Tarçın Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tarçın Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tarçın Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?  Tarçın, tarçın ağacının dallarından elde edilir. Güney Amerika, Karayipler, güneydoğu Asya ve özellikle Sri Lanka‘da çok sık üretilen tarçının diğer adı genus cinnamomum’dur. Bir çok çeşidi bulunan bu bitkinin Cinnamomum verum olanı esas tarçındır diğer adı ise seylan tarçını olarak bilinir.

Kumarin denen madde tarçını tarçın yapan, diğer bitkilerden olmayan maddedir.  Seylan tarçının da sağlığa yararı olması gereken kadar vardır. Bu tarçın pasta, kek ve tatlılarda kullanılır. Rengi koyu yanmış ten rengidir. İnce ve bir sürü katmandan oluşup, yuvarlak formdadır. Çubuk yapısı kırılgandır kolayca elinizde kırabilirsiniz. Diğer türe göre 10 kat daha fazla pahalıdır.

Çin’de yetişen kasya ya da Çin tarçını ise daha ucuz ve etkisi azdır. Kumarin denen madde o kadar fazladır ki böbrek ve karaciğere zarar verir. Rengi kahverengi ile kırmızı olarak karışıktır. Bu tür tarçının çubukları kıvrık ve sadece birkaç tabakadan oluşur. Çok zor kırılır. Hatta elektrikli öğütücü ile bile zor parçalanır. Çin et yemeklerinde daha çok kullanılır.

Tarçın marketlerde veya aktarlarda çubuk ya da toz halinde satılır. Kokusu ve içeriğindeki çeşitli tatlar içinizi ısıtırken, etrafa da tatlı bir koku yayar. Aynı zamanda birçok hastalık için,evde yapılan sağlık reçetelerinde kullanılmasıyla da bilinir.

Tarçın Çayının Faydaları Nelerdir

 Kullanımı her geçen gün artan tarçın çayının faydaları nelerdir? Tarçın çayı ne işe yarar sorularına bu yazımızda ayrıntılı olarak cevap vermeye çalışacağız. İşte tarçın çayının faydaları

Tarçın Çayının Antioksidan Özelliği Vardır

Antioksidanların sağlık açısından faydası oldukça fazladır. Doğal olarak besinlerin bünyesinde bulunur. Tarçın, diğer şifalı bitkiler ya da baharatlarla karşılaştırılınca antioksidan içeriği 3. derece de zengindir. Yapılan bazı araştırmalarda, sentetik bir antioksidan olan BHT’den, tarçının antioksidan aktivitesi karşılaştırıldığında, doğal koruyuculuğunun kat kat fazla olduğu kanıtlanmıştır.

Özellikle besin yoluyla alınan yağların istenmeyen bir şekilde okside olup, vücuda zararlı hale gelmesini engeller. Kanseri önler. Manganez, demir, kalsiyum ve doğal vesinlifleri açısından zengindir. Ayrıca A vitamini, kompleks halinde B vitamini ve flavonidler içerir

Tarçın Çayı Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Tarçın, virüs, mantar önleyen ve antiseptik özelliği taşıyan doğal bileşenler içerir. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirip, çok çeşitli hastalıklardan vücudun korunmasında yardımcı olur. Vücuda girmiş ve hastalıklara neden olan patojenleri gidermesi ve nötr hale getirmesi özellikle mide sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Şunu bilmeliyiz ki; patojenler vücuda zarar veren mikrop ve mikroorganizmalardır. En çokta midede bulunurlar.

Tarçın Çayı Sindirimi Destekler

Bilimsel çalışmalar gastrointestinal sistemde bulunan rahatsızlıklarda tarçın çayını düzenli tüketmelerinde büyük faydasını sağlandığı kanıtlanmıştır. Tarçının  kendine has içeriği sayesinde mide öz suyu ve asitlerini düzenleyen ve uyaran bir etkisi vardır. Gaz sıkışmaları, şişkinlikleri ve mide ağrılarını giderir. Bağırsaklarda oluşabilecek iltihaplara karşı korur. Tarçın çayı aynı zamanda iştah düzenleyici olarak da bilinir. Zayıflık yani anoreksi ya da iştahsızlık durumlarında yardımcı olur. Fazla iştahı da bastırır.

