Kadınların Sık İdrara Çıkma Sebepleri ve Tedavisi
Makalede Neler Var
Kadınların sık idrara çıkma sebepleri arasında bulunan sürekli idrara çıkması hissi sıklıkla yaşan bir sorundur. Genelde kadınlara görülen sık sık idrara çıkma istediği ‘sistit’ olarak adlandırılır. Tam olarak tedavisi olmayan Sistit halk arasında mesane iltihabı olarak adlandırılır. Kadınlarda idrar kaçırma, idrar tutama, tuvalete yetişememe, sıkışma hissi olduğundan yaşam kalitesini bile değiştirin bu sorun mutlaka ciddiye alınmalı ve gerekli tedaviye başlanmalıdır.
Sizlere bu yazımızda kadınlarda sürekli idrara çıkma bitkisel tedavi yöntemlerinin, sürekli idrar hissi ve sürekli idrar hissi nasıl geçer hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Genelde kadınların yaşadığı bu sorundan kurtulmak için sık idrara çıkmayı önleyen bitkiler ve yöntemleri size anlatmaya çalışacağım.
Kadınların Sık İdrara Çıkma Nedenleri
Böbreklerimizin görevlerinden biri vücuda fazla gelen herhangi bir maddeyi süzerek dışarı atmaktır. Bu maddeleri vücuttan atarken fazla suya ihtiyaç duyar. Diğer sıvı içecekler hiçbir şekilde suyun yerini tutmaz. Vücut suya ihtiyaç duydukça susama ortaya çıkar. Sanılanın aksine sadece fazla su içmekten dolayı idrara çıkma ihtiyacı hissedilmez. Böbreklerin fazla mesai yaptığının göstergesi ve vücudun sürekli idrara çıkması için uyaran bir uyarıcıdan dolayı kaynaklanır.
Her 5 kadından birinin sık sık idrara çıkma sorunu olduğu yapılan istatiksel bilgiler sonucunda ortay çıkmıştır. Günlük 5 ila 10 kez idrara çıkma gayet normaldir. Bu sayı değişikliği çok veya az yemek yeme, su içme, alkol, çay, kahve tüketiminden dolayı değişir.
Kadınların en çok şikâyet ettiği sık sık idrara çıkma, bir nebze hayatı zehir ederken diğer yandan da istenmeyen kazalara yol neden olup, bazen zor durumda kalmaya neden olur. Bunun önüne geçmek için az sıvı tüketmek, sokağa çıkıldığında tuvalete yakın yerlerde gezinmek, gidilen yerde hemen tuvaletin yerini öğrenmek istemek, hatta yetişkin idrar petlerini veya bezlerini bağlamak çözüm değildir. Bu sorunla yaşamak ne kader ne de zorunludur. Sık idrara çıkmanın nedeni araştırılmalı ve altında yatan sorun bulunmalıdır. Gerekli tedaviyi olduktan sonra ise bunu çekmenin ne kadar gereksiz olduğu anlaşılır.
Kadınlarda sık sık idrara çıkmaya neden olan birçok faktör olabilir. Psikolojik, hormon değişiklikleri, çeşitli böbrek ve idrar yolu hastalıkları, mesane problemleri, mesaneye giden sinirleri etkileyen çeşitli hastalıklar, yeme- içme alışkanlıkları en başta sayılabilecekler arasındadır.
Kadınlar İdrar Kaçırma Belirtileri
Sık idrara gitmek bir süredir devam ediyor ve aynı zamanda belirtiler ekleniyorsa, derhal uzman bir ürolog ile görüşülmelidir. Yapacağı tetkikler sonucu diğer tıp branşlarındaki doktorlara da yönlendirebilir.
- Ateş
- Titreme
- Sırt ve kasık ağrısı
- Su içtikçe içme hissi
- Yorgunluk
- Ani kilo verme
- İdrarda kan ve renginde değişiklik
- Vajinal akıntı rengi değişikliği ve fazlalaşması
- İdrara çıkarken yanma ve ağrı
- İdrar yaparken zorlanma
Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
Doktorun isteyebileceği tetkikler nelerdir? İstenecek tetkikler bir diğerini elimine etmek ya da doğrulamak amaçlıdır. Birçok hastalığın habercisi olan sık idrara çıkmanın gerçek nedenini öğrenmek çok önemlidir. Basite indirgenip, geçiştirilen tedaviler ileride geri dönülmeyecek durumlara yol açabilir. İdrardaki problemi saptamada başlangıç noktası idrar tahlilidir.
