İtfaiyeci Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Yangınları söndürmek gibi oldukça önemli bir görev üzerine kurulu olan itfaiyecilik, şüphesiz ki doktorluk gibi insan hayatının kutsal kabul edildiği, mutlaka saygı duymamız gereken meslekler arasında yer alıyor.
Yangınları söndürmek için profesyonel eğitim alan itfaiyeciler; zaman zaman kendi hayatlarını bile tehlikeye atarak, bizi kurtarmaya çalışıyor.
Bu yazımızda itfaiye eri olmanın hayalini kuran gençler için itfaiyeci nasıl olunur? İtfaiyeci olmak isteyen adayların taşımaları gereken nitelikler nelerdir? İtfaiyecilerin görevleri nelerdir? vb. bu meslek dalına dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
İtfaiyecilerin Görevleri Nelerdir?
Yangın çıkan ev, ofis, alışveriş merkezi vb. yaşam alanlarımızı söndürmek, yangının önce can sonra da mala zarar vermesini önlemek gibi kutsal vazifeleri bulunan itfaiyecilerin görevleri, sanıldığı gibi yangın söndürmek ile sınırlı değil!
İtfaiyecilerin en temel görevlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Yaşam alanlarımızda yangın oluşum risklerine karşı önlem almak
- Yangın çıktığında yangına maruz kalanların can ve mal güvenliğini sağlamak
- Doğal afetler çıktığında arama-kurtarma çalışmalarına katılmak
- Yangından kurtardığı kişilere ilkyardım uygulamaları yaparak, onların hayata tutunmasını sağlamak
- Kurtarılan yaralıları onlara zarar vermeden taşımak
- Trafik kazalarında da görev almak(araç içinde sıkışan kişileri kurtarmak)
- Yangınların yanı sıra, sel, deprem, patlama, çökme vb. afetlerde ve her türlü olağanüstü durumda arama-kurtarma çalışmalarına aktif bir şekilde katılmak
- Acil servislerle sürekli bir şekilde irtibat halinde olmak
- Orman yangınlarını söndürmek
- Yangın ve doğal afetlerle mücadele aşamasında topluma ne yapmaları gerektiğini öğretmek yani toplumu bilinçlendirmek
- Kişilere ait tüm taşınır ve taşınmaz mallara dair çıkan yangınları söndürmek
- En az lise mezunu olmak
İtfaiyeci olmak için en az lise mezunu olmak gerekirken, dört yıllık üniversite mezunlarının da KPSS’den 70 üstü alarak, itfaiye erliğine başvurabilme şansları bulunuyor.
Bunun dışında ülkemizde pek çok Meslek Yüksekokulu’nda 2 yıllık Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü bulunuyor. 2 yıllık eğitimi tamamlayan kişiler, direk olarak itfaiyeci olamıyor. Onların da mutlaka KPSS’ye girmeleri ve 70 üstünde not almaları gerekiyor.
Kısacası itfaiyeciler; yangınların yanısıra sel, deprem, patlama vb. tüm olağanüstü hallerde de görev alarak, insanların can ve mal güvenliğini sağlıyor.
Yani itfaiyeciler, tıpkı polisler ve doktorlar gibi mesleklerini kahramanca yerine getiriyor. Bu yüzden de itfaiyeci olmak isteyen kişilerin bir kahramanın sahip olması gereken tüm özellikleri de taşıması gerekiyor.
İtfaiyeci Nasıl Olunur?
İtfaiyecilik; belediyeye dair bir hizmet dalı olduğundan itfaiyecilik iş ilanları da belirli aralıklarla belediye tarafından veriliyor. Yani kişinin öncelikle belediyenin verdiği ilanları düzenli bir şekilde takip etmesi gerekiyor.
Bununla birlikte adaylardan KPSS sınavından en az 70 puan almış olmaları da bekleniyor.
KPSS’den 70 üstü puan alan kişiler, ilan için başvuru yaptıklarında alınacak kişi sayısının belirli bir katı kadar kişi mülakatlara davet ediliyor.
