Boyun Ağrısı ve Boyun Tutulmasını Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Makalede Neler Var
Boyun Ağrısı ve Boyun Tutulmasını Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir? Boyun ağrısı nasıl geçer; İnsanın neresi ağrısa ağrısın mutsuz olmasına, yaptığı işe konsantre olamamasına ve bazen uyuyamaması gibi sonuçlar doğurur. Yapılacak işler aksarken, bir yandan ağrıyan yer hakkında sürekli düşünüp durmak zorunda hissedersiniz. Boyun ağrısı da en sık karşılaşılan ağrılardan biridir. Başımızla gövdemiz arasında köprü görevi gören boynumuz, güçlü bir uzuv olmasına rağmen son derece hassastır. 7 tane omurdan oluşur ve her yöne hareketlidir.
Dik durduğumuzda 6 kilogram başımızı öne eğdikçe de 20 kilogramdan fazla yük taşıyabilmektedir. Sırt kaslarının zayıflığı boynu çok etkiler. Her ağrı ya da spazmda olduğu gibi buraya yeterli kan akışının olmayışı, boyun kasının gerginleşip sertleşmesine ve bununla birlikte boynun rahat hareket edememesine neden olur. Bu duruma eşlik eden baş, kol ve omuz ağrısı da görülebilir. Boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısına ne iyi gelir hakkında bilgi vermeden önce boyun ağrısı nedenleri hakkında bilgi vermek istiyorum
Boyun Ağrısı Nedenleri
Islak saçların boyuna değmesi, maruz kalınan rüzgar ceryanı, kaldırılan ağır nesneler, ani hareket, fibromiyalji, sinir sıkışması, beslenme yetersizliği, magnezyum eksikliği, kireçlenme, aşırı stres, geceleri uyurken fark etmeden sıkılan dişler ve buna bağlı sürekli kasılan çene ve boyun kasları, boyun fıtıkları, boyunda düzleşme, ağır spor, yanlış yapılan spor hareketleri özellikle de mekik, uzun süre aynı pozisyonda kalmak ( örneğin telefon, tablet ve bilgisayar başında oturmak) boyun ağrısına sebep olabilir.
Boyun ağrısı nedenleri arasında saydığımız nedenler baş ve boyun nedenleri dikkat edilmediğinde boyun fıtığına gidecek kadar ciddi nedenler sebep olabilir. Boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısına ne iyi gelir,boyun ağrısı ne geçirir diyorsanız ayrıntılar yazımızın devamında.
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer
Boyun ağrısı hissetmeye başladığınız andan itibaren en iyi yapılacak şey omuzlara ve boyuna soğuk uygulamasıdır. İlk 24 saat soğuktan sonra sıcak uygulanmasına başlanabilir. Sıcak tutma işlemi sıcak su torbası, pet şişelere konulan sıcak su, ütüyle ısıtılmış havlu yoluyla yapılabilir. Piyasada bunun için özel tasarlanmış boyun ısıtıcıları da bulunur. Buna eşlik eden ağrı giderici kremler veya doğal yağlardan yardım alınarak, masaj yapılmak suretiyle etkisi arttırılır. Kutusunun üzerinde analjezik yazan aynı zamanda ısıveren kremler boyun ağrıları içindir. Voltaren, ben- gay bunların arasında sayılabilir. Kas gevşetici ve ağrı kesici almak da burada anlık stres ya da herhangi bir travmadan kaynaklanan ağrıları giderebilir. Ancak boyun omurlarında bulunan hasarlardan dolayı kaynaklanan ağrılar daha ciddi ilaç tedavilerine ve buna eşlik eden fizik tedaviye gerek duyulabilir. 15 er dakika arayla yapılan dönüşümlü sıcak ve soğuk tedavisi ise etkili bir çözümdür.
Boyun ağrısını sebebini biliyorsanız öncellikle sorunun kaynağını ortadan kaldırılmalıdır. Yanlış uyuma pozisyonu, yanlış yükseklik ve yumuşaklıkta kullanılan yastık ve yatak seçimi, sabah yataktan aniden kalkmak, postür yani duruş bozuklukları, kendi kas gücünüzden fazla bir şeyi itip çekmek veya kaldırmak bunların arasında sayılabilir. Özellikleri sabahları kalkarken önce yatakta doğrulup, ayaklarınızı yataktan sallandırıp yere bastıktan sonra ayağı kalkılmalıdır.
Özellikle yastığınız boynunuzu desteklemeli ve boyna binen ağırlığı alacak nitelikte olmalıdır. Çok alçak ve yumuşak yastıklar rahat gelse de aslında boyun sağlığını olumsuz yönde etkiler. Stres ile ilgili boyun ağrılarınız olduğunu düşünüyorsanız ve bu durum uzun süredir hayatınızdaysa aynı zamanda hayat kalitenizi etkiliyorsa, mutlaka bir psikiyatrist ile görüşüp bazı rahatlatıcı ilaçlar almak gerekebilir.
