Çıban Nasıl Geçer? Evde Çıban Tedavisi ve Bitkisel Yöntemler

Çıban Nasıl Geçer? Evde Çıban Tedavisi ve Bitkisel Yöntemler

Çıban Nasıl Geçer? Evde Çıban Tedavisi ve Bitkisel Yöntemler Deride bir anda oluşmaya başlayan kıl köklerinde yada yağ bezesinde görülen çıban bakterilere bağlı olarak oluşur. Çıban çıktığında iltihaplı şişlik, ağrı, zonklama ve kızarıklık görülür. Çıbanın tıp dilindeki adı fronküldür. En çok görüldüğü bölgeler ise ense, yüz, kaba etli kısımlardır.

Çıban sıklıkla kıl köklerine yada yağ bezesine girin stafilokok adlı bir bakterinin neden olduğu bilinmektedir. Her ortamda yaşayabilen bu bakteri çoğaldığında çıban oluşumu gerçekleşir. Sizlere bu yazımızda çıban nasıl geçer hakkında bilgi vermeden önce çıban neden çıkar hakkında bilgi vererek yazıma başlamak istiyorum.

Çıban Neden Çıkar

Çıban derimizin alt tabakasındaki, kıl köklerinin bulunduğu bölgeye veya yağ keseceğine çeşitli mikrop ve bakterilerin yerleşmesiyle oluşan iltihaplı deri döküntüsüdür. Çoğunlukla aknelerle karıştırılan çıbanlar, aniden ortaya çıkması ve zonklamasıyla bilinir. Etrafında kızarıklık, bununla birlikte kendisinin beyaz olması ancak sivilcelerin üzerindeki gibi içinden ifrazatı atacak başı bulunmaması karakteristik özellikleri yer alır. Bazen böcek sokması ile karıştırılabiliniz. Kaşıntı hissi yoktur. Bünyeye hafif halsizlik ve ateş yapar. Böylelikle kendinizi hasta hisseder duruma gelirsiniz. Çıbanın etrafındaki sıcaklık artışı ise giysilerden bile fark edilir. Kadın ve erkelerde eşit oranlarda görülür.

Çıbanların en sık görüldüğü bölgeler arasında; kasık, bacak arası, ense, koltuk altı, burun deliği, sırt sayılabilir. Fazla kilolu kişilerin derilerin katlandığı yerler çıban oluşmaya çok müsaittir. Uzun süre pantolonun katlandığı kemer yerinde sıkışan giysiler çıbanın normal kiloda olan kişilerin de çıban sahibi olmasına neden olabilir. Bununla birlikte ter, sürtünmeden dolayı oluşan tahriş de çıbanın en sevdiği durumdur. Çok oturmak ve hareketsiz kalmak da eklendiğinde çıban sahibi olmanız kaçınılmazdır.

Çıban oluşmasını sağlayan bakteriler, aslında sürekli vücudun üzerinde bulunur. Bu yüzden herhangi bir yerleşik ortam bulduğunda ise gelişir. Kişisel hijyen, çıbanların gelişmemesi açısından çok önemlidir. Başkasının kullandığı havlular, çarşaf ve kıyafetler kesinlikle tercih edilmemelidir. Kendi kullandığınız havlu ve çarşaflar ise yüksek derecede yıkanmalıdır. Her gün düzenli vücut temizliği yapılmalı ve anti bakteriyel özellikli duş jelleri tercih edilmelidir.

Eğer vücudunuzla sık sık çıban çıkıyorsa bağışıklık sisteminiz alarm veriyor olabilir.

Kansızlık, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği, tiroit hastalarının sık sık terlemesi ise çıban çıkaran diğer bir sebepler arasında sayılabilir.. Şeker hastalığı yüzünden çıkan çıban türleri de vardır. Şeker hastalarında çıkan çıbanların iyileşme süresi daha uzundur. Kanser hastaları, kanser tedavisi görenler, çeşitli ilaçlar ve böbrek yetmezliği olan kişilerde de görülebilir.

