Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısını Geçirme Yolları
Makalede Neler Var
Boğaz ağrısı sadece kışın oluşan bir rahatsızlık değildir. Her mevsim karşılaşabileceğimiz bir rahatsızlık olan boğaz ağrısı, genelde kışın karşımıza çıkmaktadır. Ancak bazı durumlarda da boğaz ağrısına maruz kalabilmekteyiz. Yazın içilen buzlu soğuk içecekler veya yiyecekler, her ne kadar kullanmasını biliyorum deseniz de klimalar vb. gibi birçok tetikleyen durum söz konusu olabilir.
Boğaz ağrısının ilk göstereceği belirti, yutkunmanızda zorlanmadır. Daha sonra şiddetli ağrı, kaşıntı ve tahrişle kendini tam olarak belirgin hale getirir. Eğer tedavi edilmezse ağrının sürekliliği olabilir.
Boğaz ağrısını ne geçirir, boğaz ağrısına kesin çözüm, boğaz ağrısı ve öksürük, boğaz ağrısı doğal yolla nasıl geçer, boğaz ağrısına ne iyi gelir bitkisel tedavileri, gibi bir çok sorunun cevabını aramakta kalıyoruz.
Evde kendimiz de boğaz ağrısını tedavi edebiliriz. Ancak ileri derecede boğaz ağrısı çekmekteyseniz doktora başvurmanız gerekmektedir.
Boğaz Ağrısını Ne Geçirir ?
Genellikle kış aylarında artış gösteren boğaz ağrısı, tedavi edilmediği sürece bakteriyel enfeksiyona doğru gider.
Boğaz ağrısının başlıca neden enfeksiyonlardan oluşur. Yani mikrobik rahatsızlıklardır.
İnsan vücudu dikkat edilmediği sürece çok çabuk virüs ve bakterilere maruz kalabilen bir yapıya sahiptir. Virüs ve bakterinin tedavileri tamamen birbirinden farklıdır. Virüsler kendiliğinden geçerken, bakterilerin tedavisi için antibiyotik kullanılması gerekmektedir.
Boğaz ağrısına sadece enfeksiyonlar sebep olmaz. Bir çok hastalık sonucunda boğaz ağrısı çekebilirsiniz. Örnek olarak burun ve sinüslerden akan sıvılar boğazımızda tahrişe sebep olabilir.
İleri derecede enfeksiyon kapılmamışsa, boğaz ağrısı için antiviral ilaç verilmemektedir. Sadece boğazı rahatlatan pastil, gargara veya evde boğaz ağrısını rahatlatacak yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca bol su tüketilmesi gerekmektedir.
Eğer boğaz ileri derece bakteriyel bir enfeksiyona dönüşmüşse doktor tavsiyesi ile antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Her boğaz ağrısına sebep olan bakteri farklılık gösterebilir. O yüzden bakterinin ne tür olduğu tespit edilip daha sonra antibiyotik tedavisine başlanır.
Boğaz ağrısı tedavi edilmezse kronikleşen başka enfeksiyonlara sebep olabilir. Örnek olarak basit bir enfeksiyon olarak başlayıp kronikleşen akciğer enfeksiyonlarına ve uzun süren rahatsızlıklara sebep olur. Bunun tedavisi için de uzun süre mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Boğaz Ağrısına Kesin Çözüm
Boğaz ağrısı kronikleşen ve dikkat edilmediği sürece tekrarlayan bir hastalıktır. O yüzden boğaz ağrısına kesin çözüm olarak tamamen ortadan kaldıran bir ilaç veya bitkisel bir tedavi yöntemi yoktur. Geçici çözüm olarak boğaz ağrısını, oluşan enfeksiyona göre antibiyotik veya bitkisel tedavi olarak geçirilebilir.
Boğaz ağrısı çeken biri kesinlikle boğazı yumuşatacak şeyler içmesi gerekir. En doğal boğazı yumuşatan içecek de su olarak bilinmektedir. Sigara içmemeli, içilen ortamda bulunmamalısınız. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için vitaminler kullanmalısınız. Ayrıca yediğiniz besinlere de dikkat etmelisiniz. İçilen içeceğin ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir. Tam arasında bir sıcaklıkta olmalıdır. Oturduğunuz ve uyuduğunuz ortam kesinlikle kuru olmamalıdır.
