İsim Değişikliği Nasıl Yapılır? İsim ve Soyisim Değişikliği Davası Nasıl Açılır?

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır? İsim ve Soyisim Değişikliği Davası Nasıl Açılır?

Toplumda belirli bir yer edinebilmemizi sağlayan ismimiz ve soy ismimiz; aynı zamanda bizi temsil ediyor. Bu yüzden de ismimizin ve soy ismimizin gülünç olduğu durumlarda yaşımız ilerlediğinde yani olgulaştığımızda ebeveynlerimizin bize daha dünyaya ilk gözlerimizi açtığımızda verdiği ismimizi değiştirmek istiyoruz.

Ancak biz ne kadar istersek isteyelim; ismimizi ya da soy ismimizi değiştirmek, istediğimiz isme ya da soy isime sahip olmak ne yazık ki sandığımız kadar kolay olmuyor.

Bu yazımızda kısaca isim ve soy isim değişikliği nasıl yapılır? İsim ve soy isim değişikliği esnasında dava açmak zorunlu mudur? vb. bu konuya dair merak edilenleri yanıtlamaya çalışacağız.

İsim ve Soy isim Değişikliğine İzin Verilen Haller

Temel kural olarak sahip olduğumuz ismi ya da soy ismi yalnızca ismimizi ya da soy ismimizi beğenmediğimiz için değiştirme şansımız bulunmuyor.

Bununla birlikte Türk Medeni Kanunu bazı hallerde ismimizi ve soy ismimizi değiştirebilmemize izin veriyor.

Medeni Kanuna göre isim ya da soy isim değişikliği için haklı bir durumun varlığı söz konusu olduğunda dava açabiliyoruz.

Türk Medeni Kanunu’nda isim ya da soy isim değişikliği yapabilmemizin haklı olarak kabul edildiği durumlar teker teker listelenmiyor.

Hangi nedenlerin haklı durum olarak kabul edildiğini ancak içtihatlara ve mahkeme kararlarına bakarak görebiliyoruz.

Mahkeme ve içtihat kararları göz önünde bulundurulduğunda isim ve soyisim değişikliğinin gerekli ve kabul edilebilir olduğu bu durumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ahlaki, dini ya da milli değerlerimize hakaret ya da saygısızlık olarak nitelendirilebilecek isim ve soy isimler
  • Gülünç, komik yani başkalarının dalga geçmesine neden olabilecek isim ya da soy isimler
  • Memur hatasından kaynaklanan, harf, noktalama işareti, düzeltme işareti vb. herhangi bir yazım hatası bulunan durumlar
  • Soyadı taşınan ailenin kendine kötü davranması ve aile ile tüm bağların koparılmak istenmesi
  • İsim sahibinin çevresindekiler ve toplum tarafından nüfus kâğıdındakinden farklı bir isim ile tanınması

Yukarıdaki 5 durumdan birinin ya da birkaçının mevcut olduğu durumlarda isim ya da soy isim değişikliği amacıyla mahkemeye başvurma şansınız bulunuyor.

İsim Soy isim Değişikliği Davası Nasıl Açılır?

İsim değişikliğine dair dava açmak istediğinizde ikametgahınızın bulunduğu yerin mutlaka asliye hukuk mahkemesine başvurmanız gerekiyor.

Yalnızca davacı tarafın bulunduğu davalı tarafın olmadığı bu davayı başka bir mahkemede açtığınızda mahkeme, davanıza bakmıyor ve görevsizlik kararı veriyor.

Dava; çekişmesiz dava kapsamında bir dava olduğundan genellikle açtığınız dava daha ilk duruşmada sonuçlanıyor. Yani yeni isminize ya da soy isminize kavuşmak için fazla beklemek zorunda kalmıyorsunuz.

Adım adım nasıl dava açmanız gerektiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Dava dilekçenizi hazırladıktan sonra hukuk mahkemesi önbürolarına taratmalı ardından vezneye sizden talep edilen mahkeme harcını yatırmalısınız.
  • Daha sonra vezne tarafından size verilen dekontu tekrar önbüroya götürmelisiniz.
  • Size verilen dava dosyasındaki ‘esas numarasına’ göre davanızı e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
  • Size gönderilen tebligatta belirtilen gün ve saatte mutlaka mahkemede olmalısınız.
  • Mahkemeye zamanında yetişememeniz durumunda bir ay içerisinde yeni bir dilekçe vererek, yeniden dava açabilirsiniz(Bu durumda tekrar harç ödemeniz gerekmiyor)
  • Mahkemeye katılamadığınız durumda üç ay içerisinde yeni bir dilekçe vererek ve yeniden harç ödeyerek tekrar dava açabilirsiniz.