Çıban Nasıl Patlatılır

Çıban patlatılması aslında tedavinin bir parçasıdır. Bazı hekimler olumlu yaklaşırken, bazıları için bu durum son derece sakıncalıdır. Dikkat edilecek nokta ise; çıbanın sertken ve yeni oluşmuşken patlatılmamasıdır. Ortasının yumuşaması, olgunlaştığının, patlatma zamanının geldiğinin habercisidir. Rengi iyice mor olmuş ve ortası sarı hale gelmiştir. Sarı olan kısım esas iltihabın toplandığı yerdir.

İçerden kanama oluyorsa rengi siyaha bile dönebilir. Başka mikropların içeriye girmemesi için çıban patlatırken mutlaka steril bir ortam oluşturulmalıdır. Tek kullanımlık eldiven giymek aynı zamanda iğne veya kesici bir alet kullanmak gerekebilir. Sivilce gibi sıkılarak patlatılamaz. Çünkü sivilceye göre daha sert bir yapısı vardır ve baş vermez.

Burun deliği, kulak ya da dudak gibi yerlerde oluşan çıbanlara ise mutlaka bir hekim tarafından müdahale edilmelidir. Buralardaki yanlış tedavi kalıcı hasarlara neden olabilir. Beyine yakın olduğundan, irin beyin damarlarına gidip tıkanmalarına veya çeşitli beyin hastalıklarına veya irin tüm vücuda yayılıp daha ağır sonuçlar ortaya çıkar.

Eğer bağışıklığınız kuvvetliyse 1 hafta 10 gün içerisinde çıban kendi kendine iyileşebilir. Üzeri bir yara gibi kabuklaşır. Bu da geçtikten sonra çukur bir iz kalabilir. Çok büyük ve geçmeyen çıbanlar için mutlaka bir hekim tarafından tedavi altına alınmalıdır. Çeşitli antibiyotikler ağızdan alınırken, kremlerden de yardım alınabilir. Gerek görülürse cerrahi müdahale de yapılır.

Çıban Nasıl Geçer Evde

Çıban nasıl geçer diyenlere evde uygulanacak basit yöntemlerde kesin çözüm bulabilirsiniz. Çok eski dönemlerden beri çıbana lokum sormak çıban tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Evde çıbana lokum sararak 1 saat kadar beklenir ve ılık su ile durulanır. Çıban evde nasıl tedavi edilir, çıban evde nasıl geçer yöntemleri arasında bilinen diğer yöntem ise kuru soğanı közde pişirerek gece yatmadan önce çıban olan yere sarın ve sabah kadar durmasını sağlayın. Sabah yumuşacık olan çıban patlayacaktır.

Çıbanın kendiliğinden patlama süresi 10 gündür. Bu süre zarfında gerekmedikçe elleriniz ile çıbanın olduğu yeri fazla kurcalamayın. Çıbanın daha hızlı patlaması için kara merhem olarak bilinen çıban merhemini evde sürebilirsiniz. Eğer çıban çok sert ve ağrılı ise kesinlikle zorlayarak patlatmayın.

Çıban Nasıl Geçer Bitkisel Yöntemler

Çıban daha hızlı nasıl geçer , çıbanı geçiren bitkisel yöntemler ile çıbandan kurtulmanız mümkün. Çıban ister yüzünüzde olsun isterse vücudunuzda her hangi bir yerinde bitkisel yöntemleri deneyerek kurtulabilirsiniz. Özellikle kalçada çıkan çıban nasıl geçer, ensede çıkan çıban nasıl geçer diyenler bu yöntemleri deneyebilir.

