Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri ve Evreleri

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri ve Evreleri

Menopoz nedir? menopoz belirtileri ve evreleri: Her kadının mutlaka yaşayacağı doğal bir süreç olan menopoz yumurtalama sona ermesi yani adet kanamasının kesilme süredir. Kadınlarda bir dönemin sonra ermesi olarak adlandırılan bu durum asla bir hastalık değildir.

Menopoz belirtileri ile kendini göstermeye başlar. Sıcak basması ve kilo alma en sık görülen belirtileridir. Menopoz nedir sorusuna kısaca verilecek cevap kadınların gördüğü son adet kanamasıdır. Sizlere bu yazımızda menopoz nedir, menopoz belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Menopoz Nedir

Kadınlarda 28 günde 1 olacak şekilde görülen adet kanamasının sonlanmasını yani bir daha tekrarlanmamasını ifade eden menopoz; bir diğer deyişle kadının yumurtalıklarının artık işlevlerini kaybetmesi anlamına geliyor.

Yumurtalıklar tarafından salınan östrojen ve progesteron hormon salınımının önce yavaşlaması sonra da durması şeklinde gelişen menopoz, genellikle 50 yaşını geride bırakmış kadınlarda görülüyor.

Bununla birlikte bazen de 30’lu yaşlarının ortasındaki kadınlarda erken menopoz belirtilerine rastlanabiliyor.

Kadınlarda doğurganlığın sona ermesini sembolize eden menopoz süreci, kadınların bir daha gebe kalamayacağına da işaret ediyor.

Tamamen doğal olan bu sürece bazı kadınlar kolaylıkla uyum sergilerken, menopoz kimi kadınlarda daha şiddetli semptomlarla seyredebiliyor.

Bu yazımda kısaca menopoz belirtilerine değinmek, ardından da menopoz tedavisi ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Menopoz Belirtileri

Belirtiler, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte menopoza girmiş yani son bir yıl boyunca adet olmamış kadınlarda rastlanılan ortak menopoz belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • Adet düzensizlikleri(menopoz öncesi dönemde)
  • Ani ateş basmaları
  • Vajinada kuruluk
  • Ruh halinde ani değişiklikler ve dalgalanmalar(bazen mutlu bazen mutsuz hissetme gibi)
  • Uyku bozukluğu
  • Sık sık idrara çıkma
  • Ani kilo değişiklikleri
  • Göğüslerde aşırı hassasiyet
  • Halsizlik
  • Genel bir yorgunluk ve bitkinlik hali
  • Geceleri terleme
  • Cinsel isteksizlik
  • İdrar kaçırma(özellikle öksürürken ya da hapşırırken daha da sıklıkla görülür)

Menopoz Belirtileri Nelerdir Kaç Yaşından Sonra Başlar

Yumurtlamanın sona ermesi yani son adet dönemi olarak adlandırılan menopoz 40 yaşından önce olursa erken menopoz olarak bilinir. Genelde sıklıkla sorulan sorulardan biride kadınlar kaç yaşında menopoz olur, kadınlarda menopoz yaşı sorudur. Ülkemizde kadınlar ortalama 47 yaşında menopoza girerken Avrupa da 51 yaşında menopoza girmektedir.

Menopoz Evreleri

Yumurtalıkların artık işlevlerini kaybettiğini yani kadınların ömürlerinin sonuna kadar bir daha çocuk sahibi olamayacaklarını ifade eden menopoz; kendi içerisinde peri menopoz, menopoz ve post menopoz olacak şekilde 3 aşamada ele alınıyor.

Bu 3 dönemin kendine has özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Peri menopoz dönemi

Kişinin menopoza doğru yaklaştığını gösteren bu dönemde kişi önemli belirtiler ile karşılaşıyor.

Bu dönem genellikle menopozdan yaklaşık 4 yıl önce başlıyor.