Uzun süre masa başında çalışmak zorunda olanlardansınız boyun ağrılarından sıklıkla şikâyet edenler arasından iseniz, Bu şekilde çalışmak zorunda olanlar saat başı yerinden kalkıp duruşunu düzenlemeli aynı zamanda arada bir boynunu hareket ettirmelidir. Bilgisayar ile çalışırken eğilmemeli, ekranın göz hizasında olmasına dikkat edilmelidir. Otururken dik ve ayaklarınızın her ikisinin de 90 derece açıyla yere tam olarak bastığınızdan emin olmalısınız.
Boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek sık sık meydana gelen ağrıların önüne geçer. Yüzme, pilates, yoga yapmak kasları güçlendirirken, stresten arınmanızı sağlar. Evde yapılacak birkaç temel hareket de boyun sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kollarda uyuşma, yürümede zorluk, halsizlik, ağrının sıklıkla tekrarlaması hatta geçmemesi ve günden güne artması durumunda mutlaka bir ortopedi doktoruna başvurmanız önerilir. İlaç ve fizik tedaviden de olumlu sonuç alınamadığında beyin ve sinir cerrahı tarafından ameliyat yapılması gerekebilir.
Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir Bitkisel
Boyun ağrısı nasıl geçer evde neler yapılabilir diyenlere boyun ağrısına iyi gelen bitkisel yöntemler her zaman en etkili yöntem olmuştur. Boyun ağrısını doğal çözüm önerileri arayanlara kesinlikle bu yöntemleri denemelerini tavsiye ederim. En çok sorulardan biri olan boyun ağrısına zeytinyağı iyi gelir mi, boyun ağrısına sıcak havlu ve daha bir çok yöntemini deneyerek boyun ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde bu yöntemler boyun tutulmasını geçiren yöntemler arasında bulunmaktadır.
- Boyun ağrısına iyi gelen yağlar arasında biberiye, kekik, çörek otu, nane, okaliptüs ve lavanta yağı sayılabilir. Bu tip yağlar kan akışını hızlandırarak ağrıların azalmasını sağlar. Dikkat edilecek nokta ise; yağların kokusu keskin ve tahriş edici özelliği olduğundan bir miktar zeytinyağı ile karıştırılarak uygulanması önerilir.
- 100 ml su içinde kaynatılan bir kerevizin yaprakları yumuşatılıp lapa haline getirilir. Cildi yakmayacak sıcaklığa gelince boyna koyulup üzeri sıcak havluyla kapatılır. 10-15 dakika bekletilip bölge ılık su ile temizlenir.
- Rendelenmiş kırmızıturpu, direkt olarak boyna uygulayabiliriniz.10 dakika bekletip bölgeyi ılık su ile yıkamalısınız.
- Elma sirkesi her derde deva olduğu bilinmektedir. Boyun ağrısını gidermek için de kullanılır. Boynunuzun ağrıyan bölgesine havlu kâğıda emdirilen elma sirkesi uygulanır. 1-2 saat tutulduktan sonra ara verilerek aynı uygulama 12 saat sonra tekrarlanmalıdır. Eğer evde küvetiniz var ise, küveti sıcak su ile doldurup içine 2 bardak elma sirkesi koyup içinde minimum 15 dakika boynunuzu tutmanız gerekmektedir.
- Birer çay kaşığı ozon yağı ya da saf zeytinyağı, kantaron, çörek otu yağı, melisa yağı, susam yağı karıştırılarak daha önce sıcak uygulaması yaptığınız yere sürülür. Masaj yaparken rahatladığınızı hissedersiniz.
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek kaşıkla ezilir. Mercimek yoksa yarım brokolide haşlanıp konulabilir. Brokoli ile yaparsanız aynı oranda yulaf unu eklemeniz gerekmektedir. Diğer malzemeler ise; 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 tatlı kaşığı ozon yağı ya da saf zeytinyağı ve çörek otu yağı eklenir. Cildinizi yakmayacak sıcaklıkta olan karışımı boynunuza koyun. Üzerini streç film ile boynunuzdan dolamak suretiyle kapatın. Yarım saat bekletilin. Havluyla temizledikten sonra susam ya da karanfil yağı ile yağlayarak elinizin ulaşabildiği yerlere masaj yapın. Masaj için elektrik süpürgesinden yardım da alabilirsiniz. Kupa çekmiş etkisi gösterir.
