Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamileliğin Erken Belirtileri

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamileliğin Erken Belirtileri

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamileliğin Erken Belirtileri Anne olmak, Allah’ın kadınlara verdiği çok önemli bir ayrıcalıktır. Hamile kalmak için gerekli adımlar atıldıktan sonra heyecanlı bekleyiş başlar. Bazı hamilelikler ise sürpriz olarak gelişir. Hamilelik belirtileri genelde ortak olarak herkeste görülebileceği düşünülse de, bazen hamilelik bağlı hiçbir gösterge olmayabilir.

Yumurta ile spermin döllenmesi için, adet döngüsünün genelde 13. veya 14. gününde yapılan cinsel birleşme, hamile kalmak için en uygun dönemdir. Bu süre 28 günlük menstrüasyon dönemi geçiren kadınlar içindir. Kişiden kişiye menstrüasyon döneminin gün sayısına göre uygun döllenme zamanı da değişebilir. Yumurta sperm döllendikten 4 gün sonra beta hcg denilen bir hormon salgılanır. Bu hormon hamileliğin başladığını gösterir.

Hamilelikle birlikte değişen hormon seviyeleri ve salgılanmaya başlayan değişik hormonlar yüzünden, tüm vücutta ve metabolizmada değişiklikler olur. Özellikle rahim ve rahmi besleyen tüm sistem farklı çalışmaya başlar. Bebeğin tutunması için rahim duvarları kalınlaşır hatta rengi bile değişir. Progestreron ve östrojen hormonlarının işleyişi farklılaşır.

Hamilelik belirtileri arasında en sık görülen ve halk arasında bilinen belirtiler ise; baş dönmesi ve mide bulantısıdır. Hatta bu belirtileri söyleyen kişilere bile “hamile misin?” sorusu sorulur. Aniden ve zamanlı zamansız kendini gösteren bu belirtilere ek olarak görülen gelişmeler ise şu şekilde sıralanır:

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri nelerdir, hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusuna cevap arayan anneler için hamilelik belirtileri hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.

Adet gününün gecikmesi: Hamilelik başlandığının ilk ve kesin habercisi adet görülmemesidir. Zaman zaman hava koşullarına, o ay içindeki stres değişkenliği, üşütme, kullanılan ilaçlar ve buna benzer durumlardan dolayı adet gününü geciktirebilir. Yani her gecikme hamilelik demek değildir. Bazı kadınlar ise hamile olduğu halde adet görmeye devam eder. Buna üstüne görmek de denebilir. Genelde 2-3 ay bu şekilde olabilir. Daha sonra vücudunuzda başka belirtiler görülüp hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Lekelenme: Adet gelebilecek gibi açık kan renginde hatta pembe bir lekelenme görülebilir. Hatta bu görüntü hamile olmadığınızı, adet olabileceğinizi bile düşündürebilir. Oysaki bu lekelenme bebeğin rahme yerleştiğinin habercisidir. Genelde hamilelik başlangıcından 10 gün sonra ortaya çıktığından adet başlangıcı ile karıştırılır.

Vajinal akıntının artması: Şeffaf kokusuz olan akıntının arttığı gözlenir.

Cinsel isteksizlik: Vücut hamilelik başlangıcı sırasında o kadar çok değişiklikle uğraşır ki adeta dış dünyaya ait her şeye kendini kapatır. Bunlardan biri ise cinsel hayattır. Bir süre sonra vücut da bu duruma alışınca, cinsel hayat da neredeyse eskisi gibi olur.

Nefes nefese kalmak: Vücutta bulunan değişiklikler ve vücuda ek olarak yüklenen yükler yüzünden, normalden daha kısa sürede nefes nefese kalmak çok olağandır. Hatta hamileliğin son aylarında çok daha fazla kendini hissettirir.

Göz bebeklerinde büyüme

Ağız kuruluğu: Hormonların değişmesi ve vücudun su tutmaya başlamasından dolayı, daha fazla su ihtiyacı duyulduğundan ağızda kuruma olur.

