Reflü Nedir, Belirtileri ve Reflü Tedavisi
Makalede Neler Var
Reflü Nedir, Belirtileri ve Reflü Tedavisi Reflü en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde her 5 kişiden 1 de reflü olduğu tahmin edilmektedir. Reflü başka hastalıkları ile karıştırılmasına karşın reflü belirtileri belirgindir. Tam tanı koymak için mutlaka reflü tedavi olunması gerekmektedir.
Mide asidinin ve yemeklerin yemek borusuna kaçması olarak bilinen sindirim sistemi hastalığıdır. Her yaştan herkeste görülen reflü yetişkin, çocuk, kadın yada erkek herkeste görülebilir. Sizlere bu yazımızda reflü nedir, reflü neden olur, reflü belirtileri ve reflü tedavisi hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Reflü Nedir
Reflü, midede bulunan asidin, özefagusa (yemek borusu) geri aktığı mide ekşimesi dâhil çeşitli rahatsız edici belirtilere neden olan bir durumdur. Bu geri akış, mide ve yemek borusu arasındaki kasın bariyer fonksiyonundaki bir zayıflık nedeniyle oluşur.
Yiyeceklerin sindirilmesi için midenin, sindirim bezlerinin ve bağırsakların, pepsin ve asit dâhil olmak üzere çeşitli enzimler üretmesi gerekir. Bu asitler ve enzimlerin, yiyecekleri daha iyi sindirmesi için yarı-sıvı bir forma dönüştürmesi gerekir. Hasarlardan dolayı bu asidik sıvı mide ekşimesine ve yanmasına yol açar. Göğsün ortasındaki yanma hissi, sıvılaştırılmış yiyeceklerle karışan, özofageal sfinktre ile geçen mide asitlerinden kaynaklanır. Bu asitler, yemek borusunu yakar. Çünkü mide kaplamasında olduğu gibi aynı koruyucu, mukus tabakasına sahip değildir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflünün başlıca belirtisi mide ekşimesiyle beraber göğüs kemiğinin altında bulunan ve genellikle boğaza doğru yayılan yanma hissidir. Mide asidinin boğazın arkasına ulaştığı ve ekşi, asitli bir tat vermesi ise daha ciddi bir reflü şeklidir. Bu belirtilere bazen mide bulantısı eşlik edebilir. Mide ekşimesi ve regürjitasyon (kusma hissiyle beraber ağza gelen asitli ve ekşi tat) genellikle yemekten hemen sonra çok daha kötüdür ve düz bir şekilde dururken veya eğilirken daha şiddetli hale gelir.
Bazen Reflü çok ciddi sorunlara yol açabilecek komplikasyonlara neden olabilir. En sık görülen komplikasyonlar, Barrett özofagusu (özofagus kanserinin sebebi), eroziv özofajit (mide aşınması) ve özofagus darlığıdır. Bunlara ek olarak, astım, kronik larenjit (kronik gırtlak iltihabı), solunum yollarının daralması, diş boşlukları ve kronik sinüs enfeksiyonları gibi baş, boyun ve solunum yolları gibi diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Reflü Krizi Belirtileri
Reflünün diğer belirtileri arasında kalıcı ve ağrılı bir boğaz ağrısı, seste kısılmalar, kronik öksürük, hırıltı, ağız kokusu, göğüs ağrısı ve boğazda bir yumru varmış gibi hissetmek sayılabilir. Bu belirtiler, mide ekşimesi olmadığında daha yaygındır. Reflü ayrıca mide asidinin özefagustaki sinirleri uyarmasına veya astarında rahatsızlığa neden olabilecek hasarlara neden olabilir.
Reflü krizi belirtileri arasında bulunan göğüs ağrısı bazen hastayı gece uykusundan bile uyandırabilecek kadar şiddetli olabilir. Göğüs ağrısı yanma ile ağrı çok sık görülür.
Reflü Neden Olur?
Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri akışından kaynaklanır. Normalde, yemek borusu ve mide kavşağında bulunan bir kas halkası olan alt yemek borusu sfinkteri (LES) ile geri akış önlenir. Çoğu zaman, bu kas halkası, açıklığı kapatır ve mide ile yemek borusu arasında bir bariyer oluşturur. LES, yemeğin mideye geçmesine izin vermek için yutulduğunda geçici olarak rahatlar. Aynı zamanda mide gazının çıkarılması (geğirme) oldukça rahatlatır.