Bakteriyel enfeksiyon var ise bunun çeşidini öğrenmek ve doğru antibiyotiği kullanmak için idrardan yapılan idrar kültürü ise enfeksiyondan tamamen kurtulmak için kesin yöntemdir. Renkli doppler ile böbrek fonksiyonlarının incelenmesi, sintigrafi, ultrason ve röntgen görüntülemeleri, mesane basıncının ölçümü, mesane de idrar yaptıktan sonra idrar kalması tam boşlatılmamasının incelenmesi, son olarak da bilgisayarlı tomografi ve MR gibi yöntemlerden yardım alınması gibi tetkiklerde istenebilir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri
Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri, kadınlarda idrar kaçırma sebepleri, idrar kaçırma sorunu neden görülür. Geceleri sık idrara çıkma isteği uyandıran bu rahatsızlık bazen uykusuz geceler yaşamanıza neden olabilir. İdrar kaçırmaya neden olan etkenler ise,
İdrar yolu enfeksiyonları: Kadınlarda oldukça sık görülür. Bunun nedeni ise yapısal olarak bakterilerin daha kolay idrar yoluna ulaşabilmesi ve üreyecek ortamı kolaylıkla bulabilmesidir. Çoğunlukla doğru yapılmayan taharetlenme, partnerden cinsel ilişki sırasında geçen bakteri, adet döneminde sık pet veya tampon değiştirmeme idrar yolu enfeksiyonlarının çıkış noktaları arasında sayılabilir.
İdrar yaparken yangı, karında şişlik, idrar yapmayı bitirseniz bile idrar bitmemiş sürekli yapmaya devam etme isteği, idrar renginin bulanması ve kokulu hale gelmesi, kasıklarda ağrı, 5 dakika da bir tuvalete oturma ama bir şey gelmemesi belirtileri arasındadır. Basit antibiyotik tedavisi ve buna eşlik eden idrar yolu antiseptikleri kullanımı sayesinde kısa sürede tedavi olunur. Su tüketimi arttırmak ise enfeksiyonun bir an vücuttan atılması bakımından çok önemlidir.
Üst idrar yolu enfeksiyonu; Basit idrar enfeksiyonlarının önemsenmeyip böbreklere kadar çıkması sonucu oluşur. Sık idrara çıkmanın yanında, ateş, kusma, bulantı, böbreklerde sırtta hissedilen ağrı, kasıklara aniden giren sancı, titreme, bacak ağrısı, halsizlik en önemli belirtileridir. Tedavi için bazen hastanede yatmak ve serumla vücuda sıvı almak gerektirebilir. Bununla birlikte uzun süreli antibiyotik tedavileri kendini gösterir. Bazen birden çok bakteri enfeksiyona sebebiyet verebilir. Bu yüzden idrar kültürü istenir.
Hamilelik: Hamilelikte uyurken sık idrara çıkma fizyolojik olarak bakılırsa gayet normaldir. Bebeğin teşkil edip büyümesiyle mesaneye baskı yapması kaçılmazdır. Hamilelik süresince değişen vajen florası yüzünden idrar yolu enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanır. Bu yüzden sıklıkla kontrol edilmelidir. İlerleyen enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi bebeğe zarar verebileceğinden istenmeyen sonuçlar doğurabilir. İdrar kaçırma hamilelik belirtisi olarak bilinmektedir. Kadınlarda sık idrara çıkmak neyin belirtisi sıklıkla hamilelik belirtisi olarak adlandırılmasına karşın kesin sonuç için mutlaka tedavi olmak gereklidir.
Mesanede veya böbrekte taş bulunması: Mesanede yabancı cisim bulunduğundan ve sürekli uyarıldığından sıklıkla idrara gitme isteği uyandırılır. Aynı durum kum içinde geçerlidir. İdrar tahlili sonucunda saptanacağı gibi çeşitli görüntü yöntemlerinden yardım alınarak taşın büyüklüğü, cinsi, kumun fazlalığı hakkında bilgi alınır. Bazen kişi kendi başına bu kum ya da taşı düşürebildiği gibi, taşları lazerle kırma veya cerrahi yöntemle vücuttan uzaklaştırmaya gidilir. Sık idrara gitmenin yanında ayakta duramayacak kadar ağrılı ve sancılı bir süreçtir.
