Rezene Çayı Ne İşe Yarar? Rezene Çayının Faydaları ve Zararları
Makalede Neler Var
Rezene Çayı Ne İşe Yarar? Rezene Çayının Faydaları ve Zararları; Rezene çayı vitamin ve mineraller bakımından zengin çaylardan biridir. Aromatik hoş kokusu ile bilinen bu doğal bitki çayı diğer bitki çaylarından ayıran pek çok faydalı özelliği bulunmaktadır.
Sizlere bu yazımızda rezene çayı faydaları, rezene çayı ne işe yarar, rezene çayı anne sütünü artırır mı sorularına cevap vermeye çalışacağız. Rezene çayı adet dönemi sancıları, mide sorunlarına iyi geldiği gibi anne sütünü artıran yararlı çaylardan biridir. Ayrıca rezene çayını yüzünü sürerek bazı cilt sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz.
Rezene Çayı Nedir? Rezene Çayı Ne İşe Yarar?
Rezene; hem tıpta hem de mutfaklarda kullanılan aromatik bir bitkidir. Latince adı foeniculum vulgaredir. Akdeniz’e özgüdür. Havuç, kişniş ve maydanoz ailesiyle akrabadır. Tadı anasona benzer. Rezene tohumları ilaç ve yağ yapmak için kullanılır. İtalyan ve fransız mutfağında önemli bir rol oynar. Amerika ve Fransa dünyada en çok rezene üretilen yerlerdir.
Çok eski çağlarda, Hindistan, Çin ve Orta Doğu’da, çeşitli hastalıklara şifa vermek için kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle yılan ve böcek ısırıkları tedavileri en çok bilinenlerdir.Daha sonra tüm dünyaya ünü yayılmıştır. Özellikle Antik Yunan şifacılar anne sütünü arttırmak için rezene çayını önermiştir. Ayrıca ömür uzunluğunu arttırmak ve olimpiyatlarda yarışan sporcuların dayanıklılığını geliştirmek için kullanılmıştır.
Rezene çayının sağlığa faydası oldukça fazladır. A,C,D ve B kompleks vitaminlerinin yanında, çok çeşitli antioksidanlar ve vücuda yararlı bileşikler içerir. Önemli bir lif kaynağıdır. Potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum miktar bakımından sırasıyla içerdiği minerallerdir. Uçucu yağlar ve bitkisel besinler açısından yatsınamaz bir zenginliği vardır. En çok bilinen faydaları ise; sindirim sistemini iyileştirme, bağışıklığı arttırma ve göz sağlığını geliştirmedir.
Rezene Çayı Faydaları Nelerdir?
Rezene neye iyi gelir ve rezene çayının faydaları ise;
- Sindirim sitemini destekler
Sindirim sitemindeki sorunlarını tedavi ederken, sindirim sistemini iyileştirir; Rezene çayının sistemdeki kan akışını hızlandırarak, kasları gevşetir. Bunun sonucunda safra akışını düzenlenme sağlanır. Böylelikle de sindirim artar.
Sindirim sistemindeki sıkışan gazları ve buna bağlı olan şişkinliği ortadan kaldırır. Tüm bu sorunları bertaraf eden rezene çayı gastrointestinal sistemini sağlıklı kılar. İyi bir lif kaynağı olduğundan dolayı bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Tıbbi çalışmalar sonucunda irritabl bağırsak sendromu denilen hastalığın belirtilerini hafiflettiği kanıtlanmıştır.
- Zayıflamaya yardımcı olur:
Rezene çayının kilo kaybına yardımcı olması, sindirim sistemini düzenli tutmasından kaynaklanır. Gelişmiş ve iyileştirilmiş sindirim sistemi, vücuda yararlı besinlerin tutulmasına, zararlıların kolayca atılması sayesinde olur. İştah merkezini baskılayarak, acıkma hissini azaltır. Serum glikoz seviyesini düşürerek kiloyu kontrol altına alınmasını sağlar. Daha az yemeye başlayıp, kendinize yararlı besinleri tutmaya başlandığında ise doğal olarak kilo kaybetmeye başlarsınız. Bunun yanında vücutta biriken fazla sıvıyı atar.
