Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Çok Bulutlu

Shea Yağı Nedir? Shea Yağının Faydaları ve Zararları

Shea Yağı Nedir? Shea Yağının Faydaları ve Zararları

Shea yağının faydaları arasında egzamayı doğal olarak tedavi etmek, artrit sorunlarına yardımcı olmak, sivilce ve akneye karşı savaşmak, yaşlanma sürecine etki ederek geciktirmek, olası bir nazal dekonjesyona (burun tıkanıklığı) yardımcı olmaktır. Ayrıca shea yağı, saçtaki olası sorunları düzeltir ve saç dökülmelerini yavaşlatır, skar görünümlerini azaltır, şişlik veya kızarıklıkları onarır, kolesterol seviyelerini yönetir ve dezenfektan olarak görev yapar.

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, vitellaria paradoksa olarak adlandırılan shea ağacının meyvelerinin preslenmesi yöntemli elde edilen beyaz renkli yağdır. Bu yağ çoğunlukla, kozmetik ürünlerinde merhem, nemlendirici ve losyon olarak kullanılır. Aynı zamanda yiyecek hazırlamada da kullanılır. Bazı bölgelerde isteğe bağlı olarak, kakao yağı yerine kullanılır, ancak tadı ondan biraz farklıdır. Vücut sıcaklığında kolayca erir. Kuru bir cilde sahip olan insanlar için mükemmel bir yumuşatıcı görevi görür. Kaşıntı ve gerginlik ile ilgili ağrıdan, büyük bir rahatlama sağlar. Yumuşatıcı, antienflamatuar ve nemlendirici özellikleri nedeniyle bu yağ, tıbbi merhemler için bir baz olarak kullanılır. Afrika’da ve diğer ülkelerde yüzyıllardır özellikle saç ve cilt sağlığını geliştirmek için kullanılmıştır. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler, çatlaklar, dermatit ve kas yorgunluğu gibi çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayrıca bu yağ, yüksek oleik içeriğine sahiptir.

Shea Yağının Özellikleri Nelerdir?

Shea yağı yüksek oranda sinamik asit ve tokoferoller gibi UV-B emici triterpen esterleri içerir. Bunlara ek olarak, büyük oranda fitosterol, triterpen ve kariten gibi hidrokarbonlara sahiptir. Ayrıca aşağıdakileri içerir:

  • Yağ Asitleri: Shea yağı, stearik, palmitik, linoleik, oleik ve araşidik asitler olmak üzere 5 temel yağ asidi içerir. Stearik asit katı bir tutarlılık sağlarken, oleik asit shea yağının sertliğini veya yumuşaklığını etkiler.
  • Fenolikler: Fenolik bileşikler, antioksidan özellikleri ile de bilinir. Shea yağı, 8 tanesi kateçin olan 10 fenolik bileşik içerir.  Aslında, shea yağının kateşin içeriği olgun zeytinlerin toplam fenolik içeriğinden daha yüksektir.
  • E Vitamini: Tokoferol ayrıca, E vitamini olarak bilinir. Bunun farklı versiyonları, shea yağı içerisinde bulunur, ancak iklime ve yağın ekstraksiyon yöntemi gibi diğer bazı faktörlere bağlı olarak konsantrasyonları dalgalanabilir.
  • A ve F Vitamini: Bunlar aynı zamanda doğal olarak shea yağı içinde de bulunur. Egzama, dermatit gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabilir ve hatta erken yaşlanmayı yavaşlatabilir.

Shea yağı, doymamış yağlar açısından zengin olduğu için cildin süper besin maddesi olarak kabul edilir. Bu yağ, büyük oranda esansiyel yağ asitleri, fitosteroller, E ve D vitaminleri, allantoin ve provitamin A içerir. Tüm bunlarla beraber shea yağı, cilt bakımı, bebek bakımı ve tüketim için eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

Shea yağı insan vücuduna muhteşem faydalar sağlar. Yüksek oranda antispazmodik, antifungal ve antienflamatuar özellikler taşır. Şimdi shea yağının faydaları neler detaylı bir şekilde inceleyelim;

Shea Yağı Kas Ağrılarını Yatıştırır

Kasta oluşan ağrılar çoğu zaman kas rahatsızlığı veya efor sebebiyle etkilenen alandaki iltihaptan dolayı meydana gelir.  Shea yağı Afrika’da geleneksel olarak kas ağrılarını ve vücuttaki herhangi bir ağrıyı gidermek için kullanılmıştır.  Etkilenen bölgeye bu yağla masaj yapmak ağrıları azaltır ve şişlikleri onarır.