Bir anda ortaya çıkabilir. Diğer belirtileri üst idrar yolu enfeksiyonlarındaki gibidir. İdrarda kan görülüyorsa, taş veya kumun idrar yoluna veya mesaneye zarar verdiğinden dolayıdır. Bunlar ciddi yaralanmalar değildir. Taşın veya kumun fazla su ile atılmamasından dolayı, buraları çizmesinden dolayı kaynaklanır. Bu süreçte su tüketimi 2-3 katına çıkarılmalı, tutabildiğiniz kadar tuvaletinizi tutup tazyikli bir şekilde dışarı atılmasını sağlamalısınız.
Günlük çok fazla kahve ve çay tüketimi: Kafeinli içecekler ve çayın içindeki tein maddesi aynı diüretik ilaçlar gibi çalışır. Vücuttaki u dengenin korunabilmesi için en az tükettiğiniz çay ve kahve kadar su içmelisiniz.
Sistit: Mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmeze böbreklerde hasara neden olabilir. Şikâyetleri aynı idrar yolu enfeksiyonlarında olduğu gibidir. Mesaneye yapışan bakteriler tahrişe neden olur. Bu yüzden sıklıkla uyarılan mesane, tuvalet ihtiyacı doğurur. Şiddetli sistitte ise idrarda kan görülebilir.
Kadınlara sık idrar çıkma nedenleri diğer adı ile Sistit belirtileri asla ihmal edilmemelidir. Sistit diğer adı ile idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlar mutlak tedavi olarak sorunu ortadan kaldırmalıdırlar. Tedavi edilmeyen sistit böbrek iltihabına neden olabilir.
Sistosel (idrar kesesi sarkması): Mesanenin vajinaya doğru sarkarak temas etmesinden dolayı kaynaklanır. Çok doğum yapan kadınlarda sıklıkla karşılaşılır. Sistosel şikayeti olanlara pelvik kaslarının kuvvetlendirmesi önerilir. Bunlara kegel egzersizi denir. Sık idrara çıkmanın yanında cinsel ilişki esnasında ağıda görülür.
Aşırı aktif mesane: Bu tip sık idrara çıkma sorunu çeken kişilerde gece uykudan uyandıran idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınır.60 yaşından sonra her 3 kadından birinde yaşanılan bu sorun kişiyi tamamen depresyona itebilir. Kalitesiz uyku düzeni, eğlence durumundan yoksun kalma, herhangi bir işte görevini yerine getirememe, yaptığı işe konsantre olamama hatta evden uzaklaşamama gibi sorunlar baş gösterir. Mesane kasının istemsiz kasılmasına bağlıdır. Genelde endoskopi aletinin yardımıyla mesane kasına bir madde enjekte edilerek mesaneyi daha az kasılması sağlanır. Şikâyetler tekrarlanınca uygulama tekrarlanır. Etkisinin 6 ay kadar devam ettiği bilinmektedir. Uygulamanın Bazı yan etkileri olsa da, ortaya çıkma sıklığı azdır.
Diyabet: Uykudan kaldıran idrara çıkma isteği, ağız kuruluğu, deride çıkan lezyonlar ve kaşıntı, bulanıklaşan görüntü diyabetin habercisidir. Vücuttaki fazla şekeri eliminde etmek isteyen böbrekler daha çok suya ihtiyaç duyar. İhtiyaç olunan su alınmazsa böbreklerde bakterilerin üremesi için gerekli ortam meydana gelir.
İdrar yoluna zarar veren, mesaneden idrarın kolaylıkla atılmasını sağlamak için takılan kateter veya ameliyat yöntemleri burada yaralanmalar yol açabilir. Bu yüzden sürekli uyarılan bölge yüzünden idrara çıkma isteği ortaya çıkar.
Mesane kanserinde idrara sık çıkma şikâyetinin yanında idrarda kan görülmesi eklenir. Mesane kanserinde mesanenin içinde olan fazla hücre bölünmesi yüzünden idrar tutulan alan daralır. Aynı sistitte olduğu gibi şikâyetler de görülür.
