Susam Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Susam Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Susam yağının faydaları asır boyu bilinmektedir. Ana vatanı Afrika olan susam sıcak iklimlerde yetişir, ülkemizde yetiştirilen susam Pedeliaceae familyasına ait bir bitkidir. Bu bitkinin üzerinde bulunan kapsülün içerisinden çıkarılarak susam elde edilir.
Baharat olarak kullanılan ayrıca tahinin ana maddesidir. Yüzde 50’si yağ olan susamdan susam yağı elde edilir, susam yağının rengi mat ve kokusuzdur. Sağlığımıza faydalı olan susam yağı ayrıca cilde ve saça çok faydalıdır. Sizlere bu yazımızda susam yağının faydaları, susam yağının cilde faydaları ve susam yağının saça faydalarından bahsetmeye çalışacağım.
Susam Yağı Ne İşe Yarar
Susama yağı adından da anlaşıldığı gibi susamdan yapılır. Susam yağı asırlardır kullanılan bir yağdır. Susam yağı cilde çok faydalı bir yağdır sadece ciltle kalmayıp saç, diş ve kemikler içinde çok etkilidir. Susam yağı yemeklerin içinde de kullanılır. Vücudun bağışıklığını güçlendirmeye de yarar. Susam yağının içinde B6 ,fosfor ,çinko ,kalsiyum ,magnez ,bakır ve demir gibi çokça zengin bir vitamin kaynağıdır. Susam yağı cilde bakar kurumasını engeller ve nemli kalmasını sağlar. Susam yağı birçok kozmetik ürünlerinin içerisinde de bulunmaktadır.
Susam yağının cilde ve saça faydaları çok eski çağlardan beri bilinmektedir. Pek çok kozmetik üründe ve kremde susam yağı bulunmaktadır. Yemeklerde sıklıkla kullanılan susam yağı Asya mutfağında sıklıkla tercih edilmektedir.
Susam Yağı Faydaları ve Kullanım Alanları
Her cilt tipine uygun olan susam yağı cildi nemlendirir ve besler. Özellikle kuru cilt tipine sahip kişilerin tercih etmesi gereken bu yağ cilt kuruluğunu önlediği gibi cildi besler ve nemlendirir. E ve A vitamini bakımından zengin olan susam yağı cilde sürüldüğünde cilt derisi tarafından emilir ve cildi beslediği gibi kaş ve kirpikleri de besler.
Susam Yağının Cilde Faydaları
- Susam yağı cildin yağlanmasını geciktirir. Cildin yağ dengesini sağlar.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlar
- Kolajen üretimini destekler bu sayede daha yumuşak ve elastik bir cilt yapısını sahip olursunuz.
- Çinko bakımından zengin olan susam yağı yaraların ve yanıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar
- Susam yağı cildi sıkılaştırır
- Susam yağı sivilce oluşumunu önler
- Susam yağında bulunan antioksidanlar cildi temizler ve toksinlerden cildi arındırır
- Sedef ve egzamaya iyi gelir. Egzamaya bağlı oluşan kaşıntıyı giderir
- Susam yağı mantar oluşumunu önler
- Susam yağı düzenli kullanıldığında selülit oluşumunu yok eder. Düzenli olarak 1 ay boyunca selülit olan bölgeye uyguladığınızda sorun ortadan kalkar.
- Güneşim zararlı etkilerine karşı cildi korur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre susam yağı cilt kanserini önlediği bilinmektedir.
- Kış aylarında oluşan cilt kuruluğunu yok eder. Cildi dış etkilerden korur
- Cilt yüzeyinde oluşan kaşıntı ve kızarıklığı önler
- Susam yağı yaşlanma karşıtıdır, yaşlanma etkilerini geciktirir
- Susam yağı ile cilt temizliği yaparsanız gözeneklerin açıldığını, siyah noktaların zamanla yok olduğunu görürsünüz. Pamuğa az miktarda susam yağı damlatın ve yüzünüzü silin ölü hücreler yok olurken cildinizde yenilenecektir.
- Susam yağı kasların rahatlamasını sağlar. Susam yağını cildinize sürerek masaj yapabilirsiniz.
Susam Yağının Saça Faydaları
- Zayıflayan saç tellerini güçlendirir.
- Saç derisini besler ve onarır
- Saç dökülmesini önler kolay kırılan ve dökülen saçlara susam yağı uygulayabilirsiniz.
- Düzenli kullanıldığında kepeklenmeyi önler
- Saçları gürleştirir ve saç kırıklarını önler
- Saçların daha canlı ve parlak olmasını sağlar
- Haftada 2 yada 3 defa saçlarınıza susam yağı sürerek saçların daha hacimli ve parlak olmasını sağlarsınız.