Bu dönemde kişinin yumurtalıkları tam olarak işlevlerini kaybetmemiş olsa bile önemli ölçüde azalmış oluyor. Lakin hastanın yine de hamile kalma şansı bulunuyor.

Adet döngüsünde sapmalar ve düzensizlikler, adetin geç ya da erken gelmesi; tipik peri menopoz dönemi belirtileri arasında yer alıyor.

Menopoz dönemi

Bir kadının tam anlamıyla menopoz sürecine girdiğinden yani artık hamile kalma şansının bulunmadığından bahsedebilmemiz için son adet tarihinin üzerinden en az 12 ay geçmiş olması gerekiyor.

Bu süreçte yumurtalıklar tamamen işlevlerini yitirmiş oluyor. Bu durum; kadının partneri ile dilediği gibi bir cinsellik yaşayabileceği yani artık hamile kalmaktan korkmaması gerektiği, spiral vb. gebelik önleyici bazı yöntemlerden yararlanmasına gerek kalmadığı anlamına da geliyor.

Post menopoz dönemi

Menopoz belirtilerinin giderek hafiflediği süreci tanımlayan bu dönemde kadınlarda sıcak basması, terleme vb. belirtiler tamamen kaybolabiliyor.

Lakin bu süreçte kadınlarda kemik erimesi, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi ciddi rahatsızlıklara sıklıkla rastlanabiliyor.

Kişinin karşılaşabileceği sağlık sorunlarından kurtulabilmesi adına mutlaka yaşam tarzında birtakım değişikliklere gitmesi, daha sağlıklı bir yaşam sürmesi gerekiyor.

Bazen de hormon tedavisi ile bu sürecin getirebileceği sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunlu olabiliyor.

UYARI:  Bazen menopoz belirtileri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunlarına ait olan belirtilerle karıştırılabiliyor.

Bu yüzden de tüm kadınların bu noktada bilinçli davranmaları, belirtiler ile karşılaşır karşılaşmaz mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekiyor.

Adet dönemlerinin aşırı sancılı ve ağrılı geçmesi, cinsel ilişki sonrası hafif lekelenme görülmesi, adette gözlemlenebilen kan pıhtıları; bazen rahim kanserine işaret edebiliyor.

Bu belirtilerden biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda sağlığınızı riske atmamak için vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına görünmeyi asla ihmal etmemelisiniz!

Menopoz Tedavisi

Menopoz tedavisi ile kadınların bu süreci ağır ve sıkıntılı bir şekilde geçirmelerini engellemek hedefleniyor.

Sıcak basması, aşırı terleme, uyku problemleri, yorgunluk, sık sık idrara çıkma gibi kişinin gündelik yaşantısını olumsuz bir şekilde etkileyen bu belirtileri hafifletmek adına yararlanılan yöntemleri yani menopoz tedavi alternatiflerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Hormon Replasman Tedavisi

Post menopoz döneminde kadınların yararlanabileceği bu tedavi yöntemi ile kadınlara östrojen ve progesteron hormonları veriliyor.

Her iki hormonun hastaya enjekte edildiği bu tedavi ile sıcak basması, vajinal kuruluk, aşırı terleme vb. semptomlarda ciddi anlamda azalma elde edilebiliyor.

Biyo-Tanımlayıcı Hormon Terapisi

Perimenopoz yani menopoz öncesi süreçte tercih edilen bu yöntemle östrojen ve progesteron hormonlarıyla aynı kimyasal etkiye sahip olan ilaçlar; hastalara reçete ediliyor.

Eczanelerden temin edilebilen bu ilaçlar bazen de kişiye özel olarak eczaneler tarafından hazırlanabiliyor.

Doğum Kontrol Hapı ile Menopoz Tedavisi

Peri menopoz yani menopoz öncesi süreçte kadınlara önerilen bir diğer tedavi yöntemi olan doğum kontrol hapı kullanımı ile hormon terapisinin neden olabileceği aşırı adet kanamalarını engellemek hedefleniyor.