NOT: İsim ya da soy isim değişikliği için dava açtığınızda vezneye yatırmanız gereken harç bedeli, değişiklik gerektiren duruma göre farklı olabiliyor. Örneğin, gülünç ve komik olduğu için isminizi değiştirdiğinizde daha düşük bir rakam ödemeniz gerekiyor. Söz konusu aile bağlarını koparmak olduğunda ise daha yüksek bir harç bedeli ödüyorsunuz.

Soyadı Değişikliği Davasına Dair Bilmeniz Gerekenler:

Soyadı değişikliğine dair detayları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Soyadını değiştiren erkeğin evli olması durumunda otomatik olarak eşinin ve çocuklarının da soyadı değişiyor.
  • İsim ve soy isim değişikliği amacıyla herkes, yalnızca bir sefer dava açabiliyor. Bu yüzden, gerçekten isminizi ya da soy isminizi değiştirmek isteyip istemediğinizi detaylıca düşünmeniz, ani bir karar vermemeniz gerekiyor.
  • Maalesef ki evli olan, henüz boşanmamış olan, eşin ölüm ile evliliği hukuken bitmemiş olan kadınların soy isim değişikliği için dava açabilme şansı bulunmuyor. Hatta, hakim tarafından ayrılık kararı verilmiş olsa bile boşanma tamamen gerçekleşmeden kadınlar soy isimlerini değiştiremiyorlar.

Nüfus Müdürlüklerine Başvurarak, İsim Soyisim Değiştirilebilir mi?

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan son bir değişikliğe göre 2019 yılı sonuna kadar yalnızca dilekçe yazarak, Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup, isminizi ya da soyisiminizi değiştirebilme hakkınız da bulunuyor.

Lakin bu haktan yalnızca belirli kişiler yararlanabiliyor.  Bu kişiler, dava açmak için mahkemeye gitmeden ve harç ücreti yatırmadan yalnızca Nüfus Müdürlüğü’ne dilekçelerini teslim ederek, isim-soy isim değişikliği talep edebiliyor.

Peki, kimler isim-soy isim değişikliği talebinde bulunabiliyor?

  • Yazım yanlışı, noktalama işareti ya da imla hatasından kaynaklanan düzeltme talepleri

Örneğin, ismi bitişik yazılması gerekirken ayrı yazılan kişiler(Ayşe gül-Ayşegül)

  • 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nda da belirtildiği gibi komik, edebe uygun olmayan soyadı bulunan kişiler

Örneğin Yalak gibi kişinin küçük düşmesine yol açabilen soy isimler

Yukarıdaki 2 durumdan biri söz konusu olduğunda değişiklik talebi ile başvuran kişinin ismi ya da soy ismi il ve ilçe kurulunun kararı ile yalnızca tek seferlik olacak şekilde değiştirilebiliyor. İkametgahınızın ilde olduğu durumda il, ilçede olduğu durumda il kurulu karar veriyor.

Böylelikle mahkemelerin iş yükünü hafifletmek amaçlanıyor. Ancak, Nüfus Müdürlüklerine verilen bu yetki, 2019 yılsonunda sona eriyor.

Dava ile isim-soy isim değişikliğinden farklı olarak Nüfus Müdürlüğüne aileden kötü muamele görme, aile ile bağları koparma vb. diğer amaçlarla başvurulamıyor.

Soyadını Değiştirmek İçin Ne Yapılmalı

Evlilik sonrası soyadı değişikliği yapılması gerekenler nelerdir sorusuna cevap vermek gerekirse evlilik sonrası kadının soyadı değiştiği için en yakın Nüfus Müdürlüğüne başvurması gerekiyor kimlik değişikliği olacağından bazı evrakların hazırlanıp Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvuru ile hazırlaması gereken evraklar ise;

Soyadı Değişikliği İçin Gerekli Evraklar

  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Evlik cüzdanı
  • Banka yatırılan ücret
  • Eski kimlik

Evlilik sonra kimlik çıkarma işlemi nasıl olur sorusuna ayrıntılı cevap veren Evlilik Sonra Kimlik Değişikliği Nasıl Yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.

Soyadını Değiştirmek İçin Yapılması Gerekenler

Soyadı değişikliği için mahkeme kararı varsa mahkeme kararı ile Nüfüs müdürlüğüne başvuruda bulunur, evlilik sonucu soy isim değişiliği yapılacak mutlaka evlilik cüzdanı ile başvurulması gereklidir.

Bu yazımızda kısaca isim-soy isim değişikliğine dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Yazımızın yol gösterici olması dileğimizle…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.