- Susam yağı saçların doğal rengini korur erken beyazlaşmasını önler
- Saçlar nasıl daha hızlı uzar diyenlere susam yağı yardımcı olur. Saçların sağlık şekilde hızlı uzamasını sağlar
- Kafa derisinde oluşan pul pul dökülmeleri önler
- Kafa derisinde oluşan kaşıntıyı önler. Kuru saçlarının nemlenmesini sağlar
- Susam yağının anti bakteriyel özelliği sayesinde kafa derisinde oluşan mantar ve egzama gibi sorunların kısa sürede düzelmesini sağlar.
- Çocuklarda bit oluşumunu önler
Susam yağını suya karıştırarak her banyoda kullanabilirsiniz. Saçlarınızı susam yağlı şampuan ile yada su ile yıkayarak saçlarınızdaki ve kafa derinizdeki sorunlardan kurtulabilirsiniz. Etkili sonuç almak için 1 ay boyunca uygulamanız gerekmektedir.
Susam Yağının Çatlaklara Faydaları
Hamilelik sonrası oluşan çatlaklar yada kilo değişimi sonucu oluşan çatlakları yok etmek için düzeli olarak çatlak olan bölgeye susam yağı sürülerek masaj yapılmalıdır. Susam yağının içerisinde bulanan çinko ve E vitamini serbest radikaller karşı koruma sağlar. Çinko ve E vitamini bakımdan zengin olan susam yağı kolajen üretimi ve cildinizen gereke elastikiyeti verebilmek ve vücutta zarar görmüş dokuları tedavi etmek için gerekli enzim fonksiyonlarını elde edebilmek için gereklidir. Badem yağı, kayısı ve susam yağını eşit miktarda karıştırın ve çatlak olan bölgeye her gün sürün. İşlemi 1 ay boyunca tekrarlayın. Ayrıca zeytin yağı ve susam yağını karıştırarakta çatlak olan bölgeye sürebilirsiniz.
Susam Yağının Cilde ve Saça Faydaları
Susam Yağının Kaşa Faydaları
Her derde deva olan susam yağı kaş bakımı yapmak içinde çok etkili bir yağdır. Susam yağının kaşa dürüldüğünde kaşarın parlak, daha canlı ve gür olmasını sağlamaktadır. Ayrıca susam yağı kaşarın dökülmesini önler. Susam yağı kaş derini besleyerek kaşların yumuşacık olmasını sağlar. Akşam yatmadan önce ince takaba halinde kaşlarınıza sürmeniz yeteli etkisini kısa sürede göreceksiniz.
Susam Yağının Kirpiğe Faydası
Daha canlı daha alımlı kirpiklere sahip olmak için susam yağı kullanabilirsiniz. Kirpik uzatmak içinde etkili olan yağlardan biri olan susam yağı pamuklu kulak çöpüne damlatın ve dikkatli şekilde kirpiklerinize sürün. Eğer kirpikleriniz seyrek ise susam yağı ile badem yağını karıştırarak kirpiklerinize sürün. Gözle görülür etkili sonuç almak için 1 ay boyunca uygulanması gerekmektedir.
Susam Yağının Cilt Lekesine Faydaları
Ciltteki temizliğe ve güzelliğe sahip olmak herkesin istediği bir şeydir . Buna sahip olmak için susam yağını kullanabilirsiniz. cildin eski elastikiyetini kaybetmesi ve lekelerin artması durumunda susam yağı kullanabilirsiniz.Susam yağının içerisinde bulunan çinko cildin lekelenmesini engeller ve cildin hava almasını sağlar ve eski elastik yapısına da döner.
Susam Yağının Cilt Yanıklarına ve Kızarıklıklara Faydaları
Güneş yanıkları ,Yüzde oluşan kızarıklıklar ve sivilceler hepimizin rahatsız olduğu ve başına gelen bir sorundur.Bu soruna olası bir çözüm arayanlar için mükemmel bir çözüm olarak susam yağını öneririm.Susam yağının içerisinde çinko bulunmasından dolayı vücudumuzu besler daha güçlü ve parlak bir cilde sahip olmamızı sağlar. Susam yağı cildimizde oluşan güneş yanıklarından korur kızarıklıkları önler.Bize pürüzsüz ve canlı bir cilde sahip olmamızı sağlar. Susam yağını duş almadan önce zeytin yağı veya badem yağı ile karıştırarak vücudunuzda oluşan sivilce,siyah nokta gibi cilt sorunlarına uygulayın ve cildinizde oluşan problem ortadan kalksın.