  • 3-5 damla çay ağacı yağını bir pamuğa damlatılarak çıbanın üzerine sürün. Günde 3 kez bu işlemi tekrarlayın. Çay ağacı anti bakteriyel olduğu için deri gözeneklerinden girerek iltihabı kurutmaya yardımcı olur.
  • 1 çorba kaşığı çörek otunu havanda ezin. 1 tatlı kaşığı süt ekleyerek lapa kıvamına getirdikten sonra çıbanın üzerine koyun. Lapanın üzerini gazla bezle kapayıp sabitleyin. 2-3 saat beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. İltihap kuruyana kadar günde 2 kez tekrarlayın.
  • 1 çay kaşığı toz zencefil ile 1 çay kaşığı toz zerdeçalın üzerine 1 tatlı kaşığı süt ilave ederek lapa haline getirin. Çıbanın üzerine koyarak yine steril gazlı bezle ile sabitleyin.2-3 saat beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Günde 2 kez çıban geçene kadar tekrarlayın.
  • 1 adet soğanı fırında 200 derecede yumuşayıncaya kadar közleyin. Dış kabuğunu çıkarıp, içini ezerek, soğuduktan sonra çıbanın üzerine koyun.2 saat çıban üzerinde sararak beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Günde 1 kez yapılmalıdır.
  • Mısır ununu zeytinyağı ile birlikte karıştırarak lapa yapın. Bunun için 1 çorba kaşığı mısır ununa, kıvam alıncaya kadar zeytinyağı eklenmelidir. Çıbanın açıldığı görünceye kadar günlük uygulama yapın.
  • Çıbanı giderdikten sonra genelde bir iz kalmaktadır. Genelde oyuk şeklinde olur. Leke ve iz bırakmayan çıban giderici yapmak için kekik yağı, karanfil yağı, kâfurun yağı, kantaron yağı, biberiye yağı, okaliptüs yağı, gliserinle hamur yapılarak çıbanın üzerine konulur. Laktik asitle hücre canlandırıp kendi kendine yenilenmesini sağladığından, cilt de iz kalmaz. Her yağdan 2-3 damla koymak yeterlidir.
  • Damar otu küründe ise 1 adet yaprağı ısıtılıp çıbanın üzerine sarılır. 2 saat beklettikten sonra ılık su ile durulanır.
  • Yarım soğan ve 1 sarımsak fırında közlendikten sonra ezilir. Birer çorba kına ve zeytinyağı ile karıştırılarak çıbanın üzerine bağlanır.2-3 saat beklettikten sonra ılık su ile durulanır.
  • 1 bardak suya 10 gr kök tavşancıl otu konulup kaynatılır. 8- 10 dakika yeterlidir. Ilınınca bir pamuk yardımıyla çıbanların üzerine kompres yapılır. Gün içinde taze demlenerek uygulanması önerilir.
  • Oğul otu yaprakları bir tencerede 15-20 dakika haşlanarak, süzülür. Havanda lapa haline getirilerek, çıbanın üzerine konulur. 2 saat beklettikten sonra ılık su ile durulanır.
  • Taş anasonun kökü, katı meyve sıkacağından geçirilerek suyu çıkarılır. Çıkan su ile çıbana pansuman yapılır.
  • Sümbül soğanı önce suda kaynatılıp, daha sonra sütle pişirilerek püre haline getirilir. Çıban üzerine bağlanılarak 2 saat bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır.
  • Keten tohumu toz haline getirildikten sonra balla macun kıvamına getirilir. Bunun için 1 çorba kaşığı keten tohumunla, 1 tatlı kaşığı balı karıştırmak yeterlidir. En az 2 saat çıbanın üzerinde beklettikten sonra ılık su ile yıkanır.
  • Çıban olgunlaştırmak için ebegümeci kök ve yaprakları birlikte kaynatılarak pişirilir. Yumuşayınca lapa haline getirilir. Çıbana bağlanıp1 saat bekletilir. Çıban olgunlaşıncaya kadar işleme günlük olarak devam edilir. Daha sonra bir iğne yardımıyla çıbanın içi boşaltılır.
