındaki saç kayıpları normaldir, ancak normalden daha fazla saç kaybedersek veya saç dökülmesiyle aynı oranda yeni saç üretemezsek, saçlarımızda gözle görülür bir incelme meydana gelir. Beslenme eksikliği, çeşitli anormal cilt koşulları ve yaşlanma, saç dökülmesine neden olabilir. Kıl foliküllerine ve bunların içindeki tıkanmalara zarar gelmesi ise yeni kıl oluşumunu engelleyebilir veya geciktirebilir.

Jojoba yağı, saç foliküllerinin yeni saç çıkarmasına yardımcı olur. Her saç folikülünün içinde yağ bezleri vardır. Saç derisindeki bazı maddeler folikülün dışına çıktıkça saçları koruyan bir sebum kaplaması taşır. Sebum ve diğer döküntüler zaman zaman saç foliküllerinin tıkanmasına neden olarak saçın düzgün bir şekilde uzamasını önleyebilir. Jojoba yağı kolayca foliküllere sızar ve sebum birikimini çözer. Ayrıca, tıkanmayı temizler ve yeni saçların uzamasını kolaylaştırır. Yağdaki vitaminler ve mineraller cildi besler ve saç derisinin genel sağlığını iyileştirir.

Jojoba yağı saça nasıl sürülür sorusuna cevap vermek gerekirse bu yağı kuru saçlarınıza dökün ve parmaklarınız ile masaj yaparak saç diplerine iyice yediriniz. Saçlarınıza döktükten sonra yarım saat bekleyin ve ılık su ile iyice durulayın. Ayrıca kullandığınız şampuan ekleyerek bu yağın etkilerinden daha fazla yararlanmanız mümkün.

Jojoba Yağı Tüy Döker Mi

Tüy dökücü ürünlerde sıklık kullanılan etken maddelerden biridir. Genelde bu yağı kullanmak isteyenler jojoba yağı tüy döker mi sorusunu çok sık sormaktadırlar. Jojoba yağı tek başına kullanıldığında tüy dökme etkisi fazla yoktur. Yani ya doğal yağı tüy dökmek için kullanmayı düşünüyorsanız etki göstermeyebilir.

Jojoba Yağı Sakal Çıkarır Mı

Jojoba yağı sakla sürülür mü ve jojoba yağı sakal çıkarır mı sorusuna cevap vermek gerekirse jojoba yağını sakla bakımında sık sık kullanabileceğiz için jojoba yağı ile sakal gibi bıyık bölgenizde sürebilirsiniz. Ancak jojoba yağı kesinlikle sakal çıkarmak için etkili değildir.

Jojoba Yağı Zararları

Jojoba yağının cilde ve saça faydaları olduğu gibi bazı yan etkileri ve zararları bulunmaktadır. Hassas ve alerjiye yatkın cilt tiplerinde yanma, tahriş, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Mümkün oldukça gerçek ve saf jojoba yağını tek başına kullanmaya özen gösterin. Diğer yağlarla kullanılması yan etkilerin daha sık görülmesine neden olabilir.

Jojoba yağını alırken gerçek yağ olmasına dikkat edin sahte yağları jojoba yağı diye satan bir çok yer bulunmaktadır.

Jojoba Yağı Hakkında Tüm Sorular

Jojoba yağı nerede satılır

Jojoba yağını aktar, kozmetik mağazalarda ve güvenilir internet sitelerinden satın almanız mümkün.

Jojoba yağı bebeklerde kullanılır mı

Etkili doğal yağlardan biri olan jojoba yağını bebeklerde ve çocuklarda asla kullanmamalısınız. Bebeklerde kullanılmayan bu yağ çocuklarda ise doktora danışılmadan asla kullanılmamalıdır.

Jojoba yağı bronzlaştırır mı

Harika bir nemlendirici yağ olan jojoba ayrıca cildin tahriş olmasını önler ve cildi besler. Yazın cildinize bronzlaşmak ve güneşin zararları etkilerinden korunmak için kullanmayı düşünüyorsanız bu yağ kesinlikle bronzlaştırıcı yağlardan biri değildir. Ayrıca cilde sürüldükten hem sonra asla güneşe çıkmayın.

Jojoba yağı cilt lekelerine iyi gelir mi

Jojoba yağı cilt lekeleri ve cilt renk tonu farklılıklarını gidermek için etkilidir. Güneşin zararlı etkilerinden cildi korumak ve cilt lekelerini yok etmek için jojoba yağı güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeli ve emilmesi için iyice masaj yapılarak yedirilmesi gerekmektedir.

Jojoba yağı dudağa sürülür mü

Çatlamış ve kuruyan dudaklara in iyi nemlendirici yağlardan biri olan jojoba yağını sürebilirsiniz. Jojoba yağı dudakların kısa sürede nemlenmesini sağlayacaktır.

Jojoba yağı egzamaya iyi gelir mi

Egzama ve kaşıntı egzamaya iyi gelen bu yağ ayrıca saçlı kafa derisinde görülen kaşıntılı egzama içinde çok etkilidir. Egzama olan bölgeye az miktarda dökülüp ovalanması yeterlidir. Egzamanın neden olduğu kaşıntı ve cilt kuruluğuna iyi gelecektir.

Jojoba yağı göz altına sürülür mü

Jojoba yağı göz altına ve göz çevresine sürülür mü sorusuna cevap vermek gerekirse bu yağı ince ve hassas yapıda olan göz altına 1 yada 2 damla sürüp parmak uçlarınız ile yedirmeniz yeterlidir.

Jojoba yağı hamilelikte kullanımı

Hamilelerin ve hamilelik şüphesi olanların ilk 3 ayından sonra kesinlikle kullanmaları önerilmez.

Jojoba yağı içilir mi

Cilt bakımında ve saça bakımında sıklıkla kullanılan bu yağ kesinlikle ağız yolu ile tüketilmemelidir.

Jojoba yağı kaşa sürülür mü

Kaş bakımı için ve kaşların daha canlı ve parlak görünmesi için bu yağı kaşlarınıza sürebilirsiniz.

Jojoba yağı şampuana katılır mı

Saç bakımında yada saç sorunlarında jojoba yağını kullanmak için kullandığınız şampuana jojoba yağı ekleyebilirsiniz. Kullandığınız şampuana ortalama 2 yemek kaşığı kadar yağ ekleyerek düzenli olarak kullanabilirsiniz.

Jojoba yağı tüylenme yapar mı

jojoba yağını yüze sürmek asla tüylenmeye neden olmaz. Düzenli olarak yüze jojoba yağı sürmek tüylerde yada kıllar da artışa neden olmaz.

Jojoba yağı vücuda sürülür mü 

Jojoba yağını yüzünüze sürebileceğiniz gibi direk bütün vücudunuza sürebilirsiniz. jojoba yağı vücudu nemlendirmek için etkilidir.

Jojoba Yağı Fiyatı

jojoba yağı fiyatı 30 ile 40 tl arasında satılmaktadır.

Jojoba Yağı Kullananlar

Jojoba yağı kullananlar yaptıkları yorumlarda en iyi nemledirici kremlerden biri olduğunu ve cilde çok iyi geldiğini söylemişlerdir. Jojoba yağı kullananlar ayrıca saça sürüldüğünde saçın yumuşak ve daha canlı göründüğünü söylemişlerdir.

Peki ya siz jojoba yağı hakkında ne düşünüyorsunuz yorum kısmına yazarak bilimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Begonya Yardım Başvurusu Belediye Yardımları Belediye Yardımları