Shea Yağı Romatizma Sorunlarına İyi Gelir

Romatizma çoğunlukla iltihaplanma, eklem ağrıları ve sertlikle karakterizedir. Bu ağrı ve şişlikler, sadece fibröz dokuda ve kaslarda da bulunabilir. Şişlik ve ağrı sorunlarını gidermek için romatizmadan etkilenen alanlarda bu yağ, merhem olarak kullanılır. Antienflamatuar özellikleri, temelde enflamatuar bir hastalık olan romatizma için kilit öneme sahiptir.

Shea Yağı Artrit Sorunlarını Tedavi Eder

Çoğunlukla yaş ilerlemesi, fazla kilo veya travma ile ilişkili kronik bir eklem hastalığı olan artrit, bundan muzdarip olan çoğu insan için oldukça ağrı verici olabilir. Ağrı neredeyse sürekli sabittir ve artrit hastalarında yaşam kalitesini ve temel hareketleri bile bozar. Shea yağı, temel olarak triterpenlerden oluşur. Bu bileşikler, yüksek oranda antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.  Tam etki mekanizması hala bilinmemekle birlikte, triterpenler bu sonuçlar için ana katkı faktörü olarak kabul edilir.

Shea Yağı Burun İltihabı Ve Burun Tıkanıklığını Giderir

Burunda herhangi bir tıkanıklık sorunu yaşarsanız, yapmanız gereken tek aksiyon parmağınızı kullanarak burun deliklerinize az miktar shea yağı sürmek olacaktır. Bu durum çok garip gelebilir ama uygulamayı yaptıktan sonra oldukça işe yaradığını göreceksiniz. Burun tıkanıklığı çoğunlukla burun kanallarının iç astarlarının iltihaplanmasının bir sonucunda ortaya çıkar. Shea yağının antienflamatuar özellikler bu iltihabı tamamen yok edebilir ve burun deliklerini derinlemesine temizleyebilir.

Shea Yağı Kolesterolü Düşürür

Shea yağı topikal olarak kullanılabildiği gibi aynı zamanda rahatlıkla oral olarak tüketilebilir. Bu yağ, Afrika’da pek çok insan tarafından yemek hazırlamak için kullanılmaktadır. Yemeklere veya salatalara shea yağı eklemenin bilinmeyen bir faydası da kandaki kolesterolü düşürme yeteneğidir. Çünkü bu yağ, lipoprotein ve plazma kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen bir tür doymuş yağ asidi olan stearik asit bakımından zengindir.

Shea Yağı İshalin Tedavisine Yardımcı Olur

İshal (diyare), birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir veya kendi başına da ortaya çıkabilir. Bu sorun birçok ilaç veya bitkisel yöntemlerle de tedavi edilebilir. Daha iyi bir yöntem ise shea yağı kullanmaktır. Bu yağı bileşenleri kısa zamanda ishal semptomlarını giderir.

shea yağı, shea yağı nedir

Shea Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Düzenli cilt bakım rutininize shea yağı dâhil etmek, harikalar yaratacaktır. Şimdi shea yağının cilde faydaları neler inceleyelim;

Shea Yağı Kuru Ciltleri Nemlendirir

Shea yağı, cilt için mükemmel düzeyde bir nemlendirici görevi görür. Bu yağın içeriği, nemlendirici ve yumuşatıcı özelliklerden sorumludur. Ciltteki nemi tutsak eder ve cildin, uzun süre nemli kalmasını sağlar. Vücudun belirli alanlarında kuruluğa bağlı çatlaklıklar oluşabilir. Shea yağı, cildi tamamen yağ içeriği ile besler. Bununla beraber el ve ayakları da yumuşak hale getirmeye yardımcı olur. Ciltteki gözenekleri tıkamadan cilde çok kolay bir şekilde nüfuz eder ve kuru ciltler için oldukça etkilidir.

Shea Yağı Akne, Sivilce Ve Lekeler Tedavi Eder

Shea yağı, palmitik, oleik, linolenik asitler ve stearik gibi iyileştirici özellikleri ile bilinir. Shea yağı, deride oluşabilecek döküntüleri, bronzlaşma sonrası cilt soyulmalarını, olası lekeleri, çatlak izlerini, yanıkları ve sivilcenin neden olduğu sorunları tedavi eder.