Böbrek yetmezliği: Sık idrara çıkmanın yanında, nefes darlığı, bacaklarda ve böbreklerde ağrı, çok üşümek, anemi, konsantre olamamak, mide bulantısı, ağızda değişik metalik tat, iştah azalması, kilo kaybı, kaşıntı, yorgunluk ve şişkinlik gözlemlenir. Çeşitli böbrek yetmezliği türleri olduğundan çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Beslenmenin, böbrek yetmezliğinde önemi oldukça çoktur.
Yumurtalık kistleri; çok çeşitli türleri olup her birinde belirtiler farklılık gösterebilir. Adet düzensizlikleri, sık idrara çıkma özellikle karın içindeki baskı hissi görülen ortak belirtiler arasındadır.
Yumurtalık kanserlerinde sık idrara çıkma ile birlikte kabızlık kendini gösterir. İştah azalması, bitmeyen kanamalar, bulantı, karın şişkinliği vardır. Erken teşhisin son derece önemli olduğu için eğer bunları hissediyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Üretral darlıkta ise; genelde mesane kendini tamamen boşaltamaz. Bundan dolayı sıklıkla tuvalet ihtiyacı duyulur. Üretal darlığın yani idrar kanalının daralmasının sebepleri ise; geçirilen enfeksiyonlar, yanlış sonda uygulamaları ve darbeler yer alır. İdrarı yaparken yavaşlama, ağrı, bitiminde ise damlama olur. Darlık olan bölgenin düzeltilmesi için, endoskopik olarak bölgeye ulaşılarak temizlenmesi, stent takılması ve cerrahi yöntemle giderilmesidir.
Reaktif artrit: Bakteriyel olan ve ani ortaya çıkan enfeksiyonlar sonucu gelişen romatizma türüdür. Vücutta eklem yerleri, topuk, parmak ve bel gibi bölgeleri etkiler. Buralarda ağrı ve şişlik görülür. Bazı bölgelerde döküntü, gözlerde yanma da gözlenebilir. Aslında vücudun enfeksiyona verdiği tepkidir Dizanteriden yani bağırsak enfeksiyonundan sonra da görülebilir. Eğer artrit genital sistemde tutunursa sistit ve çeşitli kadın hastalıklarına neden olur. Bunun en belirgin belirtisi ise sık ve ağrılı bir şekilde idrar yapmadır. Romatizmal ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi edilir.
Menapoz: Kadınların bu dönemdeki, vücuttaki östrojen eksikliği yüzünden üreme sistemindeki vajinanın florasının değişikliğine neden olur. Bu yüzden çeşitli bakteriler hemen ürer ve idrar yoluna yerleşebilir. Vajinal östrojen kullanımı floranın dengelenmesini sağlar.
Migren: Migren ataklar halinde gelen baş ağrılarıdır. 3 saatten başlayıp 3 gün boyunca devam edebilir. Ayda bir ya da 2-3 ayda bir olması, baş ağrısıyla bir seyreden ses ve ışıktan kaçınma, mide bulantısı, sık idrar çıkma, kusma, kendini kolunu kaldıramayacak kadar yorgun hissetmek, boyun, göz çukuru ve çenede ağrı migreni işaret eden belirtilerdendir. Çoğunlukla stres, açlık ve susuzluk, ağır fiziksel aktivite sonra kendini gösterir. Çeşitli ilaçlar ve dinleme yoluyla tedavi edilir.
Bel fıtığı veya omurilik yaralanmaları, mesaneye giden sinirler üzerine etki eder şekilde olursa, iletimde aksaklık olacağından sık idrara gitme isteği doğurur. Sinir rahatlatıldığında ise şikâyet ortadan kalkar. Fizik tedavi, çeşitli ilaçların kullanımı bu sorunu giderebilir. Ağır durumlarda ise ameliyat önerilir.
Yüksek proteinle beslenme ve protein tozu kullanma. Vücudun yapısına fazla alınan herhangi bir madde böbrekler tarafından vücut zarar görmesin diye atılmak ister. Fazla alınan proteinin sonucunda ise; kimyasal reaksiyonlar sonucu vücutta amonyak birikir. Karaciğer amonyağı üreye çevirip böbreğe gönderdikten sonra yeterli sıvı alınmazsa idrarda yanmayla birlikte sık idrara çıkma isteği başlar. Fazla su alınırsa sorunsuz bir şekilde alınan sıvının miktarı ile doğru orantılı bir şekilde protein vücuttan atılır.
