Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır? Fiyatı ve Yapan Devlet Hastaneleri
Makalede Neler Var
Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır? Fiyatı ve Yapan Devlet Hastaneleri Aşırı kilolu ya da obez kişilerin kilo vermesini kolaylaştırmak adına yapılan mide küçültme ameliyatı; diğer adıyla Bariatrik Cerrahi; kişinin sağlıklı ve ideal kilosuna düşebilmesine yardımcı olsa da birtakım riskleri beraberinde getiriyor.
Kimi zaman hastanın ölümüyle sonuçlanabilecek kadar ciddi komplikasyonlara yol açan bu ameliyatın mutlaka alanında uzman hekimler tarafından yapılması gerekiyor.
Obezite ile savaşta önemli bir yer tutan, kişinin aşırı besin tüketimi ile genişleyen midesini küçültmeyi hedefleyen bu ameliyat; gıda alımını sınırlandırarak, gıda emilimini azaltıyor. Lakin gerek ameliyat öncesi gerekse ameliyat sonrası süreçte hastaların beslenmelerine maksimum özen göstermeleri gerekiyor.
Bu yazımda fazlalıklarından kurtulmak isteyen, ideal kilosuna bir an önce inmenin hayalini kuranlar için mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır? Riskleri ve avantajları nelerdir? vb. birtakım önemli soruları yanıtlamaya çalışacağım.
Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
Midenin neredeyse %80 gibi büyük bir bölümünün cerrahi operasyonla çıkarıldığı bu ameliyat; kişinin açlık-tokluk kan değerlerini ve hormonlarını da direkt olarak etkiliyor.
Midenin küçülmesi; kişinin günlük kalori alımını da sınırlandırdığından kişinin kilo alması engellenmiş oluyor. Yani hasta hem doğal bir şekilde zayıflıyor hem de tekrar kilo alma riski ile karşılaşmaktan kurtuluyor.
Yalnızca zayıflatıcı bir etkisi bulunmayan bu ameliyat; diyabet tedavisinde de oldukça başarılı oluyor.
Ameliyat sonrası metabolik bozuklukların düzelmesi; hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesine olanak tanıyor.
Yüksek kan şekerinin düşüp, dengelenmesi; tip2 diyabet tedavisini mümkün kılarken, ameliyat; hastanın insülin ilaçlarını kullanımını bile bırakması ile sonuçlanabiliyor.
Eskiden tercih edilen bir yöntem olan gastrik bypass işlemine göre daha avantajlı ve daha az riskli olan tüp mide küçültme ameliyatı; hastanın fazlalık kilolarının neredeyse %50 gibi önemli bir bölümünü ilk birkaç ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde verebilmesini sağlıyor.
Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide küçültme ameliyatında mide balonu, mide tüpü, mide kelepçesi yöntemi gibi farklı seçeneklerden yararlanabiliyor. Bu noktada genellikle hastanın genel sağlık durumu, herhangi bir ameliyat riski taşıyıp, taşımadığı, yaşı vb. birtakım etmenler belirleyici olabiliyor.
Günümüzde midenin küçültülmesi adına tüp mide ameliyatı ya da gastrik bypass ameliyatı olacak şekilde 2 farklı yöntem tercih ediliyor.
Gastrik bypass ameliyatına nazaran daha çok tercih edilen, daha etkili sonuçlar alınabilen tüp mide ameliyatı ile midenin hacmi, büyük oranda küçültülüyor.
Tüp mide ameliyatı; midenin yaklaşık %80 gibi bir bölümünün tamamen çıkarılması esasına dayanıyor.
Eski bir yöntem olan gastrik bypass ameliyatı ile önce mide küçültülüyor ardından da ince bağırsak ile mide arasında bağlantı kuruluyor.
Gastrik bypass; Tip2 diyabet hastalarında ameliyattan daha iyi sonuç alınmasını sağlamasına rağmen hastanın hastanede kalış süresi bu cerrahi operasyonda daha uzun oluyor. Bununla birlikte tüp mide ameliyatı ile metabolik bozukluklarda daha hızlı bir şekilde iyileşme ve azalma elde ediliyor.
Mide küçültme amacıyla cerrahi operasyonların yanı sıra mide balonu gibi endoskopik yöntemlere de başvurulabiliyor. Bu yöntemle midenin içerisine mide balonu yerleştiriliyor ve bu balon; 6 ay boyunca midede kalıyor. Bu süre içerisinde ise hastada gıda alımı azaldığından hasta kilo kaybetmeye başlıyor. Ancak 6 ayın sonunda balonun mideden çıkarılması ile birlikte hastanın midesi eski hacmine geri kavuştuğundan hastanın kaybettiği kilolarını tekrar geri alması gibi bir risk söz konusu olabiliyor.
Mide balonu ve tüp mide işlemlerinden sonuç alınamayan hastalara ise son seçenek olarak mide kelepçesi takılabiliyor. Tıp dünyasında silikon gastrikband olarak da adlandırılan mide kelepçesi yönteminde midenin ve yemek borusunun yaklaşık 3-4 cm aşağısına vücuda sarılan silikon bantlar yapıştırılıyor. Bu silikon bantlar; kişide çok az bir miktar gıda tüketse bile tokluk hissi yaratarak, kişinin zayıflamasını sağlıyor.
