Basura (Hemoroid) İyi Gelen Bitkisel ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Makalede Neler Var
Basura (Hemoroid) İyi Gelen Bitkisel ve Doğal Tedavi Yöntemleri Vücut genelindeki en hassas yerlerden biri olan makat bölgesini etkisi altına alan ve mayasıl olarak da bilinen basur, kişide gösterdiği etkilerle ve ağrılı dönemle gündelik hayatı derinden etkileyebilmekte, zaman zaman tekrar etmesiyle pek çok yetişkini etkisi altına almaktadır. Basura iyi gelen bitkisel çözüm önerileri konusunu ele aldığımız bu içerikle birlikte siz de basur doğal tedavi yöntemleri hakkında tüm bilmeniz gerekenleri öğrenmeye hazır olun!
Basur Nedir?
Anal kanalın en üstünde bulunan damarların genişlemesi ve yumrulaşmış bir görünüm almasıyla karakterize olan basurun, her 4 yetişkinden 1’inde görüldüğü kaydedilmiştir. Zaman zaman belirti vermeden ortaya çıkabileceği gibi aniden gelişmesiyle gündelik yaşam kalitesini bir hayli düşüren basura aynı zamanda hemoroid ya da mayasıl gibi isimler de verilmekte, iç ve dış olarak iki tür bulunan bu hastalıkta ağrılar ve kaşınmalar görülmektedir.
Basur Neden Olur?
Yetişkinler arasında son derece yaygın olan basurun nedenleri kişiden kişiye değişebilmekte, gebelik ve doğum gibi geçici etmenlerden ileri geldiği gibi kalın bağırsak kanseri, pelvik tümörler gibi asıl hastalıkların bir belirtisi olması da mümkündür. İshal veya kabızlık, hareketsiz yaşam tarzı, genetik faktörler, yaş ve cinsiyet, alkol kullanımı, yanlış beslenme, fazla kilo, sürekli oturarak çalışma gibi farklı nedenler de basurun nedenlerinden sayılmaktadır.
Basur Belirtileri Nelerdir?
Makat bölgesinde görülmesiyle birlikte bu rahatsızlığa dair şüphe yaratan basur belirtileri şu şekilde listelenebilir:
- Makat bölgesinde ele gelen şişlik
- Makattan gelen kırmızı renk kanama
- Ağrı
- Kaşınma
- Akıntı gelmesi
- Makat yüzeyinde ıslaklık hissi
Belirtilerin görülmesi halinde uygun tedavi için öncelikle bir uzman doktorla görüşmek gerekmekte, ek olarak basura bitkisel çözüm önerileri uygulayarak da şikayetleri hafifletmek mümkün olabilmektedir.
Basura İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Rahatsızlığı yaşamakla birlikte şikayetleri doğrultusunda yaşamı etkilenen pek çok kişinin aklına basura ne iyi gelir sorusu gelmekte ve pek çok kişi evde uygulayabileceği doğal yöntemleri güvenilir bulmaktadır. Şikayetleri azaltmak için denenebilecek pek çok etkili kür bulunmakla birlikte, bu kürlerin doktorun verdiği tedaviye ek bir takviye olduğu ve tüm ürünlerin doktor kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
İşte basura iyi gelen bitkiler ve bitkisel kürler:
Dereotu Kürü: Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından sıkça dile getirilen bu kür bir tutam dereotunu yıkadıktan ve ezdikten sonra bir bardak suyun içine ilave ederek sabah ve gece aç karna içmeye dayanmaktadır. Hazırlanan suyun günde iki kere içilmesiyle basurun neden olduğu şikayetler kısa sürede hafifleyebilmektedir.
Çobançantası Kürü: 4 tatlı kaşığı çobançantası bitkisini 4 bardak soğuk suyun içerisinde 8 saat beklettikten sonra süzüp bu suyu içmenize dayanan kür, dilerseniz suyun şikayetin olduğu bölgelere pamukla sürülmesi şeklinde de uygulanarak etkili sonuçlar verebilmektedir.
Aloe Vera: Ciltle alakalı pek çok şikayette akla ilk gelen bitkilerden biri olan aloe veranın tam bir mucize olduğu herkesçe bilinir. Etkilerini kısa sürede gösteren bu bitkinin jel kısmını çıkarmak ve kaşıntılı bölgeye uygulamak gerekmekte, böylece bölgesel iltihap ve tahriş azalabilmektedir.
