Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır? Ayrıntılı Anlatım
Makalede Neler Var
Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır ve yeni kimlik başvurusu için neler lazım soruları dahil pek çok soruyu ilk defa yeni kimlik çıkarmak isteyenler tarafından çok sık sorulduğu bilinmektedir.
Yeni kimlik çıkarma işleminde Türkiye’nin her hangi bir ilinde bulunan Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir. İkametgah adresiniz yada nüfusa kayıtlı olduğunuz fark etmemektedir. Genelde büyük şehirlerde ve ilçelerde çok yoğunluk olduğu ve randevu alma süresi çok uzun olduğundan İstanbul, İzmir yada Ankara gibi büyük şehirlerde yeni kimlik çıkarmak yerine pek çok kişi daha sakin il ve ilçeleri tercih etmektedir.
2021 Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır
Yeni kimlik başvurusu yapmak oldukça kolaydır. Başvuru yapmak için ilk yapılması gereken işlemlerden biri internet üzerinden yada alo 199 hattını arayarak randevu almaktır.
Yeni Kimlik Çıkarmak İçin Randevu Nasıl Alınır
Alo 199 Hattını Arayarak Yeni Kimlik Randevusu Alma
Eski, yıpranmış, kaybolmuş yada çalınan kimlik kartınız yeni çipli kimlik kartı değiştirmek için anlaşmalı bankaya gerekli ücreti yatırarak Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir.
ÖNEMLİ DUYURU: Yeni kimlik çıkarmak için randevu alma zorunluluğu değildir. Ama Nüfus Müdürlüklerinde aşırı yoğunluk ve randevusu olanlara öncelik verildiğinde randevu almanızı öneririz.
Yeni kimlik başvurusu için randevu alındıktan sonra gerekli olan evraklar ise;
- Eski nüfus cüzdanı eğer kimliğiniz kayboldu ise ehliyet, pasaport, evlilik cüzdanı, basın kartı yada muhtardan alacağınız resmi evrak ile nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz.
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Bankaya para yatırıldığına dair dekont
Ayrıca yeni kimlik başvurusunda bulunacak kişiler ise;
- Eski kimliklerini yeni kimlik ile değiştirmek isteyenler
- Evlilik yada boşanma sonra soy isim değişikliğinde bulunacaklar
- Yeni doğmuş bebekler
- Kayıp yada çalınma
ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Yeni kimlik kartlarını kaybedenler tekrar başvurduklarında cezalı olarak ödeme yapacaklardır. Yeni doğmuş bebekler 30 gün içerisinde aile bireyleri tarafından başvuru yapıldığında her hangi bir ücret ödemeyeceklerdir.
Kimlik Çıkarmak Randevu Almak Şart Mı
Pek çok kişi yeni kimlik çıkarmak için randevu almanın zorunlu olduğunu düşünmektedirler. Bilinen aksine kimlik çıkarmak yada yenilemek için randevu almak zorunlu olmamasına karşın aşırı yoğunluk ve randevulu olanların önceliği olduğundan randevu almak mantıklı bir seçim olur.
Nüfus müdürlükleri randevulu işlemleri bitirdikten sonra randevu olmayanların işlemlerini yapmaktadırlar. Ayrıca nüfus müdürlüklerinde para yatırma işlemi yapılmamaktadır. Randevu tarihi ve saati gelmeden önce anlaşmalı bankalara yada PTT para yatırarak dekont almanızı gerekmektedir.
Yeni Kimlik Almak İçin Randevu Nereden Alınır
Yeni kimlik başvurusunda bulunmak için ilk yapılan işlemlerden biride randevu almaktadır. Randevu alma işlemleri resmi olarak tek siteden yapılmaktadır. Online randevu almak için neler yapacağınız anlatan yazımızı incelemek için Yeni Kimlik İçin Online Randevu Nasıl Alınır tıklayınız.
Bir diğer yöntem ise alo 199 vatandaşlık hattını arayarak randevu alabilirsiniz. Her iki yöntemde hem randevu alabilir hemde var olan randevularınızı iptal edebilirsiniz.
