Egzama Nasıl Geçer? Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama Nasıl Geçer? Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama Nasıl Geçer? Egzamaya Ne İyi Gelir? Egzama her yaşta görülebilen bir deri hastalığıdır. Egzama hastalığı çok geniş bir alana sahip olmasından dolayı, içsel ve dışsal faktörler olarak belirlenmiştir.

İçsel egzama; seboreik egzama ve atopik egzama olarak ayrılmıştır.

Dışsal egzama; alerjik temas durumunda gerçekleşen egzama, tahriş sonucu oluşan egzama ve güneş sebepli egzama olarak ayrılmaktadır.

Egzama türlerinin bazı kişilerde kronikleşmiş olarak da görülmüştür. Her yaştan insanda görülen egzama, çocuklarda atopik olarak görülmektedir.

Egzama vücudun her bölgesinde görülebilir. Bu yazımızda yüzdeki egzama nasıl geçer, egzama nasıl geçer bitkisel tedavisi, eldeki egzama nasıl geçer, saçtaki egzama nasıl geçer, sulu egzama nasıl geçer konularına açıklık getireceğiz.

Egzama nasıl geçer konularından önce egzamanın nedenleri hakkında bilgi paylaşacağız.

Egzamanın Nedenleri

Egzamanın nedenleri günümüz tıpta hala tam olarak belirlenememiştir. Ancak egzama için bazı tetikleyici sebepler bulunmaktadır. Kullandığınız ilaçlar, kozmetik ürünleri veya cildinize temas eden potasyum bikromat gibi dış etkenlere sahiptir. Fakat enfeksiyon ile oluşan egzama mantar veya mikroorganizma kaynaklıdır.

Egzama başlangıcı; dokuda kızarma , kaşıntı, eritem, deride pullanma ve kabuklanma, kepeklenme ve doku çatlaklarından gelen sızıntılar gibi belirtileri vardır.

Cildimizde bulunan maphigi mukoza cisimciği olarak adlandırdığımız yapı, derimizde bulunan hücreleri birbirinden ayırır ve hücreler arasında bulunan bağların birbirinden kopmasına sebep olur. Bu bölgede egzamalı kabarıkların oluşmasına sebep olur.

Egzama başlangıcı olarak dokuda kızarma, kaşıntı, eritem, deride pullanma ve kabuklanmanın hepsi aynı anda meydana çıkmayabilir. Bu evreler belirli aralıklarda görülebilir ve hastalığın seyri devam eder.

Yüzdeki Egzama Nasıl Geçer ?

Yüzdeki egzama genel olarak en çok karşılaşılan egzama türleri arasında görülmektedir. Yüzdeki egzama genelde bir çok insanın sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Hatta bazı insanlar yüzünde veya vücudun başka bir tarafında bulunan egzamanın bulaşıcı olduğunu düşünmektedir. Ancak bu çok yanlış bilinen bir konudur. Özellikle de çocuklarda oluşan yüzdeki egzama, sosyal çevresinde sorun çıkartabilen bir durumdur. Ancak sadece çocuklarda değil yetişkin insanlarda bu durumla karşı karşıya kalabiliyor.

Yüzdeki egzama genelde kuru ciltlerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Hava şartlarından dolayı, cildin yapısından dolayı yüzde egzamaya sebep olabilen durumlardır.

Şunu belirtelim ki; egzama vücudun neresinde olursa olsun kesinlikle tehlikeli bir hastalık değildir. Ancak kesinlikle tedavi edilmelidir. Bunun içinde doktora başvurmanız gerekmektedir.

 

Yüzdeki Egzama Nedenleri

Yüzdeki egzama belirtileri ile vücudun herhangi bir bölgesinde görülen egzamanın nedenleri genelde aynıdır. Vücudun neresinde olursa olsun kesinlikle nedeni aşağıdakilerden bir tanesidir.

  • Genetik faktörler
  • Stres
  • Cilt tahrişi
  • Alerjik faktörler
  • Hava koşulları
  • Yün tarzı kumaşlar
  • Kuru cilt
  • Aşırı terlemek
  • Uzun süre sıcak banyo yapmak
  • Aşırı sabunlanmak
  • Aniden oluşan hava değişimleri
  • Sigara
  • Toz, polen, hayvan tüyleri
  • Kimyasal maddelerle temas kurmak
  • Kozmetik ürünler
  • Yiyecekler ( atopik egzamalarda yumurta, inek sütü, fındık, yer fıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri )

Yüzdeki Egzamanın Tedavisi

Yüzdeki egzamanın tedavisi hem ilaçla hem de evde doğal yöntemle gerçekleşebilir.

