Vajina Akıntısı Sebepleri, Nedenleri, Çeşitleri, Türleri ve Tedavisi
Makalede Neler Var
Vajina akıntısı sebepleri ve nedenleri; Pek çok kadının zaman zaman karşılaştığı vajinal akıntı; genelde tehlikeli olmayıp kendiliğinden geçse de bazen başka bir sağlık sorununa işaret edebiliyor.
Vajinadan gelerek, vajina içindeki bakteri ve mikropların vücudumuzdan dışarı atılmasının bir yolu olan vajinal akıntılar, aslında vajinanın temiz kalmasını ve mikrop kapmasını da önlemiş oluyorlar.
Cinsel uyarılma, gebelik, emzirme ve ovulasyon süreçlerinde miktarı artan ve kokusu değişebilen genital bölge akıntılarına kaşıntı, yanma, koku ya da renk değişikliklerinin eşlik ettiği durumlarda ise mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmek gerekiyor.
Vajinal akıntı başlıklı bu yazımızda vajinal akıntı neden olur? Vajina akıntısı sebepleri ve Vajinal akıntı nasıl geçer? sorularını kısaca yanıtlamak, normal olmayan vajinal akıntılara dair sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
İşte, vajinal akıntıya dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Anormal Vajina Akıntısı Neden Olur?
Daha önce de değindiğimiz gibi anormal rengi normal olan, miktarı ve kokusunda herhangi bir farklılık bulunmayan vajinal akıntılar, tamamen doğal olup, genital bölgenin sağlıklı ve hijyenik kalmasına yardımcı oluyor.
Ancak akıntının renginin normale nazaran daha koyu olduğu, akıntı miktarının arttığı ve kötü koku yaydığı durumlarda mutlaka bir hekime danışmak, hastanın sağlığı açısından önem arz ediyor.
Anormal vajinal akıntı nedenlerini ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Düzenli antibiyotik ya da steorid grubunda yer alan ilaçların kullanımı
- Düzenli doğum kontrol hapı kullanımı
- Rahim ağzı kanseri
- Vajinada tahriş
- Diyabet
- Vajinayı etkileyebilecek jel, sabun ve kozmetik ürün kullanımı
- Bacterial vaginosis( Bu bakteriye genelde sürekli partner değiştiren, çok eşli kadınlarda ya da hamilelerde rastlanır)
- Menopoz
Tüm anormal vajinal kaşıntılar, ciddi bir sağlık sorununa işaret etmemekle birlikte genital bölgede akıntının teşhisi doğrultusunda akıntının nedenine yönelik olarak, doktor tarafından hastaya en uygun tedavinin başlatılması gerekiyor.
Genital bölgede akıntının teşhisinde ise daha çok akıntının rengi, kanlı olup olmadığı, akıntıya eşlik eden belirtiler dikkate alınıyor.
Vajinal Akıntı Çeşitleri ve Vajina Akıntı Renkleri
Bir çok vajinal akıntı çeşidi bulunmaktadır. Genelde akıntı çeşitleri renklerine göre sınıflandırılır.
Vajinal Akıntı Çeşitlerini ise Aşağıdaki Şekilde Sınıflandırabiliriz:
- Kanlı ve kahverengi akıntılar:
Çoğu zaman düzensiz adet kanamasına işaret eden kanlı ve kahverengi akıntıların ardında bazen de rahim ağzı kanseri yer alabiliyor.
Kanlı ve kahverengi akıntının bir süredir devam etmesi durumda ise vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmeniz gerekiyor.
- Sarı yeşil ve bulanık akıntılar:
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bel soğukluğunun yol açtığı sarı yeşil ve köpüklü akıntılar, genelde idrar yollarında enfeksiyon ve ateşle seyrediyor.
Cinsel yolla bulaşabilen bel soğukluğunun bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor.
- Peynirimsi ve kalın akıntılar:
Genital bölgede mantarın varlığının en somut kanıtı olan peynirimsi, beyaz rengi, kalın, tabiri caizse öbek öbek akıntılar; cinsel birleşim esnasında da ağrıya neden oluyor.
Kaşıntı ve ağrının yoğun olduğu mantar enfeksiyonu doktor tarafından reçete edilen birtakım merhemlerin ve ilaçların kullanımı ile düzeliyor.
- Beyaz, kötü kokulu ve yapışkan:
Vajinada kızarıklık, şişme, kaşıntı ve yanma ile karakterize olan beyaz, yapışkan, bazen gri olabilen genital bölge akıntılarına ‘bakterial vajinozis’ isimli bir bakteri yol açıyor.
