Ehliyet Almak için Randevu Alma, Online Randevu İşlemleri
Makalede Neler Var
Hangimiz, kendimize ait bir arabamız olmasını ve kendi aracımızla rahatlıkla seyahat edebilmenin hayalini kurmuyoruz ki?
Ehliyet almadan araç kullanmamız, yalnızca para cezası almamız ile sonuçlanmıyor; aynı zamanda hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmamız anlamına da geliyor.
Bu yazımızda yakın zamanda ehliyet almayı düşünenler için ehliyet randevusu nasıl alınır? Ehliyet başvurusu için gerekli olan belgeler nelerdir? vb. birtakım önemli soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?
Ehliyet randevunuzu internet üzerinden kolaylıkla alabiliyorsunuz. Hemen ehliyet randevusu almak için Nüfus Müdürlüğü’ne ait bir site olan randevu. nvi. gov.tr adresine tıklayabilirsiniz.
İnternete girmeden işleminizi tamamlamak içinse ALO 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezi’ni arayabilirsiniz.
Ehliyet başvurunuzu nasıl yapabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Öncelikle https://Randevu.Nvi.Gov.Tr/ internet sitesini tıklayın
Nüfus Müdürlüğü’ne bağlı olan bu adres üzerinden ehliyet, pasaport ve TC kimlik kartı kaybı durumunda yeni TC kimlik kartı alabiliyorsunuz.
Aynı zamanda adres değişikliğiniz söz konusu olduğunda yeni adresinizin nüfus kayıtlarına geçmesi için de bu adresten randevu alabiliyorsunuz.
- Ardından karşınıza çıkan sayfada sürücü belgesi butonuna tıklayın
Bu aşamaya geldikten sonra size yöneltilen soruları doğru ve eksiksiz bir şekilde cevaplamanız gerekiyor.
İl, ilçe nüfus müdürlüğü seçimlerinizi tamamladıktan hemen sonra kişisel bilgilerinizi de doğru bir şekilde girmeli ve e-posta adresinize yollanan doğrulama kodunu muhakkak siteye girmelisiniz.
Sizin için uygun olan tarih ve saat seçimini de tamamladıktan sonra ‘Onay’butonuna basmalısınız.
Böylelikle sürücü ehliyeti randevu alma işlemini yalnızca birkaç dakika gibi kısa bir sürede tamamlayabilirsiniz.
Alternatif olarak ALO 199 hattını da arayabilirsiniz. Bu durumda sizden istenilen bilgiler arasında kişisel bilgilerinizin olduğunu söyleyebiliriz.
Ehliyet online randevu işlemini tamamladıktan sonra ise belirtilen saatte muhakkak randevuya gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
Ehliyet İçin Randevu Almak Zorunlu Mu
Son yapılan düzenleme ile beraber ehliyet için randevu alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak ehliyet için randevu almak büyük avantaj sağlamaktadır. Nüfus Müdürlüklerinin yoğun olması ve önceliğin randevu olanlara verilmesi sizin ehliyet alma sürecinizi uzatabilir hatta işleminiz gerçekleşmeyebilir bu yüzden ehliyet için randevu almanızı kesinlikle öneririm.
Ehliyet için randevu şart mı sorusuna kısaca verilecek cevap şart değildir ama işlemlerinizin hızlıca bitmesi için randevu almanız gerekebilir.
Ehliyet İçin Randevu Alma Numarası Kaç
Ehliyet için randevu almak için pek çok yöntem ve yol bulunmaktadır. İnternet üzerinden online olarak ehliyet randevusu alabileceğiniz gibi ehliyet için randevuyu telefon ederek almanız mümkün. Ehliyet randevusu için hangi numara aranır diyorsanız alo 199 vatandaşlık hattını arayarak kısa sürede randevu alabilirsiniz.
Ehliyet İçin Randevu Nereden Alınır
Ehliyet yenilemek yada ehliyet almak için randevu işlemleri Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Ehliyet için randevu alma işleri internet üzerinden yada alo 199 vatandaşlık hattında alınır.
Ehliyet Başvurusu için Gerekli Belgeler Neler?
Ehliyet randevunuza giderken ehliyet için gerekli olan belgeleri yanınızda götürmeyi hiçbir şekilde unutmamanız gerekiyor.
Bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kimlik belgesi
- Öğrenim belgesi
- Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ve vakıf payı
- Sürücü sertifikası
- Adli sicil belgesi
- Kan grubunuzu belirten belge
- Sağlık raporunuz
- 1 adet biyometrik fotoğrafınız
Ehliyet Yenileme için Gerekli Belgeler Neler?
Eski ehliyetiniz çalındığında ya da ehliyetinizi kaybettiğinizde de ehliyetinizi yenilemek için tekrar başvuru yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda başvuru ile yıpranan ve eskiyen ehliyetinizi bile değiştirebilme şansınız bulunuyor.
