Ağız ve Diş İçin Doğal Bakım Önerileri
Ağzımız bedenimize giden yolun başı aynı zamanda sağlımıza açılan kapıdır. Yediklerimizin sindirimi ağızda başlar. Ayrıca konuşurken çıkarılan seslerin oluşması için dişlere ihtiyaç vardır. Ağız ve diş temizliği her ne kadar sadece dişlerde çürük olmasın ya da ağzımız güzel koksun diye yapılsa da pek çok hayati organımızı etkileyen hastalıkların da oluşmamasını önlüyor. Kalp , böbrek ve eklemleri etkilyen enfeksiyonların kaynağı burada başlar.
Şekerli ve karbonhidratlı besinler çok tüketildiğinde ve aynı zamanda ağız sağlığına önem verilmediğinde diş çürükleri ortaya çıkar. Diş çürüdüğünde kendini yenileyemez. Diş hekimine giderek gerekli tedaviyi yaptırmak gerekir.
Ağız ve Diş Sağlığı Yapılması Gerekenler
Dişlerin günlük bakımı yapılıp, sert cisimleri dişlerimizden uzak tutarsak, ölünceye kadar kendi dişlerinizle yaşayabilirsiniz. Bakılmayan dişlerin yerini ise protez dişler ya da çeşitli teknikle ağıza yerleştirilen dişler alıyor. Hiçbiri kendi dişiniz gibi de olmuyor.
Diş minenizin sertliğine göre kullanacağınız diş fırçaları ve diş macunu bakımın başlangıcıdır. Dişlerinizi fırçaladığınız halde diş arasında kalan artılar ise diş çürüğüne neden olan diğer bir etkendir. bunun için geceleri yatmadan önce kullanacağınız diş ipi , diş aralarını temizleyerek sizi ağız kokusunda da kurtarır. Diş ipi yerine diş arayüzü fırçasıda kullanabilirsiniz.
Bunun dışında dişleriniz sağlam fakat ağız kokusuna sahipseniz biraz daha derin araştırmalar yapabilirsiniz. Şeker , gut , karaciğer yetmezliği, akciğer enfesksiyonları , grip , belirli ilaç kullanlarda ve diyazliz hastalarında da görülür. Düzensiz dişler, çiğneme ve temizleme güçlüğü yaratacağından kötü ağız kokusuna da neden olabilir.
Günde iki kez diş fırçalamanın önemi herkes tarafından bilinmektedir. Dilin fırçalanması ise diş fırçalanması kadar önemlidir. ağız kokusunu gidermek için çinko içerikli macunlar , ağız gargaları ve ağız kuruluğunu önlemek için bol su tüketimi tavsiye edilir. Plak oluşumunu önlemek için düzenli elma ve havuç yemek, alkollü iken sıkça kullanılan maydanoz çiğnemek, hergün mutlaka yoğurt tüketmek ağız kokusunu giderecek en kolay yöntemlerdir. Bunun yanında karanfil,tarçın, anason, kakule, kişniş ise kullanabileceğiniz baharatlar arasındandır. Limonlu biberiye çayı tüketerek , aç karnına olsanız bile ağız kokunuzun önüne geçecektir.
Kanayan diş etleri ise ağız sağlığınızın bozulduğunu gösterir ve önemli bir gelişmedir. Dişlerin tutunduğu diş etleri iltihaplanmadan dolay kanar. Tedavi edilmezse çene kemiklerine zarar verir. Diş plakları diş etini hastalandıran en önemli etkendir. 6 ay da bir diş hekimince temizlenmelidirler. Evde yapabileceğiniz diş macunları bu diş plaklarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Piyasadakilerin içerdiğini kanserojen maddeler diş temizliği yapayım derken çeşitli zehirlenmelere bile yol açabiliyor. Aktarlarda bulunan doğal diş macunu adı altında satılan ürünlerin içinde de çeşitli koruyucu maddeler bulunmaktadır. En iyisi üşenmeyip evde kendi macununuzu yapmaktır.
Karbonatın derinlemesine temizlik konusunda ne kadar başarılı olduğu bilinmektedir. Karbonat ile yapacağınız tariflerde dişlerinizin beyazlığı ve plak oluşumu engellemesi hızlıca etkisini gösterecektir.
Evde Diş Macunu Nasıl Yapılır?
Diş macunu Tarifi
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 damla nane veya limon yağı
- 4-5 damla su
Macun şekline gelen karışımı, yarım saat bekledikten sonra kullanın.
Beyazlatıcı diş macunu Tarifi
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 -4 damla limon suyu
İkisi bir araya gelen karışım, kabarması geçtikten sonra dişlerinize uygulayın
Diş Macunu Evde Nasıl Yapılır
- 3 çorba kaşığı karbonat
- 2 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı ya da 4 çay kaşığı gliserin
Sevdiğiniz bitkisel herhangi bir yağ ile tatlandırabilirsiniz. Hava geçirmeyen kapalı bir kutuda saklayın. Köpüksüz olması sizi şaşırtmasın.
Evde Diş Macunu Yapımı
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı organik zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı deniz tuzu
- Çeyrek çay kaşığı Herhangi bir yağ
- 10 damla nane yağı ya da lavanta
Macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Sulu olursa karbonat ve tuz aynı oranda ekleyin. Uzun süre kullanabilirsiniz
Erak ağcından yapılan misvak ise lifli ve hoş kokuludur. Salya ile birleştiğinde bir sıvı sağlar ki derinlemesine temizlik yapar. Misvak kullanımı ise tarihin eski çağlarından beri kullanılır. Kesilerek açılan ucu diş fırçasına benzer. Fırçalama yapılırken enlemesine hareketler yapılır. Özel kaplarda saklanan misvak bitinceye kadar kullanılır.
Ağız yaraları yani aftlar çoğunlukla vitamin eksikliğinden dolayı oluşur. Stres ve tüketilen yiyecek ya da içeceklerin ısısı da yaralara sebep olur. Eczaneden alabileceğiniz sürülebilir ilaçlar olduğu gibi elinizin altında olan malzemelerle de. İyileşme süresini kısaltabilirsiniz. Su ve tuz gargarası en etkili yöntemdir. Yaraları yaksa da hemen kurutur. Kekik çiğnemek, dut şurubu, nar ekşisi, karanfil , soğan , papatya , erik ,maydanoz ve limon suyu etkisi hemen kendisini gösterecektir. Ayrıca kuru üzüm , anason ve balı karıştırarak yara üzerine sürerseniz hemen ağrısının geçtiğini göreceksiniz. Bunlara rağmen geçmiyorsa sistemik bir hastalık olma ihtimaline karşı doktora görünmelisiniz.