Melisa Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Melisa Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Melisa Çayı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları Latince adı Melissa Officinist olan bu bitkinin kökeni nane ailesine aittir. Halk arasında limon balsamı olarak da tanınmaktadır. Bunun nedeni ise kokusunun limonu andırmasıdır. Tadı, tatlı bir limon gibidir. Tatlılarda aroma vermek için kullanılır. Ayrıca çayının tadı da diğer bitkisel çaylara göre oldukça güzeldir.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar sonucu, uzun ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir kaynaktır. Akdeniz, Orta doğu, Asya, Güney Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika kolaylıkla yetişir. Bunların arasında en makbul olanı Güney Avrupa’da yetişendir.

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Özellikle orta çağda popülerliğini kazanan bu bitki, stres ve kaygıyı azaltmasının yanında, uyku getirici, iştah arttırıcı, ağrıları hafifletmesi, hazımsızlığı gidermesi gibi önemli faydaları vardır. Tüm bu sayılanlara ek olarak yaraları iyileştirmesi, zehirli böcek veya arı sokmalarının tedavisi, herpes yani uçuk kremlerinin yapımında kullanılır.

  • Sindirim sistemini destekler

Melisa bitkisi sindirim sistemi üzerinde aktif bir rol oynar. Sindirim sisteminde sık sık rastlanılan rahatsızlıklar arasında sayılan gaz ve şişkinliği gidermede birebirdir. Çünkü melisanın içeriğindeki uçucu yağlar sindirim sistemi bünyesinde bulunan tüm kanallar üzerinde sakinleştirici ve gevşetici etkiye sahiptir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Melisa bitkisinin bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi diğer bitkilere göre çok farklıdır. Kobalt ve rosmarinik açısından çok zengin olması bu durumun en büyük nedenidir. Hücre bazında meydana gelebilecek hastalıklara karşı, hücre duvarlarını güçlendirir. Böylelikle hücre içine girip hastalıklara neden olabilecek bakteri ve virüslerin yaşam şansı vermeyerek, vücudu savunma mekanizması değiştirir. Yani antiviral ve antibakteriyeldir.

  • Anioksidan etkisi vardır

Melisa bitkisi, vücudu hücresel bazda yaşlandıran, reaktif oksijen türlerini nötr hale getirir. Yine rosmarinik ve kafeik asit bu güçlü antioksidan etkiyi yaratan başlıca etkendir.

  • Ağrıları giderir

Melisanın içeriğindeki öjenol, doğal bir ağrı kesici ve yangı gidericidir. Baş ağrısı, diş ağrısı ve adet krampları için birebirdir.

  • Karaciğer sağlığını destekler

Vücudumuza giren toksik maddeler karaciğerde depolanır. Doğru şekilde beslenmeme, karaciğeri fazlasıyla yorma, zamanla bu hayati organı işlev göremez hale getirir. Arada sırada yapılan detokslar ve tüketilen bazı bitki çayları karaciğer toksinlerden arındırarak, temizlenmesini sağlar. Melisa çayı ise karaciğeri temizleyen çayların en başında yer almaktadır. Adeta karaciğere ilaç gibi gelir. Karaciğeri sağlığına kavuşturmasının yanında, gelebilecek zararlara karşı korur.

  • Kan şekerini dengeler

Son yıllarda sıklıkla adını duyduğumuz obezite ve buna bağlı hastalıklar, çoğunlukla , pankreasın yeterli kadar insülin salgılayamaması ya da buna karşı bir direnç kazanmasından meydana gelmektedir. Daha sonra çıkan şeker hastalığı ise, kişiyi ilaca ve belirli bir diyet programına hayat boyu bağlı kalmasına neden olmaktadır. Kan şekerini dengede tutmak için ve insülin direncinin oluşmaması için melisa çayı ise başvurulabilincek en doğal ve etkili yollardan biridir.

  • Beyin hücrelerini korur

Hafızayı kuvvetlendirmesi, konsatreyi ve düşünce gücünü arttırması, sakin aynı zamanda dingin bir kafa yapısı elde etmek bakımından melisa çayının etkisi çoktur. Beyin kimyasına katkısının yanında, beyni fiziksel hasarlardan da koruduğu bilinmektedir. Beyne zarar veren serbest radikallerle savaşır. Rosmarinik asit sayesinde de inme yani felç tedavisine yardımcı olur.

  • Belleği ve bilişsel işlevleri artırır

Alzheimer hastalığı, nörotransmiter denilen sinirler arasında iletim sağlayan, asetikolin denilen maddeyi üretmemesi ve böylelikle nöronların işlevini kaybetmesiyle ortaya çıkar. Melisa çayı ise bu asetilkolin denilen maddesinin aktivetisini arttırır. Kalıcı beyin hasarlarının önüne geçilmesini sağlar. Aynı zamanda, demans yani bunama hastalarının, kendini kaybedip saldırganlaştığı durum olan ajitenin azalmasında etkilidir.