  • Kara merhem denilen ihtiyol pomad ile yapılan krem en iyi çıban gidericidir. Ancak iz bıraktığı bilinir. %80 vazelin ve % 10 lanolin ve % 10 ihtiyol pomad karıştırılarak elde edilir Kara merhem çıban giderilinceye kadar uygulanır. Uygulandıktan sonra temizlenmez ve sabah, akşam sürülür.
  • 1,5 su bardağı suya 1 yemek kaşığı aynısefa bitkisinden atılıp 3 dakika kadar demleyin. Süzdükten sonra posayı çıbanın üzerine uygulayın. 2-3 saat çıban üzerinde beklettikten sonra durulayın.
  • Kudret narı yağı günde 2 defa çıbanın üzerine uygulanarak gerekli tedaviyi sağlayabilirsiniz.
  • Karasakız ve balmumu eritilerek ılındıktan sonra tülbent yardımıyla çıbanın üzerine sarılır. Eşit miktarlarda olması önemlidir. Sürüldükten sonra durulanmaz. Çıban geçene kadar günlük tekrar edilir.
  • Bakla kaynatılıp ezilerek arpa unu ile karıştırılır. Eşit miktarlarda olması önemlidir. Çıbanın üzerine konularak 1 saat bekletilir. Sabah – akşam uygulanmalıdır.
  • Kara boynuz otunun kökünü bir tencerede yarım saat kaynatarak yumuşatın. Havanda ezerek lapa haline getirildikten sonra çıbanın üzerine konulur. 2 saat beklettikten sonra durulanır.
  • Zeytin çekirdeği ile zeytinin birlikte rondodan geçirilerek, püre haline getirilir. Çıbanın üzerine konularak 6-7 saat de bir yenilenir. Çıban geçinceye kadar aralıksız uygulanmalıdır.
  • Ardıç katranı direkt olarak çıbanın üzerine sürülür. Sabah – akşam yenileyerek devamlı uygulanmalıdır. Üzeri steril bezle kapanabilir. Kıyafetlere bulaşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Köknar sakızı aynı ardıç katranı gibi çıbanın üzerine uygulanır. Çıbanın kendi kendine patladığını göreceksiniz.
  • Tespih ağacı yaprağı(neem ) ise; kaynayan bir bardak suya bir avuç atılarak 10 dakika demlendirilir. Yapraklar yumuşakken havanda dövülerek çıbanın üzerine konulur. 15 dakika beklettikten sonra durulanır. Günde en fazla 4 kez yapılır. Ayrıca suyunu da sürerek kullanabilirsiniz.
  • Birer çorba kaşığı bal ve elma sirkesini iyice karıştırıp çıban üzerine uygulayın. 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Günde iki kez yapılabilir. Arada çıbanın üzerini su ile seyrelttiğiniz elma sirkesi ile silin.
  • Güzel avrat otu ise yeni oluşan çıbanları fazla büyümeden geçirir. 10 dakika 1 bardak suda demlendirdiğiniz 1 avuç güzel avrat otunun suyunu çıbanın üzerine sürün. Durulamaya gerek yoktur. Gün içinde 4-5 kez tekrarlayın

Çıban Tedavisi

Çıban tedavisi için doğal yöntemleri uygulayarak kurtulmanız mümkündür. Çıban tedavisinde çıbanın kurumasını sağlayan kremler ve bitkisel yöntemler en çok tercik edilen etkili çözümlerdir. Çıban olan bölgeyi mutlaka temiz tutmalı ve elleriniz ile gerekmedikçe oynanmamalıdır. Eğer çıban küçük ise patlatmakta pek sakınca yoktur ama çıban büyük ve iltihaplı ise mutlaka kurumasını sağlamalısınız. Çıbanın hızlı şekilde kuruyup yok alması için hava almasını engellemeniz çıbanın yok olmasını sağlayacaktır.

Çıbanın ne tür bir çıban olduğu mutlaka doktora gösterilmelidir. Çıbanı doktorunuzun gözetiminde patlatmanız gerekebilir. Eğer hamile iseniz kesinlikle çıbanı patlatmaya çalışmayın.

Peki sizlere çıbanı nasıl yok ettiniz konu hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.