Yıpranmış Saçları Onarmanın Yolları
Bayanların sıklıkla şikâyet ettiği yıpranmış saçlara sahip olanlardansınız, aslında bu sorundan biraz zahmetli olsa da kurtulabileceğinizi bilerek, içinizi rahatlatabilirsiniz. Fön, maşa, boya, çevre koşulları, saça sürülen çeşitli ürünler, stres, güneş ve kullanılan kimyasal içerikli şampuanlar saçlarınızı yıpratan başlıca etkenlerdendir. Özellikle saçların beslenemeyerek matlaşması, yediğimiz besinlerin içeriklerinin az olmasından dolayı kaynaklanabilir. Saçın yapı taşı keratin üretiminin engellendiğinden dolayı azalması ve E vitamini yeterli miktarda alamayan saçın uçtan kırılmaya başlayarak sağlıksızlaştığını haber vermesi, göz ardı edilmemesi gereken unsurlardandır.
Yapılacak maske, kullanılanacak yağ, alınacak vitaminler, saça uygun şampuan kullanma gibi önlemler alınarak eskisinden daha güzel saçlara kavuşmanızı sağlayacaktır. Şekil alamayan, elinizi attığınızda yosun gibi gelen, kabarmaktan kendini tutamayan saçlarınızı dize getirmek için biraz sabır şarttır. Yani iki kere uygulamada hemen mucize beklemeyin. Üç günde bu hale gelmeyen yıpranmış saçları toparlamak en az 3-4 ayınızı alacaktır. Bazı önlemler ya da yasaklara katlanmanız gerekecektir. Bunlardan bazıları ise;
- Öncelikle boyadan ve ısıl işlem yaratan; fön, maşa, saç düzleştirici gibi şeylerden uzak durmak gerekir.
- Saçınız uzunsa yarı yarıya kestirmeniz, özellikle uçlardan başlayıp cansızlaşan ve yosunlaşan kısmından kurtulmanızı sağlar. Zaten ölü olan bu bölüm ne kadar bakım yaparsanız yapın iyileşmeyecektir.
- Bu dönemde saçınızı kuruyken taramamanız gerekiyor. Nemini kaybetmiş saçlar tararken koparak dökülmelere neden olur
- E vitamini içeren yiyecekler tüketmek ya da eczaneden kapsül şeklinde satın alıp mutlaka içmeniz gerekiyor. B vitamini türevi olan biotin ise bir diğer saçın sağlıklı hale gelmesini sağlayan besin takviyesidir.
- Şampuanınızı değiştirerek, daha bitkisel özlü ve medikal olanlardan tercih edilmelidir.
- Saç uzmanına danışarak profesyonel olarak bakım yaptırmak ve profesyonel serumlar kullanmak ise saçın onarılıp onarılmadığını kontrol etmek açısından öne taşır.
- Evde uygulayacağınız çeşitli yağlar ve maskeler ise derdinize deva olmaya adaydır. Uygulamaların mutlaka temiz saça yapılması gerekir. Saç köklerinden bulunan gözeneklerin tıkalı olamayarak yapılan bakımların etki etmesi kesindir. Saçta ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar etkili olur. Gece yapılıp sabaha kadar saçta kalması, ılık su ile yıkanması gereklidir. Streç film, bone ve üzerine havlu ile sarılıp yatmadan önce sıcaklık vermesi açısından fön makinesiyle ısıtılması yağ hücrelerinin harekete geçirilmesi ve derinlemesine nüfuz etmesi açısından önemlidir. Saç diplerine masaj yapılarak tatbik ederken, saç köklerine zarar vermeden yumuşak hareketlerde bulunulması gerekir. Uygulamadan önce ise saç derisinin buhara tutularak gözeneklerin açılması etkisini arttırması açısından faydalıdır. Eğer evinizde buhar makinesi yok ise çaydanlıkta kaynayacağınız su yeterli olacaktır. Buhar makineniz var ise uyguladıktan sonra da kafanızı içinde tutarak yağın iyice ısınmasını ve gözeneklerin sürekli açık kalmasını sağlayarak etkili bir bakım yapabilirsiniz.
Yıpranmış Saça İyi Gelen Yağlar
- Argan yağının cilde iyi geldiği ve beslediğini, içerdiği E vitaminin sayesinde ise saça gerekli bakımı sağladığını vurgulamak gerekir. Bu mucize yağın saç için olanı satılmakta olup haftada 1 uygulanması yeterlidir. Saç diplerine uygulanır.