Boğaz Ağrısı ve Öksürük
Boğaz ağrısı, boğazımızda kaşıntı,tahriş, ağrı ve yutkunma zorluğu belirtileri gösteren bir hastalıktır. Bunun yanı sıra öksürük de boğaz ağrısıyla birlikte başlayabilir. Boğazda ağrı ve acı yutkunma sırasında daha daha da kendini belli eder. Boğaz ağrısı kendiliğinden de geçebilen bir hastalık olarak da bilinir. Ancak ileri derecede bir enfeksiyonla karşı karşıyaysanız kendi kendine geçme gibi bir durumu söz konusu değildir.
Boğaz kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Farenjit, tonsilit ve larenjit olarak da bilinir. Farenjit, ağzınızın arka kısmında bulunan bölgesidir. Tonsilit, bademciklerinizin olduğu bölgedir. Larenjit ise ses tellerinin veya gırtlağın şişmesiyle kızarmasıyla görülen bölgedir.
Öksürük iki türlüdür. Birincisi kuru öksürük, ikincisi balgamlı öksürük olarak bilinir.
Kuru Öksürük
Kuru öksürükte herhangi bir salgı söz konusu olmaz. Kuru öksürük olan bir kişi boğazında bir şey varmış gibi hissedebilir. Genelde alerjik durumlarda meydana gelir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de sigara tüketimi veya pasif içicilik dediğimiz durumla oluşur. Ancak herhangi bir rahatsızlıkla da meydana gelebilir. Hafif sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumları tetikler.
Kuru öksürüğün de kendi içinde türleri bulunmaktadır. 3 ayrı türü bulunur. Kuru öksürük, çılgın öksürük ve krup, boğmaca öksürüğü.
- Kuru öksürük; En çok yaygın olarak görülen türüdür. Boğazda ve burunda meydana gelen enfeksiyonlar sayesinde ortaya çıkar. Bu öksürük devamlı sürer. Boğazınızda bir şey düğümlenmiş gibi hissettirir.
- Çılgın öksürük ve krup; Gırtlakta oluşan enfeksiyon sonucu oluşur. Öksürüldüğü zaman boğazda acı meydana gelir ve nefes alıp vermede zorluk çektirir.
- Boğmaca öksürüğü; Bu öksürük türü genelde bakteriler yüzünden meydana gelir. Kuru öksürük türlerinin belki de en dikkat edilmesi gereken türlerinden biridir. Çünkü genelde çocuklarda görülür. Bağırtı, çığlık ve nefes alış verişi güçlü şeklinde olur. Ancak günümüzde bu hastalığa artık çok nadir rastlanmaktadır. Çünkü aşılar sayesinde bu hastalık oluşmadan engellenebiliyor.
Kuru öksürüğe ne iyi gelir diye düşünüyorsanız, öncelikle bal tüketimi gerçekleştirmeniz gerekir. Balın yanında zerdeçal , zencefil , sarımsak ve tuzlu su gargarası iyi gelmektedir.
Boğaz Ağrısı Doğal Yolla Nasıl Geçer ?
Boğaz ağrısı çok can yakan ve rahatsız eden bir hastalıktır. Yutkunurken, nefes alırken bu durum oldukça rahatsızlık verir. Hatta boğaz ağrısı yüzünden iştahsızlık durumu bile ortaya çıkabilir. Boğaz ağrısının ilaç tedavisinden başka diğer bir yöntemi de doğal yolla geçmesidir. Boğaz ağrısını hızlı ve doğal yolla geçirmek, hem hastalıktan kurtulmanızı sağlar hem de vücudunuzdaki direnci arttırır.
Boğaz ağrısının en büyük belirtilerinden biri de bademcik iltihabı olarak bilinir. Ancak soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlığı da geçiriyor olabilirsiniz.
Boğaz ağrısını doğal yolla geçirme yöntemleri
- Kırmızı biber; 1 çay kaşığı kadar kırmızı biberi 1 fincan sıcak suyun içine atıp karıştırın. Bunu daha sonra gargara yapın.
- Elma sirkesi; 2 yemek kaşığı elma sirkesiyle 1 fincan sıcak suyu karıştırın. Bu karışımı gargara yapın.
- Zencefil çayı; 3 çay kaşığı taze zencefili 1 fincan sıcak suyun içine koyun. İçerisine 1 poşet çay veya 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek için
- Bal ve limon çayı; bal ve limon çayı çok bilinen bir çaydır. Hazırlanışı çok kolaydır. 1 fincan sıcak suyun içerisine 2 yemek kaşığı bal ve limon suyu ekleyin. Karışımın içerisine 1 adet poşet çay koyun ve keyifle için.
