Kış Çayı Nedir? Neye İyi Gelir? Tarifi ve Kış Çayı Nasıl Hazırlanır?
Makalede Neler Var
Kış Çayı Nedir? Neye İyi Gelir? Tarifi ve Kış Çayı Nasıl Hazırlanır? Sonbaharın gelmesi, kışın yaklaştığının habercisi aynı zamanda; soğuk, soğuk algınlığı, sıcak bir bardak bitki çayı ve çorba mevsiminin açışışı anlamındadır. Battaniye altında, film seyredilen ya da kitap okunan uzun kış gecelerinde, soba ya da kalorifer peteği yanında rahatlamak kadar kolay elde edilebilen ve insanı mutlu eden ve huzur veren bir his sarar insanı.. Şifa veren kış çayı ise adeta bu görseli ve insan sağlığını tamamlayan vazgeçilmez ögedir. Sıcak çayın buharının camda bıraktığı buğu, lezzeti ve içimizi ısıtan kokusu, sağlık vermenin yanında ruh halini de iyileştirir. Yılın bu bölümünün ayrılmaz parçasıdır.
Kış çayı denilince akla tek bir bitki gelmemelidir. Kış çayı çeşitli şifalı bitkilerin bir araya gelip, oluşturduğu sağlık kaynağıdır. Etkisi tüm yıl boyunca sürer. Antioksidanlar, birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Kış Çayının Faydaları
- Metabolizma çalışma hızını arttırır. Kışın gelmesi ile vücut metabolizma hızı düşer. Bu da aslında kışın alınan kiloların nedenidir. Kış çayı içerek yazınki formunuzu korumaya devam edebilirsiniz.
- Kalp hastalıklarına karşı korur.
- Tansiyonu düşürür.
- Kolestrolü düşürür.
- Vücudun çok çeşitli iltihap durumlarıyla kendi kendine başa çıkmasını sağlar.
- Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirir. Böylelikle hastalığa yakalanma riskini düşürür.
- Kış çayı içerisindeki flavanoid ve antioksidanlar boğaz ağrısını rahatlatır.
- İçeriğindeki L theanin sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonları kolayca bertaraf edilir. Bir amino asit olan L theanin, sinüs boşluklarında yoğunlaşan mukusun yumuşatılmasına yardımcı olduğundan, kısa sürede rahatlanma hissedilir.
- Çok uzun karanlıkta kalma saatleri ve havanın çoğu zaman karamsar oluşu sebebiyle, enerji düşüklüğü yaşanması kış aylarında sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Sabah kalkınca ya da akşamları içilen kış çayı sayesinde daha mutlu ve enerji içinde uyuyup, uyanmanızı sağlar. Sanki gece uykunuzda şarj edilip, uynamışsınız gibi hissedersiniz. Uyku kaliteniz artar. Ayrıca kışın kasvetinden etkilenen ruh halinden kurtulmanızı sağlar. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu günde 3 bardak kış çayı içen kişilerde kış depresyon riskinin %37 kadar azaldığı saptanmıştır.
- Kış çayı içenlerin daha sakin ve rahat olduğu görülmüştür.
- Sıcak yaz aylarında, susuzluğumuzu gidermek ve vücuttaki sıvı kaybını engellemmek için daha fazla su tüketilir. Ancak sonbahar ve kış aylarında çoğu zaman bu alışkanlıktan vazgeçilip, hatta su tüketimini unuttuğumuz günler bile yaşayabilirsiniz. Ancak vücudun hayati kimyasal reaksiyonları gerçekleştirmesi için su ihtiyacı hala devam etmektedir. Her ne kadar saf suyun yerini tutmasa da bitki çayı tüketmek, vücuttaki su dengesinin korunmasını nispeten sağlar. Yapılan araştırmalar sonucu aynı miktarda tüketilen su ve kış çayının, vücut su miktarında anlamlı bir değişiklik yaratmadığı gözlenmiştir.
- Kış çayı içerek, kışın ortaya çıkan ağrıların hafiflemesini sağlar. Özellikle eklemlerde ve kaslarda oluşan yorgunluk ve ağrıyı alır.
- Cildi kış şartlarından korur. Cildi nemli kalmasını sağlar. Böylece kırılgan hale gelmeyen ciltte, çizgiler oluşmaz. Yaşlanmanın ve mimik çizgilerinin oluşmasının önüne geçer. Serbest radikallerin cilde zarar vermemesi için savaşır. Hücre bazında yaşlanmayı geciktirir. Böylece cildiniz ışıl ışıl ve genç gözükür ve kalır.
Kış Çayı Nelerden Yapılır?
