Kına İle Kızıl Saç Nasıl Elde Edilir

Kına İle Kızıl Saç Nasıl Elde Edilir

Kına İle Kızıl Saç Nasıl Elde Edilir; Kına dünyada en çok Afrika’nın kuzeyinde ve Asya’nın batısında yetişir. Şekil itibariyle çalıya benzemektedir. Bu çalının yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesi ile günlük hayatta kullandığımız kına elde edilir.

Kına yakmak tabiri halk arasında çok yaygındır. Bu tabir genç kızları kına gecesinde ellerine sürülmesinde ve saç boyası olarak kullanılmasında da aynıdır. Bunun nedeni ise; kına kendine has olan rengi verebilmesi için moleküllerin ısınması ve aktive olması gerektiğidir. Su ile birleştiğinde bu moleküler ısınmaya başlar. Saça sürüldüğünde ilk başta bu ısı hissedilmemektedir. Daha sonra saçta kaldıkça hafif bir ısınma ortaya çıkması olağandır.

Saça Kına Nasıl Yakılır

Kına bitkisinin yapısına bağlı olarak, saça yakıldığında, saç kuruluğu gözükür ki kınanın içine yine doğal bir takım malzemeler konularak bu durumun önüne geçilebilir. Kınayı uyguladıktan sonra çok uzun saatler saçta bekletmemek gerekir. Akşam uygulayıp yatmak son derece yanlıştır. 4-5 saat saçta kalması rengini vermesi açısından yeterlidir. Kına saçı bir streç film gibi sararak havasız bırakır.

Aynı zamanda saç derisinde de etkiyi gösterir. Gözeneklerden hava alamayan saç kökünde dökülmeler gözükür. Hatta saç diplerinde kızarıklıklar ve sivilceler ortaya çıkar. Bu yüzden normal olan uygulama süresi geçilmemelidir.

Saçta kına ile kızıl renk nasıl elde edilir? Açık renk saç üzerine kına yakma işlemi sonrası saçlar doğal kızıl olur. Bebek sarısı saç rengine sahip olanlar, açık kumral saç rengine sahip olanlar saça kına yakma sonrası kızıl renk elde etmektedir.

Saça Kınayı Kimler Tercih Etmelidir?

Kınayı herkes saçına rahatlıkla uygulayabilir. Ancak kimyasal işlem görmüş saçlarda tutmama olasılığı vardır. Hassas saç deri yapısına sahip kişiler, hamileler, çeşitli ilaç kullanımlarından herhangi bir etkileşimden kaçınmak için özellikle kimyasal saç boyası uygulamamalıdırlar. Saçınıza kına yaktıktan sonra tekrar saç rengini değiştirmek için kimyasal boyaya dönmek oldukça zordur.

Saça Kına Hazırlama

Yapılan doğal tariflerde tüm malzemeleri birbiriyle iyice karışmasını istiyorsanız, plastik eldiven giyerek karıştırmanız, aynı zamanda istediğiniz kıvamı kolaylıkla yakalamanızı sağlayacaktır. Kınayı saçınıza sürerken aynı kuaförde olduğu gibi saçınızı tutamlara ayırıp, kınayı önce diplerine sürüp daha sonra uçlarına yediriniz. Bunu yaparken saç için olan boya fırçasından yardım alabilirsiniz ya da elinizle sürebilirsiniz. Kına karışımlarının kıvamı normal boyaya göre daha fazla olduğundan elinizle rahatlıkla da uygulanabilir.

Her bir tutamın önce dibini sonra boyunu kınaladıktan sonra diğer tutama aynı işlemi uygulayın. Daha sonra bir önceki kına yaktığınız tutamla birleştirip tarayın. Bu şekilde kınanın saçınıza eşit yayılmasına ve bir noktada toplanmaması sağlanır.

Kına teninize veya herhangi bir eşyanıza bulaştığında renk değişikliği oluşturduğundan, işleme başlamadan önce mutlaka tedbirinizi almanızı öneririz. Eski bir t-shirt giymeniz, büyük çöp torbasını delip kafanızdan geçirerek, kuaförlerdeki gibi boya bariyeri sağlamanız, kınanın temas edebileceği muhtemel olan alındaki küçük saçların altına, kulak ve ense bölgenize vazelin sürmek veya rulo haline bir pamuktan yardım alarak istenmeyen renk kazalarının önüne geçebilirsiniz.

Kınanın doğal renginde bakırlık ve kızıllık vardır. Yaptığınız karışımın istediğiniz renk veya ton olup olmadığını görmek için saçınızın alt kısımlarında bir tutam saç ayırarak hazırladığınız kınadan uygulayıp, çıkan rengi görmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle tariflerin ayarlarıyla bir miktar oynayarak istediğiniz tonu yakalayabilirsiniz.

Koyu kızıl tonları için karışımlara bir miktar ben mari usulde eritilmiş rastık eklenebilir. Miktarı ise çay kaşığının ucunu geçmemelidir. Çünkü rastığın koyultma etkisi çok yüksektir. Aynı zamanda rastık katılan kınayla saç boyama yönteminde beyazlar daha çabuk kapanmaktadır.