- Meyan kökü çayı; 1 adet meyan kökü parçasını 1 fincan sıcak suyun içerisine ekleyin. Meyan kökünün amacı tükürüğünüze karışıp yutkunurken boğazınızı yumuşatmasıdır. Ancak aşırı tüketimi kan basıncını yükseltir. O yüzden gerektiği kadar tüketin.
- Karanfil; 3-4 adet karanfili ağzınızda çiğnemek boğazınızdaki ağrıyı yatıştıracaktır.
- Karbonat ve tuz; 1/2 yemek kaşığı kadar karbonatı 1/2 yemek kaşığı tuz ile 1 fincan sıcak suyu karıştırın. Bu karışımı gargara yapın.
- Papatya çayı; papatya çayı, içmesi hem keyifli hem de boğaz ağrınıza iyi gelen etkisiyle sizi rahatlatır.
- Yeşil çay; yeşil çayın en büyük özelliklerinde bir tanesi, enfeksiyonlara karşı etkili olmasıdır. Her türlü enfeksiyonla başa çıkabilen yeşil çay bakterileri de öldürür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yeşil Çayın Faydaları ve Yeşil Çay Zayıflatır mı?
- Kekik çayı; kekik çayı boğaz ağrısını hemen hafifletebilen bir özelliğe sahiptir. İsterseniz çayını için, isterseniz de süzüp suyuyla gargara yapın. Size önerimiz, çayınızı keyifle içtikten sonra soğuyan çayı süzüp gargara olarak kullanmanızdır.
- Soğan; çoğu insan soğanı kokusundan dolayı sevmez. Ancak dilimlenmiş soğanı 0,5 litre kadar suyun içine ekleyin. 3 yemek kaşığı şeker koyun ve 12 saat boyunca bekletin. Ağrınız geçene kadar 2 şer saat arayla 1 fincan kadar için.
Boğaz ağrısının bir diğer tedavi yöntemi de bitkisel yolla olanıdır.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir Bitkisel Yöntemler
Boğaz ağrısı, insan hayatı boyunca sık karşılaşabileceği bir hastalıktır. Aslında doktora gitmeden önce ilk tedaviyi kendiniz gerçekleştirmelisiniz. Nasıl mı? bitkisel yöntemlerle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
- Adaçayı; soğuk algınlığı, grip,nezle ve boğaz ağrısı gibi hastalıkların ilk tedavisi adaçayı ile gerçekleşir. Aklımıza ilk gelen bitkisel çayların başında gelir. Boğazı yumuşatma özelliğiyle birlikte, nefes alıp vermeyi de kolaylaştırır. Kokusu bile çok etkilidir. Balgam sorunu olanların adaçayını tüketmesi gerekmektedir. Adaçayını içmek için illa hasta olmanız gerekmez haftada 1-2 defa tüketmelisiniz. Adaçayının içerisine mutlaka limon da eklemeyi unutmayın. Ayrıca bronşit, öksürük ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Adaçayının Cilde Olan Faydalarına da Buradan Ulaşabilirsiniz…
- Papatya çayı; papatya çayı sakinleştirici özelliğiyle birlikte boğaz ağrısını da hafifletir. Çalışırken kesinlikle papatya çayını tüketmeyin. Uyku getirme özelliği de vardır.
- Okaliptüs çayı; soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkları hafifletir. Okaliptüsün zaten nefes açıcı özelliği olması en çok rahatlatan bitkiler arasında yerini alıyor. Okaliptüsü çay haricinde kaynar suyun içerisine 2-3 kaşık kadar atarak soluyabilirsiniz.
- Ihlamur çayı; boğazda oluşan tahriş için ideal bir çaydır. Yutkunmanızı kolaylaştırır ve boğazınızı rahatlatır.
ÖNEMLİ
- Boğaz ağrısı ne olur diyerek direk olarak ilaç kullanmayın. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar daha büyük sorunlarla karşılaşmanıza sebep olur.
- Boğaz ağrınız 2 günde geçmediği taktirde kesinlikle doktora gidin.
- Yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin.
- Aşırı öğünlerden vazgeçin. Yani mide özsuyunun ağzımıza kadar gelmesiyle birlikte ve geçtiği yollarda aside bağlı tahriş oluşturabilir.