Dağ Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dağ Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dağ Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yunan dağ çayı olarak da bilinen bu çay; sideritis bitkilerinin kurutulmuş yaprak ve çiçekleri kullanılarak yapılır. Sideritis Yunanca Sideros kelimesinden gelmekte olup, demir silahların oluşturduğu yaraları iyileştirmesi nedeniyle, bu ismi almıştır. Ayrıca isminin dağ çayı olmasının diğer sebebi ise; 1000 metrelik yükseklikteki kayalık yamaçlarda, kireç taşlarının içlerinden yetişmesidir.. Belirtilen yükseklikte meralar olduğundan, çobanlar kendilerini hava koşulları ve oluşabilecek hastalıklardan korumak için sürüleri otlatmaya çıktığından bu çaydan çokça tüketmiştir. Çoban çayı olarak da tanınır. Az su ve az toprakla doğaya adapte olmuştur. Çiçekleri oldukça sert, tüylü  ve sarıdır.

Yunanistan, Arnavutluk, Türkiye, Makedonya ve Bulgaristan’da yetişmektedir. Antik çağlardan beri bu harika bitkinin sayısız koruyucu, destekleyici ve yatıştırıcı özelliği ile nam salmıştır. Tanrıların Çayı veya Titanların Çayı gibi takma adları bile vardır. 2. Dünya savaşından sonrada tüm dünyada tüketilmeye başlanmıştır. Yunanistan’ın hemen hemen her yerinde yetiştiğinden, her bölgede yetiştiği dağa göre adı değişiklik gösterir. Ortak ad ise malotiradır.

Dağ çayı, yüksek miktarda antioksidan, esansiyel yağlar, flavonoidler, steroller ve diğer bitki besinleri içerir. Bu bitkinin 150 çeşidi olmasına rağmen, ortak sideritis özellikleri mikrop öldürücü, ağrı kesici, iltihap giderici, spazm çözücü olmasıdır. Kafein sizdir. Tadı oldukça güzeldir. Yeşil çayın antioksidanlarca zengin olduğu bilinmektedir. Ancak dağ çayındaki bu antioksidanlar, yeşil çaydan daha fazladır.

Dağ Çayının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Kanseri önler: Ülkemizde yapılan tıbbi bir araştırmaya göre; dağ çayının antioksidan etkileri incelemiş, kansere neden olan hücre hasarına karşı koyacak kimyasal özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Kanserli bazı tümörlerin büyümesini engellemiştir. Servikal, melanoma, göğüs ve kolon kanserleri üzerinde etkilidir.
  • Kan basıncını düşürür: Dağ çayı, kan damarlarını sistematik olarak genişletir. Sonuç olarak kalbin iş yükünü azaltır ve kan basıncını düşürür. Bunu dar bir hortumdan diğer tarafta geniş bir hortumdan aynı miktarda su akması gibi düşünebilirseniz. Dar hortumdan su, daha tazyikli akması, damarlara fazla basınç yapması gibi düşünülebilir. Ancak geniş hortumdan su rahat ve sakin akar. Kalp krizleri riskleri önlenir.
  • Bakteri öldürücüdür: Dağ çayı, kandida mantarı, Stafilokokus, E, koli gibi bakterileri karşı oldukça etkilidir. Düzenli olarak bu çayı tüketilmesi sonucu bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkan oluşturursunuz. Vücuda girmiş olan bakterilerle savaşır. Hatta antibiyotiğe karşı dirençli bazı bakterilere karşı etkilidir.
  • Alzheimer tedavisinde etkilidir: Araştırmalara göre Alzheimer hastalığının hem tedavisinde hem de önlenmesinde etkilidir. Dağ çayını, bilişsel bozulma belirtilerinde, vücudun çok çabuk ve iyi tolere ettiği kanıtlanmıştır. Özellikle Akdeniz’de hafıza problemleri için birkaç yüzyıldır kullanılmaktadır. Sadece Alzeheimer değil, başka diğer nörolojik hastalıklar içinde etkilidir.
  • Soğuk algınlığı ve gribi tedavi eder: Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan, grip virüsleri ve buna bağlı salgınlarda medikal tedaviler pek etkili olmamaktadır Dağ çayı, tam olarak da bu gripleri iyileştimese de, belirtileri ortadan kaldırmaya ve kısa sürede iyileşmeye yardım olacağını kanıtladı. Özellikle iltihaplı mukozadaki, iltihabı çözüp, hafifletme, ateş düşürücü ve öksürük giderici olarak işe yaramaktadır. Ayrıca balgam söktürür ve sinüs tıkanıklıklarını giderir.
  • Mide problemlerini tedavi eder: Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucu, dağ çayı, midede oluşan iltihaplanma ve zehirlenme gibi olaylarda iyileşme sürecini kısaltır.
  • Anksiyete ve depresyona iyi gelir: Hipokrat döneminden beri depresyon ve endişe üzerinde dağ çayının etkili olduğu bilinmektedir. Bu duruma neden olan beyindeki bir reseptörü engellemesi, içerindeki doğal antioksidan ve flavonoidler sayesinde olur. Sadece depresyon, endişe değil, duygu durumu bozuklukları ve Parkinson hastalığı gibi durumlara da iyi geldiği iddia edilmektedir.
  • Yangı ve ağrıyı azaltır: Binlerce yıldır Yunanlı lokman hekimler, artrit dahil tüm iltihaplı hastalıklara yardımcı olduğundan dolayı bu tip hastalarında kullanmıştır. Bilimsel araştırmalarda ise; dağ çayı tüketen kişilerde, vücutta ağrıya neden olan kimyasal ağrı uyaranlara karşı tepki azaldığı gözlemlenmiştir.
  • Mikrop öldürücüdür: Özellikle organik bal ile bir araya geldiğinde etkisi çok fazladır. Bal ek destek sağlar. Dağ çayı mikropalara adeta öldürücü bir darbe vurur.
  • Kemikleri güçlendirir: Laktoz intöleransına sahip kişilerde vücuda kalsiyum alınması imkansız hale getirmektedir. Bu durum aynı zamanda süt ve süt ürünleri sevmeyenler içinde geçerlidir. Atina Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, dağ çayının kemiklerde yeni hücrelerin oluşturmasında rol oynadığını keşfetmiştir. Yaşlandıkça oluşan kemik kaybının önüne geçerek, kemik sağlığını koruması iyi bir gelişmedir. Yani osteoporozu tedavi eder.
  • Libidoyu arttırır: Dağ çayı rutin olarak tüketmek, fiziksel arzuyu yükseltmeye yardımcı olur. Hatta Bulgaristan’ da Bulgar viagrası olarak bile isimlendirilir.

