Probiyotik Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Besinlerde Bulunur?

Probiyotik Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Besinlerde Bulunur?

Bağırsak sağlığımızdan sorumlu olan probiyotiklerin aynı zamanda genel sağlığımıza da pek çok açıdan katkıda bulunduğunu, bağışıklığımızı güçlendirerek, kanser başta olmak üzere hastalıklara yakalanma riskimizi düşürdüğünü biliyor muydunuz?

Özellikle kabızlık, ishal, gaz, mide şişkinliği gibi sindirim sistemine dair sorunları çözüme kavuşturan probiyotik besinler; sağlıklı bir şekilde zayıflayabilmemize de olanak tanıyor. Metabolizma hızlandırıcı etki göstererek, sindirim sistemimizi düzene sokan bu besinler, düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak florasını güçlendirmenin yanı sıra karaciğerimizin, genital bölge dokusunun temizlenmesine katkıda bulunuyor.

Aynı zamanda bağırsaklarımızda ve vücudumuzun diğer bölümlerinde hastalık oluşumuna zemin hazırlayan bakteri ve mikropların çoğalmasını engelleyen probiyotikler; bozulan bağırsak florasının tekrar eski sağlığına kavuşmasını sağlıyor.

Bu yazımızda kısaca probiyotik nedir? Probiyotik açısından zengin besinler nelerdir? sorularını yanıtlamak, ardından da probiyotik besinlerin faydalarına değinmek istiyoruz.

İşte, son zamanlarda hemen hemen herkes tarafından merak edilen probiyotiklere dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

Probiyotik Nedir?

Bağırsak floramızda yaşayan, bağırsaklarımızda üreyerek, zararlı mikroorganizmalarla savaşan probiyotikler; en genel tanımıyla hem bağırsaklarımız hem de genel sağlığımız için son derece faydalı olan mikroorganizmalar olma özelliği taşıyor.

Bazı besinlerin tüketimi ile alınan bu mikroorganizmalar yani yararlı bakteriler; bağırsaklarımızın geçirgenliğini azaltarak, bağırsaklarımızda biriken toksik yani zehirli maddelerin bağırsaklarımızdan vücudumuza ve kanımıza yayılmasını engelliyor.

Özellikle kabızlık ve ishal gibi bağırsak sağlığının ve florasının bozulduğuna işaret eden sağlık sorunlarının tedavisi amacıyla doktorlar tarafından reçete edilen probiyotik haplar ve tabletler; bağırsaklarımızın tıpkı eskisi gibi hızlı ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Günümüzde pek çok gıda takviyesi ve vitamin satışı gerçekleştiren markalar; probiyotik hap ve tabletler satışa sunuyor.

Düzenli olarak kullanıldıklarında bağırsaklarımızın eski sağlığına kavuşmasına aracılık eden bu takviye ürünler; yediğimiz besinleri daha kolay bir şekilde sindirebilmemizi sağlamanın yanı sıra iltihapların vücudumuzda daha geniş alanlara yayılmasını da önlüyor.

Prebiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik gıdalarda da yer alan prebiyotikler; bağırsaklarda bulunan ancak suda ya da yağda çözünemeyen yararlı bakteriler olarak tanımlanıyor.

Sarımsak, soğan, pırasa, enginar, kuşkonmaz, muz ve yulaf gibi daha çok bitkisel kaynaklarda yer alan bu bakteriler; probiyotiklerin etkilerini daha hızlıca göstermesini sağlıyor.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