Yüzdeki egzama için krem tercihleriniz aşağıdakiler olabilir. Ancak kremleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir veya prospektüsünü mutlaka okumalısınız.

Egzama krem çeşitleri;

NOT: Bu kremlerden kortizonlu olanlar;  Hipokort Krem, Advantan Krem, Ketoral Krem, Memocon Krem

NOT: Bu kremlerden kortizonsuz olanlar; Aynısefa Kremi, Sudocrem, Bepanthen Plus Krem, Dermatop Krem, Bepanthol Sendirem Krem


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Egzama nedir? Belirtileri nelerdir?


Egzama Nasıl Geçer Bitkisel Tedavisi

Egzama nasıl geçer? Bitkisel tedavisi var mı? Egzama sadece ilaçla mı geçer ?gibi sorular öncelikle aklınızı karıştırmasın. Evet egzamanın bitkisel tedavileri de mevcuttur. Hem de bu bitkileri kolaylıkla bulabilirsiniz.

Defne Yaprağı Karışımı

Defne yaprağı, defne tohumu ve defnenin ince dallarını kaynatın. Elde edeceğiniz sıcak suyun içine egzamalı olan bölgenizi bir süre bekletin.

Isırgan Otu ve İspirto

İspirtonun içine yarım demet kadar ısırgan otu yaprağını koyun ve bekletin. Bu karışım içine aynı miktarda su ile karıştırın. Daha sonra egzamalı bölgeye pansuman yapın.

Adaçayı

Çaydanlıkta su kaynatın. Bir su bardağına kaynar suyu dökün. Daha sonra avcunuzun yarısı kadar adaçayını bardağa ekleyin. 10 dk kadar bekleyin. Egzamalı bölgeyi bu karışım ile yıkayabilirsiniz.

Funda Tohumu

Funda tohumunu bir kaynatın. kaynattıktan sonra elde edilen posasını egzamalı bölgenize sürün. Daha sonra üzerini sargı beziyle sarabilirsiniz.

Dut

El ve ayak egzamaları için dutu kaynatın. Elde edilen suyunu egzamalı bölgeye kullanın. Başka bir yöntemi ise, dut pekmezini sıcak su ile karıştırdıktan sonra egzamalı bölgeye sürebilirsiniz.

Muz ve Limon Suyu

Muzu iyice ezin. Daha sonra ezdiğiniz muzun içerisine limon suyu ekleyin. Krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra egzamalı bölgeye sürün.

Kekik

Öncelikle kekiği kaynatın. Kekiği kaynattıktan sonra suyuyla egzamalı bölgenize pansuman yapabilirsiniz.

Taze Sarımsak Otu

Taze sarımsağı otunun suyunu sıkın. Egzamalı bölgeye sürün.

Eldeki Egzama Nasıl Geçer ?

Elde egzama neden olur? Eldeki egzamaya ne iyi gelir? El egzama kremleri nelerdir? El egzaması bulaşıcı mıdır? gibi sorular her zaman günlük hayatımızda karşımıza çıkabilir ve bazı doğru bildiklerimiz aslında yanlış bildiğimiz konular olabiliyor.

Elde Egzama Neden Olur?

Elde oluşan egzama genelde ellerin aşırı terlemesi, meslek açısından ellerinizin zarar görmesi ve yaralanması, sıcak-soğuk ortamının ani değişiminden dolayı gerçekleşebilir.

El egzaması çeşitli kimyasallar, temizlik ürünleri, sabun, deterjan hatta günlük hayatımızda kullandığımız plastik eldivenler yüzünden de olabilir.

 

El egzaması, elin sırt kısmında ve parmak aralarında görülür ve el bileğini geçmez. Elde kızarıklık oluşur, kaşıntı başlar ve yayılmaya başlayan kabuk döküntüleri ile belirginleşir.

Eldeki Egzamaya Ne İyi Gelir? 

Eldeki egzamaya ne iyi gelir konusuna değinmeden önce şunu belirtelim. Öncelikle hangi hastalık olursa olsun korunmasını bilmek gerekir. Eğer korunursanız tedavi yöntemini araştırmak zorunda kalmazsınız.

Eldeki egzamaya, elinize hasar veren her türlü maddeden uzak tutmalısınız yada koruyarak işiniz yapmalısınız. Ayrıca ellerinizi nemli tutmalısınız. Kortinoz destekli kremler verilir veya antibiyotik tedavisine başlanır.

El Egzama Kremleri Nelerdir?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En iyi egzama kremleri


El Egzaması Bulaşıcı Mıdır?