Shea Yağı Cilt İltihabını Azaltır

Shea yağı, yüksek antienflamatuar özellikleri olan sinamik asit türevine sahiptir. Bu yağ asitleri, iltihap bileşiklerdeki artıştan kaynaklanan cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde oldukça faydalıdır. Dermatit ve gül hastalığı gibi durumlardan kaynaklanan iltihaplar, shea yağı kullanılarak ciddi oranda hafifletilebilir.

Shea Yağı Mükemmel Bir AntiAging Ve AntiFree Radikal Ajandır

Shea yağı, cilt için en kaliteli yaşlanma karşıtı ajanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ciltteki kollajen ve elastin üretimini uyarır. Bu yağda bulunan A ve E vitaminleri sayesinde cilt, beslenmiş, pürüzsüz ve parlak bir görünüm alır. Bu yağ düzenli olarak kullanıldığında, ince çizgileri ve kırışıklıkları büyük oranda azaltır. Bu yağın yaşlanma karşıtı özellikleri, ciltteki kan dolaşımını arttırır ve hücre yenilenmesini sağlar. Bu aynı zamanda cilde ciddi zararlar veren serbest radikallere karşı da antioksidan bir etki göstermektedir. Bu zararlı serbest radikaller çevre faktörlerinden ve tahriş edici maddelerden kaynaklanır. Bununla beraber güneş ışınları da vücuttaki serbest radikalleri arttırabilir ve bu zararlı radikaller cilt hücrelerine kolay bir şekilde zarar verebilir.

Shea Yağı Kaşıntılı Cilde Rahatlama Sağlar

Shea yağı hem nemlendirici hem de antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ciltteki herhangi bir kuruluk, cildin soyulmasına veya pul haline gelmesine sebep olabilir. Ayrıca cildin, sorunlu bir şekilde kaşınmasına sebebiyet verebilir. Shea yağındaki nemlendirici yağ asitleri sayesinde cilt, ihtiyaç duyduğu yağları alarak rahatlama sağlar. Bu sorunlu kaşıntı, sedef hastalığı gibi bir cilt sorunundan kaynaklanıyorsa, shea yağı oldukça işe yarar.

Shea Yağı Cildin Esnekliğini Geri Kazandırır

Bu yağda maddeler ve yüksek F vitamini cildin elastikiyetini korumak için hayati bir öneme sahip maddelerdir. Shea yağı ayrıca, ciltte kollajen ve elastin üretimini arttırır. Bu yağın uygulanması ile cilt nemlenir, yumuşar ve onarılmasının yanı sıra doğal esnekliğini de geri kazandırır. Bu yenilenmiş elastikiyet sayesinde ayrıca, ciltteki lekeler ve kırışıklıklar azalır.

Shea Yağı Çatlakları Azaltır

Shea yağı sıklıkla kremlerde veya çatlak tedavileri için ticari olarak hazırlanan merhemlerde kullanılır. Bunun sebebi, kilo alımı veya kilo kaybı sebebiyle gebelik esnasında ortaya çıkan deri çatlaklarını önlenmesine ve azaltılmasına büyük oranda yardımcı olabilmesidir.  Shea yağı, cildin doğal esnekliğini geri kazandırabilecek özelliklere sahiptir ve aynı zamanda kollajen üretimini son derece arttırır. Doğal bir yumuşatıcı görevi görür. Etkilenen alana günlük olarak uygulanabilir.

Shea Yağı Mükemmel Bir Dudak Bakım Ürünüdür

Shea yağı ciltte, çok kolay bir şekilde emilir ve dudakların kuru hava veya iklim koşulları sırasında ihtiyaç duyacağı ekstra besinleri ve nemi sağlar. Bu sebeple, mükemmel bir dudak bakımı görevi görür. Kuru veya çatlamış dudakları tedavi etmek için de oldukça etkilidir. Bu yağ uygulandığında dudaklarda derin bir bariyer oluşturur ve nemi ciltte tutar.

Shea Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Bu mucize yağ saçlar içinde sayısız fayda sağlar. Şimdide shea yağının saça faydaları neler detaylı olarak bakalım;

Shea Yağı Hasarlı Saçları Yüksek Oranda Onarır

Saç düzleştiricileri veya maşalar gibi bir dizi kimyasal işlemler, saçtaki doğal nemi çıkarmaktan sorumludur. Shea yağı ise saçta kaybedilen nemin geri kazanılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca saçları, sert iklim koşullarına ve havadaki veya sudaki zararlı serbest radikallere karşı korur.  Bununla beraber shea yağı, UV radyasyona maruz kalınması sebebiyle ortaya çıkan zararlı sonuçları da onarır.