Tarçın Çayı İltihap Gidericidir

Vücutta iltihabın değişik yerlerde ve farklı olan birçok şekli vardır. Ciltte kaşıntılı ve tahrişi, boğazda acılı, kas ve eklemlerde ağrı şeklide kendini gösterebilir. Tarçın çayı, yatıştırıcı ve rahatlatıcı aynı zamanda iltihap  giderici özelliği ile tüm iltihaplı hastalıklara iyi gelir.

Tarçın Çayı Kötü Kolesterolü Kontrol Altına Alır

Günlük içilen 120 mililitre tarçın çayının, kalp damar sağlığına olumsuz yönde etki eden LDL yani kötü kolesterolün, buna bağlı olan total kolesterolün ve trigliserid seviyelerini vücut için zararsız seviyeye çekilmesini sağlar. İyi kolestrol olarak bilinen HDL nin artmasını sağlar.

Tarçın Çayı Kalp Sağlığı İçin Çok Faydalıdır

Tarçın çayının kandaki glisemi ve yağ seviyelerini azalttığı bilinmektedir. Böylelikle damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp krizlerinin önüne geçilmiş olunur. Düşük kolesterol seviyesi aynı zamanda kilonun korunması ve kiloya bağlı koroner hastalıkların ortaya çıkması engellenir.

Tarçın Çayı Tip 2 Diyabeti Kontrol Altına Alınır

Diyabet hastalıklarının araştırmalarının hemen hemen hepsinde tarçın ve tarçın çayının kan şekerini kontrol altında tuttuğu özellikle diyabetik hastalarının üzerinde etkisi kanıtlanmıştır.

Tarçın Çayı Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir

Bilimsel çalışmalar sonucu tarçın çayı sadece vücut için değil aynı zamanda hafıza ve beyin içinde gereklidir. Yaşlılarda, odaklanma, bilişsel konsantrasyonu desteklerken aynı zamanda yeni sinirsel ağların gelişmesini ve büyümesini sağlar. Alzheimer, Parkinson hastalıkları ve sinirsel hasarların tedavisinde kullanılır.

Tarçın Çayı Kas Ağrılarını Azaltır

Özellikle yoğun geçen bir gün ya da egzersizlerden sonra içilen bir bardak tarçın çayı sayesinde adeta yenilenmiş ve tüm ağrılardan kurtulmuş olunur.

Tarçın Çayı Kronik Hastalıklara Karşı Korur

Tarçın içeriğindeki yüksek konsantrasyondaki antioksidan içerir. En aktif içerik olan sinnamaldehit, aynı zamanda yeşil çayda bulunan kateşin tarçın çayını diğer bitkisel çaylardan ayıran en önemli bileşenlerdir. Bu antioksidanlar, vücuda zarar veren serbest radikalleri nötr hale getirmede mükemmeldir. Vücudun hücresel metabolizmasını, zararlı ürünlerden ve oksidatif stresten korur.

Tarçın Çayı Kanserle Savaşır

Tarçın çayı, kanserle savaşırken, tümörlerin büyümesini sağlayan hücre çoğalmasını engeller. Araştırmalarda test tüplerine konulan tarçın sayesinde, bazı kanser hücrelerinin yokolduğu görülmüştür.

AIDS hastalığına neden olan HIV virüsü ile savaşmaya yardımcı olur:

AIDS hastalığının virüsü olan HIV yüzünden bağışıklık sistemi yavaş yavaş çöker. AIDS hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Şu ana kadar bu hastalığın kontrol altına alınmasında 100 ü aşkın bitki ve baharat denenmiştir. Bunların en etkilisi tarçındır.

Tarçın Çayı İçmenin Faydaları

Tarçın çayı içmek nelere iyi gelir ve tarçın çayı tüketmenin diğer faydaları ise;

  • Baş ve migen ağrılarını gideren doğal bire reçetedir.
  • Tarçın çayı bal ile karıştırılıp içildiğinde romatizma ağrılarını giderir.
  • Tarçın çayı kokusu bile hafızayı canlandırır.
  • Kan pıhtılaşmasını önler.
  • Gıdaları doğal olarak korur.
  • Afrodizyak etkisi vardır.
  • Doğurganlığı arttırır.
  • Tarçın çayı içenlerde ten adeta ışıl ışıl parlar.
  • Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olur.
  • İnatçı öksürüğü durdurur.
  • Boğaz ağrısı tedavi eder.
  • Diş ve diş eti sağlığını korur.
  • Ağız kokusunu giderir.
  • Kandida mantarını giderir.
  • Duyma problemleri ile savaşır.
  • Ciltte oluşan bazı kusurları düzeltir.
  • Organ ve dokuların yenilenmesine yardımcı olur.
  • Son derece rahatsız edici ve bağırsakta meydan gelen bowel sendromuna neden olan bakteriyi öldürmede yardımcı olur.

