Lavanta Çayının Faydaları ve Zararları, Lavanta Çayı Nasıl Demlenir
Makalede Neler Var
Lavanta, tüm dünyada kokusuyla bilenen aynı zamanda rengiyle çok sevilen bir çiçektir. Lavanta yağından, sabununa, kozmetik ürünlerden, parfüme, çayından, dolap içi kokusuna kadar her evde mutlaka bir şekilde bulunur.
Mor rengi ile de görünüşü ile adeta içinizi açar.Lavanta aynı zamanda vücut bakımı, kozmetik ve güzellik ürünlerinde yatıştırıcı kokusuyla sıkça kullanılır. Saç dökülmesini, cildi hücre bazında sağlığını arttırdığı bilinir.
Lavanta çayı genelde sakinleştirici, uyku getirici ve uykuya dalmayı kolaylaştırıcı bir çay olarak tanınmaktadır. Tadıyla ve kokusuyla insanı cezbeden bu çay, sayılan özelliklerinin yanında sağlığı olumlu yönde geliştirir.
Lavanta Çayı Nasıl Yapılır?
Lavanta çayı, lavanta tomurcuklarından yapılır. Tomurcuklar, kuru ya da taze olarak kullanılabilinir. Latince adı lavadula angustifoliadır. Akdeniz’de, Avrupa ve kuzey Afrika kıyısı boyunca yetişir. Özellikle Fransız lavantası sağlık ve içim bakımından çok faydalıdır.
Lavanta Çayının Tadı Nasıl
Tadı kendine özgü, aromatik ve ayırt edicidir. Kokusu lavanta çayını içmeye kendini davet eder. Biraz biberiye birazda naneden esintiler vardır. Bazı lavanta çaylarının tadı, lavantanın çeşidi yüzünden, damakta odunumsu ve tütsülenmiş bir tat bırakır. Bazıları ise daha çok çiçek ve tatlı tadındadır. Bu çaylar ise, yeşil çay, gül ve yeşil elma tatlarından birer parça taşır.
Lavanta Çayının Faydaları Nelerdir?
- Sakinleştirici, dinlendiricidir:
Vücutta stresten dolayı salgılanan kortizonu, dopamin hormonu salgılanmasını arttırarak kontrol altında tutar. Aynı zamanda uykuya geçişi kolaylaştırır. Deliksiz bir uyku çekmenizi sağlar. Özellikle uyku bozukluklarını tedavi edici yönü vardır. Çağımızda sıklıkla görülen uyku bozukluğu yüzünden de bir çok hastalığın tetiklendiği kanıtlanmıştır. Düzenli ve 8 saat uyku sağlık açısından çok önemlidir. Lavanta çayı yatağa gitmeden 1 saat önce tüketilmelidir. Böylelikle beynin fonksiyonunu ve sinir sistemindeki uyku için kimyasal reaksiyonların harekete geçmesi sağlanır. Bu da vücut için gerekli ve yapıcı olan derin yavaş dalga uykusuna geçme olasılığı yükseltir.
- İltihap giderici etkisi vardır
İltihaplar bazı ciddi hastalıkların başlangıcı olabilir. Vücudu iltihaplara karşı koruyan ve oluşmuş iltihapları yok eden bu çay düzenli olarak tüketilmelidir. İltihaptan dolayı tıkanan kan damarları, pıhtıların oluşmasının en büyük sebebidir. Bu durum kalp krizlerine ve felçlere yol açar. Lavanta çayı vücutta bu durumu kontrol altına alır. Eklem ve kaslarda oluşan iltihaplanmalar ise çok ağrılı olur. Lavanta çayı hem ağrıyı azaltır hem de bu iltihapların çözülmesini sağlar.
- Bağışıklığı güçlendirir:
Özellikle grip ya da nezleyseniz lavanta çayı kısa sürede etki ederek sizi hastalıktan kurtarır. İçeriğindeki yüksek miktardaki antioksidan bileşikler, C vitamini, A vitamini, kalsiyum ve magnezyum bağışıklığı kalkındırmanın temel öncülerindendir.. Ayrıca vücuttaki bakteri, mantar ve virüslerle savaşır.