Shea Yağı Saç Dökülmelerini Önler

Shea yağında bulunan yağ asitleri kafa derisini ve saçları onarır. Aynı zamanda hem saç sağlığını hem de kafa derisini iyileştiren birçok temel besin maddesi sağlar. Bunun sayesinde, saç folikülleri güçlenir ve saç dökülmesi azalır. Shea yağının saçların dökülmesini önleyebilecek veya yavaşlatabilecek bir diğer önemli özelliği de antienflamatuar etkisidir. Saç derisi sorunları bu bileşikler yardımıyla rahatlıkla tedavi edilebilir.

Shea Yağı Kaşıntılı Kafa Derisini Tedavi Eder Ve Kepeği Giderir

Shea yağı, kaşıntılı ve kuru olan kafa derisini tedavi edecek bileşenlere sahiptir. Ayrıca bu yağ kepeklerin yatıştırılmasında da oldukça etkilidir.

Shea Yağı Etkili Doğal Bir Saç Kremi Görevi Görür

Shea yağında bulunan A ve E vitaminleri, saçları kökten uçlara kadar doğal olarak nemlendirmek için mükemmel bir şekilde çalışır. Bu yağ, doğal bir saç kremi olarak kullanılabilir. Tüm bunlarla beraber shea yağı, kırılgan saçları yumuşatır ve yeniden mükemmel bir şekilde canlandırır. Saçlara bol miktarda shea yağı ile masaj yapıp yedirmek saçları, yumuşak, parlak ve ipeksi bir hale getirecektir.

shea yağının faydaları

Shea Yağının Zararları

Shea yağının faydaları ve yararları olduğu gibi bazı yan etkileri ile zararları bulunmaktadır. Zamanı geçmiş bu doğal yağın faydaları yok olduğundan iyi koşullarda saklanmalıdır. Aşırı yağlı ciltlerde asla kullanılmamalıdır. Kuru ciltler için uygundur. Fazla kullanıldığında ciltte tahriş ve yanmaya neden olur.

Shea Yağı Kullananlar

Shea yağı kullananlar yaptıkları yorumlarda shea butter yağı ile cilt sorunlarının ortadan kalktığını ve kuru ciltleri etkili bir biçimde nemlendirdiği söylenmiştir. Doğal nemlendirici etkiye sahip olan bu doğal yağ ayrıca egzamayı yok eden etkisi ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Shea Yağı Hakkında Tüm Sorular

Shea yağı nereden alınır

Shea yağı aktarlardan yada kozmetik mağazalardan almanız mümkün. Gerçek yağ almaya özen göstermelisiniz.

Shea yağı alerji yapar mı

Yağ fazla kullanıldığında bazı cilt tiplerinde alerjiye ve yanmaya neden olabilir.

Shea yağı bebeklerde kullanımı

Bebeklerde kullanılmasına karşın bebeklerde saf, gerçek ve katkısız yağın kullanılması gerekmektedir. 6 aydan küçüklerde kullanılmamalıdır.

Shea yağı egzamaya iyi gelir mi

Egzama ve kaşıntılı egzamaya iyi geldiği bilinmektedir. Egzama ve sedef tedavisinde sıklıkla kullanılan bu yağ ayrıca egzamanın neden olduğu kaşıntıyı ortadan kaldırır

Shea yağı gözenekleri tıkar mı

Shea yağı yağlı cilt tiplerinin asla kullanmaması gereken bir yağdır. Ayrıca gözenekleri tıkayarak sivilceye ve siyah nokyata neden olabilir.

Shea yağı göz çevresi için uygun mu

İnce ve hassas olan göz altına ve göz çevresine sürüldüğünde tahriş ve yanmaya neden olabilir.

Shea yağı kirpik uzatır mı

Shea yağı kirpik ve kaşlara sürüldüğünden kaşların hızlı uzamasına ve dökülmesine karşı etkilidir.

Shea yağı sivilce yapar mı

Cilde ve yüze sürüldüğünde sivilceye neden olur.

Shea yağı tüylenme yapar mı

Uzun süreli kullanımı kıl köklerini besleyerek tüylenmeye neden olur.

Shea yağı yüze sürülür mü

Cilde ve yüze direk sürülmesinde her hangi bir sakınca yoktur. Sadece kuru ciltler ve karma ciltlerin yüzüne sürmesi önerilir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.