Kaç kişinin davet edileceği, belediyeden belediyeye ve yıla göre değişiklik gösterebiliyor.
İtfaiyeci olmak isteyen kişilerin mülakat sınavını da başarı ile tamamlamaları gerekiyor. Mülakat ve KPSS sınav ortalamaları ile kişinin toplam puanı belirlenmiş oluyor. Örneğin, 1000 kişi alınacaksa, kişinin ortalama puanının ilk 1000 kişinin puanı içinde bulunması yani kişinin ilk 1000’e girmiş olması gerekiyor. Belirli sayıda kişi de yedeğe alınıyor. İtfaiyecilik eğitimi almaya hak kazanan birtakım adayların eğitime katılmamaları durumunda yedekteki kişiler sırasıyla çağrılmaya başlıyor. Yedek liste de sınava giren kişilerin ortalama puan sıralamalarına göre hazırlanıyor.
Kısacası itfaiyeci olmak isteyenlerin hem KPSS hem de mülakatta rakiplerinden daha yüksek puan almaları gerektiğini ifade edebiliriz.
İtfaiyeci OIma Şartları Neler?
İtfaiyeci, bir diğer deyişle itfaiye eri olmak isteyen kişilerin sahip olmaları gereken nitelikleri aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:
- TC vatandaşı olmak
- KPSS sınavından belirtilen puan türünde en az 70 puan almak
- Herhangi bir kalıcı rahatsızlığa sahip olmamak
- Mesleğini gerçekleştirmesine engel olan bir sakatlığa sahip olmamak
- Kilo-boy oranının dengeli olması
- Kapalı mekan fobisinin bulunmaması
- İtfaiye erliğini başvuran erkekler için askerliğini tamamlamış olmak, askerlikten muaf olmak ya da tecilli olmak
- İtfaiye erliğine başvuran erkekler için en az 1.67 boyunda olmak
- İtfaiye erliğine başvuran kadınlar için en az 1.60 boyunda olmak
- Kamu haklarından mahrum edilmemiş olmak
- Başvurulan tarihte 30 yaşını doldurmamış olmak
- Direk devletin şahsına karşı ya da anayasal düzeni değiştirme amacı taşıyan, milli güvenliğe karşı işlenmiş suçlar kapsamında bulunan, rüşvet, dolandırıcılık, sahtecilik, hileli iflas, hürriyetten yoksun bırakma, cinsel saldırıcı vb. yüz kızartan ve onur kırıcı suçlardan birinden ceza almamış olmak(affa uğramış, ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, hükmün açıklanması geriye bırakılmış olan suçlardan birini ya da birkaçını işlemiş kişiler de itfaiyeci olamaz)
- Soruşturma ya da kovuşturma altında olmamak
İtfaiyecilik Eğitiminde Neler Öğretilir?
Belediye bünyesinde itfaiye eri ünvanı ile kadrolu bir şekilde çalışmak isteyen kişilerin mutlaka itfaiyecilik eğitimlerini de başarı ile tamamlamaları gerekiyor.
Eğitimde adaylara yanma, yanma çeşitleri, yangın söndürme yöntemleri, afetler vb. pek çok konuda hem teorik hem de pratik bilgi veriliyor.
İtfaiye eri olmaya hak kazanan adayların eğitimi de eksiksiz ve kusursuz bir şekilde tamamlamaları gerekiyor. Yani eğitimde başarısız olan adayın maalesef ki itfaiyeci olamama ve belediye bünyesinde çalışamama olasılığı da bulunuyor.
İtfaiyeci Maaşı 2023
2023 yılı itibariyle göreve yeni başlayan itfaiye erleri, 18,500 TL maaş alıyor. ¼ derecesine sahip olmakla birlikte 25 yıl ve üzeri süredir hizmet verenler ise 18,500 TL maaş alıyor.
Kadro ve derece artışları da maaşlar üzerinde belirleyici olabiliyor.
Bu yazımızda kısaca itfaiyecilik mesleği ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmeye çalıştık.
Hayalinizdeki mesleği başarıyla icra edebilmeniz dileğimizle…