Egzama Nedir? Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama Nedir? Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama Nedir? Egzama Belirtileri Nelerdir? Egzama çok sık görülen bir cilt sorunu olarak bilinmektedir. Tıp biliminde halen egzamanın neden olduğunu dair tam olarak kesin bir bilgi olmamasına karşın genetik etkenler ve çevresel sorunların neden olduğu düşünülmektedir. Egzama sağlığı riske atan bir hastalık olmamasına karşın ciltte oluşan görüntü bozukluğu ciddi derecede rahatsızlık verir. Mutlaka egzama oluşmaya başlandığın dikkatli olunma hemen tedaviye başlanmalıdır. Egzama tedavisi uzun sürmektedir.

Sizlere bu yazımızda egzama nedir, egzama nasıl oluşur, egzama hastalığı nasıl geçer, egzama başlangıcı sürecinde yapılması gerekenleri ayrıntılı olarak anlatacağım dilerseniz ilk olarak egzama nedir sorusuna cevap vererek konumuza başlayalım.

Egzama Nedir

Egzama çeşitli etkenlerle oluşan deride kızarıklık, kaşıntı, şişme, deride kabarıklık ile kendini gösteren bir deri hastalığıdır. En belirgin özeliği ise deri üzerinde oluşan kabarcıklardır. Egzamanın çeşitler vardır bunlar Akut, Kronik, Kuru ve Yaş olarak dört kısma ayrılır.

Deride kızarıklık, kuru kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar ile kendini gösteren egzama bir anda oluşmamaktadır. Belli evrelerden geçer oluşan egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Çocuklarda oluşan egzama ise zamanla kendiliğinden kaybolur. Çok fazla egzama türü bulunmasın karşın en sık görülen egzama türü atopik dermatit olarak bilinmektedir. Egzamanın görülme sıklığı 10/1 olarak bildirilmiştir.

Egzama vücudun her yerinde görünmesine karşın en çok kafa, ense, kol ve bacaklarda daha sık görülür. Astım ve saman nezlesi olan kişilerde egzama görülme olasılığı çok fazladır. Egzama sonra oluşan kuruluk ciddi kaşıntıya ve cilt kuruluğun neden olur bunun sonucunda uyku bozukluğu görülür. Ayrıca sürekli kaşınma ciltte tahrişe ve bazı cilt sorunlarına neden olur.

Egzama Neden Oluşur

Tıp dünyasının çok ileri seviyelere gelmesine rağmen halen egzamaya sebep olan etkenler tam olarak bilinmemektedir ama bu alanda yapılan çalışmalar ile hastalığı tetikleyen faktörler az çok bilinmeye başlanmıştır. Kullandığımız ilaçlar, aileden gelen kalıtsal etkenler, cilde temas eden kozmetik ürünler bu hastalığın meydana çıkmasında etkili oldukları yapılan araştırmalar ile bilinmiştir. Hastalığı tetikleyen etkenler belirlenerek mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.

Egzama neden olur sorusuna halen net bir cevap bulamayan bilim adamları sadece egzamayı tetikleyen etkenleri bularak bunlardan uzak durmanız sağlayarak egzamayı yok etmektedirler. Genetik faktörlerin yanında çevresel etkenlerde egzama neden olur, egzama nedenler ise

  • Cildi tahriş eden kimyasal ürünler
  • Alerjik tepkiler
  • Kozmetik ürüler
  • Mikroplar
  • Bazı gıdalar ve bitkisel yağlar
  • Stres ve sinirlilik hali
  • Hormonal değişiklikler

Egzama hastalığı el veya ayaklarda içi su olan kabarcıkların oluştuğu alerjik bir hastalıktır. Hastalık artık ileri evredeyse kabarcıklar yerini kepeklenmeler ve kabuklara bırakabilir. Genelde 20-50 yaş aralığında ve yaz aylarında görülür. Egzama bulaşan hasta ciddi rahatsız olur, egzama hastalığının belirtileri ve tedavisi alt kısımdadır, ilerleyen evrelerde mutlaka doktorunuza danışın. Egzama uzun yıllar sürebilir.