Antidepresan Tedavisi

Bazen de aşırı sıcak basması, terleme, gün içerisinde sürekli ruh hali değişikliği yaşama vb. semptomlardan şikayetçi olan kadınlara doktorlar tarafından anti depresan ilaçlar reçete edilebiliyor.

Kişideki duygu durum bozukluklarını yani duygu dalgalanmalarını kontrol eden bu ilaçların düzenli kullanımı ile semptomlarda azalma elde edilebiliyor.

Aynı zamanda bu ilaçlar; kişinin kendini daha rahat, stressiz, huzurlu hissetmesine olanak tanıyor.

Lakin bu ilaçların cinsel isteksizlik, libidoyu düşürme vb. birtakım olumsuz yan etkileri bulunduğundan ilaç kullanımı esnasında bilinçli davranmak gerekiyor.

Lokal Tedaviler

Vajinaya dair problemleri çözmeye yönelik olan, hormonlu ya da hormonsuz lokal tedaviler ile vajinal kuruluğu giderme, cinsel bölgeyi nemlendirme amaçlanıyor.

Böylelikle kişinin daha rahat ve aktif bir cinsel yaşama sahip olabilmesi sağlanmış oluyor.

Birtakım Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Menopoz belirtilerinden kurtulabilmenin ve şikayetleri azaltabilmenin bir diğer yolu ise yaşam tarzında birtakım olumlu değişikliklere gitmekten geçiyor.

Bu noktada belirtileri şiddetlendiren baharatlı gıdaları, kafeinli içecekleri tüketmekten kaçınmalı, hafif ve sağlıklı bir diyete sadık kalmalı, mutlaka egzersiz yapmalı, hareketli bir yaşam sürmeye çalışmalısınız.

Alkol ve sigara gibi sağlığınızı olumsuz şekilde etkileyen kötü alışkanlıklarınızı muhakkak bırakmalısınız.

Bununla birlikte sıcak basması, aşırı terleme gibi problemleri en aza indirgemek adına ince lakin katmanlı bir şekilde giyinmelisiniz. Örneğin kış aylarında kalın bir kazak giymek yerine orta kalınlıkta bir kazağın üzerine hırka giyebilirsiniz.

Başarılı ve etkili bir menopoz tedavisi için beslenme programınıza mutlaka menopoza iyi gelen yiyecekleri ve şifalı bitkileri eklemeyi unutmamalısınız!

Menopoz Tedavisinde Yararlanabileceğiniz Şifalı Bitkiler ve Besinler

Bu süreçte semptomları minimuma indirgemek, ateş basması, vajinal kuruluk, uykusuzluk vb. şikayetlerinizden önemli ölçüde kurtulmak istiyorsanız; aşağıdaki önerilerimizi dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

  • Anason çayı:

İçeriğinde bol miktarda yer alan doğal östrojen sayesinde menopoz şikayetlerini hafifleyen anason çayı; uyku bozukluklarına, ani ateş basmalarına, ruhsal çalkantılara oldukça iyi geliyor.

Günde bir ya da iki bardak anason çayı tüketerek, şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

  • Civanperçemi çayı:

Menopoz tedavisi denildiğinde akla ilk gelen şifalı bitkilerden bir diğeri olan civanperçemi çayı; kasları ve sinirleri gevşeterek, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor.

Aynı zamanda doğal östrojen kaynağı olarak, erken menopozu önlüyor yani adeti söktürüyor. Genital bölge ağrı ve spazmlarını da alan civanperçemi çayı, peri menopoz dönemindeki adet dengesizliklerini gideriyor.

  • Karayılan otu:

Menopoz tedavisinde etkili olduğu bilimsel olarak ispatlanmış olan karayılan otundan elde edilen çay; özellikle aşırı terleme ve sıcak basmalarına son derece iyi geliyor.