Gonore diğer adıyla bel soğukluğunda ise sık idrara çıkma en önemli belirtidir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Akıntılı iltihaptır. Cinsel yolla bulaştıktan sonra idrar yollarına ilerler. Tedavisi için idrar ve vajenden kültür yapılarak antibiyotik kullanılır.
Hiperparatiroidizm: Tiroid bezlerinin aşırı çalışmasıdır. Böylelikle vücut kalsiyuma ihtiyaç duymadığı halde salgılanmaya devam eder. Sıklıkla böbreklerde taş oluşması, sürekli susama, çarpıntı, kilo kaybı, konsantrasyon eksikliği, sindirim problemleri, tansiyon dengesizlikleri, sık sık grip olma, sık idrar çıkma aynı zamanda idrarda kan, halsizlik, kemiklerin ani kırılması, kaslarda güç kaybı görülür. Tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezlikleri, çeşitli kemik hastalıkları, bağırsak problemleri görülür. Erken dönemde teşhis edilirse çeşitli ilaç tedavileriyle kontrol altına alınabilir. İlerleyen dönemlerde ise cerrahi ve radyolojiden yardım alınır.
Cushing sendromu: Vücudun çok fazla kortizon salgılamasından dolayı kaynaklanır. Kortizon içeren ilaçların uzun süre ve yanlış kullanımı sonucu da ortaya çıkar. Vücudun üst tarafının kilo alması ve en ufak darbede moraran cilt en çok bilinen belirtileri arasındadır. Ayrıca sık idrara çıkma, sinek ve böcek ısırıklarının zor iyileşmesi, çok susama, yüksek tansiyon, baş ağrısı, yorgunluk, düzensiz adet, kılların olması gerektiğinden fazla bölgede bulunması belirtiler arasına eklenir. Depresyon hastalarında, yanlış beslenme, özellikle fazla protein ve şekerli bir yeme düzenindeki kişilerde, alkoliklerde sıklıkla görülür. Tanı konulurken çeşitli kan, tükürük ve idrar testlerinden yardım alınır. Problemin kaynağı bulunduktan sonra gerekli tedavi sayesinde düzelebilir. Ancak kanserden dolayı vücut böyle bir tepki veriyor ise; başka tedavi yollarına gidilir.
Çok nadir olarak sürekli idrar hissi psikolojik olabilir mi sorunu nedeni aslında bol sıvı tüketmeye bağlı olarak oluşan bir durumdur. Sıvı tüketimi dengede tutulduğunda sorun ortadan kalkabilir.
Hiperkalsemi: Kanda kalsiyum fazlalığının tıbbi adıdır. Ortaya çıkmasının pek çok sebebi vardır. En bilinenleri arasındakiler; çeşitli kanser türleri, aktif paratiroid bezi, gereğinden fazla kalsiyum tüketmek, böbrek yetmezliği, susuz kalan vücut, D vitamini zehirlenmesi, çeşitli ilaçların yan etkileri, kemik kırıklarıdır. Belirtileri arasında susuzlukla birlikte aşırı su tüketime bağlı idrara sık çıkma,iştahsızlık, bulantı, mide şikayetleri, yüksek tansiyon, kemiklerde ağrı, kas güçsüzlüğü, çarpıntı, zihinsel sorunlar, kas seğirmesi, kabızlık, baş ağrısı sayılabilir.
Multipl skleroz: Mesaneye giden sinirlerin bu hastalığa yakalanması sonucu ortaya çıkar.
Parkinson : Multipl sklerozda olduğu gibi mesaneye giden sinirin hastalığın etkilemesinden kaynaklanır.
Rahim sarkması: Kadınlarda yaşa bağlı ve çok fazla yapılan doğum sonrası ortaya çıkar. Ayrıca menopoz, aşırı şişmanlık, genetik faktörler, çok ağır kaldırma, sıklıkla kabız olmak, sürekli öksürmek rahimin pelvik kasında bağlantısını etkiler. Rahimi sabitleyen bağlar gevşeyerek mesaneye baskı yapar ki bu da sık idrara çıkmaya hatta idrar kaçırmaya neden olur. İleri derecede rahim sarkması varsa ise buradaki sistemi tamamen baskı altına alarak idrar ve dışkı yapmaya engel olur. Vajinadan bir parça sarkar hale gelebilir.