Kişniş Tohumu: Geçmişten günümüze basura iyi gelen doğal tedaviler arasında en çok tercih edilenlerden biri olan kişniş tohumu, yalnızca bir gece suda beklettikten sonra suyunu içerek kullanılmakta, iltihap ve şişliği azaltması bu kadar kolay olmaktadır.
İskoç Kara Ağacı: İltihabi oluşumları önleme etkisine sahip olan bu bitkiyi yıkayarak ezdikten sonra su içerisinde karıştırarak sürülebilir bir merhem elde etmeniz ve karışımı sorunlu bölgeye pamukla sürmeniz, sonuçlarını görebilmeniz ve şikayetleri hafifletmeniz için yeterli olmaktadır.
Mango Çekirdekleri: Son zamanlarda ülkemizde de yetiştirilmesi yaygınlaşan tropik meyvelerden biri olan mango, iltihap önleme etkisine sahip bitkilerden sayılmaktadır. Yediğiniz mangoların çekirdeklerini çöpe atmak yerine gün ışığında kurutup sonrasında toz haline getirmeniz ve günde iki kere olmak üzere bu tozu balla karıştırıp yemeniz tüm faydalarını almanız için yeterli olmaktadır.
Basura İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Her ne kadar bitkisel kürler basurun belirtilerini hafifletme ve gündelik yaşamda daha rahat hissetme vaadine sahip olsa da basurun temel nedenlerini ortadan kaldırmak ve daha stressiz, daha hareketli bir yaşam tarzını benimsemek sorunu tamamen ortadan kaldırmak için en etkili kural olmaktadır. Bu nedenle bitkisel kürleri denemeniz mümkün olmakla birlikte gün içinde yürüyüşlere, basit egzersizlere veya uzun süreli oturmadan kaçınmaya daha çok dikkat etmeniz en iyi doğal çözüm olmakta, özellikle masa başında ve uzun süre oturarak çalışanların hareketliliğe özen göstermesi şart olmaktadır.
Yine stresten uzak durmak da basur için doğal tedavi önerileri arasında büyük bir paya sahip olmakta, kişinin metabolizmasından cilt sağlığını, sindirim sisteminden bağışıklığına kadar her alanda etkisini gösteren stres karşısında kendinizi sakinleştirecek ve endişeden uzaklaştıracak yöntemler bulmanız şart olmaktadır.
Hemoroid için doğal tedavi yöntemleri arasında yine kürler ve hareketlilik kadar önemli bir diğer konu olan beslenme de dikkat çekmekte, doğru beslenme alışkanlıkları sürecin olabildiğince hızlı geçmesi ve sağlığınızı korumanız açısından en önemli madde olmaktadır.
Basur Olanlar Ne Yemeli ve Yememelidir?
Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri kadar doğru beslenmeye de dikkat edilmesini gerektiren basur için öncelikle tükettiğiniz besinleri gözden geçirmeniz önerilmektedir. Basurun oluştuğu andan itibaren düzenli olarak tüketilen yiyecekleri düşünmek gerekmekte, yeterli su içmek de yine son derece önemli olmaktadır. Evde basur nasıl geçer diyenler için sıvı tüketimini arttırmak ancak gazlı içeceklerden tamamen uzak durmak önerilirken öğünlere çorba ile başlamak da bir seçenek olmaktadır. Pilav ve makarna gibi karbonhidrat grubu yardımcı yemeklerin tüketimini azaltmak, kırmızı et miktarını sınırlandırmak, acı veya baharatlı yemeklere ara vermek, gün içinde daha çok yoğurt, ayran, zeytinyağı, lifli gıda tüketmek gerektiği de bilinmelidir.
Yemekleri mümkün olduğunca sağlıklı ve çeşitli şekilde tüketmeniz önerilen bu dönemde özellikle salçalı yemeklerin şikayetleri hafifletmede etkili olduğu görülmektedir. Gün içinde genel olarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeniz ve daha çok meyve sebze tüketmeniz her rahatsızlıkta olduğu gibi basurda da önemli iyileşme kurallarından biridir.