Kemik Erimesi Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Erimesi Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Erimesi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi; Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere nazaran daha fazla olan kemik erimesi; en genel tanımıyla kemik yoğunluğundaki azalma sonrasında kemiklerin daha da kırılganlaşması anlamına geliyor.

Genellikle yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemiklerin gücünü kaybetmesi ile gelişen bir sağlık sorunu olan kemik erimesi, çoğunlukla kemiğe dair çatlak ya da kırık oluşumundan sonraki tıbbi görüntülenme ile fark ediliyor.

Kemik erimesi, diğer adıyla osteoporoz, daha çok kalça, el bilekleri ve omurgada görülüyor.

Bu yazımızda kısaca kemik erimesi nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? vb. kemik erimesine dair merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Kemik Erimesi Nedir?

Normal şartlarda kemikler, kalsiyum tuzlarından ve kollajen liflerine bağlı olan minerallerden oluşuyor.

Yaşlanmayla birlikte sağlıklı ve güçlü kemiklerler, maalesef ki gücünü kaybetmeye başlıyor. Hastada kemik erimesi varlığı söz konusu olduğunda ise kemik yoğunluğunda aşırı bir düşüş görülüyor.

Kemiklerin içlerinde boşlukların oluşması, zamanla yoğunluklarının azalması, kemiklerde kırılma ve çatlamaları da kolaylaştırıyor.

Çoğunlukla vücudun kemik kaybetmesi ile gelişen osteoporoza bazen de vücut tarafından çok az miktarda kemik yapılması neden olabiliyor.

Kemiklerin kırılma ve çatlama riskini arttıran kemik erimesi, kalça bölgesinde görüldüğünde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

İyileşme sürecinde hastanın uzun süre hareketsiz kalmak zorunda olması, kanda pıhtı oluşumuna ve pnömoniye yol açarak, hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor.

Özellikle menopozla birlikte kemik kütlesinin azalması, kadınların kemik yoğunluğunun erkeklere göre daha az olması; kemik erimesinden kadınların daha çok etkilenmesini beraberinde getiriyor.

Kemik Erimesi Nedenleri:

Yaşlanmayla birlikte kemik yapımının kemik yıkımından daha hızlı bir şekilde ilerlemesi yani kemiklerin yenilenmekte yetersiz kalması, kemik erimesinin en temel nedeni olarak kabul ediliyor.

Yaşlanmayla birlikte kendiliğinden gelişen kemik erimesini hızlandıran en önemli nedenleri aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Sigara kullanımı
  • İnce ya da küçük iskelet sistemi(kadınlarda)
  • Hareketsiz bir yaşam sürme
  • 40 yaş öncesinde yumurtalıkları aldırma(kadınlarda)
  • Ailede kalça kırığı öyküsü
  • Postmenapozol dönemde vücuttaki kemik sağlığından sorumlu olan kalsiyumun korunmasını sağlayan östrojen hormonunun salgılanmasındaki ani düşüş(kadınlarda)
  • Alkol kullanımı
  • Kalsiyum, D vitamini ve fosfor tüketiminin yetersiz olması
  • Düzensiz ve dengesiz beslenme
  • Tiroid hormonuna dair bozukluklar
  • Genetik yatkınlık
  • İleri yaş

Kemik Erimesi Belirtileri:

Erken dönemde herhangi bir belirtiye neden olmayan kemik erimesi, sadece kemik yoğunluğu testi ile tespit ediliyor.

İleri dönemde hastalarda görülen yaygın belirtileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Kemiklerin eğrilmesi sonrasında boyda kısalma
  • Kamburlaşma
  • Duruşun çarpıklaşması
  • En basit hareketler sonrasında bile kemiklerde çatlama ve kırılma
  • Omurgadaki kırık ve çöküklerden dolayı görülen bel ağrıları
  • Boyun ağrısı
  • Yaygın kemik ağrıları
  • Kemiklerde hassasiyet

Yukarıdaki belirtiler, hastada görüldüğünde bu belirtileri ortadan kaldırmak ve hastalığı tedavi etmek pek mümkün olmadığından özellikle kadınların kemik erimesi ile karşılaşmamak adına mutlaka gerekli önlemleri almaları gerekiyor.

Menopoz sonrası süreçte düzenli kemik taraması yaptırarak, hastalığın erken dönemde tespitini sağlayabilirsiniz.