- Beyin sağlığına iyi gelir:
Rezene çayı bilişsel yetenekleri geliştirir. İçeriğindeki yüksek potasyum sayesinde vücutta gerekli olan elektrik iletimi sağlanır. Böylelikle beyin ve vücudun diğer bölgeleriyle olan iletişim daha sağlıklı olur. Beyne oksijen akışını uyrarak, beyin işlevini arttırır. Sinirsel ve beyinin içindeki nöronların hareketini maksimize eder.
- Kansızlığı giderir:
Kansızlık,vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin azalmasıyla meydana gelir. Bunun en önemli nedeni ise demir eksikliğidir. Rezenenin içeriğindeki histidin ise kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca diğer kan bileşenlerinin oluşmasını sağlar.
- Solunum yollarında oluşan hastalıkları çözer:
Çok eski çağlarda yazılan Mısır yazıtlarında, solunum rahatsızlıklarını iyileştirdiği hakkında çok önemli bilgilere ulaşılmıştır. Günümüzde ise üst solunum yolları hastalıklarında, aşırı sıvı birikmesini önlediğini, birikeni atıldığı bilinmektedir. Solunum sistemindeki spazmları çözer. Bronşları temizler. Bronşit ve kronik öksürükleri giderir. Solunum sistemindeki oluşabilecek hastalıkları uzak tutar. Astım hastalarının düzenli olarak rezene çayı içmesi tavsiye edilir.
- Kalp ve karaciğer sağlığını destekler:
Karaciğer ve kalp sağlığı arasında herkesin bilmediği bir bağlantı vardır. Kalp ve damar sağlığa etki eden kötü kolestrolün de, iyi kolestrolün de üretildiği ve parçalandığı yer karaciğerdir. Sağlıklı karaciğer, kolestrolü kolayca düzenler. Rezene çayı ise karaciğerin çalışmasını destekler. Ayrıca önemli bir lif kaynağı olmasıyla beraber, kolestrolün tekrar tekrar emilimini önler. Potasyum açısından zengin olması da kan basıncının kontrolünü sağlar. Sodyumun istenmeyen etkisini ortadan kaldırır. Bunun sonucunda da kalp hastalıklarının önüne geçilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir:
C vitamini çok önemli bir antioksidandır. Rezenede de oldukça fazladır. Vücutta bağışıklık sisteminin aktif katılımcıları olan T hücrelerini uyaran selenyum ise rezenenin bir diğer önemli içeriğidir. Ayrıca antimikrobiyal özelliği vardır.
- Göz sağlığını destekler:
Son yıllarda adı sıklıkla duyulan glukom denilen hastalık tedavisinde yarar sağlandığı kanıtlanmıştır. Göz sağlığını korumak, iltihapları gidermek, gözleri yıkamak için bir tonik ya da damla gibi de kullanılır. Bazı araştırmacılara göre de düzenli rezene çayı tüketimi sayesinde görmenin iyileştirdiği söylenmektedir. Gözler vücuda göre daha fazla metabolik hıza sahip olduğundan, ek korunmaya ihtiyaç duyar. Bu da yüksek C vitamini ile sağlanır. Ayrıca yeterince C vitamini ile desteklenmeyen göz sağlığından katarakt oluşumunun hızlandığı bilinmektedir.
- Hormonal dengeyi sağlar:
Hormonal denge fitoöstrojen denilen gıdalar sayesinde sağlanır. Rezene de bunlardan biridir. Özellikle kadınlarda üreme çağında sıklıkla görülen polikistik over sendromu tedavisinde yardımcı olur. Bu hastalık kadınların bebek sahibi olamamasının nedeninin önemli bir oranını elinde tutar. Rezene çayı ile sadece üreme sisteminde etkili olan hormonları değil, tüm vucutta salgılanan hormonların düzenlenmesinde yardımcı olur. Tiroid sistemini kontrol eden progestron hormonunun düzenlenmesindeki en önemli besin kaynağıdır.
- Eklemlerde oluşan artriti gidermey yardımcı olur:
Özellikle yangılı ağrılar oluşturan artrite olumlu bir şekilde etkiyen rezene çayı, iltihaplı romatizmalarının, iltihap oranını düşüren süperoksit bir dismutaz antioksidanı içerir. Ayrıca kemikleri güçlendirir.