27Bel ve sırt ağrısı, vajinal akıntının fazlalaşması, tekrarlayan mesane iltihapları, idrar geldiği zaman yanma ve sızı, cinsellikten kaçınma, gaz kaçırma ve ishal olunduğunda tuvalete yetişememe gibi problemler göze çarpar. Kegel egzersizleri ile bu bağlar tekrar güçlendirilip eski haline getirebilir. İlerleyen durumlarda ise cerrahi müdahale yapılır.
Kadınlarda Sık İdrar Kaçırma Nasıl Önlenir
Sık idrara çıkmanın tedavisine ilk olarak kendiniz başlayabilirsiniz. Bunun için önce tüketilen çay, kola ve kahve miktarı azaltılmalıdır. Bunlar belirli miktar gün içinde kullanıldıktan sonra fazlası diüretik yani vücuttan su atıcı hale gelmektedir. Ayrıca her 1 bardak çay, kahve veya kola vücuttaki aynı miktardaki suyu kullanmaktadır. Bunların hiçbiri normal su tüketiminin yerine geçmez.
Böbrek sağlığı için günde minimum 1,5 litre su içilmelidir. Her bardak kola, çay veya kahve içinde aynı miktar eklenmelidir. Ayrıca 2 ya da 3 saatte bir tuvaleti ziyaret edip bunu bir rutin hale getirmeye çalışılmalıdır. Mesane tam dolmadan idrara çıkılabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca fazla protein alımından, şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden, özellikle gece yatmadan çok fazla bir şeyler yeme ve içmeden kaçınılmalıdır. İdrara sık çıkmanın kontrolünü sağlayan egzersizler ise alt karın ve pelvik kasları kuvvetlendirir. Sürekli çişim varmış gibi hissediyorum ne yapmalıyım diyenlerden iseniz sizlere bitkisel çözüm önerileri sunmak istiyorum.
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Bitkisel Tedavi Evde
Gülerken, eğlenirken yada hapşırırken bile idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınların ilk olarak yapması gereken önemli husus bol bol su tüketmeleridir.
Yarım bardak suyun içerine 1 çay kaşığı soda atarak idrarda bulunan asitleri temizleyebilirsiniz.
Kızılcık içeren şurupları tüketebilirsiniz.
10 gram andız kökü kaynatılır ve bunun suyu günde 3 defa içilebilir. Ayrıca andız kökünü bal ile karıştırıp macun haline getirerek tüketmek çok faydalıdır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Egzersizleri
Kegel egzersizleri ile sık idrara çıkmaya dur deyin… Tuvalete gitme sayısını kendiniz belirleyin…
Kegel egzersizleri her yaştan kadının yapması gereken egzersizlerdir. Özellikle çok ve zor doğum yapmış olan kadınların yaş ilerledikçe idrar kaçırma ve sık idrara gitme gibi sorunlarının önüne geçmesi kegel egzerzileri ile mümkündür. Bu egzersizler pelvik kasları güçlendirir. Esas amacı tamamen mesaneyi güçlendirmektir. Pelvik kası alt karın ve leğen kemiği bölgesindeki organları bir arada düzenli şekilde tutmak ve korumak ile görevlidir. Dik durulduğunda üçgen bir şekli vardır. Her taraftan kemiklere bağlıdır. Buradaki organları ve yapıyı bir ağ gibi sarmalar. Birbirine baskı yapmasını engeller. Bu kas kendini bıraktığında sorunlar ortaya çıkar.
Pelvik kasınızı nasıl hissedebileceğiniz hakkında en büyük test ise idrarınızı yaparken birden bire durdurmaktır. İdrarı durdururken bir kas ve kasılmayı hissedersiniz. İşte bu kas pelvik kasıdır.
- Yere uzanıp ayaklarınız yerde olacak şekilde bacaklarınızı kendinize doğru çekin. 4 saniye boyunca nefes alın ve nefes alırken pelvik kaslarınızı sıkın. 10 saniye boyunca bu şekilde durduktan sonra yavaşça nefesinizi bırakın. İlk başta sabah ve akşam 10 tekrar yaptıktan bir süre sonra bu sayıyı 20 ye çıkarın.