Kemik Erimesi Tedavisi:

Ufak bir burkulma ya da darbe alma ile bile hastada görülebilen kemik kırıklıkları, oldukça güvenilir bir yöntem olan DEXA yöntemi ile tespit ediliyor.

Bu yöntemde hastalar, herhangi bir ağrı ya da acı hissetmeksizin kemik yoğunluklarını ölçtürebiliyor. Üstelik işlem esnasında hastalar, yüksek oranda radyasyona da maruz kalmıyor.

Lakin osteoporoz erken dönemde belirtiye yol açmadığından kemik taramasına gecikmeden girmeniz gerekiyor.

50 yaş üstü erkeklerin ve menopoza giren kadınların,  düzenli bir şekilde doktora görünmeli ve DEXA ölçümüne tabi olmaları, kemik erimesinin dönüşü olmayan yıkımlarını önleme noktasında oldukça önem arz ediyor.

Kemik erimesi tedavisinde hastalığın hangi evrede olduğuna, hastanın kemik yoğunluğuna göre doktorlar, farklı yöntemlerden yararlanabiliyor.

Kırık gelişme riski düşük olan hastalara genellikle vitamin ve mineraller reçete ediliyor.

Kırık gelişme riski yüksek olan hastaların ise genelde bifosfonat içerikli ilaçlar kullanmaları gerekiyor.

  • Östrojen içeren ilaçlar:

Menopoz sonrası süreçte hastalara genelde kemik yoğunluğunun korunmasına yönelik olarak östrojen içeren ilaçlar reçete ediliyor.

Lakin bu ilaçların kanda pıhtılaşma, kalp-damar hastalıkları, meme kanseri vb. ciddi hastalıklara neden olabilme olasılıkları bulunuyor.

Bu yüzden doktorların östrojen içeren ilaçları reçete etmeden önce iyice düşünmeleri gerekiyor.

  • Testosteron Replasman Tedavisi:

Kadınlarda hormon ilişkili terapilerde daha çok östrojen tedavisi tercih edilirken erkeklerde ise testosteron replasman tedavisi tercih ediliyor.

Bu tedavi ile erkeklerde azalan testosteron miktarının tekrar yükseltilmesi hedefleniyor.

Kemik Erimesinden Korunma Yolları

Kemik erimesi riski ile karşılaşmamak adına düzenli ve dengeli bir yaşam sürmeye çalışmalı, özellikle beslenmenize maksimum özen göstermelisiniz.

Kemik sağlığını koruyan, kemik yoğunluğunu arttıran gıdaları sıklıkla tüketmelisiniz.

Kemik erimesinden korunmak adına alabileceğiniz temel önlemleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İdeal kilonuzu koruyun!

Düşük ya da fazla kilolu olan kişilerde kemik erimesi görülme riski artıyor. Bu yüzden de ideal kilonuzu korumanız gerekiyor.

  • Protein içeren besinler tüketin

Et, süt, yumurta, kuruyemiş, baklagiller ve soya gibi bol miktarda protein içeren besinlerin tüketimi, kemik yoğunluğunu arttırıyor.

Kemik sağlığınızı gözetmek adına bol bol protein içeren besinler tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

  • Kalsiyum ve D vitamini alımını arttırın

Kemik sağlığında kalsiyum ve D vitamini, en az protein kadar önem arz ediyor.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kemikli et gibi kalsiyum içeren besinler tüketerek, kemik erimesi ile savaşabilirsiniz.

Günde 15 dakika güneş ışığına maruz kalarak, kemiklerinizin ve vücudunuzun D vitamini ihtiyacının büyük bölümünü karşılayabilirsiniz.

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir

Kemik erimesine ne iyi gelir sorusuna cevap vermek gerekirse beslenme alışkanlığı sağlıklı beslenme oldukça önem kazanmaktadır. Özellikle kalsiyum içeren besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kesinlikle düzenli olarak tüketilmelidir.

Sigara ve alkolü tüketmeyi bırakmak ve bol bol yürüş yapmak kemik erimesine hem iyi gelir hemde önlemede oldukça faydalıdır.

Bu yazımızda kemik erimesine dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Yazımızın aydınlatıcı olması ve sağlıkla kalmanız dileğimizle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.