Uyuz Hastalığı Ve Tedavisi
Makalede Neler Var
Uyuz hastalığı, uyuz nasıl tedavi edilir, uyuz nasıl bulaşır, uyuz nasıl geçer, halk arasında bilinen adı ise “gidişik” hastalığı bir tür parazitin deri altına yerleşerek kaşıntıya neden olduğu bilinen bir tür cilt yani deri hastalığıdır. Bu cilt hastalığına neden olan parazit çok küçüktür ve asla göz ile görünmez bulaşıcı bir hastalık olan uyuz insandan insana bulaşabilir.
Uyuz Hastalığı Nasıl Oluşur
Uyuz hastalığı genel olarak ellerde, koltuk altlarında, karın bölgesinde ve el ayak parmak aralarında sıkça bulunur ve kaşıntıya sebeb olur bu kaşıntı insana çok büyük rahatsızlık verir. Aşırı şekilde kaşımak sonucu iltihapa neden olabilir. Uyuz hastalığı nasıl olur sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse uyuz hastalığına sebep olan parazitin deri altına yerleşerek kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır. Uyuz hastalığına neden olan parazit çok küçüktür ve asla gözle görülmez.
Uyuz hastalığı insanlarda her yaşta çıkabilir, genel olarak insanların bir arada yaşadığı toplu ortamlarda yayınlası daha kolay olur.
Uyuz Nasıl Bulaşır
Uyuz 0,2 mm boyunda bir parazittir. Kesinlikle sadece cilt temasıyla bulaşır diye birşey yok tabiki. Genellikle gençlerde cinsel temasla ve aynı giysileri giymekle bulaşabilir. Uyuz hastalığına yol açan mikrop açık hava solunumu yaptığı için cildin derinliklerine dalamaz. O yüzden sadece cilt katmanları arasına tünele benzeyen birtakım yollar açabilir. Uyuz parazitleri, giysilerde 3 gün süresince yaşayabilir.
Uyuzun bulaşması için mutlaka yakın temas gereklidir. Aynı yatakta yatmak, aynı eşyaları kullanmak sonucu bulaşabilir. Uyuz el sıkma kolay kolay bulaşmaz kısa yakın temas gerektiren bir hastalıktır.
Uyuz Hastalığının Belirtileri
Uyuz tahmin edildiği gibi bulaştıktan kısa bir süre sonra değil, 1 ay gibi uzun bir süre sonra, genellikle sıcak ortamlarda şiddetlenen kaşıntı ile gözlemlenir. Kaşıntı sonucunda kaşınan bölgelerde iltihaplanmalar veya
kabuklanmalar görülebilir. Uyuz insanlarda tahmin edildiğinin aksine %90 oranında genellikle el ve ayak parmak aralarında gözlemlenir. Kol veya el eklemlerinin iç tarafları, penis veya kadın genital organı, koltuk altı da uyuz hastalığının görülebileceği yerlerdendir. Çocuklarda genellikle kafa bölgesinde saçların arasında gözlemlenir.
Hastalığın en belirgin özeliği ise geceleri gelen kaşıntıdır. Geceleri artan bu el ve ayak aralarındaki kaşıntı insanı uykusundan uyandırır. Uyuz deride kıvrımlı ve çizgi şeklinde tüneller meydana getirerek ilerler bu tüneller genelikle kirle kaplanır bu kirli bölge kaşıntının dahada artmasına sebep olur. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kaşıntının da etki ile ciltte kabarmalar ve dökülmeler görülmeye başlar
Uyuz Hastalığının Tedavisi
Uyuz hastalığının tedavisi basit ve kolaydır genel olarak krem şeklinde verilen ilaçlarla hastalıktan kurtulmak mümkündür. Burada dikkat edeceğiniz konu kremi kullanmadan önce vücudun temiz olması ayrıca banyodan sonra ise iyice kurulandıktan sonra kremi kullanmaya özen göstermelisiniz. Size verilen ilaçı gece kullanmanız tavsiye edilir çünkü uyuz hastalığı geceleri dahada şiddetlenir.
Doktor tarafından önerilen Lindan maddesi içeren ilaçlar 3 gece artar arda sürülmelidir. 4. gün vücut yıkanır. Tedavi çocuklarda doktor gözetimi altında yapılmalıdır. He gün mutlaka kullanılan elbise ve çamaşırlar değiştirilmeli,
yıkanmalıdır.
Eğer ailenizde bir kişide uyuz hastalığı varsa bütün aile bireyleri verilen ilaçları kullanmalı ve uyuz hastalığı olan kişi ile yakın temasta bulunulmamalıdır. Ayrıca evde bulunan bütün eşyalar yüksek sıcaklıktaki suda yıkanmalıdır.
Uyuz hastalığı tedavi edilen bir hastalık olmasına rağmen tekrardan nüksetme durumu vardır. Bu hastalıktan korunmak için mümkün oldukça
- Uyuz hastalığına yakalanan kişilerin özel eşyalarını asla kullanmayın.