Egzama Belirtileri Nelerdir

Egzamanın belirtileri arasında deride kızarıklık, şiddetli kaşıntı, deride acı hissi, deride pullanma, kabarma ve deri çatlakları en belirgin özellikleridir. Egzamanın ilerleyişi genel olarak evre evre olarak devam etse de bazı hastalarda bütün hastalık belirtileri aynı anda görülebilir.

Akut egzama genel olarak kaşıntı ve akıntı görülmektedir. Kronik egzama da ise durum biraz daha ciddi olup cilt hastalığı ileri seviyeye gelmiştir kronik egzamada şiddetli kaşıntı, pullanma ve kabarcıklar oluşmaya başlar bu belirtiler vücudun herhangi bölgesinde olabilir.

Genellikle el, parmak araları, avuç içi, elin arka kısmında görülür. Nadir olarak ayak tabanında da egzama görülebilir. Kaşıntı ve acıya sebep veren egzama hastalığı, hastanın eliyle yapacak birçok işi zorlaştırabilir.
Egzama nadir olarak saçta da görülebilir. Egzama saçta pul pul olarak gözlemlenir. Sakın kaşımayın. O pul pul olan şey kepek değil deridir. Kaşıdıkça egzama artabilir. Bu yüzden asla kaşınmaması gerekir. İlerde kanamaya kadar bile gidebilir. Bu husus dikkate alınmalıdır.

Egzama Nasıl Geçer

Etkin ve hızlı tedavi yöntemleri için doktora başvurulması en iyi yöntemdir. Melisa otu suyu da özellikle saç egzamasına iyi gelen bir bitki suyudur.

Akut egzama harici kullanacağınız kremler ile geçmektedir. Akut egzamalar genel olarak ağızdan alınan ilaçlar yada kremler ile kısa süre iyileşmektedir. Kronik egzama ise uzun süreli bir tedavi süreci vardır mümkün oldukça tetikleyici etkenler ortandan kaldırılmaya çalışılır. Mümkün oldukça stresli ortamlardan kaçmak ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Kimyasal ürünlere mümkün oldukça temas edilmemelidir. Asit özelliği fazla olan yiyeceklerden uzak durulma (limon, domates) en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır.

Herhangi bir sağlık sorunun neden olmamasına karşın cildi kurutan ve kaşındıran egzama ilerleyen evrelerde su dolu kabarcıkların oluşmasına neden olur. Kesinlikle bunlar kaşınmamalıdır, kaşımak ciltte enfeksiyon riskine neden olur. Eğer rahatsız edecek derecede kaşıntı varsa kaşıntıyı geçiren kremler kullanmak gereklidir. Eğer daha önce egzama sorunu yaşadıysanız bu konuda daha hassas ve dikkatli olmalısınız egzamanın tekrarlama durumu çok yüksektir.

Çocuklarda ve bebeklerde görülen egzamada ise bebeklerin kendini kaşımasını önlemek için eldiven takılmalıdır, ayrıca yünlü kıyafetlerin giydirilmemesi gerekmektedir. Çocuklarda  egzama varsa sık sık yıkanmaktan kaçınmak egzamayı oluşumunu azaltacaktır. Genelde çocuklarda görülen egzama zaman yok olmaktadır. Ayrıca erken egzama tedavisi ile kısa sürede sorun ortadan kalkabilir.

Egzama oluşumu durdurmak ve kaşıntıyı azaltmak için ;

  • Banyo suyu daima sıcak olmalıdır, ılık su ile banyo yapmayın
  • Pamuklu ve yumuşak kıyafetler tercih edilmeli
  • Asla çamaşırları sabun ile yıkamayın
  • Mümkün oldukça terlememeye çalışın
  • Yoğun nemden uzak durun
  • Kışın cildinizi daima nemli kutun kuruyan cilt egzamayı tetikler
  • Tozdan kirden uzak durun
  • Kozmetik ürünleri kullanmayın
  • Stresten uzak durun, kendini üzmeyin
  • Cildi kurutan şampuan ve kremlerden uzak durulmalı
  • Vücudun Ph dengesi korunmalıdır.