Çok ciddi bir sağlık sorunu olmasa da son derece sinir bozucu olabilen bu rahatsızlık, ilaçların yanı sıra doğru genital bölge bakımı ve sarımsak, Hindistan cevizi yağı gibi bazı şifalı bitkilerin bölgeye bölgesel olarak uygulanması ile tedavi edilebiliyor.
- Sarı yeşil ve köpüklü akıntılar
Ağrı, kaşıntı, idrar yaparken acı ile karakterize olan bu akıntılara Trichomoniasis isimli bir enfeksiyon neden oluyor.
Cinsel ilişki ile bulaşan bir parazitin yol açtığı bu akıntılar, zamanında tedavi edilmediğinde HIV’e çevirebiliyor. HIV ise zamanında teşhis edilmeyip, önemsenmediğinde AIDS’e neden olarak, kişinin hayatını kaybetmesini beraberinde getiriyor.
Bu yüzden hem köpüklü ve yeşil renkli akıntılardan muzdarip olan bayanların hem de partnerlerinin birlikte tedavi edilmeleri gerekiyor.
Vajinal Akıntı Tedavisi
Vajinal bölgede akıntı, oral yolla alınan ilaçların ya da birtakım merhemlerin genital bölgeye uygulanması ile tedavi ediliyor.
Tedavide akıntının nedeni ve çeşidi belirleyici oluyor. Örneğin, Trcihomoniasis tedavisinde genelde doktorlar antibiyotik ilaçlar reçete ediyorlar.
Vajinal bölgede anormal akıntı ve kaşıntıdan korunmak için vajina temizliğine dikkat etmeniz gerekiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır
Aşağıdaki önerilerimizi dikkate alarak, genital bölge akıntılarını en aza indirgeyebilirsiniz:
Vajinal akıntıya iyi gelen bazı öneriler vermek istiyorum.
- Vajina temizliği esnasında sabun, jel vb. ürünler kullanmayın.
- Vajina ve genital bölge temizliğinde ılık su kullanın.
- Adet döneminizde kullandığınız pedleri sık sık değiştirin. Aynı pedle saatler boyunca durmaktan kaçının.
- Yaz aylarında ıslak bikini ya da mayoyla güneşlenmeyin. Mümkünse kuru mayo ve bikiniler giyerek, üzerinizi değiştirin. Islaklığın vajinal bölgede mantarların üremesini kolaylaştırabilen oldukça önemli bir etken olduğunu unutmayın.
- Naylon ve sentetik iç çamaşırları yerine pamuksu ve yünlü iç çamaşırları giyinin.
Genital Bölgede Akıntı Nasıl Geçer?
- Probiyotik yoğurt
Vajinadaki enfeksiyonlar ve bakteriler ile savaşan probiyotiklerden biri olan probiyotik yoğurt, vajinanın temiz ve hijyenik kalmasına aracılık ediyor.
Günde 1 kase yoğurt yiyerek, genital bölge sağlığını gözetebileceğiniz gibi günde 2-3 sefer vajina dış kısmına yoğurt sürerek ve yoğurdu yıkamadan kurumaya bırakarak da vajinal enfeksiyonlardan ve mantarlardan korunabilirsiniz.
- Sarımsak
Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, genital bölge akıntılarını tedavi etmenin yanı sıra genital bölgeyi mantar başta olmak üzere diğer hastalıklara karşı da koruyor.
Sarımsak ile vajinal kaşıntı tedavisi için 3 diş sarımsağı bir havanda güzelce ezin. Ardından 1 litre suda 15 dakika boyunca kaynatın.
Kaynayan suyu 5-10 dakika soğumaya bırakın. Sarımsak suyu soğuduğunda bu su ile genital bölgeyi ve vajinanın dış kısmını yıkayın.
Bu işlemi 1 hafta boyunca yatmadan önce tekrarlayın.
- Elma sirkesi
Vajinadaki sağlıklı bakterilerin üretimini hızlandırarak, zararlı bakterileri yok eden elma sirkesi, mantarları ve mikropları öldürmenin yanı sıra kötü kokuları da gideriyor.
Elma sirkesi ile vajinal akıntıyı tedavi etmek amacıyla yarım su bardağı elma sirkesini bir miktar suyla seyreltin.
Seyrelttiğiniz karışımla genital bölgenizi yıkayın. Bu işlemi en az bir hafta boyunca günde 2 kez olacak şekilde tekrar edin.
BENZER KONULAR
Vajinal Kaşıntıya Doğal Çözümler
Bu yazımızda kısaca vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı nasıl geçer? sorularını yanıtlamaya çalıştık.
Uzun süredir geçmeyen vajinal akıntıdan şikayetçiyseniz, bu durumu önemseyerek, bir an önce bir doktora gitmenizi öneriyoruz.