Susam Yağı Nasıl Kullanılır
Susam yağı direk olarak cilde masaj yaparak uygulanır. Yüzünüze yada cildinize sadece nemlendirmek için sürecekseniz sürdükten sonra 10 ile 15 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulamanız gerekmektedir. Susam yağını tek başına kullanabileceğiniz gibi zeytin yağı yada badem yağına karıştırarak kullanabilirsiniz. Susam yağını banyodan önce bütün vücudunuza sürerek 10 dakika bekleyin ve sonra banyo yapın nemlendirici etkisini kısa sürede göreceksiniz.
Susam yağını kaş yada kirpik bakımı yapmak için kulak çöpüne susam yağı batırarak sürmeniz yeterli olabilir. Daha etkili sonuç almak için her gece yatmadan önce badem yağı yada Hint yağı ile susam yağını karıştırın ve kirpik ve kaşlarınıza direk sürün.
Susam yağını saçlarda kullanım şekli ise az miktarda saçlara dökülür ve iyice yedirilmesi için masaj yapılarak 10 dakika kadar beklendikten sonra ılık su ile saçlar durulanır.
Yaraların hızla iyileşmesi, cilt lekelerinin ve çatlakların yok olması için sorunlu bölge sürün ve 5 dakikaa boyunca iyice masaj yaparak deri tarafından emilmesini sağlayın.
Susam yağını tırnak ve tırnak etlerinizi korumak tırnaklarınızın parlak olması için kullanabilirsiniz. Özellikle sigaradan dolayı sararmış tırnaklarınızı susam yağı ile temizleyebilirsiniz.
Çatlamış topların kendini yenilemesini sağlar. Topuklarınıza susam yağı sürün ve temizlemek için suyun içerisinde bekletin harika etkisini kısa sürede göreceksiniz.
Susam yağı bebeklerin bebeklerin daha rahat uyumasını sağlar. İnce tabaka halinde bebeğinize süren ve 5 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Susam yağının ağır bir kokusu vardır. Bu koku sizi rahatsız ederse badem yağı yada Hint yağı ekleyerek inceleterek kullanabilirsiniz.
Susam Yağı İle Yapılan Maskeler
Susam Yağlı Gece Kremi
Yatmadan önce yüzümüze tarifini vereceğimiz kremi uygularsanız sabah kalktığınızda cildinizin daha parlak ve canlı bir cilde sahip olursunuz. Gece kremi yapılışı: 50 gram susam yağı,5 damla gül yağı, 10 damla ada çayı, 16 damla lavanta ve bir tatlı kaşığı nişastayı karıştırın ve suratınıza masaj ederek uygulayın. Bu karışımdan oluşan kremi düzenli olarak suratınıza uygulayın ve cildinizde oluşan parlaklığı sizde fark edin.
Selülitlerin Azalması İçin Yapılan Krem
Selülitler portakalın kabuğuna benzeyen vücudun kol ,bacak ,baldır ve göbek bölgelerinde oluşur. Selülitler için yapılan krem:10 gram susam yağı , limon yağı ,portakal yağı, kayısı yağı ,biberiye yağı ,melisa yağı, buğday yağı ve jojoba yağını 2 limon suyu ile bir kapta karıştırın. Oluşan bu karışımı süreceğiniz bölgeye aşağıdan yukarıya doğru hareketlerle masaj yaparak uygulayın. Bu karışımı sabah akşam uygulayın.
Bir başka tarif :Eşit miktarda susam yağı ve limon suyuna bir tatlı kaşığı biberiye yağı ve bir tatlı kaşığı okaliptüs yağını bir kapta karıştırın . Oluşan bu karışımı masaj yaparak selülitli bölgelere uygulayın. Bu iki tariften dilediğinizi uygulayabilirsiniz her iki tariften birini düzenli bir şekilde kullanın oluşan değişimi fark edeceksiniz.
Cildi Ölü Deriden Arındırmak İçin Yapılan Krem
Ciltteki ölü deriler cildin yaşlanmış ve kötü gözükmesine neden olur. Bu kötü görünümden kurtulmak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak istiyorsanız size önereceğimiz kremi kullanın. Ölü deriden arınmak için yapılan krem: 2 çorba kaşığı kakao,1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat ve 3 yemek kaşığı susam yağını bir kapta karıştırın. Oluşan bu karışımı duş almadan önce cildinize masaj yaparak sürün. Bir süre bekledikten sonra duş alın. Bu karışımdan haftada bir defa yaparak oluşan değişimi fark edin.
