Bebeklerde Kabızlık Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur ve Nasıl Geçer? Bebeklerin zorlu şekilde ve daha nadir dışkılamasından ileri gelen bir sorun olan kabızlık, aynı zamanda dışkının şekilli ve sert çıkması nedeniyle bebekte ciddi ağrı ve huzursuzluklara neden olabilmektedir. Bebeğin 3 ila 4 günden uzun süreli aralıklarla dışkılaması şeklinde görülen bebeklerde kabızlık nasıl geçer sorusunu sıkça merak ettirmekte, bebeği ve sağlığı için en iyisini isteyen aileler için bebeklerde kabızlık konusunda tüm merak edilenler rehberimizde detaylandırılmaktadır.

Bebeklerin Kaka Yapma Sıklığı Nedir?

Dünyaya geldikleri ilk dönemlerden itibaren oldukça sık dışkılayan ve metabolizmalarının bu hızı sayesinde büyüyen bebekler, ilk dönemlerde yeşile çalan koyu renkte ve sulu şekilde kaka yapmaktadır. Zamanla rengi daha çok sarıya dönen dışkı, beslenme düzenine göre koyu yeşil renkte de görülebilmektedir. Dışkılama sıklığı genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte yalnızca anne sütü alan bebeklerin ortalama haftada bir veya iki kere dışkılaması normal olmakta, bazı bebeklerde günde 5 kereye kadar dışkılayabilmektedir.

Devam sütü ile beslenme döneminde ise bebeklerin genelde günde 3 ila 4 kere dışkıladığı görülmekte, hafif sulu olan bu dışkı yeşil veya sarı renklerinde olabilmektedir. Ek gıdaya geçişle birlikte yenen besinlerse bebeğin dışkılama sıklığı gibi dışkı rengini de etkilemekte, özellikle antibiyotik kullanımı dışkılama sıklığını yakından etkilemektedir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Bahsedilen sıklığın altında olan dışkılama sayısı, bazı belirtilerle birlikte bebekte rahatsızlığa yol açmakta, sert, farklı renkte, yoğun ve nadir yapılan dışkılama bebeklerde kabızlık olarak adlandırılırken bu durum bebeğin rahatsız hissederek bazı belirtiler vermesine neden olmaktadır. Belirtiler bebeğin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Yavaş bağırsak hareketliliğine bağlı nadir dışkılama
  • Karın bölgesinde sertlik
  • Huzursuz ruh hali
  • İştah azalması
  • Ağlama ve dışkılama sırasında ağrı
  • Dışkıda kan gelmesi

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde kabızlık için çözüm sürecinde sıvı tüketimi son derece önemli olmakta, bebeğin anne sütü veya devam sütü alıyor olması yeterli gelmemekte ve bolca su içmesi sağlanmalıdır. Bebeğin içebildiği kadar su içmesi sağlanmalı, kaybedilen su takviye edilmelidir.

Çevresel veya genetik faktörlerin bebeğin sindirim sistemini veya buna bağlı şikayetleri yakından etkilerken, aynı şekilde emzirme döneminde annenin beslenmesi direkt olarak bebeğin sindirimini etkileyebilmektedir. Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusuna yanıt verebilmek için beslenmeyi odak noktasına alarak tüm ihtimalleri değerlendirmek gerekmekte, sorunun yanıtı ise yine bebeğin hangi beslenme döneminde olduğuna göre değişkenlik göstermektedir.

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Devam sütüyle beslenen bebeğin ürünün paketinde tarif edildiği şekilde hazırlanan devam sütüyle beslenmesi sindirim için oldukça önemli olmakta, genelde pek çok devam sütü için 30 ml. suya 1 ölçek standart ürün ilave etmek yeterli gelmektedir. Yine yeni doğan döneminde olduğu gibi sütle beraber zeytinyağı vermek de bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusuna yanıt olabilmekte, bu dönemde devam sütünün gaz yaparak bağırsakları etkilemesi halinde bebeği yüz üstü yatırarak masaj yapılması oldukça rahatlatıcı olabilmektedir.

Yenidoğan bebeklerde kabızlık nasıl geçer sorusunun yanıtı ise bitkisel yöntemlerde gizli olabilmekte, bu amaçla bebeğe doğal sızma zeytinyağı vermek etkili bir çözüm olabilmektedir. Günde 2 kere 1’er çay kaşığı zeytinyağı verilen bebek bu sayede daha rahat dışkılamakta, yağın karın ve bacak çevresine masaj yapmak için kullanılması da yine bağırsaklar için faydalı olabilmektedir.

Devam Sütü Döneminde Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Ek Gıda Döneminde Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Yalnızca anne sütüyle veya devam sütüyle beslenen bebeğin sindirim sistemi bu içeriklere adapte olmakta, haliyle ek gıdaya geçişle birlikte haftada 1 gibi nadir şekilde dışkılamaya başlaması söz konusu olabilmektedir. Bu dönemde katı besinlere alışmada zorluk yaşayan bebek için bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir bilmek ve buna bağlı şikayetleri kontrol altına almak gerekmektedir.

Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğin sindirimini yeni besinlere hazırlamak için bir anda süt keserek katı gıda vermek yerine sıvıya yakın yumuşak kıvamlı besinler beslenmeye yavaş yavaş eklenmeli ve bebek alıştıkça yoğunluk arttırılmalıdır. Yine bu dönemde demir damlaları kullanıyor olmak sorunu tetikleyebilmekte, bebeğin yeni gıdalara alışma döneminde bu gibi takviyelere karşı dikkatli olunmalıdır.

Muz, şeftali, pirinç, pirinç unu, patates veya havuç bebeklerde kabızlık nedenleri arasında sayılabilen besinlerden olmakta, bu nedenle bu besinlerin direkt veya bir başka besin içerisinde verilmesinden önce bebeğin katı gıdaya geçiş yaptığından emin olmak gerekmektedir. Yine inek ve keçi sütü içeren besinler de 6 aylık bebeklerde kabızlık sorununu tetiklemekte, bu içeriklere sahip besinlere bebeğin sindirimi düzene girene dek ara verilmesi önerilmektedir. Bebeğin kaka yapmasına yardımcı olan besinler ise kayısı, armut, kırmızı erik gibi lifli meyveler, balkabağı, semizotu, kereviz ve kabak gibi su oranı yüksek sebzeler ya da tahıl türevi besin grupları olmaktadır.

Bebeklerde Kabızlık Geçmezse Ne Yapılmalıdır?

Kabızlık bebekte ciddi huzursuzluğa ve ağrılara neden olabildiği için dikkat edilmesi ve müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlık olmakta, anne babaların geçmeyen şikayetler karşısında hekim desteği alması gerekmektedir. Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir sorusuna verdiğimiz yanıtların yanı sıra bebeğin normalden az dışkılaması veya huzursuzluk belirtileri göstermesi halinde durumun kronikleşmemesi adına doktora başvurulması önerilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.