- Detoks etkisi vardır:
Vücuttaki her türlü hastalığa neden olabilen toksinler, antioksidanlarla aracılıyla yok edilir. Hava kirliliği, aşırı alkol tüketme, sigara içmek, vücudu erken yaşlandıran serbest radikalleri ortaya çıkarır. Serbest radikaller, hücrelere zarar verir. Oksidatif stres olarak adlandırılan bu zarar verme sürecinde hücreleri mutasyona uğratarak belirli kanser türlerinin oluşmasına neden olur. Tüm bunlardan korunmak için lavanta çayı tüketmek çok önemlidir.
- Sindirim sistemini korur:
Lavanta çayının, mide kramplarını, bulantıyı ve ishali yatıştırıcı etkileri vardır. Özellikle midedeki tahrişleri ve ağrıları giderir. Hazımsızlığı, gaz sıkışmalarını ve şişkinliği kısa sürede bertaraf eder. Lavanta çayını hem içerek hem de koklayarak sindirim süreci kolaylaştırılır. Safrayı uyararak, salgılanan sıvıyı arttırıp, yiyeceklerin kolaylıkla ve verimli bir şekilde parçalanması sağlanır. Beyni sakinleştirdiği için aynı zamanda mideyi daha kolay kontrol altına alınmasını sağlar.
- Solunum sistemini düzenler:
Özellikle boğazda ve göğüste hastalıktan dolayı meydana gelmiş iltihaplar nefes almayı zorlaştırır. Lavanta çayı; nefes almayı, buradaki kasları yatıştırarak nefes almayı kolaylaştırı.
- Tansiyonu düşürür.
- Baş ağrısı ve migrene iyi gelir.
- Cildi yatıştırır. Aknelerin oluşmasını engeller.
- Kuru ciltler için birebirdir.
- Depresyonda içilebilecek en iyi çaydır.
- Lavanta çayı kokusu ile kaslarda oluşan spazmlarını azaltır.
Lavanta Çayı Adet Sancısına İyi Gelir Mi
Lavanta çayı adet sancısına iyi gelir mi, lavanta çayı adet söktürür mü ve adet geciktirir mi sorusu kadınlar tarafından sıkça sorulmaktadır. Lavanta çayı adet sancısına iyi gelen ve adet döktürücü etkisi olan çaylardan biridir.
Benzer Konu : Lavanta Yağının Faydaları
Lavanta Çayının Cilde Faydaları
Sağlığa yararları olan lavanta çayının aynı şekilde cilde faydaları bulunmaktadır. Özellikle sorulan sorulardan biride lavanta çayı yüze sürülür mü sorusudur. Evet bu çayı yüzünüze ve cildinize sürebilirsiniz. İşte lavanta çayının cilde faydaları:
- Sivilce ve sivilce izlerine iyi gelir
- Mantar ve enfeksiyonlara karşı cildi korur
- Cildi temizler
- Cildin nem oranını dengeler kuruyan ve çatlayan cilde bakım yapar
- Cilt toniği olarak kullanabilirsiniz.
- Egzama ve sedefe iyi gelir
- Yaşlanma etkilerini geciktirir
Lavanta Çayı Cilde Nasıl Uygulanır
Lavanta çayını soğuduktan sonra direk olarak yüzünüze yada cildinize uygulayabilirsiniz. Akşam yatmadan önce cilde pamuk yardımı ile sürüldüğünde cildi derinlemesine temizler.
Lavanta Çayının Saça Faydaları
Lavanta çayının cilde faydaları olduğu gibi saça faydaları da bulunmaktadır. İşte lavanta çayının saça faydaları;
- Saç dökülmesini önler
- Kepeğe karşı etkilidir
- Saçların hızlı uzamasını sağlar
- Saçları kökten uca besler
- Daha gür, bakımlı ve canlı saçlara sahip olmanızı sağlar
- Bit oluşumunu yok eder
- Kafa derisinde oluşan kaşıntı yok eder
- Kafa dersinde görülen egzamaya iyi gelir
Lavanta Çayı Saça Nasıl Uygulanır
Lavanta çayı saç uzatmak için en iyi yöntemlerden biridir. Soğumuş lavanta çayı ile banyo öncesi saçlarını haftada 1 defa yıkamak çok etkilidir. Saçlarınıza direk uygulanıp parmak uçlarınız ile masaj yaparak yedirmeniz yeterlidir. Lavanta çayı saç uzatır mı sorusuna verebileceğim cevap ise evet saça uygulandığında saçların hızlı zamasını sağlar.
Lavanta Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Lavanta çayının diğer çaylara göre çok daha az yan etkisi, hatta yok denecek kadar azdır. Ancak hakkında bilinmesi gereken birkaç önemli nokta vardır.