İlk ve en önemli görevi; sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımızı korumak olan bu yararlı mikroorganizmaların sağlığımıza diğer katkılarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hafif hastalıkların yanı sıra kanser gibi daha ciddi rahatsızlıklara da yakalanma olasılığımızı önemli ölçüde azaltıyor.
  • Gün içerisinde tükettiğimiz besinleri daha rahat bir şekilde hazmedebilmemizi sağlıyor. Yani mide şişkinliği, hazımsızlık, gaz sorunlarımızdan kurtulmamıza öncülük ediyor.
  • Besinler aracılığıyla vücudumuza aldığımız vitamin ve minerallerin bağırsaklarımız ve vücudumuz tarafından kolaylıkla sentezlenebilmesine olanak tanıyor.
  • Bağırsak çeperini ve duvarını güçlendiren bu yararlı bakteriler; bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerle savaşarak, bu bakterileri öldürüyor. Bağırsak duvarının geçirgenliğini azaltarak, bakterilerin ve toksik maddelerin kanımıza ve diğer organlarımıza bulaşmasını önlüyor.
  • Bağırsaklarımızda yaşayan bu canlı organizmalar; sindirim, kolon, karaciğer, bağırsak sağlığımızın yanı sıra beyin sağlığımızı da güçlendiriyor. Vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırdığı için besin ve oksijenin beynimize hatta kalbimize daha hızlıca iletilmesine aracılık ediyor. Yani Alzheimer, Parkinson, unutkanlık, hafıza kaybı, odaklanamama gibi sinir sistemi hastalıklarına, depresyon, anksiyete gibi ruhsal hastalıklara karşı bizleri koruyor.
  • Böbrek sağlığımıza da olumlu katkıları bulunan probiyotiklerin faydaları arasında böbrek taşlarının düşürülmesini sağlamak, böbreklerde taş oluşumunu önlemek, idrar yolu iltihaplanmalarını gidermek de bulunuyor.
  • Erken yaşlanma belirtilerini azaltan bu bakteriler; otizm tedavisinde bile oldukça etkili oluyor.
  • Egzama ve sedef gibi iltihabi deri hastalıklarını iyileştiren probiyotik besinler; gıda alerjilerine de iyi geliyor.
  • Probiyotik besin tüketiminin faydaları arasında kolesterolü dengelemek, serotonin hormonunun daha fazla miktarda salgılanmasını uyarmak, bağırsaklarda B12 ve diğer B vitamin gruplarının üretimini teşvik etmek, vücudumuzda mantar oluşumunu önlemek, östrojen miktarını dengelemek gibi hepsi birbirinden önemli etkiler de yer alıyor.
  • Kronik yorgunluğu, kas ve eklem ağrılarını tedavi edici bir rol üstlenen probiyotikler; tiroid hormonunun az ya da aşırı salgılanmasını önlüyor. Yani tiroid hastalıklarına karşı da sizleri korumuş oluyor.
  • Ülser oluşumuna neden olan bakterileri öldürerek, mide sağlığımızı gözetiyor.

ÖNEMLİ NOT:

Sızdıran bağırsak sendromunu tedavi eden probiyotik gıdalar; böylelikle bağırsakların geçirgenliğinin beraberinde getirdiği hastalıklarla da mücadele ediyor.

Yapılan pek çok bilimsel araştırmaya göre otizm, kas ve eklem ağrıları, depresyon, anksiyete gibi ciddi sağlık sorunları, bağırsak duvarından vücudumuza sızan toksin, bakteri ve mikroplardan kaynaklanıyor.

Bağırsak duvarındaki enflamasyonu gideren probiyotikler; mucizevi etkileri ile yukarıda bahsettiğimiz hastalıkların yanı sıra diğer pek çok hastalığımızı da iyileştiriyor.

Bu yüzden hastalıklardan korunmak adına her şeyden önce probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmenizi, gerekirse probiyotik gıda takviyeleri kullanmanızı öneriyoruz!

Probiyotik Hangi Besinlerde Bulunur?

Bol miktarda probiyotik içeren besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Kefir
  • Ev yapımı, organik yoğurt
  • Organik, çiğ peynir
  • Lahana ve salatalık turşusu
  • Bitter çikolata
  • Ayran
  • Keçi sütü
  • Mikro yosunlar
  • Tarhana çorbası
  • Kombi çayı

UYARI: Yukarıdaki besinlerin düzenli tüketimi, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin sayısını önemli oranda arttırsa dahi maalesef ki stres; yararlı bakterilerin ölmesine yol açıyor.