Midede yanma

Vücut sıcaklığı değişikliği: Vücut sıcaklığı artarak, döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi için, gerekli sıcaklığın oluşması sağlanır. Bunu yapan yine hormonlardır. Hastalık belirtisi değildir.

Damarlanma ve kramplar: Özellikle dölleneme olduktan 1 ay sonra, göbekten rahme doğru belirginleşen bir damar gözlenir. Bunun sebebi ise bebeğin geliştiği kese yani plasentaya gelen kan damarlarının gelişmesidir. Ayrıca tüm vücutta su tutulması gerçekleştiğinden ve hormonların etkisinden damarların birçoğu hem genleşir hem de deri yüzeyine doğru itilir. Bu yüzden damarlar gözle daha çok görülür. Tüm bunlara eşlik eden, alt karında hissedilir hafif ağrı ve kramp görülebilir. Bu ağrılar döllenmiş olan yumurtanın rahme indiğinin göstergesidir.

Sık sık tuvalete gitme isteği: Rahim genişlemeye ve kalınlaşmaya başladığı için, rahim idrar kesesine baskı yapar. Bu da sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir. Geceleri uykudan bile kaldırabilir. İdrar kokusunda farklılaşma tuvaletinizde hissedebileceğiniz bir durumdur.

Sürekli oturma hissi: Çok tezcanlı biri olsanız da hamilelik başlangıcında adeta insana sanki biri otur der sürekli. Hatta bunun yeni tanımlaması, genç nesil diliyle “Kal geldi” denir.

Seğirme: Rahim içerisindeki döllenmiş yumurtanın çeşitli safhalarda bölünmesine bağlı, karnın alt tarafında hissedilen kelebek varmış gibi bir kıpırtı oluşur.

Alışkanlıklardan vazgeçme: İsteyerek tükettiğiniz, özellikle sigara içme veya kahve tüketme gibi alışkanlıklardan birden bire tiksinme gelir. Hatta bunun bir gecede oluştuğu söylenir.

Göğüslerde fark edilen değişikler: Göğüslerde her adet döneminde görülen hassasiyete benzer belirtilere ek olarak, damarların belirginleşmesi, aşırı şişkinlik, sutyeninizin dar gelmesi ve karıncalanama hissidir. Buna ek olarak meme başının etrafında bulunan, koyu olan bölgenin rengi daha da koyulaşır. Ayrıca kapladığı alan daha da genişler. Meme başlarında bulunan küçük sivilceye benzeyen parçalar büyür.

Aşerme: Bazı hamilelerde aşerme görülse de, bazı hamilelerde de yemek yemede isteksizlik fark edilir. Çok sevdiği şeyleri yiyememem veya daha önce hiç yemediği şeyleri yeme isteği ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı şekilde yemek yeme, artan gece yemeleri, kendini yemekten alıkoyamama da hamileliğin sinyalleri arasındadır.

Kilo: Aşerme ya da yemek yiyememeye bağlı olarak kilo artışı veya azalışı gözlenir.

Ruh hali değişimleri: Özellikle duygusallaşma ve hassaslaşma, olur olmadık şeylere ağlama, aşırı duyarlılık, gelecek kaygısının artması hamilelerde sıklıkla görülen bir durumdur. Anne olmak, dünyaya bir çocuk getireceğini bilmese de, ruh halinde ister istemez dalgalanmalara yol açar. Hamile kişi, hamile olmadığını bilmiyor ise; kendi kendine “bana ne oluyor?” sorusunu sık sık sorar.

Çeşitli kokulardan tiksinme: Soğan, çiçek, et gibi, kişiden kişiye değişen çeşitli her türlü kokan besin, bitki, parfüm ve daha birçok şeyin kokusundan tiksinme, buna bağlı bulantı ve kusma görülebilir.

Kendi Yaptığı yemeği yiyememe: Genelde hamile olanlar kendi yaptığı yemeği yiyemezler. Kendi yaptığı yemekten tiksinme yiyememe hamilelik belirtilerinden biridir.