- Hastanın bütün eşyaları kaynar suda yıkanmaları ve ütülenmelidir.
- Uyuz olan kişiler ile yakın temastan kaçının,elini sıkmak bile bulaşması için yeterlidir.
- Evde yıkanması zor olan eşyaları mutlaka ilaçlayınız.
- Hasta olan kişilerin mümkün oldukça kalabalık ortamlara girmesi tavsiye edilmez.
- Sık sık banyo yapılmalı ve bütün kıyafetler banyodan sonra değiştirilmelidir.
Uyuz hastalığını yakalanan insanların asla evde bilmedikleri ilaçları kullanmaları tavsiye edilmez ilk belirtisi geceleri olan kaşıntılar ile hastalık kensini belli eder. Yapılması gerek tedavi doktorunuz tarafından belirlenmelidir bu hastalık ilerledikçe artık insana açı ve deri yaraların oluşmasına kadar gidebilir.
Uyuz Kremi
Uyuz tedavisinde kullanılan kremlerin çeşidi çok olsa da en etkili krem metrin deri merhemidir. Uyuz mikrobu Vücutta çok uzun süre yaşayabilir, ama insanların bu kaşıntıya karşı dayanması çok zordur dayanılmaz bir kaşıntı hissi oluşur. Uyuz kremi tamda bu devrede çok etkili ve rahatlatıcı etki göstererek kaşıntıyı ortadan kaldırır. Uyuz kremi yetişkinlerde tüm vücuda özellikle genital bölgeye, koltuk ve tırnaklara sürülerek bir tüpün tamamı bitirilecek şekilde sürülür ve ortalama 8 saat beklendikten sonra banyo yapılır. Uyuz kremi kullanıldığında uyuz hastalığı kesin olarak yok edilir. Eğer işinizi garanti altına almak istiyorsanız 10 gün sonra 2. defa aynı şekilde uyuz kremi tekrar kullanabilirsiniz. Uyuz tedavisinde kremi bütün aile bireylerinin kullanıması genel olarak tavsiye edilir. Uyuz kremi sürdükten sonra
Uyuz tedavi edilebilen bir hastalıktır. Uyuz tedavisi ne kadar sürer soruna cevap vermek gerekirse uyuz tedavisi ortalama olarak bir ay sürmektedir.
Uyuz Tedavi Tuz
Uyuz tedavi kullanılan bir yöntem ise tuzlu sudur. Ülkemizde sıkça görülen bir diğer uyuz hastalığı da arpa uyuzudur. Kısa sürede uyuz belirtileri görülmeye başlar. Bu uyuz hastalığına yakalandığınızda tuzlu su ile yıkanmak çoğu zaman sorunun ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Uyuza tuzlu su uygulamak çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir.
Uyuz hastalığı asla endi kendine geçmez bazen kuluçka döneminde kaşıntı azalması insanlarda iyileştiği hissi uyandırsa da uyuz kuluçka dönemimden sonra tekrar rahatsızlık verir mutlaka uyuz kremleri kullanmak ve bir doktora görünmek gerekmektedir.
Uyuzu Kesin Çözüm
Kükürtlü sabun uyuz hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Uyuz hastalığına yakalana kişiler bütün vücudunu kükürtlü sabun ile yıkadıklarında kaşınma hissi ortadan kalkacaktır. Kükürt pek çok deri hastalığına iyi geldiği gibi uyuz tedavisinde de çok etkilidir. Ayrıca arap sabunu ile karıştırılarak kullanmak mümkün.
Uyuza karşı sirke kullanmak diğer uyuz tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemlerden biridir. Bir miktar kekik sirke ile beraber kaynatılır ve günde defa defa sürülür.
Uyuz Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Uyuz hastalığına iyi gelen bitkiler ve uyuz hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri ile uyuz hastalığından kurtulabilirsiniz. Sizlere uyuz hastalığı nasıl geçer, uyuz hastalığına iyi gelen bitkiler, uyuz için şifalı bitkiler nelerdir bilgi vermeye çalışacağım.
- Taze kekik yaprakları ile cilt ovalanır
- Teze nane yaprakları ile cildin her yeri ovalanır
- Kekik ve sirke uyuz tedavisinde etkili bir yöntemdir. Bir miktar kekik ve sirke kaynatılarak vücuda sürülür.
- Sabun otu kaynatılarak vücuda sürülür. Kaşıntı olan bölgeye sürenizde yeterlidir.
- Sarımsak ezilerek bir miktar sirke ile beraber vücuda sürülerek kullanılır.
Sizlere bu yazımda uyuz nedir, uyuz nasıl tedavi edilir, uyuz belirtileri nelerdir uyuz nasıl geçer konuları hakkında bilgi vereye çalışırken uyuza iyi gelen bitkisel yöntemlerden bahsetmeye çalıştım. Unutmayın uyuz tedavi edilmezse belli bir süre sonra tekrar ortaya çıkar. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi diye düşünmek yerine bir doktora tedavi olarak kısa sürede uyuz hastalığını kökten yok edebilirsiniz…