- Diş eti iltihabını giderir:
Hem rezene çayı içip hem de ağız içinde gargara yaparak, rezenin antimikrobiyal özelliği sayesinde diş eti iltihaplarını tedavi eder. Ağızdaki kötü kokuları giderir.
- Bağırsaklarda bulunan parazitleri giderir:
Rezene çayı, doğal bir parazit dökücüdür. Bağırsak hareketlerini arttıran müshil özelliklerine sahiptir. Bu sayede parazitler kolayca sistemden atılır. Ayrıca parazitler üzerinde sersemletici ve rahatlatıcı etkisi, bağırsaklara tutunan parazitlerin kendiliğinden düşmesini sağlar. Bunun yanında tutunamayan parazitler, yumurtlayamaz aynı zamanda beslenemediğinden kendiliğinden ölürler.
- Diyabet tedavisine yardımcı olur:
Rezene, tıbbi araştırmalara göre, diyabetik komplikasyonları azaltan özelliklere sahip olan 10 gıdadan biridir. İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinin düşmesini sağlar. Şeker ilaçlarının içeriğinde de rezene kullanılmaktadır. Ayrıca glisemik indeksinin sıfır olması, diyabet hastalarının tüketmesi açısından bu bitkiyi güvenli kılar. Bunun yanında bünyesinde potasyum barındırması sayesinde insülin duyarlılığını arttırır. Rezenedeki magnezyum, son yıllarda çok sık rastlanılan tip 2 diyabetten kişileri korur.
- Kanseri önlemeyi sağlar:
Erkeklerde sıklıkla karşı karşıya gelinen prostat kanserine karşı koruma sağlar. Çok çeşitli anitoksidanlar içermesi kansere karşı koruma sağlamasının en önemli puf noktasıdır. Karsetin denilen, kanserden koruyan bir biyoaaktif bileşenin yanında , anethole denilen bir besine sahiptir. Bu besin ağrı ve yangı engellemesinin yanında, normal hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmemesini sağlar. Rezenin lif ve C vitamini kaynağı olması da akciğer ve kolon kanseri hücrelerinin üremesini engeller. Kanser ve birçok önemli hastalığa neden olan NF kappa B adı verilen bir proteinin aktivtesini en aza indirger.
Rezene Çayı Anne Sütünü Artırır Mı
Rezene çayı anne sütünü artıran en etkili bitki çaylardan biridir. Anne sütüne geçen geçen rezene çayı ayrıca bebekleri hazımsızlık ve sindirim sorunlarından korumaktadır. Günde 2 yada 3 bardak rezene çayı içmek anne sütünü artırdığı gibi anne sütünün kalitesini de yükseltmektedir. Rezene çayı iştah açan çaylardan biridir. Fazla tüketildiğinde kilo almanıza neden olacağı unutulmamalıdır.
Rezene Çayı Adet Ağrısına İyi Gelir Mi
Adet sorunlarıyla başa çıkmanızı sağlar: Adet boyunca görülen krampların giderilmesini sağlar. Rahim kaslarındaki kan akışının azalmasından dolayı, rahimin kasılarak bu kramplar meydana gelirken, rezene çayı bu kasları gevşetir. Bunun yanında bulantı, baş dönmesi ve halsizlik gibi semptomları azaltır.
Rezene Çayının Cilde Faydaları
- Cildi derinlemesine temizler.
- Doğal bir toniktir.
- Selülit giderir.
- Saç foliküllerini güçlendirir.
- Cildi içten dışarı doğru detoks etkisi yapar.
- Erken yaşlarda saçlarda çıkan beyazları önler.
- Şişkin gözleri yatıştırır.
- Cilt lekelerini giderir.
- Cilt sağlıklı hale getirir.
- İnce mimik çizgileri ve kırışıklıkların oluşmasını yavaşlatır.
- Çok iyi bir ölü deri gidericidir.
- Akneleri tedavi eder: iltihap kurutucu özelliği anethol, mirsen ve limonene denilen esansiyel yağları içermesinden dolayı kaynaklanır. Ayrıca ciltteki biriken fazla sıvıları temizler. Bu da akne oluşmamasına yardımcı olur.