- Aynı pozisyonda karnınızı yukarı aynı zamanda içeriye doğru beliniz yerden kaldırmadan çekin. Bırakırken ise kuyruk kemiğinden aşağıya doğru itin. Bu harekette önemli olan nokta karnı dahil etmektir.
- Aynı pozisyonda kalçanızı yerden kaldırıp, omuzlarınızın üzerinde kalın. Ne kadar yukarı doğru kalçayı alabilirseniz oraya kadar kaldırıp, yere koyarken yavaş yavaş omurları tek tek hissederek kalçanızı indirin.10 saniye bekledikten sonra hareketi tekrarlayın. Kalçanızı yukarı kaldırırken tüm organlarınızı içerden toplandığını hissedin.
- Son iki hareketi birbiriyle birleştirerek bir kombinasyon yaratabilirsiniz. Ancak bekleme süreleini 5 saniyeye düşürün.
- Aynı pozisyonda bir kişiden yardım alarak, bacaklarınızın arasına aldığınız küçük pilates topunu ya da bir rulo halindeki bir havlu yardımıyla bacaklarınızla sıktığınızda, diğer kişinin topu yavaşça kendine doğru çekmesi gerekmektedir. Sıkıp bırakılırken iç bacaklar çalışırken, çekilirken pelvik kaslar uyarılır. Pelvik kas hareket esnasında sıkıp bırakılabilir ya da 10 saniye sıkı halde tutulabilir.
- Yan yatıp, bacaklarınızı vücudunuzla 90 derece açı yapacak şekilde kendinize doğru çekin. Sırtınızın dik, karnınızı içerde tutun. Üzerine yatacağınız kolunuz, kulağınızın altından ileri doğru uzanmalıdır. İki bacağı kalçadan yukarı kaldırıp, iki topuk birbirine yapışık bacağın alttaki sabit, üsttekini açıp kapatarak hareketi 10 kez tekrarlayın. Diğer tarafa aynı pozisyonda yatarak hareketi aynı tekrar ve aynı şekilde yapın.
- Bir sandalyeye oturup sırtı yaslamadan, dik bir şekilde, kalça kemiklerinizin üzerinde, omuzlarınız kasmadan oturun. Karnınızı mümkün olduğu içeri çekin. Hareket esnasında sanki vajinanızda bir pin pon topu varmış gibi bu topu yukarı doğru çekmeye çalışın. Yukarı doğru çektikten sonra kas yukardayken 10 saniye boyunca nefes alıp vererek hareketi yapın. Bekleme süresini 20 saniyeye kadar çıkarabilirsiniz. Sadece çekip bırakarak ta hareket yapılabilir. Günün her saatinde herhangi bir yerde yapılabilir. Ayrıca ayakta da uygulanabilir.
- Ayakta dik pozisyon alıp, ayaklarınızı birbirinden fazla uzaklaştırmadan, bir sandalyeden yardım alarak, topuklarınızdan yukarı kaldırıp bekleyin.10 saniye kendinizi iyice yukarı çektikten sonra topuklarınızı yere koyabilirsiniz.
- Bu egzersizlerin hayat boyu yapılması önerilir. Faydasını ise yapılmaya başlandıktan 5 hafta sonra görülmeye başlanır
- Kegel egzersizlerini yapmadan önce tüm idrarı vücuttan uzaklaştırmak gereklidir.
- Sık idrara çıkmanız arasında ile bir hastalık ilişkilendirilmemişse muhtemelen bu durum yapısal, genetik ya da pelvik kas zayıflığındandır. Hastalığınız tedavi olduktan sonra kegel egzersizlerini hayatınızı bir parçası haline getirmenizi öneririz.
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Hangi Doktora Gidilir
Kadınlara sık idrara çıkma sorunu varsa üroloji doktoruna gitmelisiniz, kadınlarda idrar kaçırma için hangi bölüme gidilir genelde bu hastalık tedavisinde tercih edilen bölümdür. Üroloji idrar kaçırma hastalıklarını tedavi eden bölümdür. Kesinlikle idrar kaçırma, gece idrar kaçırma, sık sık idrar yapma hissi yaşıyorsanız çekinmeden doktora gidin bu şekilde sorun yaşayan ve tedavi olan pek çok hasta bulunmaktadır.