  • Hint kuşkonmazı:

Özellikle menopoza geçiş süreci belirtilerini hafifleten bu bitki, gece terlemelerini, ani ateş basmalarını, unutkanlığı, depresyonu, duygu durum bozukluklarını tedavi edici bir etki gösteriyor.

  • Adaçayı:

Sıcak ve ateş basmalarının yanı sıra uykusuzluk için de birebir olan adaçayı; menopozun bitkisel tedavisinde yararlanabileceğiniz bir diğer bitki olarak ön plana çıkıyor.

Menopoz tedavisinde yararlanabileceğiniz diğer bitkilere rezene, şerbetçiotu, aslankulağı, çarkıfelek, melisa bitkilerini örnek olarak gösterebiliriz.

Menopoz döneminde kadınların uyması gereken 4 altın kural

Kimi kadına göre yaşlanma belirtisi kimi kadına göre ise olgunlaşma belirtisi olan menopoz döneminde dikkat edilmesi gereken 4 altın kuralı sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Menopoz dönemi girdiğinizde 6 ayda bir mutlaka jinekolojik muayene olmanız gerekmektedir. Bu muayene sırasında memeler kontrol edilir ve hastaya düzenli olarak nasıl kontrol edileceği öğretilir.
  • Yılda bir defa vajinal smear testi yapılmalıdır. Rahim ağzı kanserini kontrol etmek için yapılır.
  • Yılda bir defa Mammografi çekilmesi gerekmektedir. 40 yaşından sonra her yıl yapılır. Eğer ailenizde meme kanseri varsa kontroller 40 yaşından önce yapılmalıdır.
  • Her yıl düzenli olarak kan testleri ve hormon değerleri (FSH, PRL, TSH gibi) kontrol edilmelidir.

Menopoz Hakkında Tüm Sorular

Menopoz ateş basması nasıl olur

Menopoz döneminde ateş basması yada sıcak basması en sık görülen belirtilerden biridir. Genelde hastalığın ilk 1 yada 2. yılında görülür. Menopoz döneminde görülen stresle beraber ateş basması dahada artar.

Menopoz mide bulantısı yapar mı

En belirgin özelliklerinden biride mide bulantısıdır. Ayrıca gaz, mide sorunları ile reflü ve bağırsak spazmları, kabızlık diğer görülen belirtileri arasındadır.

Menopoz cinsel hayatı etkiler mi

Kadınlar geneşde menopoza girdiğinde cinsel yaşam kalitesinin düşeceğiniz sanırlar. Aslında bu durum tamamen psikolojik bir durumdur. Psikolojik faktörlerden cinsel yaşamı etkilemesine karşın alınacak önlemler cinsellikten soğumayı önleyebilir.

Yaşlanma ve menopoza girmeye bağlı olarak cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk, ağrılı cinsel birleşme, isteğin azlaması sık görülen bir durumdur.

Menopoz kilo verdirir mi

Genelde menopoz döneminde kilo vermekten çok kadınlar daha fazla kilo almaktadır. Yavaşlayan metabolizma daha kolay kilo almanız neden olur. Depresyon, düzensiz yemek yemek, spor ve egzersiz yapmak kilo kontrolunun kaybolmasına neden olur.

Bu dönemde yapılacak egzersiz, yürüyüş ve diyet kilonuzu kontrol altında tutmaya destek olacaktır.

Menopozda kanama kaç gün sürer

Son adet görüldükten sonra 6 ay boyunca kanama olmaması menopoza girdiğiniz anlamanı gelmektedir. Menopoz olduktan sonra görülen kanamalar patolojik olarak adlandırılır ve mutlaka bir hekime danışılması gerekmektedir. Menopoz kanaması kişinin bünyesine göre deşiklik gösterir ve ortalama olarak menopoz belirtileri 2 yıl kadar sürebilir.

Bu yazımda kısaca menopoz nedir, belirtileri ve tedavisi ile ilgili olarak merak ettiğiniz soruları cevaplandırmaya çalıştım.

Her daim sağlıkla kalmanız dileğimizle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.