Yeni Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Yeni kimlik başvurusunda mutlaka hazırlamanız gereken bazı resmi evraklar bulunmaktadır. İşte yeni kimlik çıkarmak için gerekli evraklar;
- Eski kimlik kartı
- Eğer kullandığınız nüfus cüzdanı çalındı yada kayboldu ise kendinizi kanıtlamak ve kimliğin size ait olduğunu belgelemek için Sürücü Belgesi, Pasaport, TSK Kimlik Kartı, Evlilik Cüzdanı, Pasaport, Avukatlık Kimlik Kartı, Öğretmen Kimliği, Hakim Savcı Kimliği, Sarı Basın Kartı yada muhtardan alacağınız resimli kimlik belgesi
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Bankaya yada PTT yatırdığınız yeni kimlik ücretine ait dekont
Eğer yeni evleniyor yada boşanıyorsanız bazı belgeleri eklemeniz gerekmektedir. Yeni evlenenler evlilik cüzdanızı boşananlar ise mahkeme kağıdını bu evraklarının içerisine eklemelidirler.
Yeni doğan bebekler için her hangi bir ücret yada fotoğraf ihtiyaç yoktur. Sadece anne yada banın bireysel başvurusu ve hastanen alınacak doğum kağıdı yeterlidir.
Yeni Kimlik Başvurusu Ne Zaman Son
Yapılan son resmi açıklamaya yeni kimlik çıkarma işlemleri 2023 yılına kadar uzatılmıştır.
Biyometrik Fotoğraf Kaç Tane Lazım, Biyometrik Fotoğraf Fiyatı
Yeni kimlik başvurusunda sizden 1 tane fotoğraf istenmektedir. Fotoğraf çekimi için size 4 adet fotoğraf verilmesine karşın bunun sadece 1 tanesi Nüfus Müdürlüğüne vermeniz yeterlidir. Yeni kimlik kartın için fotoğraf çekim ücreti ise ortalama 20 tl kadardır.
Biyometrik fotoğraflar kişinin en gerçeğe yakın resmini çekmektedir. Bazı kişiler yanlışlık vesikalık resim ile karıştırıp işlemlerinin daha da uzamasına neden olabiliyorlar. Fotoğraf çekilirken yeni kimlik için fotoğraf çektiğinizi kesinlikle fotoğrafçıya bildiriniz.
Yeni Kimlik Hemen Teslim Ediyor Mu? Ne Zaman Elime Geçer
Kimlik işlemlerini bitirdikten sonra yeni kimlikleriniz size hemen teslim edilmez. Yeni kimlikleriniz PTT kargo ile 1 hafta içerisinde evinize teslim edilir.
Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar
Yeni kimlik çıkarmak için 2021 yılında resmi fiyat listesi ise;
Kimlik Yenileme Ücreti: 22,50 TL |
Kayıp Kimlik Ücreti: 45 TL |
Evlilik Sonrası Kimlik Değişim Ücreti:22,50 TL |
Yıpranmış ve Eskimiş Kimlik Değişim Ücreti: 22,50 TL |
Yeni Doğan Bebekler İçin Kimlik Ücreti: Ücretsiz |
Yeni Kimlik Başvurusunda Yapılacak İşlemler Nelerdir
Başvuru aşamasında sizden istenen istenen evrakları ve biyometrik fotoğrafı verdikten sizden sizden parmak izi alınmaktadır. Sağ ve sol parmak izi, Parmak damar izi, El ayası damar izi cihaza tarafından okunarak kimlikleriniz ile eşleştirilir.
Yeni Kimlik Başvurusu İçin Anlaşmalı Bankalar
Yeni kimlik çıkarmak için anlaşmalı bankalar Ziraat Bankasıi Vakıf Bank ve Halk Bankasıdır. Ayrıca PTT ile kimlik başvuru ücretini yatırabilirsiniz. İşlem sonunda mutlaka dekont almayı unutmayın.
Yeni Kimlik Başvurusunu Eşim Yapabilir Mi
Yeni kimlik başvurusunu aile bireylerinden her hangi biri yapabilir. Buradaki ayrıntıya dikkat etmekte fayda var aile bireyleri sadece sizin adınıza randevu alabilir ama Nüfus Müdürlüğüne bizzat gelmesi gereklidir. Randevu işlemleri kişiye özel alınır ve kimlik tespiti için kimlik alacakların bizzat gelmesi gerekmektedir.
Yeni Kimlik Başvurusunda Verilen Şifre Ne İşe Yarar
Yeni kimlik kartı başvuru tamamlandıktan sonra sizlere 1 tane zarf verilmektedir. Bu zarfın içerisinde 6 haneli bir tane şifre bulunmaktadır. Banka kartına benzer şekilde kullanılan bu şifre işlemleriniz yapabilirsiniz. Zarfın içerisinde şifre zarfı teslim aldıktan sonra aktif hale gelmektedir.
Sizlere bu yazımızda yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır en güncel ve doğru şekli ile anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bize sorabilirsiniz.