Mide Küçültme Ameliyatı Kimler için Uygundur?
Mide küçültme ameliyatı olarak, hızlıca zayıflamak isteyen kişilerin öncelikle alanında uzman bir endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor.
İlaç, egzersiz, diyet gibi yöntemlerle zayıflama şansı bulunan hastalarda mide ameliyatı yöntemine başvurulmuyor.
Diyet, ilaç ve egzersiz yöntemlerinden sonuç alınamayan hastalara mide küçültme ameliyatı yapılabiliyor.
Aynı zamanda hastanın birtakım kriterleri de karşılaması gerekiyor. Bu kriterleri aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:
- Bir diyetisyenden yardım almış, diyetine sadık kalmasına rağmen zayıflayamamış,
- Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan,
- Beden kitle indeksi 35’in üstünde olan, aynı zamanda sağlığını tehdit eden obezite, diyabet vb. rahatsızlığı bulunan,
kişilere mide ameliyatı yapılabiliyor.
18-65 yaş aralığındaki kişiler için uygun olan ameliyat; gerekli görülen hallerde 65 yaş üstü hastalara da önerilebiliyor.
18 yaş altı hastaların bu ameliyata girebilmeleri için mutlaka ikincil bir hastalıklarının bulunması ve ebeveynlerinin iznini almaları gerekiyor.
Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri
Mide küçültme ameliyatı; oldukça ciddi, ölümle sonuçlanabilecek riskleri beraberinde getiriyor.
Hastaların adeta korkulu rüyası niteliğinde olan olası komplikasyonları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Nefes darlığı, ölüm
- Enfeksiyon kapma riski
- Safra kesesi taş oluşumu
- Kan pıhtısı
- Damar tıkanıklığı
- Karın içi iltihaplanması
- Kusma
- Fıtık
- Beslenme bozuklukları
- Kanama
Yukarıdaki komplikasyonlar; yalnızca mide ameliyatına özgü olmamakla birlikte safra kesesi ameliyatı gibi karın içi ameliyatlarının tamamında görülebiliyor.
Bu yüzden hastanın donanımlı bir hastanede, profesyonel doktorlar tarafından gerçekleştirilen bir ameliyata girmesi gerekiyor.
UYARI: Ameliyat sonrası ölümler; genellikle hastadaki karın içi iltihaplanmasından kaynaklanıyor.
Bu yüzden hastaların ameliyat sonrası süreçte, düzenli olarak doktorlarına kontrol olmak amaçlı görünmeyi ihmal etmemeleri, son derece önem arz ediyor.
Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Ameliyat sonrası hem iyileşme süresini kısaltmak hem de olası komplikasyonları önlemek ve şikayetleri en aza indirgemek adına birtakım noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Bu noktaları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Günde 6 öğün olacak şekilde, az az ve sık sık beslenilmelidir.
- Yiyecekler, çok iyi bir şekilde çiğnenmelidir.
- Düzenli spor ve egzersiz yapılmalıdır.
- Rutin kontrollere gitmek unutulmamalıdır.
- Doktorun önerdiği vitamin takviyeleri mutlaka kullanılmalıdır.
- Ameliyat sonrası süreçte mutlaka protein açısından zengin gıdalarla beslenilmelidir.
İlk süreçte hasta günde 1 litre, yudum yudum olacak şekilde su içmelidir. Sonraki süreçte bu miktar, doktora danışıldıktan sonra 1.5-2 litreye çıkarılmalıdır.
Öğünlerde hem katı hem de sıvı yiyecekler birlikte tüketilmemelidir. Hasta yemeklerden en az 20 dakika önce sıvı tüketimini sonlandırmalı, en az 30 dakika sonra ise sıvı tüketimine başlamalıdır.
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme:
Ameliyat sonrasında hastanın mutlaka katı yiyecek tüketimini sınırlandırması, daha çok sıvı gıdalarla beslenmesi gerekiyor.
İlk 1 yıl içerisinde uzmanlar tarafından hastaya yüksek protein-kaliteli karbonhidrat ağırlıklı bir diyet programı öneriliyor. Hastanın daha kolay bir şekilde kilo verebilmesi adına kalorisi yüksek ve yağlı sıvı gıda tüketiminden de kaçınması gerekiyor.
Ameliyat sonrası hastanın yağlı ve kalorili sıvı gıdalar tüketmesi; kilo vermek bir yana kilo olmasına bile neden olabiliyor.
Bu yazımda kısaca mide küçültme ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir? vb. soruları yanıtlamaya çalıştım.
Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatı:
Mide küçültme ameliyatı fiyatı; ameliyat olacağınız ile hangi hastanede ameliyat olacağınıza, doktorunuzun uzmanlığına göre değişiklik gösterebiliyor.
Ameliyat fiyatlarının 20 Bin TL’den başladığını ve 80 Bin TL’ye kadar çıktığını söyleyebiliriz.
Mide Küçültme Ameliyatı Yapan Hastaneler
Mide küçültme ameliyatı fiyatları hastanenin konumuna ve bulunduğu ile bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastanede kalış süresi, doktor ve özel hizmetler fiyat konusunda belirleyici unsurdur.
Genelde bazı kriterlere bağlı olarak SGK tarafından karşılan mide küçültme ameliyatı kısmı olarak devlet tarafından karşılanmaktadır.