Bu yüzden de stresimizle başa çıkabilmeyi, daha sakin ve dingin bir yaşam sürebilmeyi mutlaka öğrenmemiz gerekiyor.

Stresli ve endişeli bir yapınız bulunuyorsa, günde 30-45 dakikalık doğa yürüyüşlerine çıkarak, egzersiz yaparak, meditasyon ve yoga gibi ruhsal açıdan aydınlanmamıza yardımcı olan aktivitelerle ilgilenerek; stresinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

En İyi Probiyotik Gıda Takviyeleri

Yukarıda sıraladığımız besinleri düzenli olarak tüketebileceğiniz gibi bağırsak sağlığınızı daha kısa bir süre içerisinde güçlendirmek adına probiyotik gıda takviyeleri de kullanabilirsiniz.

Probiyotik hap, toz ve tabletleri eczanelerin yanı sıra internette gıda takviye ürün satışı gerçekleştiren sitelerden de satın alabilirsiniz.

Lakin vitamin ve gıda takviyesi satın alırken mutlaka dikkatli davranmalı, kaliteli ve güvenilir, dünya çapında ünlü olan markaların ürünlerini kullanmalısınız.

En İyi probiyotik markalarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Forever Active Probiyotik

Bir dünya markası olan Forever Living şirketinin en çok satılan gıda takviyeleri arasında yer alan bu ürün; 6 farklı yararlı bakteri içeriyor.

Vücudun Ph seviyesini dengeleyen ürün; ince bağırsağı temizleyerek, bağırsaklarda istenmeyen zararlı bakterilerin üremesini engelliyor.

Probiyotika

Hiçbir şekilde hayvansal madde içermeyen, tamamen bitkisel bir içeriğe sahip olan Probiyotika; etkilerini kısa sürede gösteren, daha ilk günden kabızlık sorununuza çözüm getiren bir ürün olarak, Dr. Ümit Aktaş imzası ile satışa sunuluyor.

11 yaş üzeri herkesin kullanımına uygun olan Probiyotika; tıpkı diğer probiyotik takviyeler gibi mide asidinden etkilenmeden, direk bağırsaklara ulaşıyor ve üründeki bakteriler, bağırsakta anında çoğalmaya başlıyor.

Enterogermina

Diğer probiyotik haplara nazaran uygun fiyatı ile ön plana çıkan ürün; bileşenlerindeki Bacillus isimli yararlı bakteri sayesinde bağırsaklara ulaştığında bazı antimikrobiyal maddeler sentezlemeye başlıyor.

Ürüne online satış sitelerinin yanı sıra eczanelerden de ulaşabiliyorsunuz.

NBL Probiotic

Yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı üretilen NBL Probiotic haplar; markanın kendi internet sitesinde satışa sunuluyor.

Probiotic Gold, Probiotic Travel, NBL Gynobiotic gibi farklı çeşitleri bulunan markanın her ürününde farklı bakteri çeşitleri bulunuyor.

Herbalife Simply Probiotic

Diyet, gıda takviyesi ve sağlıklı yaşam ürünleri ile ülkemizin yanı sıra pek çok ülkede ilgi gören Herbalife’nın toz formundaki bu ürünü; en iyi probiyotik gıda takviyeleri listemizde 5. sırada bulunuyor.

Farmasi Probiyotik

Özellikle huzursuz bağırsak sendromu tedavisi için üretilen bu ürün; zararlı bakterilerin vücuttan dışarı atılmasını kolaylaştırıyor.

Farmasi Nutriplus Probiyotik Mikroorganizma içeren kapsülleri internetten ya da size en yakın Farmasi danışmanından temin edebilirsiniz.

Probiyotik Hap Nasıl Kullanılır?

Hap ve tablet şeklindeki ürünleri aç karnınıza ya da öğünlerinizden en az 2 saat sonra günde 1 tablet olacak şekilde suyla içebilirsiniz.

Probiyotik kullanımından verimli sonuç almak adına gıda takviyelerini en az 2 ay boyunca aralıksız olarak kullanmalısınız.