- 300 gr vazelin, 30’ ar damla nane ve biberiye yağı, 15’ er damla kekik ve okaliptus yağı, 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı, 15 damla ısırgan yağı, 2 çay kaşığı ardıç yağı ve 1 tatlı kaşığı reishi mantarı suyu karıştırılır. Isırgan yağı ödem gidercidir. Gözenek açıcı ve hücre yenileyici özellikli reishi mantarı bu karışım için önemlidir. Kalan karışım buzdolabında saklanabilir. Boynunuza sürerek üzerine streç film kapatın. Yakı etkisi yaptığı hissedilir. Ağrınız geçene kadar cildinizde tutabilirsiniz.
- 1 kavanoz dolusu taze defneyaprağının üzerine kavanozun üzerine kadar içme suyu ekliyoruz. 22 gün bekletiyoruz. Bekletilen yer güneş görmemelidir. 22 gün sonra defneyaprakları süzülerek, içinden çıkan su ile aynı miktarda limon kolonyası karıştırılır. Bir kaba konularak saklanabilir. Boynunuza masaj yaparak uygulayın.
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber ve üzerini geçecek kadar elma sirkesi eklenir. Eklenecek elma sirkesi yaklaşık 1 kahve fincanıdır. 15 dakika kadar boyun kaslarına önce aşağı yukarı daha sonra ovalayarak masaj yapın. Bu şekilde dolaşım artarak ağrı azalır.
- Bir tencerede küçük parçalara ayırdığınız limonu haşlayın. Tahta kaşık yardımıyla ezilecek kıvamda olunca ocaktan alıp ezin. Cildinizi yakmayacak sıcaklığa gelince boynunuza koyup streç film yardımıyla sarın. Yarım saat beklettikten sonra sıcak su ile yıkayın.
- Yemeklik soğanı fırında közleyin. Rondodan geçirerek püre haline getirin. İçine zeytinyağı koyarak ılıkken cildinize sürüp üzerini tülbent ya da streç film ile kaplayın. 1 saat kadar beklettikten sonra sıcak su ile temizleyin.
- Yarımşar çay kaşığı badem, okaliptüs ve nane yağı karıştırılarak yukarıdan aşağıya doğru tam omurga kemiklerinin üzerine sürülür. Daha sonra da aynı şekilde boyun kası üzerine uygulanır. Tek taraflı ağrınız var ise, ağrı ne tarafta ise o tarafa doğru kası serbest kalmasını sağlayarak sürülmelidir.
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya hardal yağının içine, 1 yemek kaşığı kâfur eklenerek ağrıyan boynunuza masaj yapın.
Boyun Ağrısını Ne Geçirir
Boyun ağrıları hafifleten bitkisel çaylar boyun ağrısını ne geçirir diyenlerin sıklıkla denediği bir yöntemdir. Boyun kaslarını gevşeten bitki çayları boyun kaslarını rahatlatarak ağrıyı dindirir. Boyun ağrısına son vermek için kesinlikle uygulamanız gereken yöntemlerdir.
Stresli ve ağrılı bir günün ardından içilen papatya, melisa, kekik çayları ise hem ağrıyı hem de stresi alır götürür. Bu çayları yapmak için, 1 kupa kaynar su ve aromasını beğendiğiniz bu çaylardan biri gereklidir. Çaylar poşet halinde marketler satıldığı gibi, doğal halinde, kurutulmuş ya da taze olarak aktarlardan da temin edebilirisiniz. Eğer poşet olarak kullanmıyorsanız 1 kupa için 1 tatlı kaşığı yukarıda sayılan herhangi bir bitkiden koyup, kupanın ağzını kapatıp, 15 dakika demlendirdikten sonra ılık olarak tüketilmelidir. İsterseniz birkaç damla limon ya da bal ile tatlandırılabilinir.
Boyun ağrısını gideren doğal ve etkili bir çay ise taze zencefilden yapılır. El başparmağınız kadar zencefilin kabuklarını soyup rendeleyin. Kaynamakta olan suyun içine atıp 7-8 dakika demlenmesini sağlayın. Süzdükten sonra içine bal koyup içebilirsiniz.
Boyun Ağrısını İyi Gelen Hareketler
Boyun egzersizleri arasında bulunan bu egzersizler boyun ağrısına iyi gelen egzersizler olarak bilinmektedir. Eğer boyun ağrınız varsa kendinizi fazla zorlamadan yavaş hareketlerle deneyebilirsiniz. Boyun tutulmasına ne iyi gelir evde yapabilecek basit hareketler ise;
Düz bir yere yatıp, büyükçe bir banyo havlusunu dürüm haline getirerek omuzların arkasına koyun. Daha sonra kollarınızı geriye doğru uzatın. Düzgün bir şekilde burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Rahatlayıncaya kadar bu harekete devam edebilirsiniz.