Susam Yağının Zararları
Sayısız faydası bulunan susam yağının yan etkileri bulunmaktadır. Susam yağı yada susam faydası gerçekten etkileyici derecede olmasın karşın aşırı tüketilmesi yan etkilere neden olur. Aşırıya kaçmadan dozunda kullanılması çok önemlidir. Genelde yan etkileri çok nadir olarak görülmektedir. Yan etkiler alerjik reaksiyonlardır ve çok ciddi değildir. Asla 10 yaşından küçüklerin kullanması tavsiye edilmez.
Susam yağ yüksek oranda yağ içerdiğinden fazla tüketilmesi kesinlikle kilo almanıza neden olacaktır. Ayrıca fazla tüketmek sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Susam yağının zararları yok denecek kadar azdır. Organik ve doğal susam yağı belirtilen şekilde kullanılırsa zarar vermez. Kesinlikle banyodan önce kullanırken dikkatli olun çok kaygan bir yağdır. Eğer vücudunuzda kullanmayı düşünüyorsanız 2 aydan fazla kullanmayınız.
Susam Yağı Hakkında Bütün Sorular
Susam yağı içilir mi
Susam yağının içilmesinde her hangi bir zar yoktur. Günde 1 çay kaşığı kadar içilebilir. Bir çay bardağı suya 1 çay kaşığı susam yağı dökülür ve bu şekilde içilir.
Susam yağı hangi yemeklerde kullanılır
Asya ve Hint mutfağında sıklıkla tercih edilen susam yağı mezelerde, tavuklu yemeklerde ve deniz ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca sebze yemeklerinde ve kızartmalarda tercih edilebilir. Hamur işi ve kek yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Salata yapımında zeytin yağı ile tercih edebilirsiniz.
Göz çevresi susam yağı
Göz çevresi bakımı ve kırışıklarını yok etmek için susam yağını az miktarda sürün ve masaj yapın. Ayrıca bu uygulama baş ağrısına çok iyi gelmektedir.
Susam yağı hamilelikte kullanımı
Hamilelikte kullanılmasında bir sakınca olmamasına karşın hassas kişilerde alerjik tepkiler görülebilir. Hamilelik sonrası oluşan çatları geçirmek için 1 ay boyunca her gün çatlakların olduğu bölgeye sürülmesi yeterlidir. Genelde susam yağı çatlaklara iyi gelir mi sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Susam yağı düzenli kullanıldığında çatlakları yok eder.
Susam yağı yüze nasıl uygulanır
Susam yağı yüze sürülür ve yüz bölgesinde bulunan sorunların yok olmasında çok etkilidir. Eğer kuru cilde sahip iseniz cildinizi nemlendirmek için yüzünüze sürebilirsiniz.
Susam yağı ciltte tüylenme yapar mı
Susam yağı aşırı kullanımı bayanlarda tüylenmeye neden olabilir. Cildi beslediği gibi tüy köklerini beslediğinde tüylenmeye neden olabilir.
Susam yağı kilo aldırır mı
Aşırı ve bilinçsiz tüketimi kilo almaya neden olabilir. Susam yağı kullananlar çok nadirde olsa kilo aldıklarını söylemişlerdir.
Susam yağı kabızlıkta nasıl kullanılır
Susam yağı kabızlığı iyi gelir mi ve susam yağı kabızlıkta nasıl kullanılır sorusuna verilecek cevap ise susam yağı kabızlık ve gaz sorunu yaşayanlara iyi gelmektedir. İçeriğinde bulunan Lif kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Bir bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı susam yağı ekleyerek tüketmeniz yeterlidir.
Susam yağı zayıflatır mı
Susam yağı zayıflatıcı etkisi yoktur. Zaten yağlı olan susam yağında yağ oranı çok yüksek olduğundan zayıflatmasını beklemek yanlış olur. Tam tersine susam yağı kilo almaya neden olur. Göbek eritmek yada zayıflamak için asla susam yağını tercih etmeyin.
Susam yağı ve acı elma yağı
Boyun fıtığı, boyun tutulması ve bel fıtığını geçirmek için organik ve gerçek 1 tatlı kaşığı ada çayı yağı ile 1 tatlı susam yağını ekleyip karıştırıyoruz. Halk arasında acı elma yağı olarak bilinen ada çayı yağı fıtık ve ağrıları geçirmede çok etkilidir. Hazırladığınız karışımı sorunlu bölgeye sürün ve iyice masaj yaparak ovalayın. 1 ay boyunca uygulandığında etkili sonuç almanız mümkün.
Sizlere bu yazımızda susam yağının faydaları, susam yağının cilde faydalar ve susam yağının saça faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Sizlerde konu hakkında soru ve cevaplarınızı yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.