Çoğu reflü vakasında, LES, olması gerekmediğinde geçici olarak gevşer. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna girebileceği kısa bir zaman aralığı sağlanır. Neden bu kadar çok insanın LES’te sık sık geçici gevşeme geliştirdiği henüz belli değildir. Daha az yaygın olarak, LES kronik olarak sarkık hale geldiğinde reflü gelişir ve böylece geri akış hemen hemen her zaman gerçekleşebilir.
Ayrıca reflüye, mide rahatsızlıkları (tam bir mide), sigara, çok sayıda ilaç, alkol, kafein ve çeşitli salçalı, acılı, yağlı yiyecek türleri ve çikolata neden olur. Bununla birlikte hali hazırdaki reflüyü kötüleştirebilir. Reflünün oluşmasına katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında hiatal herni (mide fıtığı) olması, fazla kilo, obezite ve hamilelik bulunur.
Reflü Nasıl Teşhis Edilir?
Çoğu durumda, reflü klinik bir tanıdır. Yani, reflü belirtileri o kadar klasiktir ki, doktorlar kısa sürede hastalığı teşhis eder. Tanısal testler genellikle tedaviye cevap verilmediğinde veya doktorun, reflünün daha ciddi komplikasyonlarından birinin olabileceğinden şüpheleniyorsa yapılır. Reflü tanısında sıkça kullanılan testler arasında endoskopi, 24 saat pH izleme, yemek borusu manometrisi ve baryum yutkunma X-ışınları bulunur.
Reflü Tedavisi
Reflü, bazı yaşam tarzlarının değiştirilmesiyle kolayca tedavi edilebilir. Bu değişimler şunlardır;
- Kilo vermek,
- Yüksek yastık kullanmak,
- Reflüyü tetikleyen gıdalardan (yağlı, salçalı ve acı) kaçınmak,
- Yatmadan 3 saat kadar önce herhangi bir şey yemekten kaçınmak,
- Dar kıyafetler giymemektir.
Genel olarak, sadece hafif belirtiler varsa, doktor, bu tür değişiklikleri önerir ve bazen ilaç önerebilir. Anti asit etkenli ilaçlar reflüyü önlemez veya iyileştirmez. Ancak ara sıra belirtilerin hafiflemesi için kullanılabilir. Reflünün standart tedavisi genel olarak mide asit seviyesini azaltan ve mide zarının iyileşmesini sağlayan ilaçları içerir. En yaygın kullanılan ilaç türleri şunlardır;
- Histamin-2 blokerleri (H2 blokerleri): H2 blokerleri, mide asidi üretimini sınırlamaya yardımcı olur. Böylece mide asitleri, yemek borusuna geri aktıklarında daha az belirtilere neden olur. H2 blokerleri 1 saat içinde çalışmaya başlayıp, bir doz aldıktan sonra 1 ile 3 saat arasında en etkili hale gelir ve etkinlikleri 12 saate kadar devam eder.
- Proton pompa inhibitörleri (PPI’ler): PPI’ler, mide asidi üreten gastrik hücrelerde pompayı azaltarak çalışır. Bunlar en güçlü asit engelleyicilerdir ve belirtileri yok etme ve özofajiti iyileştirmede H2 blokerlerinden daha etkilidirler. Bununla birlikte, daha fazla olumsuz etkiye neden olma eğilimindedir, bu nedenle çoğu doktor ilk önce bir H2 blokerini deneyecektir.
Eğer belirtiler yaşam tarzı değişiklikleri ve reçeteli ilaçlar ile düzelmezse, doktor, nadir olsa da ameliyat önerebilir. En sık görülen tip, midenin üst kısmının, güçlendirilmesi ve asitlerin geri akmasını önlemek amacıyla LES’in etrafına bazı maddeler sarılmasıdır. LINX cihazı olarak adlandırılan bir manyetik boncuk halkasının endoskopik teknikler ve implantasyonu da düşünülebilir.