- Hayat kaynağı ve uzun yaşamın sırrı olan zeytinyağı ise yıpranmış saçların hayata dönmesini sağlar. Asitsiz ve doğal olanı seçilmelidir. Marketten alınanlar rafine edilmiştir ve güzellik için kullanıma uygun değildir.
- Hindistan cevizi yağı, içindeki faydalı protein ve vitaminlerle saçlara son derece iyi gelen bir yağdır. Doğal olan Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığından sıvı halde bulunur. Son derece yoğun olması yüzünden az az kullanılması tavsiye edilir.
- Jojoba yağı saçın kendi kendine ürettiği yağa benzer yapısı açısından deri ve tellerin çok çabuk kabul edip onarmaya hemen başlaması açısından önem taşır. Tamire hemen geçen bu yağın içindeki B vitaminleri ise saçları hem gürleştirir hem de uzatır.
- Makadamya yani cadı ağacı yağı ise kozmetik açıdan birçok krem ve serumun içinde bulunur. Saçlarınız yıpranmaya başlamadan önce boya, fön ve güneş ışınlarından korunmak için de kullanılır. Her banyodan sonra nemli saça uygulayıp taranması yeterlidir. Maske olarak da uygulanabilinir.
- Hint diğer adıyla kene otu bitkisi yağı kötü kokusuna karşın saçlara faydası oldukça fazladır. Maske şeklinde geceleri yatmadan önce uygulayabileceğiniz gibi banyo yaparken şampuanınızın içine birkaç damla damlatarak da kullanılabilinir. Kötü kokudan çok rahatsız olursanız menekşe veya lavanta yağı ile de karıştırabilirsiniz.
- Aspir yağının zengin E vitamini ve lineoik asit içeriği saç ve cilt için oldukça faydalıdır. Yapısı bakımından ince bir yağ olduğundan hemen emilir.
- Tatlı badem yağı ise kaş ve kirpik uzatmada ve fazlalaştırmada seçilir. İçerdiği E vitamini zenginliğinden dolayı saça gerekli nem dengesini kurdurur.
- Avakoado yağı, biberiye yağı, kekik yağı, atkestanesi yağı, ceviz yağı, tatlı elma yağından birini yukarıda sayılan yıpranmış saçlar için faydalı yağların içine ekleyerek, saç dibindeki oluşan kepeklenme ve kuruluğun önüne geçmesini sağlayabilirsiniz.
Yıpranmış Saç İçin Etkili Maske Tarifleri
- Birer tatlı kaşığı bal, badem yağı, ceviz yağına ilaveten yarım tatlı kaşığı keten tohumu yağı, yarım limon suyu ve bir kahve fincanı kaynar suyunu ekleyin. İyice karıştırılarak saç diplerine yedirilir. Streç film ve sıcak havlu sarılarak 1 saat beklenir. Ardından ılık su ile durulanır. Haftada bir uygulamanız yeterlidir.
- Bir kahve fincanı zeytinyağını kaba koyarak benmari usulü ısıtın. İçine 1 çorba kaşığı kuru maya ekleyin.1 fincan ılık sütü de karışıma ilave edin. Saç diplerine masaj yaparak yedirin. Bone veya streç film ile sararak 2 saat kadar bekletin. Ilık su ile durulayın.
- Olgun bir avokadonun çekirdeklerini çıkararak iyice ezin ya da rondodan geçirin. İki bıldırcın yumurtası kırarak ekleyin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı elma sirkesini de karıştırın. Streç film ile sararak 2 saat bekletin. Ilık su ile durulayın.
- 3 yemek kaşığı papatya kurusu, 2 yemek kaşığı lavanta kurusu, birer yemek kaşığı kekik ve gülkurusu 1 litre kaynayan suda 10 dakika demlenir. Süzerek püskürtebileceğiniz bir şişeye alınır. Her gün bu karışım ile saçınızı ıslatarak tarayın
- Birer çorba kaşığı zeytinyağı ve gliserini 2 adet yumurta ile karıştırın.1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile birlikte saçınıza uygulayın. Geceden streç film ve havluya sardığınız saçınızı sabah ılık su ve şampuan ile yıkayın.
- 1 yemek kaşığı toz hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yumurta ve az suyu pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Masaj yaparak tüm saça yedirin. 20 dakika bekleyerek ılık suyla durulayın.