Cilt Kanseri ve Korunma Yolları

Cilt Kanseri ve Korunma Yolları

Cilt Kanseri ve Korunma Yolları Vücudumuzun birçok organında kanser hastalığı baş göstermektedir. Bunlardan birisi de vücudumuzu koruyan cildimiz de ortaya çıkan cilt kanseri hastalığıdır. Bu hastalığın ortaya çıkmasından önce belirtileri olduğu ve bu belirtilerin çok iyi bir şekilde tedavi edilerek erken teşhisinin konulmasının çok önemli olduğunu uzman doktorlar özellikle belirtiyorlar. Bu yazıda sizlere cilt kanseri teşhisi, nasıl ortaya çıktığı ve tedavisi hakkında uzmanların aktardıkları detaylı bilgileri vermeye çalışacağız.

Cilt Kanseri Teşhisi

Cilt Kanserinin teşhisi diğer kanser türlerine nazaran daha kolay belirlenebilmektedir. Kanserin sebep olduğu belirtiler cilt yüzeyindedir ve gözle görülebilmektedir. Sizlerde cildinizde değişiklik gördüğünüzde bu belirtilerin sebebini belirlemek için kesin olarak muayene olmalısınız.

Bu hastalığın teşhisi için vücudumuzda bulunan benlere ve çillere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle daha önceden vücudumuzda bulunan bir benim renk değiştirmesi, büyümesi ya da o bölgede kanama olması cilt kanserinin başlangıcına işaret edebilir. Benler birçok insanın vücudunun farklı yerlerinde bulunabilir. Bazıları için güzellik kıstası olarak kullanılsa da hastalıkların belirtisi için önemli bir etken olarak dikkat çekiyor. Özellikle 35 yaştan sonra vücutta ortaya çıkan benlere çok dikkat edilmelidir. Ayrıca cillte oluşan ve gözle görülen sorunlar gözardı edimelmelidir. Cilt kanserinin genel belirtileri:

  • Ciltte oluşan ve 1 ay geçmeyen lekeler ve yaralar.
  • Bu lekeler ve yaralar kaşınır,acı verir ve kanarlar.
  • Cildin üzerinde oluşan çatlaklarnedeni tam olarak belirlenemeyen küçük ülseler (yarıklar) oluşabilir.

Üç farklı cilt kanseri bulunduğunun altı çizilmektedir.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri

Birincisi önceden vücudumuzda bulunan benlerin etrafında ortaya çıkan ve kanamalara neden olan kanser ile sonradan ortaya çıkan ve ben gibi görünen kanser belirtileri bulunmaktadır. Bu nedenle vücudumuzda bulunan benleri çok iyi bir şekilde tanıyor olmamız gerekiyor. Bu benlerin boyutlarını çok iyi bilmeli ve büyüdüğünde anında farkında olarak doktorumuza gitmeliyiz. Gelişimi yavaştır genel olarak ciltte belli noktakara yayılmazlarnadir olarak hayatı tehtid ederler.

Skuamöz Hücreli Cit Kanseri

İkinci cilt kanseri türü olan Skuamöz hücreli cilt kanseri en çok görülen cilt kanseridir. Eğer hemen tedavi edilmez ise iç organlara ve vücudun geneline yayılır. Zamanında tedavi edilmez ise daha kötü sonuçlar doğrumaktadır. Bazal ve skuamöz hücreli cilt kanserleri erken tedavi ile insan hayatını etkillemez ve kişi normal hayatına devam eder.

Melanom Cilt Kanseri Belirtileri

Üçüncü ve en tehlikeli cilt kanseridir, diğer kanser türlerine nazaran çok az görülmektedir. Cilte rengini veren kahverengi pigmenti üreten hücreler olam melanositlerden gelişen kanserlerdir. Bazen melanositler iyi huylu olan cilt benlerini meydana getirebilir.

Özellikle yukarı da belirttiğimiz gibi 35 yaşından sonra ortaya çıkan benlere çok dikkat edilmelidir. Aman bir şey olmaz edasıyla hareket etmek tehlikeli sonuçların olmasına neden olabilir. Ayrıca 50 yaşına geçen herkesin mutlaka bir uzmana giderek deri muayenesi yaptırması tavsiye edilmektedir. Bizim kalkanımız olan derimiz yaşımız ilerledikçe bazı falsolar verecektir. Kendi koruma organizmasının içinde beklenmedik zararlar ortaya çıkabilir.

İstemediğimiz bir ben çıktığının farkına vardınız yapmanız gereken doktorunuza gitmek olacaktır. Doktor cilt kanseri teşhisi koymadan önce gerekli kontrolleri yapacaktır. Bu kontrollerin yapılması için özel bir ismi olan dermotoskopi cihazı ile deri de bulunan istenmeyen oluşumlar detaylı bir şekilde incelenerek zararlı olup olmadığına karar verilecektir. Artından tedavi sürecine başlayacaklardır.

Cilt Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Güneşin görünmediği bulutlu günlerde bile UV ışınlarının %80’i buuluttan ve sisten geçebildiği için cilt kanseri riskini yakalanma tehlikesi daima vardır.
  •  Solaryumda bronzlaşmak yanlış bilinen ve çok tehlikeli olan bit yöntemdir. Güneş ışığından 12 kat daha etkili ışığı olduğu için cilt kanserine yakalanma riskiniz var.
  • Koyu tenli insanların daha fazla cilt kanserine yakalandığına dair yanlış bir bilgi var. Evet açık tenli insanlar cilt kanserine daha fazla yakalanır ama bu koyu tenli insanların cilt kanseri olmayacağı anlamına gelmez.
  • Güneşi kremi cildimi daima güneşten korur diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Güneş kremi güneşten gelen bütün ışınlara karşı %100 koruma sağlamaz ama tehlikeli durumunu azaltır.

Evde Cilt Kanseri Kontrolü Nasıl Yapılır

Kendi cildinizi kontrol etmek cildinizde bulunan lekeleri kontrol etmek için en iyi yöntem boy aynasının karşısına geçmektir ve bütün bedeni gözle kontrol etmektir ortamın ışıklı olmasına dikkat edin. Bu şekilde bedeninizdeki lekeleri ve ben’leri rahatlıkla görebilirsiniz.

Güneşten Nasıl Korunuruz?

Güneşten korunmanın en iyi yöntemi güneş kremi kullanmaktır ve güneş ışığııın dik geldiği saatlerde mümkünse dışarıya çıkmamanızı tavsiye ederim. Uzan dalga UVA ışını cirek cilde temaz ettiğinde cildi kurutan, yaşlandıran ve cilt kanserine neden olur ışındır. Diğer güneş ışını UVB ise kısa dalga ultraviyole ışnır ve cilt yanığına, cilt hasarına vi cilt kanserine neden olur.

Güneş kremi alırken ambalajın üzerinde bulunan ” SFB ” Güneşten koruma faktörü anlamına gelir ve SFB nekadar yüksek olursa güneş ışınlarından korumasında o derece yüksek olur. Örneğin 50 SFB yani 50 faktör güneş ışınlarından yüksek derecede korur.

Hiç güneşten korunmak için krem kullanmasanız cildiniz ortalama 20 dakika kızarmaktadır eğer bu kremleri kullanırsanız alacağınız SFB oranına göre güneş yağınığı geçiktirme durumunuz uzar örneğin SFB 50 aldığınızda bu süre 50 kat uzar.

Aldığınızz güneş kreminin üzerinde her ne kadar  “su geçirmez ” yada  “sudan etkilenmez ” yazsada denize girdiğinizde yada dışarı çıkarken mutlaka kremi tekrardan sürmelisiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.