Reflüye İyi Gelen Yiyecekler
- Yulaf: Bol lifli gıdalar midede çok kolay bir şekilde hazmedilirler. Bu sebepten sindirim sistemi daha rahat çalışır. Süt ile karıştırılıp içilecek yulaf reflüye çok iyi gelir.
- Papatya Çayı: Diyare (ishal), hazımsızlık ve bulantı gibi sorunlar için de kullanılan papatya çayı reflü belirtilerini minimuma indirir. Günlük 2 fincan tüketilmelidir.
- Zencefil: Her derde deva olan zencefil kaynatılarak içilirse mide sorunlarını etkili bir şekilde giderir.
- Muz: Her yemekten sonra 1 adet muz tüketmek mide ekşimesine iyi gelir.
- Brokoli: Salatası veya yemeği yapılabilir. Bütün mide sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Süt: Her gece 1 bardak ılık süt içmek midenin güçlenmesini sağlayarak hazımsızlığı ve mide ekşimesini yok eder.
Reflü Hakkında Tüm Sorular
Reflü hakkında merak ettiğiniz bazı sorulara cevap vermek istiyorum. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.
Reflü olanlar ne yemeli
Çok sık sorulan sorulardan biride reflüsü olanlar ne yemeli ve neleri tüketmelidir sorusudur. Bitkisel protes bakımından zengin olan fasulye, tahıllı gıdalar ile bol miktarda meyve ve sebze tüketmelidirler. Özellikle reflü diyetinde Muz, elma, şeftali, armut, kavun ve çilek sıklıkla tüketilmektedir.
Reflü omuz ağrısı yapar mı
Genelde sol kol ve sol omuzda ağrıya neden reflü bu yönde ağrı yaptığı bilinmektedir. Hatta bazı hastalar sol omuzda ağrıyı kalp krizi ile karıştırmaktadırlar.
Reflü balgam yapar mı
Reflü inatçı öksürüğe ve balgama neden olabilir.
Reflü baş ağrısı yapar mı
Yan etkilerinden biri reflü ataklarında baş ağrısı görülür.
Reflü çarpıntı yapar mı
Genelde reflü belirtilerinde biri olan çarpıntı göğüs ağrısı ile beraber görülür.
Reflü cinselliği etkiler
Hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar cinsel yaşam kalitesinde olumsuzluğa neden olabilir.
Reflü hastaları domates yiyebilir mi
Asitli yiyeceklerden biri olan domatesi asla bu türdeki hastaların tüketmesi tavsiye edilmez.
Reflü endoskopide çıkar mı
Reflü tedavisinde doktorunuz tam sonuç almak için endoskopi isteyebilir. Kesin sonuç almak ve tanı koymak için endoskopi yapılır.
Reflü farenjit yapar mı
Aslında boğaz reflüsü olarak bilinen reflü mide asidinin yukarı kaçası sonucu boğaz ağrısı, öksürük, gıcık yapar. Bunun sonucunda bazı hastalar farenjit olduğunu sanabilir.
Reflü için hangi doktora gidilir
Reflü tanısı ve tedavisi için Gastroenteroloji bölümünden randevu alınır.
Reflü karın ağrısı yapar mı
Yan etkilerinden biride karın ağrısı ve şişlik olan bu hastalık karın ağrısına neden olabilir.
Reflünün ataklarında ne yapılmalı
Aslında yapılması gereken ilk önemli konulardan biride mutlaka tedavi olmak gereklidir. Eğer reflü atakların bol şu içmek ve oturup dinlenmek çok önemlidir.
Reflü göğüs ağrısı nasıl geçer
En sık görülen yan etkilerin biride göğüs ağrısıdır. Hatta bazı hastalar ağrıyı kalp krizi ile karıştırmaktadırlar.
Reflüye ıhlamur çayı iyi gelir mi
Bitkisel çaylar içerisinde bulunan ıhlamaur reflü için etkili çaylardan biridir.
Rezene reflüye iyi gelir mi
Rezene reflü için doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Rezene çayı yada papatya çayı tüketerek midenizi koruyabileceğiniz gibi bu çaylar reflüye iyi gelmektedir.