Egzama Bulaşıcı mı

Aslıda toplumda oluşan en büyük hatalardan biride egzama bulaşıcı bir hastalık olduğu kanısı hakimdir. Asla kişiden kişiye bulaşmaz ve öpme ile yada tokalaşma ile bulaştığı görülmemiştir. Egzamalı birini görürseniz uzaak durmak yerine yakın durmanız özgüvelerinin yerine gelmesine destek sağlar.

Egzama Bitkisel Tedavi

Egzama bitkisel tedavisi için pek çok yöntem denenmesine karşın olumlu sonuç almadıysanız sizlere egzamaya iyi gelen bitki olarak dut’u tavsiye edebiliriz. İster beyaz dut olsun isterse kara dut olsun egzamaya iyi gelmektedir. Doğal egzama tedavisi için dut’u kaynatarak bitkisel tedavi uygulamanız mümkün. Egzama olan kişilerin dut’u nasıl uygulayacakları hakkın bir video paylaşmak istiyorum.

Sirke ile Egzama Tedavisi

Çok eski dönemlerden beri kullanılan bir yöntemdir. Sirke egzamaya sürüldüğü zaman mikrop ve bakterileri ödürür. Düzenli olarak uygulandığında egzamada azalma ve zamanla kaybolma görülür. Eğer egzama olan bölgede yara varsa sirke sürdüğünüzde canınızı yakabilir bu yüzden kesinlikle yara olmaması gerekmektedir. Sirke ayrıca kaşınmayı durdurarak yara oluşumunu önlemektedir.

  • 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 3 yemek kaşığı su
  • Pamuk

Elma sirkesi ile suyu karıştırın ve pamuk yardımı ile sorunlu bölgeye sürün. Eğer elma sirkesi canınızı yakarsa az miktarda su ekleyebilirsiniz. Tabi sirkenin fazla olması daha etkili olmasını sağlayacaktır. 2 günde 1 uygulayabilirsiniz.

Egzama olan birinde en büyük sorun kaşıntı durumudur eğer kaşıntınız varsa egzamaya iyi gelen bitkisel yağlar ile kaşıntıyı durdurabilirsiniz. Egzama olan yere az miktarda doğal zeytin yağı dökün ve ovalayın bu sayede kaşıntı azalacaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı egzama kaşıntısına iyi geldiği bilinmektedir. Genelde egzama tedavisi için bazı siteler limon ve sirkeyi beraber kullanmak gerektiğini söylese de limon cildi kuruttuğundan dolayı asla kullanmayın.

Anadolu’nun pek çok bölgesinde egzama tedavisinde kına kullanıldığı bilinmektedir. Genelde kına yakmak egzamaya iyi gelir mi sorusu sıklıkla egzama olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Kına ile egzama tedavisi oldukça etkilidir ve halen çoğu yerde egzama olan ellere kına kürü uygulanır. Saçtaki egzamaya kına sürmekte etkili bir yöntemdir. Kınanın egzamaya faydası vardır kaşıntı azaltır eğer saçta egzama varsa saç derisini besler.

Egzama Kremleri

Egzama tedavisinde kullanılan başka bir yöntem ise egzama kremleri olarak bilinmektedir. Sizler için en etkili ve en iyi egzama kremleri nelerdir derlemeye çalıştım.

Kesinlikle bu kremleri doktorunuzun bilgisi dahilinde kullanmaya özen gösterin. Bazı egzma kremleri kortizonlu olduğundan dikkatli kullanmak gereklidir. Egzamaya kesin çözüm arayanlar mutlaka kremleri reçete ile almalıdırlar.

Sizlere bu yazımızda egzama tedavisi hakkında bilgi vermeye çalıştım. Egzama nedir, egzama belirtileri nelerdir sorularına cevap verirken egzama nedenler, egzama nasıl geçer, egzamaya ne iyi gelir hakkında bilgi vererek agzama bitkisel tedavi ve egzama kremlerini yazmaya çalıştım. Egzamadan kurtulmak için mutlaka tedavi yrıda bırakılmamalı ve doktorunuz dediklerini uygulamalısınız…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.