Hormonsal etkiler: Uzmanlar ergenlik çağını tamamlamamış erkeklerde lavanta çayını tüketmeyi sınırlandırmayı önermiştir. Çünkü meme dokusunda büyümeye neden olur. Lavanta çayını tüketmeyince ise bu sorun hallolur.
Ayrıca östorjen hormonun taklit ettiğinden, hamileler lavanta çayını içerken çok dikkatli olmalıdır. Mutlaka hem emzirme hem de hamilelik döneminde lavanta çayını tüketmeden önce hekime danışılmalıdır.
Alerji: Lavanta ve benzeri çiçeklere alerjiniz var ise lavanta çayı tüketmekten kaçınmalısınız. Alerjik durumun belirtileri ise; nefes almada zorluk, ciltte döküntü ve boğazda hem şişme hemde tahriş gibi reaksiyonlar ortaya çıkar.
Lavanta Çayı Nasıl Demlenir?
Bazı kaynaklarda lavanta çayını demlemek için lavanta yağı kullanılması tavsiye edilir. Lavanta yağının diğer yağlar gibi aşırı konsantre olması nedeniyle, sadece bir damlası bile birkaç kilo çiçeğin tomurcuğuna denk gelebilir. Bu yüzden lavanta yağı ile lavanta çayı demlemek için lisanslı aromaterapistlerden fikir alınmalıdır. Ancak taze ya da kurutulmuş çiçek tomurcukları ile yapılan demleme hem tehlikesiz hem de kolaydır. Doğru dozaj için tarif ise;
250 ml suyu geniş cezveye koyun. 2 çorba kaşığı taze ya da kurutulmuş lavanta çiçeklerini, su kaynadıktan sonra içine atın. 8 ile 10 dakika boyunca kısık ateşte demlendirin. Daha fazla tat isterseniz, bu süreyi arttırabilirsiniz. Süzüldükten sonra lavanta çayınız içime hazırdır. Bal ya da limonla bu güzel çaya tat katabilirsiniz.
Lavanta çayı, her ne kadar marketlerde hazır poşetlerde hazır olarak satılsa da, etkileri, taze ve doğal yetişenlere göre azdır. Lavanta çiçeği kolaylıkla her yerde yetişir. Toprağa ekildiğinde kısa zamanda olduğu alanı sarar. Çevresel kirlilikten ve organik olmayan tarım ilaçlarında uzak kalan lavantaların farkı hemen hissedilir. Sağlığa etkisi, kokusu ve demlenince verdiği tat, size lavanta işte budur dedirtir.
Lavanta çayı günde kaç defa içilir
Lavanta çayının bilinen bir içim sınırı yoktur. Ancak uyku getirdiği ve rahatlattığı bilindiği üzere fazla içiminden dolayı, yerinizden kalkmama isteği ve sürekli uyuma görülebilir. Bu yüzden güne en fazla 2 bardak yani 500 ml tüketilmelidir.
Lavanta Çayı Hakkında Merak Edilenler
Lavanta çayı bebeklere verilir mi
6 aydan küçük bebeklere sadece lavanta çayını değil hiç bir bitki çayını asla vermemelisiniz. Ayrıca 2 yaşından küçük olanlarda ise doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.
Lavanta çayını emziren anneler içebilir mi
Anne sütüne geçtiği bilinen bu çayı emziren annelerin kullanmaları asla tavsiye edilmez.
Lavanta çayı egzamaya iyi gelir mi
Lavanta çayının egzamaya iyi geldiği bilinmektedir. Bu çayı tüketenlerde egzama belirli şekilde iyileşme görülmüştür.
Lavanta çayını hamileler içebilir mi
Hamilelerin ve hamile kalmayı düşünenlerin asla bu çayı tüketmeleri önerilmez.
Lavanta çayı tüylenme yapar mı
Lavanta çayı kıl köklerini besleyen etkisinden dolayı yüze uzun süre uygulandığında tüylenmeye neden olabilir.
Lavanta çayı vitiligoya iyi gelir mi
Lavanta çayı vitiligoya iyi geldiği sağlık uzmanları tarafından dile getirilmiştir. Lavanta çayını vitiligo tedavisi için akşam yemeklerden sonra içebilirsiniz.
Sizlere bu yazımızda lavanta çayının faydaları ve lavanta çayının zararları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Lavanta çayı içenler ve kullananların yorumlarını yorum kısmından okuyabilir yada yorum yapabilirsiniz.