Elinizi ezan okur gibi kulağınıza koyun. Dirsek tam olarak yan tarafı göstermelidir. Ayna karşısında yapmak boynunuzun düz durduğunun göstermeye yardımcı olur. Elinizde başınıza bastırıp boynunuzla karşılık gösterecek şekilde direnç gösterin.4-5 saniye uyguladıktan sonra yön değiştirin. Dikkat edilecek bir husus ise çok el veya boyunla çok fazla kuvvet uygulamamak ve egzersizi kısa süreli tutmaktır. 10 ar saniye yeterlidir.
İki elinizi alnınıza getirerek dirseklerinizi yana açın. Alnınızdan yine aynı şekilde baskı uygulayarak boynunuzla direnç ağlayın. Boynunuza çok fazla kuvvet uygulamamaya dikkat edin. Boynunuz geriye gitmemelidir.
Ensede elleri birleştirip, dirsekler yana gösterecek şekilde pozisyon alınmalıdır. Ellerle fazla kuvvet uygulamadan boynumuzla destekleyin.
Sağ-sol-ön- arka şeklinde sabah akşam bu hareketleri 5-6 tekrar yapın. Hareketleri yaparken acele etmemeli ve 10 saniye kuralı unutulmamalıdır.
Diğer bir egzersiz sıralaması ise; sandalyeye oturup kendinizi aynada dik bir şekilde durduğunuzu görün. Sağ tarafa boynunuzu yatırıp, kaslarınızın gerildiğini hissedin. 10 saniye bekleyip sol tarafa da aynı hareketi uygulayın. 10 tekrar yapmanız önerilir. Buna metanom egzersizi de denir.
Yine düz bir şekilde tuttuğunuz boynunuzu sırtınız düz kalacak şekilde 10 saniye öne 10 saniye arkaya doğru hareket ettirin. Diğer egzersizde olduğu gibi 10 tekrar yapın.
Başınızı kontrollü ve dik olarak 10 ar saniyelik duruşla önce sağa, sonra ortaya daha sonra sola çevirin. 10 tekrar yapın.
Sağ elinizle sol omzunuzu iterek başınızı sola çevirip 10 saniye bekleyin. Daha sonra sol elinizle sağ omzunuzu iterek başınızı sağa çevirip 10 saniye bekleyin. Bu hareketi de 1 tekrar yapmayı unutmayın.
Ellerinizi başınızın üzerinde havada birleştirip hafifçe birbirine kuvvet uygulayın. Önce sağa sonra sola başınızı yavaşça çevirip ellerinizi aşağı indirin. Hareketi tekrar edin.
Boynunuz ve sırtınız dik olacak şekilde durun ve iki kolunuzu iki yana açıp 5 saniye kadar bekleyip indirin.
Yine boynunuz ve sırtınız dik olacak şekilde sol kolunuz düz yanda ve yukarı gösterecek şekilde, sağ kolunuz düz yanda ve aşağıyı gösterecek şekilde durun. Sırt ve boyun kaslarınızın gerildiğini hissedin. Daha sonra kolların pozisyonunu değiştirin.
İki kolunuzu, omuzdan geriye gelecek şekilde arkaya düz şekilde uzatın ve boynunuzu geriye verin. Sonra kollarınızı ve boynunuzu normal pozisyona getirin.
Sırtı düz tutup avuçlarınız tavanı gösterecek şekilde dirseklerden kırmadan kollarınızı yukarı kaldırın.10 saniye bekledikten sonra yavaşça aşağı indirin.
Boynunuzu sola doğru yatırıp sol elinizde hafifçe bastırıp boynunuzun gerildiğini hissedin aynı şeklinde sol tarafa uygulayın. Ellerinizi ensede birleştirip hafif öne doğru baskı uygulayın. Pozisyonu sabitleyin.
Her hareket için 10 tekrar ve 10 saniye kuralını unutmayın.
Boyun Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir
Boyun ağrısına geçirme için pek çok yöntem denemenize karşın çözüm bulamadı iseniz kesinlikle boyun ağrını geçirme için doktora gitmeniz gereklidir. Boyun ağrısından kurtulmak için boyun ağrısı tedavi olmalısınız boyun ağrısını ve boyun fıtığını tedavi etmek için beyin ve sinir cerrahisine gitmeniz gereklidir. Eğer boynunuzda kireçlenme varsa fizik tedavi bölümüne ağrı omzunuzda ise ortopedi bölümüne gitmelisiniz.
Boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısına ne iyi gelir hakkında sizlere ayrıntılı bilgi vermeye çalıştım. Boyun ağrısı nedenleri bilinerek boyun ağrısına son vermeniz mümkün. Boyun ağrısı ne geçirir, boyun ağrısı nasıl geçer hakkında yazımızda aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz. Boyun ağrısı ve boyun tutulması asla ihmal edilmemelidir.