Dağ çayının sağlığa faydası olduğu gibi cilde faydaları ve saça faydaları da bulunmaktadır. Dağ çayını düzenli olarak tüketmek cildin erken yaşlanması önlediği gibi cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar. Ayrıca dağ çayı tüketmek saç sorunlarına iyi geldiği gibi saç diplerini besleyerek daha güçlü olmasını sağlar.

Dağ Çayının Diğer Faydaları

  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Obezite tedavisine yardımcı olur.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • İshalle savaşır.
  • Ülserlerin genişlemeini engeller.
  • Serbest radikallerin neden oalbileceği zararlara karşı koyar..
  • Alerji ve yaşlanma gibi cilt problemlerini engeller.
  • Bronşit, astım ve akciğer amfizemi tedavilerine yardımcı olur.
  • Karaciğer ve böbrekleri güçlendirir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde yardımcıdır.
  • Prostata iyi gelir.
  • Gözlerin iyi görmeesini sağlar.
  • Yorgunluğu alır.
  • Öğrenme kapasitesini arttırır.
  • Demlenmiş çayın posası, yaralar, morluklar için mükemmel bir antiseptik örtüdür.

Dağ Çayı Nasıl Hazırlanır?

  • Dağ çayını hazırlamak diğer çaylara göre biraz zahmetlidir. Çiçekleri, yaprakları, sapları birbirinden tek tek ayrılmalıdır.
  • Çayı demlemeye başlamadan önce , 1-2 dal bitkiden alıp, yapraklarını ve çiçekleri ayırın. Bu ayırma işleminden sonra elinizde sap, çiçek ve yaprak olarak 3 grup ürününüz olacaktır..
  • Küçük bir süt tenceresini ya da genişçe bir cezveyi, 1, 5 su bardağı suyla doldurup, ateşi orta – yükseğe getirin. Kaynadıktan sonra kabınızı ateşin üzerinden alıp, yapraktan 1 tatlı kaşığı, çiçeklerden 2-3 tane, az sap olmak üzere suyun içerisine atın. Çayınızı 3 ila 7 dakika arası demlendirin.
  • Daha sonra çayınızı süzüp, ,içeceğiniz bardağınıza doldurun.
  • Arzunuza göre bal, tarçın ya da şekerle tatlandırın.
  • Bu çayı buzdolabında saklayıp, soğuk çay olarak da tüketebilirsiniz.

Dağ Çayının Yan Etkisi ve Zararları

Araştırmalarda, günlük çok yüksek dozlarda dağ çayı verilmesine rağmen hiçbir yan etkisi bulunamamıştır. Yani günlük istediğiniz kadar ve istediğiniz gün sayısı kadar tüketilebilir. Tüketim için, herhangi bir limit yoktur. Ancak alerjiniz olan herhangi bir çayla karıştırılıp verilirse, o zaman semptomlar görülebilir. Bunun için sap, çiçek ve yapraktan oluşan ham halini bulup, kendiniz ayırıp, tüketmenizi tavsiye ederiz.

Avrupa İlaç Ajansının raporuna göre; bilimsel literatürde bu çayın üzerinde yapılan çalışmalar sonucu toksidite ve üreme üzerine olumsuz etkisi görülmemiştir.

Emziren anneler ve hamilelik döneminde tüketimi ile ilgili  çalışmalar devam etmektedir. Ancak çoğu araştırmada herhangi bir yan etki görülmemiştir. Hamileler ve emziren anneler doktorlarına danışmadan yine de kullanmamalıdır.

Dağ Çayı Bebeklere Verilir Mi

Etkili ve yararları çaylardan biri olan dağ çayı asla bebeklere verilmesi önerilmez. Genelde 1 yaşından sonra doktor önerisi ile kullanılması önerilir.

Dağ Çayı Günde Kaç Bardak İçilir

Aşırıya kaçmadan içildiğinde faydalı olan dağ çayı günde 2 bardak içilmesi önerilir. Genelde sorulan sorulardan biri ise dağ çayı aç mı tok mu içilir sorusudur. Aç yada tok olarak içilmesinde bir sakınca olmamasına karşı genelde aç karnına içilmesi önerilir.

Dağ Çayı Mideye İyi Gelir Mi

Mideye iyi gelen mide sorunlarını ortadan kaldıran dağ çayı mide dostu çaylardan biridir. Gün içerisinde 2 bardak içildiğinde mideye iyi gelmektedir.

Sizlere bu yazımızda dağ çayının faydaları ve zararları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.