Glutatyon Nedir? Ne İşe Yarar? Glutatyon Nasıl Artırılır?
Makalede Neler Var
Glutatyon Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir? Vücudumuzdaki en önemli ve en güçlü antioksidanlardan biri olan glutatyon; vücudumuzdaki serbest radikallerle, toksinlerle ve ağır metallerle savaşan, onları kendine çekerek, vücuttan dışarı atan bir peptittir. Vücudumuzda görevleri hayati olan sistin, glutamin ve glisin isimli 3 aminoasitten oluşan bu bileşen, adeta vücudumuzun ne denli sağlıklı olduğuna dair de bizlere ipucu verir.
Hücrelerimizde yeterli miktarda bulunması gereken glutatyon eksikliğinde pek çok sağlık sorunu baş göstermeye başlar. Öyle ki vücudumuzdaki glutatyon miktarı bizlere sağlığımız hakkında önemli ipuçları verir.
Glutatyon nedir? başlıklı bu yazımızda glutatyon ne işe yarar? sorusunu yanıtlamak, glutatyon faydaları ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek, glutatyon açısından zengin besinlere değinmek kısaca bu önemli bileşene dair merak ettiğiniz tüm soruları cevaplandırmak istiyoruz.
İşte, glutatyona dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Glutatyon Nedir?
Temel görevi bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve bağışıklık sistemimizin hastalıklarla daha kolay ve etkili bir şekilde mücadele edebilmesini sağlamak olan glutatyon; sistin, glutamin ve glisin isimli sağlığımız açısından hayati vazifelere sahip olan aminoasitlerin vücudumuz tarafından kullanılması ve sentezlenmesi sonrasında açığa çıkan bir peptittir.
Görevi son derece önemli olan bu bileşen, zehirlerin vücudumuzdan atılması ile sorumlu olsa da maalesef ki bazı etkenler, vücudumuzdaki glutatyon miktarının azalmasına neden olur. Bu durumda bağışıklık sistemimiz, zehirleri vücudumuzdan atamaz. Bu durum ise sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eder.
Vücudumuzdaki glutatyon miktarını düşüren etkenleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Hava kirliliğine ve çevre kirliliğine maruz kalma
- Aşırı alkol tüketme
- Sigara kullanma
- Düzenli ilaç kullanımı
- Düzensiz ve kötü beslenme alışkanlığı
- Hareketsiz bir yaşam tarzı sürme
- Temizlik malzemeleri, böcek ilaçları, klor gibi birtakım kimyasal maddelere maruz kalma
- Aşırı ve ağır egzersizler yapma
- pek çok etken vücudumuzdaki glutatyon seviyelerinin düşmesine yol açabilir. Bu durum hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanmamızı sağlar.
Glutatyon Ne İşe Yarar?
Glutatyon, sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için gerekli olan bir bileşendir. Glutatyonun ne işe yaradığını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
- İlaçların sindirimini kolaylaştırır.
- Oksidatif stresten korunmamıza yardımcı olur.
- Kansere ve çevresel toksinlere karşı koruma sağlar.
- Daha genç ve güzel bir cilde sahip olabilmemize olanak tanır.
- Katarakt ve glokom gibi göz hastalıklarına karşı bizleri korur.
- Uyku apnesi gibi uyku sorunlarına iyi gelir.
- Alkolün sağlığımıza olumsuz etkilerini hafifletir.
- Şeker hastalığının yol açabileceği komplikasyonları önler.
Glutatyonun Faydaları Nelerdir?
Faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olan bu önemli bileşenin temel faydalarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Yaşam ömrümüzü uzatır
Vücut hücrelerimizin yaşam ömrünü uzatan ve hücrelerimizi yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı koruyan glutatyon, hücrelerimizin yıpranma ve yıkım sürecini uzatır.
Bu özelliği sayesinde daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlar.
- Depresyona yakalanma olasılığımızı düşürür
Beynimize oksijen iletiminde de rol oynayan glutatyon, beynimizi serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korur.
Nörotransmitler arasındaki dengeden de sorumlu olarak, depresyon, kaygı, endişe ve stresle mücadele eder.
Yani daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmemizin kapılarını aralar.
- Beyin sağlığımızı gözetir
Beyin hücrelerinin hasarını ve yaşam ömrünü uzatan glutatyon, Alzheimer ve Parkinson gibi beyin sağlığıyla ilişkili olan hastalıklara karşı koruma sağlar. Aynı zamanda bu hastalıklarla mücadele etmemize de yardımcı olur.
Hiperaktivite, şizofren, otizm vb. çoğu hastalığının tedavisinde glutatyon iğnelerinden ve takviyelerinden yararlanılmaktadır.
- İltihap önleyici ve sökücüdür
İltihabı önleyici bir yönü bulunan glutatyon, aynı zamanda vücudumuzdaki iltihabın da sökülmesini sağlar.
İltihap oluşumunda rol oynayan etmenler ile savaşır.
- Kalp ve damar sağlığımızı korur
Kalp kaslarındaki oksidatif stresi önleyen glutatyon, kişinin kalp ve damar sağlığını da gözetir. Kalp krizi ve inme geçirme riskinizi en aza indirger.
- Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlar
Sindirim kanalını, mide ve bağırsak duvarlarındaki mukozayı serbest radikallere karşı koruyan glutatyon, sindirimi hızlandırır. Böylelikle besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar.
Gastrit, reflü, ülser gibi mide-bağırsak problemlerine iyi gelir.
- Tip2 diyabetinin tedavisinde rol oynar
Kandaki glikoz miktarını dengeleyerek, insülin direncinin kırılmasına aracılık eder. Böylelikle tip2 diyabetin tedavisine de yardımcı olur. Diyabet semptomlarını hafifletir.
Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur
Glutatyon hangi besinlerde var, glutatyon nerelerde bulunur ve glutatyon içeren yiyecekler nelerdir sorusuna sizlere için cevap vermek istiyorum. İşte glutatyon artırıcı besinler ve gıdalar
Glutatyon Nasıl Arttırılır?
Vücudunuzdaki glutatyon miktarını arttırmak için glutatyon içeren gıdalar tüketebileceğiniz gibi glutatyon iğne, hap ya da takviyelerinden de kullanabilirsiniz. Ancak iğne, hap ve takviyeleri mutlaka doktorunuzun gözetiminde kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Glutatyon açısından zengin olan besinleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Sülfür içeren besinler:
Kükürt açısından zengin olan, aynı zamanda sülfür içeren besinler vücuttaki glutatyon miktarını yükselten besinlere örnek olarak gösterilebilir.
Lahana, karalahana, şalgam, su teresi, roka, brokoli, turp, su teresi gibi besinleri sülfür içeren besinlere örnek olarak gösterebiliriz.
- Bol miktarda B6, B9 ve B12 içeren besinler:
Ciğer, mercimek, ıspanak, avokado, pancar, nohut, brokoli gibi bol miktarda B vitaminleri içeren besinlere öğünlerinizde sıklıkla yer vererek, karaciğer ve akciğer başta olmak üzere vücudunuzdaki pek çok organın sağlığını gözetebilirsiniz.
- Selenyum kaynakları:
Güçlü bir antioksidan olarak bilinen selenyum, vücudumuzdaki glutatyon üretimini teşvik eder.
Esmer pirinç, yumurta, şeker, tahıllar, ay çekirdeği, hindi eti, mantar, esmer pirinç selenyum kaynaklarına örnek olarak gösterilebilir.
- C ve E vitamini:
Kan hücrelerindeki glutatyon miktarının önemli ölçüde yükselmesine katkıda bulunan C ve E vitaminleri aynı zamanda glutatyon bağımlı enzimleri de daha aktif hale getirir.
Çilek, portakal, kivi, yeşilbiber, greyfurt, Brüksel lahanası, kırmızıbiber gibi C vitamini açısından zengin besinleri ve tatlı patates, zeytinyağı, alabalık, avokado, badem ve kabağa öğünlerinizde yer vererek, glutatyon eksikliğinin yol açabileceği sağlık sorunlarından korunabilirsiniz.
- Glutatyon içeren diğer besinler:
Zerdeçal, şeftali, karpuz, tarçın, domates, soğan, sarımsak, kırmızıbiber, bezelye, glutatyon içeren en önemli besinler arasında yer alır.
Yukarıdaki besinlerin yanı sıra biyoaktif peynir altı suyu proteini içeren gıda takviyeleri de glutatyon açısından zengindir.
Ancak vitamin takviyeleri kullanımında aşırıya kaçmanız, vücudunuzdaki çinko miktarını düşürebileceğinden hap ve takviye kullanımında dikkatli davranmalısınız.
Glutatyonu Arttırmanın Diğer Yolları
Hangimiz ofis ortamında gün boyu masa başı işlerde çalışmıyoruz ki? Ofis ev arasındaki vakit geçirdiğimiz modern dünyada maalesef ki sağlığımızı pek çok açıdan ihmal ediyoruz.
Çoğu zaman yeterli vakti kendimize ayıramadığımız için egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, bu yüzden de obezite başta olmak üzere çoğu sağlık sorununa yakalanma riski ile karşılaşıyoruz.
Üstelik hareketsiz bir yaşam tarzı benimsememiz, maalesef ki vücudumuzdaki glutatyon miktarını da düşürüyor.
Glutatyonu doğal bir şekilde arttırtmak için düzenli olarak egzersiz yapmalı, günde 30 dakikalık kısa yürüyüşlere çıkmalısınız. En azından haftada birkaç kez fitness, aerobik derslerine giderek, hem cilt sağlığınızı hem de genel sağlığınızı gözetebilirsiniz.
Glutatyon İle Cilt Beyazlatma
Glutatyon içeren kremler ve ürünler cilt beyazlatma çok sık kullanılmaktadır. Güzellik salonlarında ve güzellik uzmanlarının cilt lekelerini yok etmek ve cilt rengini açmak için sıklıkla glutatyon kullanmaktadırlar.
Hap şeklinde satılan glutatyonlar düzenli kullanıldığında kesin sonuç vermektedir. Çok pahalı olan glutatyonu almak bir zor olabilir. Genelde içeriğinde glutatyon olan kremler ve sabunları kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda kısaca glutatyon nedir? Glutatyon hangi besinlerde bulunur? Glutatyonun faydaları nelerdir? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.
Yukarıdaki bilgiler eşliğinde beslenme programınızı gözden geçirerek, daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürme yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.