Belki de en çok merak edilen konu el egzaması bulaşıcı mıdır? sorusudur. Çünkü günlük hayatımıza, dış ortamda bulunduğumuz süre içerisinde bir çok kişi ile doğruda el teması kuruyor olmamızdır. Doğrudan temas kurmasanız bile dolaylı yoldan temas kurmuş olabiliyorsunuz. Örneğin parayı günlük hayatımızda her zaman ve her yerde kullanıyoruz ya da çalıştığımız ortamda ortak çalışma alanlarında yapılan işler ile dolaylı yoldan temas halinde olabiliyoruz.

El egzaması bir çok kişi tarafından bulaşıcı olarak bilinmektedir. Bu da hastalık sahibi olan kişileri olumsuz yönde etkiliyor. Egzama kesinlikle bulaşıcı değildir. Egzamalı hastada sorun dışarıdan mikrop almasıdır. Çatlaklar sayesinde enfeksiyon riski daha da yüksek olur. Ancak tekrar söylemek gerekirse egzama kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir.

Saçtaki Egzama Nasıl Geçer?

Saç egzaması için şampuan, saç egzaması saç döker mi?, saç derisinde pullanma, saçtaki egzama bulaşıcı mıdır? gibi sorunlarınızın yanıtını elimizden geldiğince vermeye çalışacağız.

Saç Egzaması Bulaşıcı Mıdır?

Öncelikle saç egzaması bulaşıcı mıdır sorunuza yanıt verelim. Saç egzaması bulaşıcı değildir.

Saç Egzaması Saç Döker Mi?

Saç egzaması saçlarınızın dökülmesine sebep olabilir. Son zamanlarda saç dipleriniz kaşınıyor ve omuzlarınıza kepek yağıyorsa dikkat edin. Saç egzaması olmuş olabilirsiniz. Egzamadan dökülen saç, tedaviye geç kalınmamışsa çıkar. Saç egzaması için şampuan önerilerimizi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Saç Egzaması İçin Şampuan

Öncelikle saç egzaması için önerebileceğimiz direk olarak bir şampuan yok. Ancak kullandığınız şampuanın içerisine bazı doğal yağlar ekleyebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Elma sirkesinin yüzde yüz doğal olanı saç egzamasının iyileşmesi için en etkili ilaçlarından bir tanesidir. Doğal elma sirkesini tek başına saç diplerinize sürebilirsiniz. 1 saat kadar bekledikten sonra yıkamayı unutmayın.

Elma sirkesinin bir çok faydası daha bulunmaktadır. Elma sirkesinin diğer faydalarını öğrenmek için tıklayın…

Saf Zeytinyağı: Soğuk preslenmiş zeytinyağını hafif bir şekilde ısıtın. Daha sonra saç diplerinize sürün. Saçınızı streç film ile sarın. Ertesi gün kalktığınız zaman bitkisel bir şampuanla yıkayın. Bu uygulamayı haftada 2-3 defa tekrarlayın.

Çay Ağacı Yağı: Saç egzaması için çok etkili bir yağ çeşididir. Antibakteriyel özelliğine sahip çay ağacı yağı, saç derisinde oluşan mantarlara çok iyi gelir. Bebek şampuanı ile çay ağacı yağını karıştırıp kullanın. Bir fincan bebek şampuanının içerisine 10-15 damla kadar çay ağacı yağı ekleyin.

Sulu Egzama Nasıl Geçer?

Sulu egzama nasıl geçer? Sulu egzama doğal tedavisi, sulu egzama kremleri gibi bilgileri sizlere en basit yönden anlatacağız.

Sulu egzama, egzamanın bir türüdür. Sulu egzamayı diğer egzama türlerinden ayıran en büyük özelliği, cilt dokusunda tahrişe sebep verir ve dokularda sulanma yapar. Bu da kanamaya yol açar. Bir süre sonra cilt kurumaya başlayınca çatlaklar oluşur. Dış tabaka iltihaplanmaya başlar. Bu egzama türünün de herhangi bir bulaşıcı özelliği yoktur. Ancak egzama olan kişinin çok dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü daha çabuk enfeksiyon kapmasına sebep olur.

Sulu egzamanın tedavisi diğer egzama tedavilerinden pek farklı değildir. İlaç ve kremler sayesinde bu tür cilt rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Doğal yolla egzamanın geçmesi için ilaç ve krem tedavisinde başka giydiğiniz kıyafetlerin bile özelliği vardır. Pamuk ve kenevirden oluşan giysileri tercih etmeniz gerekmektedir. Polyester tarzı kıyafetlerden kaçının.

Cildinizi kesinlikle nemli tutmanız gerekmektedir. Ayrıca cildin nemli olmasını sağlayan yiyecekleri de tüketmelisiniz. Bol bol su için. Su her hastalığın ilk ilacıdır ve E vitamini tüketimini kesinlikle arttırın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.