Günlük ne kadar rezene tüketilmelidir
Rezene çayı rezene tohumunun ezilip, içeriğindeki yararlı besinlerin açığa çıkarılmasıyla mümkündür. Günde 5 ila 7 gram arası rezene güvenle tüketilebilir. 100 gram çiğ rezene tohumunda 345 kalori bulunur. Lif miktarı ise 100 gram rezenede 50 gram kadardır.
Rezene Çayı Uyku Yapar Mı
Rezene çayı harika etkiye sahip çaylardan biridir. Akşam yatmadan önce içildiğinde rahat uyku uyumanızı sağlar. Uyku getiren sakinleştiren uykusuzluğu ortadan kaldıran etkisi vardır.
Rezene çayı bebeklerde uyku yapar mı sorusu sıklıkla sorulan bir sorudur. Emziren anneler genelde rezene çayı süt yapması için tükettiklerinde süte karışan bu doğal bitki çayı bebeklerin daha rahat uymasını sağlar. 6 aydan küçük bebeklere verilmemesi gereken bu bitki çayı 6 aydan büyük bebeklerde doktor önerisi ile dikkatli kullanılmalıdır.
Rezene tohumu nereden alınır?
Rezene tohumu aktarlarda ya da marketlerden rahatlıkla temin edilebilir. Poşette de hazır olarak rezene çayları satılır. Ancak bunlar tohumla yapılana göre etkileri daha azdır. Bir çoğunda ya işlenmiş olarak piyasaya sunulur ya da içeriğindeki uçucu yağlar sıfırlanmıştır. Bu da rezene çayının birçok yararlı etkisinin ortadan kalkmasına neden olur. Fermente edilmiş ya fermente edilmemiş halinde olması da çok önemlidir. Eğer fermente edilmiş olanı tercih ederseniz çay olarak yapacağınız miktar biraz daha fazla olmalıdır.
Rezene Çayı Nasıl Demlenir
Rezene çayı yapılırken rezene tohumlarından yardım alınır. Tercih edeceğiniz rezenenin yüksek uçucu yağ içermesi sağlığa etkisini arttırır. 1 yemek kaşığı kadar rezene tohumunu havanda ezdikten sonra bir bardağa koyup, üzerine 250 ml kadar 75 – 80 dereceki suyu ekleyin. Suyun 100 dereceye kadar kaynamamış olması bu noktada çok önemlidir. Çünkü rezenenin içeriğindeki antioksidanlar bu sıcaklıkta yok olmaktadır. 10 dakika kadar üzeri kapalı olarak demlendirildikten sonra süzülür ve içime hazırdır. Tadlandırmak için bir miktar bal kullanılabilinir.
Sindirime etkili, gaz çözen rezene çayı nasıl yapılır?
1 buçuk su bardağı su, 2 çay kaşığı kimyon tohumu, 2 çay kaşığı kişniş tohumu ve 2 çay kaşığı rezene tohumu ihtiyacınız olan içeriktir. Öncelikle uygun bir kapta suyu 80 dereceye kadar kaynatın. Havanda dövülmüş kimyon, kişniş ve rezene tohumlarını ekleyin. Ocağın altını kapatıp, 5 dakika kadar , üzeri kapalı olarak demlenmesini sağlayın. Süzüldükten sonra içmeye hazırdır.
Soğuk algınlığına iyi gelen rezene çayı nasıl yapılır?
Yarım çay kaşığı rezene tohumu ezilir. 1 bardak suyu 75 -80 dereceye kadar ısıtııktan sonra ezilmiş tohumlar suyun içerisine atılır. 2 çay kaşığı kıyılmış nane de koyulduktan sonra 5 dakika demlenir. Daha sonra süzülüp, sıcak sıcak içilir.
Bağışıklığı güçlendiren rezene çayı nasıl yapılır?
2 çay kaşığı rezene tohumu havanda ezilerek içeriğindeki uçucu yağların serbest kalması sağlanır. 1 çay kaşığı taze zencefil rendelenir. 1 Çay kaşığı kuru limon çiçeği bir tenceteye eklenip, 1 buçuk su bardağı suda kaynatılır. Su kabarmaya başlayınca, ateş kısılarak 10 dakika demlendirilir. Süzüldükten sonra içime hazırdır.