Bağırsaklarınız tarafından daha iyi emilebilmesi adına bu süreçte çay, kola, gazoz gibi kafeinli içecekler, sağlıksız besinler tüketmekten kaçınmalısınız. Aynı zamanda takviye ürünleri aç karnınıza yani öğün aralarında tüketmeye özen göstermelisiniz.

BONUS: SEK Probiyotik İçecek Süpermarketlerde ve SEK online satış mağazasında bulabileceğiniz SEK Probiyotik içecekler; organik yani tamamen doğal yoğurt kültüründen hazırlanıyor. Sade, çilekli, kayısılı gibi farklı alternatifleri bulunan, üstelik oldukça lezzetli olan SEK probiyotiklere öğünlerinizde yer vererek, her gün kendinizi daha dinç ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

UYARI: Piyasada yer alan probiyotiklerin içerisinde farklı bakteriler yer alabiliyor. Bu bakterilerden bir kısmı sindirimi düzenlerken, bir kısmı da kabızlık ve ishal ile savaşıyor.

Yani bazı bakteriler ve haplar; kabızlığa iyi gelirken, bazıları ishali tedavi edebiliyor. Bu yüzden probiyotik hap, tablet ya da toz satın almadan önce mutlaka eczacınıza sizdeki mevcut sindirim sorunlarına dair bilgi vermelisiniz. Aksi halde kabızlık tedavisinde başarılı olan bir ürünü ishal tedavisinde kullanmanız; üründen istediğiniz verimi alamamanıza yol açabilir.

  • Kabızlık tedavisi için; B.Lactis, L.asidoflus, L.Plantarum, B. Loctum,
  • İshal tedavisi için; Saccoromyces, S.Boulardii, bifidobakteri,
  • Spastik kolon tedavisi için; bifidokbakteri, L.Plantarum, laktobasil, S.Celevisie,
  • Bağırsak hareketlerinizi hızlandırarak, daha kolay bir şekilde zayıflamak adına bifidobakteri, laktobasiller,
  • Bağışıklığınızı güçlendirmek için L.Gasseri, LGG, B.Longum, B.Bifidon,

kombinasyonlarını içeren probiyotik gıda takviyeleri kullanmalısınız.

Neden Probiyotik Kullanmalısınız?

Maalesef ki düzensiz ve dengesiz beslenme, lif içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilmemesi, yaşlılık, stres, antibiyotikler ve antidepresanlar başta olmak üzere bazı ilaçların düzenli kullanımı, enfeksiyonlar, geçirilen hastalıklar; zamanla bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin ölmesine neden oluyor.

Yani bağırsaklarda serbest radikallerin yayılabilmeleri için geniş bir alan açılmış oluyor. İlk etapta bağırsaklarımızı ele geçiren zararlı organizmalar; ilerleyen süreçte vücudumuzu ve bizi de ele geçiriyor.

Sonuç alarak, bağışıklık sistemimizin çökmesine bağlı olarak, hastalıklar erken yaşlarda bile kapımızı çalmaya başlıyor.

Şayet;

  • Sürekli antibiyotik kullanıyorsanız,
  • Düzenli olarak reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar alıyorsanız,
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanıyorsanız,
  • Daha çok hayvansal gıdalarla besleniyorsanız,
  • Kabızlık, ishal, mide şişkinliği gibi kronik sindirim sistemi sorunlarınız varsa,
  • Huzursuz bağırsak sendromundan muzdaripseniz,
  • Sık sık hastalanıyorsanız,
  • Dengesiz besleniyorsanız,

vakit kaybetmeksizin probiyotik gıda takviyesi kullanmanızı öneriyoruz. Lakin hamileyseniz ya da bebeğinizi emziriyorsanız; ürün kullanmaya başlamadan önce sonradan herhangi bir yan etki ile karşılaşmamak adına mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bu yazımızda probiyotik nedir? En iyi probiyotik gıda takviyeleri hangileri? sorularını yanıtlamaya çalıştık.

Her daim sağlıkla kalmanız dileğimizle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.