İnternette araştırma yaptığınızda kış çayı adı altında bir sürü çay tarifi ile karşı karşıya kalırsınız. Genelde adaçayı, kuşburnu, ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın olmazsa olmazı, kış çayının adeta demişbaşıdır. Ek olarak karanfil, havlıcan otu, hibiskus, elma ve portakal kabukları, ekinezya eklenebilir. Ancak uzmanlar adaçayı ve ıhlamurun birlikte kullanılmaması için uyarıları vardır. Bu yüzden kendi karışımınızı oluştururken bunu göz ardı etmemeniz gereklidir. Ayrıca ne kadar çok bitki var ise, o çay o kadar şifalıdır inancından uzaklaşmak gerekmektedir. Çünkü aynı ıhlamur ve adaçayı örneğinde olduğu gibi, bilmediğiniz ya da bilinçsizce birbiri ile karıştırılan bitkiler toksik etkilere sahip olabilir. Yani 10 -15 tane bitki içerikli kış çayları tehlikeli denebilir.
Kış çayı demlerken dikkat edilmesi gereken önemli diğer bir nokta ise suyun sıcaklığı ve temizliğidir. Aşırı kaynar su bitkilerin yararlarını alıp götürmektedir.
Karıştırılan bitki oranları önemli olmakla beraber, hangi çaydan daha fazla koyarsanız, o çayın özelliğini daha çok alırsınız. Ayrıca zencefil ve zerdeçal miktarları son derece önemlidir. Aksi taktirde tadı içilemeyecek kadar kötü ve acı olur.
Kış Çayı Tarifi
Kış çayı tarifinde en çok merak edilen soru ise kış çayı malzemeleridir. İşte kış çayı nasıl hazırlanır ayrıntılı olarak anlatımı..
- Adaçayı veya ıhlamur
- Papatya veya melisa
- Ayva yaprağı
- Okaliptus yaprağı
- Kuşburnu
- Rezene
- Çubuk tarçın
- Kök kurutulmuş zencefil
- Zerdeçal
- Havlıcan otu
- 1 elmanın ve portakalın kabuğunun rendesi
- Ekinezya
- Hibiskus
- Tane karanfil
- 1 dilim limon
- Tatlandırmak için bal
Kendi kış çayınızı bu bitkiler içinden seçip, kendiniz yaratabilirsiniz. Sayılan bitkilerden aktardan alıp, kaynamış olan suyun içerisine bir süzgeç yerleştirip, içerisinde herbirinden birer tutam atıp, 4-5 dakika demlendirilip, süzüldükten sonra içilir. Tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz. Böylelikle hem kendi hoşlandığınız lezzeti yakalayabilir hem de gözünle görüp güvenli bir karışım yaratabilirsiniz. Ayrıca sizin sağlığınıza dokunabileceğini bildiğiniz bir bitkiden kendinizi korumuş olursunuz.
Kış Çayının Yan Etkisi ve Zararları
- Her şeyde olduğu gibi kış çayının fazla tüketimi yüzünden, sağlığınızı düzelteyim derken daha da kötü yapabilirsiniz. İlk başta günde 1 fincanla tüketime başlanıp, herhangi bir etki görülmezse günlük 3 fincana kadar tüketim miktarı çıkarabilinir. Her çay içimi arası ise en az 4 saat olmalıdır.
- İçeriğini bilmediğiniz kış çayı adı altında karışımları almamanızı öneririz. Güvenilir olmayan yerlerden alınan kış çaylarından genelde hiçbir fayda sağlanamamaktadır.
- Aldığınız kış çayı karışımdaki herhangi maddeye karşı alerjiniz var ise; kesinlikle çay tüketilmemelidir.
- Emziren ve hamile olan kadınlarda kış çayı tüketimi önerilmez.
- Epilepsi hastaları ya da nörolojik problemi olan kişiler kış çayından uzak durmalıdır.
- Ciddi kalp ve damar hastalığı olanlar ve bunla ilgili ilaç kullananların kış çayının nimetlerinden Maalesef faydalanamamaktadır.
- Önemli kanser, böbrek ve bağışıklık sistemi ilaçları ile etkileşime girdiğinden, kış çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Kış Çayı Adet Söktürür Mü
Genelde kış çayı oldukça etkili bitki çaylarından biri olduğu için kış çayı adet söktürücü etkisi olup olmadığı kullananlar tarafından merak edilmektedir. Kış çayı içmek adet söktürücü etki gösterir. Ayrıca adet söktürücü olan kış çayı adet sancısına da iyi gelmektedir.
Kış Çayı Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi
Kış çayı soğuk algınlığına bağlı görülen boğaz ağrılarına iyi gelen ve balgam söktürücü etkisi olan bitki çayıdır. Kış çayını boğaz ağrısı geçirmek için içebilirsiniz. Gribe iyi gelen bitki çaylarından biri olan kış çayını tüketerek boğaz ağrısını giderebilirsiniz.
Kış Çayı Günde Kaç Defa İçilir
Kış çayı oldukça faydalı bitki çayı olmasına karşın kesinlikle aşırıya kaçmadan tüketilmesi önerilir. Kış çayını günde 1 yada en fazla 2 bardak tüketmeniz önerilir. Fazla içildiğinde bazı yan etkileri ortaya çıkabilir.
Sizlere bu yazımızda kış çayı nedir, kış çayı neye iyi gelir ve faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.