Rezene Çayının Zararları ve Yan Etkileri
- Rezene çayının tüketimi, ciltte güneşe karşı hassasiyet yaratabilir. Bunun sonucunda da özellikle yaz aylarında güneş yanığı meydana gelir.
- Alerjik reaksiyonlar meydana getirebilir. Havuç veya kerevize alerjiniz var ise rezeneye de vücudunuz tepki gösterebilir
- Hamileler rezene çayı içerken ekstra dikkatli olmalıdır. Çünkü hormon değiştiren rezene çayı nedeniyle; hamilelerin adet görmesi muhtemeldir. Bunun sonucunda da düşük meydana gelir. Bazı doktorlar kesinlikle rezeneyi hamilelik süresinde yasaklar.
- Bazı ilaçlarla etkileşime girerek, bu ilaçları vücuda yararsız hale getirir. Özellikle siprofloksasin ve florokinolon içeren ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
- Hormonal sistemi olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun en önemli sebebi ise fitoöstrojen içermesidir. İşleyişi aksatma ihtimali vardır.
- Bazı bebeklerde yan etkiler görülebilir. Nöral sistemi etkilediği düşükte olsa ihtimaller arasındadır. Bu yüzden bebeklerde kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Rezene Çayı Hakkında Tüm Sorular
Rezene çayı bebeklere verilir mi
Rezene çayını bebeklere asla bilinçsiz olarak verilmemesi gerekmektedir. 6 aydan büyük bebeklerde doktor önerisi ile 1 çay kaşığı kadar verilebileceği gibi bebek emziren annelerin bu çayı içmeleri önerilir. Anne sütüne geçtiği için bebeklerde etkisi gösterir. Bebeklerde uyku yapan ve sakinleştiren etki gösterir.
Rezene çayı baş ağrısına iyi gelir mi
Hafif baş ağrılarını geçiren rezene çayı şiddetli baş ağrıları ve migren ataklarında etkili değildir.
Rezene çayı cinsel gücü artırır mı
Günde 1 yada 2 bardak rezene çayı içmek cinsel yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar. Zindelik ve sağlık veren bu doğal çay afrodizyak etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Rezene çayı depresyona iyi gelir mi
Stres ve depresyona iyi gelen gelen bitkisel çaylardan biride rezene çayıdır. Rezene çayı deprosyan döneminde içildiğinde etkili sonuç verir.
Rezene çayı göz altına sürülür mü
Rezene çayını göz altına ve göz çevresine sürebilirsiniz. Göz altı şişliği ve göz altı morlukları için soğuk rezene çayını pamuğa batırıp göz altına uygulayabilirsiniz.
Rezene çayı hamileler içebilir mi
Gebelik döneminde bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan rezene çayı gebeliğin daha rahat geçmesini sağlar. Kesinlikle aşırıya kaçmdan tüketilmesi önerilir.
Rezene çayı mide ağrısına iyi gelir mi
Mide şişliği, gaz ve mide ağrısına iyi gelen bu çay ayrıca mide yanmasına iyi geldiği kullanalar tarafından sıklıkla dile getirilmiştir.
Rezene çayı aç karnına içilir mi
Aç yada tok karnına tüketilmesine her hangi bir sakınca bulunmayan bu çayı sabahları aç karnına içebileceğiniz gibi akşam ise yemeklerden sonra tüketebilirsiniz.
Rezene çayı cilde sürülür mü
Tonik olarak kullanabileceğiniz gibi soğuk rezene çayını pamuğa damlatıp yüzünü silebilirsiniz.
Rezene çayı kabızlığa iyi gelir mi
Kabızlık sorunu yaşayanların rezene çayı içmeleri hem bağırsak sorunların ortadan kalkmamasını sağlayacaktır hemde kabızlığı yok edecektir.
Sizlere bu yazımızda rezene çayı ne işe yarar ve rezene çayının faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Peki ya siz rezene çayı hakkında neler düşünüyorsunuz yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.