Melisa Çayı Neye İyi Gelir

Faydaları saymakla bitmeyen şifalı bitki çaylarından biri olan melisa çayı ne işe yarar ve melisa çayı neye iyi gelir sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

  • Kronik yorgunluğu giderir.
  • Tiroid hormonunu üretimini düzenler. Özellikle fazla tiroid hormonu üretimi düşürür. TSH üzerinde etkisi vardır.
  • Bebeklerde kolik tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca bunun için geliştirilen tüm ilaçların içinde mutlaka melisa vardır. Sürekli kullanım sayesinde koliği tamamen iyileşTirir. Bebeklerde ağlamayı azaltır.
  • Menstrüal dönemleri düzenler. Ancak kanamayı hızlandırır.
  • Hiperaktiviteyi kontrol altına alır.
  • Geceleri uyuyamayanların tüketip, dakikalar sonra kaliteli uykuya dalabileceği en etkili çaydır.
  • Depresyona, duygu değişikliklerine iyi gelir.
  • Candida mantarı ile savaşır.
  • Bulantı gidericidir.
  • Mide ülserine bağlı rahatsızlıkları hafifletir. Yeni ülserlerin gelişmesini engeller.
  • Kalp sağlığı destekler. Ritim bozukluklarını geçici süre baskılar. Tansiyonu düşürür.
  • Tridliserit seviyesini düşürüp, kolestrol sentezini arttırır. Kötü kolesterol istenilen seviyeye çekilir.
  • Cilt sağlığını destekler.
  • Cildi yumuşatır.
  • Kırışık gidericidir. Cildin genç kalmasını sağlar.
  • Ciltte oluşan yara ve yaraların tedavisinde en önemli doğal bitki kaynağıdır. İçeriğindeki flavonoid ve fenolik asitler, ciltte bulunan çeşitli virüslerle savaşır.

Melisa Çayının Yapılışı ve Tarifi

Melisa çayı marketlerden satın alınabileceği gibi, aktarlardan kurutulmuş şekilde ya da bahçenizden koparacağımız taze yapraklarla demlenebilir.

Taze olarak melisa yaprağı kullanacaksanız 1 avuç  , kuru yaprak kullanacaksanız 1 yemek kaşığı melisa yaprağını 250 ml kaynar suya atıp 10 dakika kadar ağzı kadar demlendirip. Daha sonra süzüp, tatlandırıcı olan bal, şeker ya da limon eklenerek içilebilir. Ayrıca demlediğiniz çayı soğutup, bardağa buz ekleyip, yaz günlerinde limonata gibi serinlemek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sağlık içinde çok faydalıdır. Melisa çayını bu şekilde tüketmek istiyorsanız demleme süresi 5 dakika ile kısıtlanmalıdır.

Çok sık sorulan sorulardan biri ise melisa çayı aç karnına içilir mi sorusudur. Aç yada tok içilmesinde bir sakınca olmayan melisa çayını akşam yatmadan önce aç karnına içilmesi önerilir.

Melisa Çayı Ne Zaman Tüketilmelidir?

Melisa çayı genelde uyku verici, sakinleştirici etkisi olduğundan akşam saatlerinde tüketilmesi önerilir. Ancak stresli bir hayat ve depresyon gibi şikayetiniz var ise, sabah 1, aksam 1 kupa içilmelidir. Yaşlılarda, Alzheimer hastalarında ise her gün aynı saat verilmesi çok önemlidir. Melisa çayının kür olarak günlük tüketilme kısıtlaması yoktur. Siyah çay, yeşil çay gibi her zaman içilebilir.

Melisa Çayı Adet Sancısına İyi Gelir Mi?

Adet sancısını iyi gelen çaylardan biri olan melisa çayı adet sancısı ile beraber görülen adet ağrısına iyi gelmektedir. Ayrıca melisa çayı adet söktürücü en iyi bitki çaylarından biridir. Adet söktürücü olarak içebileceğiniz gibi adet söktürücü olarak etkisini görebilirsiniz.

Melisa Çayı İçenler

Melisa çayı içenler yaptıkları yorumlarda strese iyi gelen ve sakinleştiren etkisi olduğu için içtiklerini dile getirmişlerdir. Melisa çayı içenler uyku ve strese karşı çok etkili olan bu bitkisel çayın daha rahat uyumayı sağladığını söylemişlerdir.

Melisa çayı içenler akşam yatmadan önce içilmesinin çok faydalı olduğunu yorumlarda sıklıkla söylemişlerdir. Depresyona iyi gelen melisa çayı günde kaç bardak içilir sorusuna cevap vermek gerekirse 2 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez.

Melisa Çayının Zararları

Melisa çayı küçük ve orta ölçekte tüketildiğinde son derece güvenlidir. Ancak nane ailesindeki bitkilere duyarlılığınız var ise alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu kişiler melisa çayı tüketmemelidir.

Hamilelik ve emziren anneler üzerinde herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Ancak yine de tüketmeden önce doktora sormak gereklidir.

Kan şekerini doğal olarak düşürdüğünden  bazı diyabet ilaçlarla etkileşime girmektedir.

Cerrahi işlemlerden 2 hafta önce ve 2 hafta sonra kullanılmamalıdır.

Melisa çayı tiroid ilaçlarının etkisi azaltmaktadır.

Melisa Çayını Kimler İçemez

Sakinleştirici etkisi olan melisa çayı içmemesi gerekenler ise;

  • İlaç kullananlar
  • Ameliyat olanlar yada olacaklar
  • Hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar
  • Emziren anneler
  • Karaciğer, böbrek ve mide sorunları olanlar

Melisa Çayı Tansiyonu Etkiler Mi

Melisa çayı tansiyonu düşürür mü ve melisa çayı tansiyonu yükseltir mi sorusuna cevap vermek gerekirse bu bitkisel çay Yüksek tansiyon problemi olanlara destek olur tansiyonu desteklemektedir. Eğer tansiyon ilacı kullanıyorsanız kesinlikle bu çayı tüketmemelisiniz.

Melisa çayı heyecana iyi gelir mi sorusu stresli bir ortama girmeden önce içerseniz sakinlik hissi vererek heyecanlanmanız önleyebilir.

Sizlere bu yazımızda melisa çayının faydaları ve zararları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.