 

Tarçın Çayı Adet Sancısına İyi Gelir Mi

Regli dönemindeki krampları kontrol altına alır.

Kadınların sıklıkla şikayet ettiği regli dönemindeki kramplar hormonal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ağrı kesici özelliği olan tarçın çayı, diğer kimyasal ağrı kesiciler gibi kan pıhtılaşmasını engellemeden bu istenmeyen durumu ortadan kaldırır. Kanama zamanının minimum düzeyde sıkıntılı geçmesini sağlar.

Tarçın Çayı Kilo Verdirir Mi? Zayıflatır Mı

Kilo kaybına yardımcı olur:

Hem antioksidan etkisi, hem de diyabetik etkisi göz önünde bulundurulduğunda kilo kaybına yardımcı olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Vücutta daha az yağ depolanmasına etkisi vardır. İnsulin salgılanmasını azalttığında aynı zamanda kandaki şeker seviyesinde düşer. Böylelikle tatlı krizlerinin üstesinden gelinirken, günlük yediğiniz yemeklerden de yağ depolanması azalır. Çünkü vücudun devamı için gerekli kalori harcandıktan sonra kalan kaloriler yağ olarak depolanır. Düzenli tarçın çayı içerek bu durumdan uzaklaşılır. Vücut metabolizmasını hızlandırdığından kaloriler daha çok açığa çıkacağından, kendinizi enerjik hissedersiniz.

Zayıflatan Tarçın Çayı Tarifi

Özellikle çubuk tarçın ile yapılan tarçın çayına eklenen 1 çorba kaşığı taz sıkılmış limon suyu sayesinde yağ yakımının hızlandığı  ve obeziteyi önlediği bilinmektedir. Ayrıca ballı tarçın çayına limon suyu eklenerek hem iştah kesici hem de zayıflatıcı etki aynı anda sağlanır.

Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?

 Tarçın çayı, toz ya da çubuk tarçından yapılabilir. Bunun için 250 ml kadar suyla birlikte 3cm kadar  çubuk tarçın 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakika kadar demlendirilir. Eğer toz tarçın kullanacaksanız bu miktar yarım ya da 1 çay kaşığı kadar olmalıdır. Suya konulduktan sonra karıştırılmalıdır. Her iki tür tarçın çayı hazırlanmasından sonra 2 dakika beklenip çay yudumlanmalıdır.

Tarçın çayı yaparken seylan türü çubuk tarçın ya da öğütülmüşünü kullanmanızı tavsiye ederiz.

Sadece tarçınlı çay içemeyenlerdenseniz, bazı ekstra tarifler bu çayı hergün tüketmenizi sağlayabilir.

Tarçın – Zencefil Çayı Tarifi

500 ml kaynayan suya 1 yemek kaşığı toz tarçın ya da 2 çubuk tarçın konulur. Buna ek olarak 1 yemek kaşığı ince ince kıyılmış zencefil ilave edilir. 5 dakika boyunca tüm malzemeleri birlikte kaynattıktan sonra, ocağın altı kapatılıp 5 dakika kadar beklenir. Daha sonra arzuya göre bal katılarak tatlandırılabilinir. Kalan çay ise buzdolabında birkaç gün saklanabilir. Bu çay aynı zamanda boğaz ağrısını geçirmek için kullanılabilir.

Elma ve Tarçın Çayı Tarifi

Birbirine en çok yakışan biri meyve biri baharat olan bu ikiliden yapılacak çay için 500 ml su, 2 tarçın çubuğu ve 4 tane kırmızı elmanın kabuklarına ihtiyacınız olacaktır. Tüm malzemeyi bir sütlüğe ya da küçük tencereye koyun. Kaynadıktan sonra 5 ila 10 dakika bekleyip, ateşin üzerinden alın. Çay süzüldükten sonra içime hazırdır. Bu çayı ister sıcak isterseniz, soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Toksik maddeleri vücuttan atmak için tarçın çayı

1 litre su kaynatılır. Kaynayan su uygun kapaklı cam kavanoza alınıp, içine 2 yemek kaşığı toz tarçın konulur. Soğuduktan yani 45 dakika sonra 2 yemek kaşığı bal eklenir. Her sabah kahvaltıdan yarım saat önce içilir. Hızlı etki sağlamak için akşamları uyumadan yarım saat öncede içilebilir.