Ehliyet yenilemek için gerekli olan belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kimlik belgesi
- Sağlık raporunuz
- Sürücü belgesi değerli kağıt bedelinin ve vakıf payının ödendiğini gösteren dekont
- Kan grubunuzu gösteren belge
- Adli sicil belgeniz
- Çalınmadıysa ya da kaybetmediyseniz eski sürücü belgeniz
UYARI: Ehliyeti çalınan ya da kaybolan kişilerin öncelikle kendilerine en yakın trafik tescil şubesine gitmeleri ve ehliyetlerini çaldırdıklarını ya da kaybettiklerini belirtmeleri gerekiyor.
Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Payı Ücreti Ne Kadar?
Ehliyet randevusunu internet üzerinden almadan önce sizden talep edilen sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve vakıf payını mutlaka anlaşmalı bankalardan birine ödemelisiniz.
2019 yılında ehliyet almak isteyenlerin 166 TL olan değerli kağıt bedelini ve 30 TL vakıf payını anlaşmalı bankalara yatırmaları gerekiyor. İlk kez ehliyet alacak olanların aynı zamanda ehliyet sınıfı harç bedellerini de bankaya yatırmaları, ehliyet alabilmelerinin ön koşulu olarak kabul ediliyor.
Bununla birlikte ehliyet değerli kağıt bedeli ve vakıf payını https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden de ödeyebiliyorsunuz.
Ödemenizi kolaylıkla tamamlamak için ana sayfadaki ‘Harç ve Değerli Kağıt Bedeli’ butonunu tıklamalısınız. Size yöneltilen komutları adım adım takip ederek ödemeniz gereken bedeli hızlı ve pratik bir şekilde ödeyebilirsiniz.
Ehliyet Sertifikası Nedir?
Ehliyet belgesinden tamamen farklı olan ehliyet sertifikasının mutlaka ehliyet belgesi başvurusundan önceki 2 yıl içerisinde alınmış olması gerekiyor.
Yani sürücü belgesi almak istiyorsanız, öncelikle ehliyet sertifikası almalısınız. Sertifikayı almak için size en yakın sürücü kursuna yazılmalı, kurs eğitimini başarı ile tamamlamalısınız.
Kurs eğitimi sonrasında hem yazılı sınavı hem de direksiyon sınavını başarılı bir şekilde tamamladığınızda ehliyet sertifikanız, belirttiğiniz adrese teslim ediliyor. Ancak aldığınız bu sertifika ile trafiğe çıkma şansınız bulunmuyor. Tek başına ehliyet sertifikanızın bulunması, yeterli olmuyor.
Sertifikayı aldıktan sonraki 2 yıl içerisinde ehliyet belgesi almadığınızda ise sertifikanız da geçerliliğini kaybediyor. Yani tekrardan ehliyet sertifikası almanız gerekiyor.
Ehliyet Alma Süreci Ne Kadar Sürer?
Ehliyet online randevu işlemi sonrasında ortalama 2 hafta gibi kısa bir sürede ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Lakin bu süre bulunduğunuz il ve ilçeye göre değişiklik gösterebiliyor.
Ehliyet sürücü sertifikanız bulunmuyorsa bu durumda öncelikle ehliyet sürücü kursuna yazılmanız gerekiyor.
Sürücü kursuna kayıtla başlayıp, sürücü sertifikası alma ve ehliyet başvurusu ile devam eden bu sürecin minimum 5 ay olduğunu söyleyebiliriz.
Adım adım ehliyet alma sürecini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Sürücü kursu teorik eğitim
- Ehliyet sınavı(merkezi ve elektronik olacak şekilde 2 farklı ehliyet sınavı bulunuyor)
- Direksiyon eğitimi
- Direksiyon sınavı
- Sürücü sertifikasının alınması
- Ehliyet başvurusu
- Ehliyet randevusuna gitme
- Ehliyet belgenizin adresinize teslim edilmesi
Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Ehliyet başvurusu sonrasında randevuya giderken yanınızda araç kullanabileceğinizi gösteren sağlık raporunuzu da götürmeniz gerekiyor.Sağlık raporunu alabilmeniz içinse bir dahiliye uzmanına ve göz doktoruna görünmelisiniz.
Ehliyet sağlık raporunu sağlık ocakları dışındaki tüm devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alabilirsiniz.
2019 Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar?
Ehliyet harç ücretlerinin de tıpkı değerli kağıt bedeli ve vakıf payı gibi randevudan önce ödenmesi gerekiyor.
Değerli kağıt bedeli ve vakıf payı, tüm ehliyet çeşitleri için sabit olsa da harç ücreti, ehliyet sınıfına göre değişiklik gösterebiliyor.
- A1,A2, A sınıfı harç ücreti: 203.40 TL
- B sınıfı harç ücreti: 613 TL
- F,H sınıfı harç ücreti: 203.40 TL
- C,D, E sınıfı harç ücreti: 1023 TL
Bu yazımızda kısaca ehliyet nasıl alınır? Ehliyet için gerekli belgeler neler? vb. sürücü adaylarının en çok merak ettiği soruları yanıtlamaya çalıştık.