Uyuma: Günün herhangi bir saati uyuma isteği, akşamları çok erken yatıp, sabahları çok geç kalkma gibi, aşırı uyuma halleri gerçekleşebilir.

Yorgunluk: Çabuk yorulma ya da sürekli kendini yorgun hissetme de hamilelik belirtileri arasında yer alır.

Bulantı ve kusma: Bazı hamilelerde hiç hissedilmediği gibi, bazı hamileleri çok etkileyen hatta aylarca yataktan çıkarmayıp, hayatta hiç olmadığı kilolara düşmesine sebep olan durumdur. Tamamen hormon değişikliğinin kişiyi ne kadar etkilediği ile alakası vardır.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar

En çok merak edilen sorulardan biride en erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar sorusudur. Hamileliğin ilk belirtisi adet geçikmesi olarak bilinir. Hamileliğin ilk belirtileri 3. haftadan itibaren görülmeye başlar. Hamileliğin ilk belirtisi olan adet geçikmesine kasık ağrısı eşlik eder ayrıca kramplar ve mide bulantısı sıklıkla görülür. Şimdi sizlere hamilelikle ilgili en çok merak edilen soruları ve cevaplarını paylaşmak itiyorum.

7 Günde Hamilelik Belirtileri

Genelde bu dönemde hamilelik belirtileri kendini göstermez Doktora bile gitseniz biraz daha bekleyelim sorusu ile karşılaşmanız muhtemeldir. İlk bilmeniz gereken husus ise mutlaka adet gününüzün geçmesi gerekmektedir. 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır sorusunu genelde sıklıkla sorulmaktadır. 1 Haftada hamilelik belirtileri görülmez ama eğer hamilelik şüpheniz varsa kanda en erken adetten 2 gün önce belli olur. Genelde

Gebelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar

Gebelik belirtileri adet gecikmesinden sonraki 3 yada yada 4 gün içinde ortaya çıkar

En erken gebelik belirtisi

En erken gebelik belirtisi mide bulantısı ve adet gecikmesidir.

Hamilelik belirtisi akıntı

Hamilelik belirtileri arasında akıntı sıklıkla görülmektedir. Eğer akıntı fazla ise hamlelik belirtisidir.

Hamilelikte kasık ağrısı

Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren kasık ağrısı yada sağ, sol kasık ağrısı sıklıkla görülmektedir. Kasık ağrısı gebeliğin 6. haftasından itibaren daha artabilir.

Hamilelik belirtileri en erken ne zaman belli olur

Hamileliğin belirtileri en erken hamileliğin 3 haftasından itibaren görülür. Genelde ilk hafta yapacağınız kan testi yada hamilelik testinde hamileliğiniz büyük ihtimalle çıkmayacaktır.

Hamilelik kaç günde belli olur idrarda

Genelde hamilelik testi adet gecikmesinden 12-14 gün sonra yapıldığında sağlıklı sonuç alınmaktadır. Genelde toplumumuzda adet geciktiğinde hemen test yapmak adetimiz olduğunu bilmeyen yoktur. Adet geçikmesi yaşadığımızda hemen adet testi alıp sonuca bakarız ama kesin ve doğru sonuç 2 hafta sonra belli olur.

Bu belirtilerden biri ya da bir kaçı sizde var ise, eczaneden alabileceğiniz, birkaç damla idrar ile yapabileceğiniz, gebelik testlerinden faydalanarak, hamile misiniz? Değil misiniz? sorunun cevabını büyük bir olasılıkla doğru olarak alabilirisiniz. Bu testlerin doğru yanıt verme olasılığı % 98 dir. İdrar testini yapmanız için gereken tek durum, adet döngüsünün gecikmiş olması gerekir. Eğer bu testlere güvenmiyorsanız herhangi bir sağlık kuruluşuna giderek yaptırabileceğiniz kan testi en doğru cevabı size verecektir. Kan testleri ise hamileliğin yaklaşık 15. gününden itibaren doğru sonucu verir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.