Tarçın Çayı Kaç Kalori

100 gram tarçın çayının kalori değeri 272 kcal olarak bilinmektedir. 1 çay kaşığı tarçın çayı ise 3 kaloridir.

Tarçın Çayının Zararları

Tarçın çayının yan etkileri nelerdir?

  • Tarçın çayının birçok yararı olduğu gerçektir. Ancak bazen zararları da kendini gösterebilir. Özellikle çok fazla tarçın çayı içmek, karaciğer için oldukça tehlikelidir. Hatta karaciğer iflasına bile sebep olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi ise içeriğindeki kumarindir. Özellikle Çin’de üretilen tarçın için bu durum geçerlidir. Aynı zamanda karaciğer ile ilgili ilaçlar kullanıyorsanız tarçın çayı dikkatli içilmelidir.
  • Hamilelikte içilen fazla tarçın çayı düşüklere neden olabilmektedir. Uterus yani rahim kasılmaları meydana gelebilir.
  • Kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
  • Kan şekerini düşürücü ilaçlar alıyorsanız, günlük içilecek tarçın çayı miktarını doktorunuzla birlikte belirlemelisiniz.
  • Kan şekeri ve kan basıncına etkisi fazla olduğundan planlanan ameliyatınız var ise, 2 hafta önce tarçın çayı içmeyi bırakmalısınız. Böylelikle pıhtalaşma vücudunuzda nomal seviyede olu.
  • Günlük tarçın tüketimi 1 ila 6 gram arasında olmalıdır. Bu gramajı aşınca, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma oluşabilir.
  • Çok fazla tarçın çayı ağız içinde yaralara neden olabilir.
  • Herkesin farklı maddelere karşı alerjisi olabilir. Eğer tarçına alerjiniz olup, olmadığını bilmiyorsanız, ilk demlediğiniz tarçın çayından sadece 1 yudum alıp 1 saat kadar bekleyin. Eğer vücudunuzda kızarmalar, boğaz, dudak veya gözlerde şişme gibi durumlar çıkarsa bu durum tarçına alerjiniz var demektir. Derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Tarçın Çayı Hakkında Tüm Sorular

Tarçın çayı aç karnına içilir mi

Aç yada tok karnına tüketilmesinde her hangi bir sakınca olmayan bu bitki çayını aç karnına tüketirseniz kilo vermeye yardımcı olmasını sağlarsınız.

Tarçın çayı bebeklere verilir mi

1 yaşından küçüklerde asla tarçın yada tarçın çayı verilmemelidir. 1 yaşından büyüklerde ise sadece 1 çay kaşığı verilmesi yeterlidir.

Tarçın çayı emziren anneler içebilir mi

Emziren annelerin tarçın çayını içmeleri asla tavsiye edilmez.

Tarçın çayı hamilelikte içilir mi

Tarçın çayı düşüğe neden olur mu yada tarçın çayı hamilelikte içilir mi sorusu çok sık sorulan sorulardan biridir. Hamilelerin asla doktoruna danışmadan içmeleri önerilmez.

Tarçın çayı günde kaç bardak içilir

Tarçın çayını günde 2 yada 3 bardak içilmesi yeterlidir. Fazla tüketilmesi bazı yan etkileri neden olabilir. Sabah ve akşam tüketilmesi önerilir.

Tarçın çayı mideye iyi gelir mi

Sindirim sistemi üzerinde etkili olan tarçın çayı bağırsak ve mide sorunlarında çok faydalıdır. Ayrıca tarçın çayı mide kramplarına iyi gelir.

Tarçın çayı reflüye iyi gelir mi

Tarçın çayı seflü belirtilerin hafiflemesinde yemek sonrası ortaya çıkan rahatsızlığı geçirmek için kullanılabilir.

Tarçın çayı süt yapar mı

Emziren annelerin tarçın çayı içmeleri önerilmez. Ayrıca anne sütüne etkisi yoktur.

Tarçın çayı yağ yakar mı

Tarçın çayı yağ yakar mı ve tarçın çayı kilo verdirir mi sorusu çok sık sorulan sorulardan biridir. Tarçın çayı yağ yakıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Aç karnına içildiğinde yağ yakarak kilo vermeye yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.