Saç Derisinde Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Derisinde Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Derisinde Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Saç derisinde kaşınma veya pullanma şikayetleri son derece yaygın görülmekle birlikte şampuan değişimi, mevsim geçişleri gibi durumlarda bu şikayetler geçici ve normal karşılanmaktadır. Ancak kaşıntının veya dökülmelerin ilerlemesi daha ciddi sorunlara işaret etmekte, saç derisinde egzama da bu şikayetlerden biri olmaktadır. Sizin de bu gibi geçmeyen kafa derisi şikayetleriniz varsa saçtaki egzama nasıl geçer gibi önemli soruları yanıtladığımız bu makalemiz tam size göre demektir.

Saç Derisinde Egzama Nedir?

Vücudun farklı bölgelerinde belirebilen ve şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte kızarıklık, kaşınma, pullanma gibi şikayetlere neden olabilen bir cilt hastalığı olan egzama, genellikle el, ayak, bilek, göğüs, göz kapağı veya dirsek gibi bölgeleri tutmaktadır. Aynı semptomların kafa derisinde yani saç diplerinde de görülmesi mümkün olmakta, bu durum ise saç derisinde egzama olarak adlandırılmaktadır.

Saç Derisinde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Saç derisinde görülen egzamada diğer bölgelerde gelişen pullanma veya dökülme şikayeti pek yaygın olmamakta, bu hastalığın en belirgin belirtisi kaşınma olmaktadır. Geçmeyen veya ilerleyen kaşıntı için uzman bir cilt doktoruna başvurmak gerekmekte hem sorunun nedeni hem de tedavisi tespit edilmelidir.

Belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte yaşanması olası şikayetler şu şekilde olmaktadır:

  • Kızarıklık: Saç derisinde egzama belirtileri arasında yer alan kızarıklık kafa derisinin yakından incelenmesiyle birlikte görülebilmekte, ancak tedavi tamamlansa dahi kafa derisindeki renk değişimleri bir süre daha görülebilmektedir.
  • Kaşıntı: Saçları ve özellikle de saç diplerini sürekli olarak kaşıma isteği, bu bölgedeki egzamanın en yaygın belirtilerindendir.
  • Deri döküntüleri: Beyaz veya sarı renkte olabilen yağlı deri dökülmeleri önce saç derisinde pullanma şeklinde görülmekte, bu belirti yastık üzerine düşen deri pullarıyla gözlemlenebilmektedir.
  • Saçta yağlanma: Yıkanmadığı veya tam tersi fazla sık yıkandığında saçların normalden fazla yağ üretmesi normal olabilir, ancak saçta egzama sorununda saçlar anormal düzeyde yağlanmakta, oluşan deri döküntülerinde de bu yağlar görülebilmektedir.

Saç Derisinde Egzama Nedenleri Nelerdir?

Farklı nedenlerden ileri gelebilen ve tam olarak tedavi edilebilmesi için öncelikle nedeninin bilinip ortadan kaldırılması gereken kafa derisinde egzama sorunu için olası nedenler şu şekilde listelenebilir:

  • Genetik yatkınlık
  • Hormonal bozukluklar veya dengesizlikler
  • Stresli yaşam şartları ve uykusuzluk
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili çeşitli hastalıklar
  • Astım gibi rahatsızlıklar veya alerjiler
  • Mevsim ve hava değişimleri

Saç Derisinde Egzama Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Belirtileri taşıyarak saç derisinde egzama olanlar dermatolog ile görüşerek tedavi olabilmekte, ancak her durumda dikkat edilmesi gereken bazı bakım kuralları bulunmaktadır. Saçı çok sıcak veya çok soğuk havadan veya sudan korumak bunlardan biri olmakta, kafa derisini kurutan veya tahriş eden bu etmenler belirtileri tetikleyebilmektedir. Kullanılan saç bakım ürünleri, maskeleri, kremleri ve şampuanlar da alerjik reaksiyonları tetikleyebilmekte, bu nedenle doktorlar tarafından önerilen ürünlerin dışına çıkmamaya dikkat edilmelidir.

Egzama nasıl geçer evde ne yapılabilir gibi soruların yanıtından önce stres faktörünü göz ardı etmemek gerekmekte, kişinin yaşam tarzını düzenlemesi ve stresi azaltmak için çaba göstermesi gerekmektedir. Özellikle egzamanın atak dönemlerinde ruh haline tıpkı ürünler gibi dikkat etmek gerekmekte, bu amaçla meditasyon gibi sakinleştirici yöntemlere başvurulabilmektedir.

Saç Derisinde Egzama Tedavisi Nasıldır?

Hafif şiddetli belirtilerle birlikte seyreden egzamalarda genellikle antifungal yani mantar giderici merhem ve spreyler kullanılmakta, bu ürünler için dermatolog tarafından reçetelere uymak yeterli olmaktadır. Tahriş şikayetini hafifletmede etkili olan bu ürünler içerisinde kortikosteroid içermekte, bu nedenle yalnızca kısa bir süre için kullanılmaları uygun olmakta, haliyle daha uzun vadede iyileşebilecek ağır vakalarda doktorlar oral yani ağızdan alınan ilaçlar vermektedir.

Kabuklanma saç egzaması olanların sık karşılaştığı bir sorun olurken bu şikayeti rahatlatmada topikal merhemler oldukça etkili olmakta, ancak hangi merhemin kullanılacağı sorunun nedenine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin alerjik reaksiyonlar nedeniyle gelişen şikayetler için doktorlar antihistaminik kremler reçetelendirmekte, sizler için uygun olan ilacı veya merhemi öğrenmek için cilt uzmanınızla görüşmeniz en doğrusu olmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.