Kınayla yapılan her saç rengi değişikliğine 1-2 tutam tuz atılması kınanın saçınızda akmadan kalma süresini uzatır. Tuz yerine demlenmiş çayda kullanılabilir.

Kınayı suyla karıştıracağınız zaman suyun sıcaklığı ılık olmalıdır ki kına renk molekülleri çabuk harekete geçsin.

Kına karışımı hazırlandığı zaman mutlaka bir gece bekletilmesi gerekir. Böylelikle esas kıvamını bulur. Saça derinlemesine nüfuz eder.

Bir gece bekletilen kınanın kıvamı sürülemeyecek kadar çok yoğun olursa demlenmiş çay suyu eklenerek kıvamın az açılması önerilir.

Kına İle Kızıl Saç Rengi Elde Etmek İçin Bitkisel Tarifler

Kınayla kızıl saç rengi elde etmek için verilen ölçüler orta saç uzunluğu içindir. Eğer saçlarınız uzun veya çok kısaysa verilen malzeme miktarlarını artırıp veya azaltmanızı tavsiye ederiz.

1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı demlenmiş ıhlamur çayı, 1 çay bardağı papatya çayı ve 1 çay bardağı su eklenir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, saça uygulanır. Streç film ile sararak 2 saat beklenir. Bekleme süresi bittikten sonra saçı ılık su ile durulanır. Daha sonra şampuanlanır. 1-2 yıkayış sırasında saçtan kına akacaktır. Bu yüzden kullanacağınız havlu ve yastık kılıfına dikkat etmelisiniz. Mutlaka biraz renk bırakacaktır.

Kırmızı soğan kabukları ile kınayı birlikte kullanarak istediğiniz kızıllığı yakalayabilirsiniz. Bunun için özellikle salatalarda kullanılan kırmızı soğanın soyulduktan sonra çöpe attığınız kabuklarını saklamanızı öneririz. Saçınızın ne kadar kızıl olmasını istiyorsanız o kadar çok soğan kabuğu kullanmalısınız. Bunun için 1,5 fincan suyun istediğiniz rengi elde edecek yoğunlukta soğan kabuğu eklenir. 5 dakika kaynatmak yeterlidir.

Birer fincan kırmızı soğan suyu, şalgam suyu, nar suyu, pancar suyu lapa gibi olması için tahta kaşık yardımıyla 3 yemek kaşığı kına konulur. 1 çorba kaşığı yoğurt ve zeytinyağı saç beslenmesi ve rengin sabit kalabilmesi için 1 çay kaşığı elma sirkesi gereklidir. Gece boyunca bekletilen karışım, saça uygulanıp, 3-4 saat sonra yıkanmalıdır.

kına ile saç boyama

Kına İle Kızıl Renk Elde Etmek

Hint kınası denilen kına türünde saç rengini seçebilmek mümkündür. Kızıl saç istiyorsanız kızıl ibaresi yazan kınayı alıp, sıcak su ile sulandırıyorsunuz. Rengin canlılığını ve kızılın en güzel tonunu yakalamak için içine bir adet haşlanmış ve rendelenmiş pancarı rendeliyoruz. İyice karıştırıp saça uyguluyoruz. Saçınızı kurutmamak için 1 çay kaşığı badem yağı eklenmeyi unutmamalısınız.

İki tutam ceviz kabuğu ve 5-6 defneyaprağı ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu, 1 litre suyun içinde 15 dakika kaynatılır. Süre sonunda karışımın suyu süzülerek, ılık halde 3 yemek kaşığı kına ile yoğrulur. İçine evinizde olan yağlardan, hindistancevizi yağı, zeytinyağı veya badem yağından herhangi birinden 1 tatlı kaşığı eklenir. Kınanın kokusu biraz rahatsız edici olabilir. Buna gidermek için hoşunuza giden, güzel kokulu doğal yağlardan faydalanabilirsiniz. En çok tercih edilen lavanta yağıdır.

Kınanın rengini daha çabuk verebilmesi için birkaç damla limon damlatılabilir. Rengin daha kalıcı olmasını istiyorsanız 1 tatlı kaşığı şeker veya tuz eklenmelidir. Eğer saç zemininiz çok koyuysa 3-4 uygulama sonrası esas kızıl rengini yakalayabilirsiniz. Açık renk saç zeminine sahip iseniz, kına yakıldıktan sonra saç bakır kızılı olabilir.

Yarım limon suyu, 150 ml süt ve 100 ml gülsuyu, 6-7 yemek kaşığı kınayı tahta kaşık yardımı ile karıştırın. Özellikle sütün sıcaklığı eklenirken ılık olmalıdır. Bir gece kapalı kapta bekletilen karışım, saça uygulanıp, 3-4 saat sonra önce ılık u ile sonra şampuan ile yıkanır.

1 adet patlıcanın kabuğu, ince doğranmış yarım kırmızılâhana, 1 adet haşlanmış kırmızı pancar ya da turşusu, 1 tutam kurutulmuş hibiskus çiçeği, 1 tutam papatya, 1 tutam adaçayı,1 adet çubuk tarçın,15-20 tane kuru karanfil, 1 fincan sirke, 1 çay kaşığı tuz eklenerek, hemen kullanmak isterseniz 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek muhallebi kıvamı alıncaya kadar kına eklenir. Tam randıman almak istersiniz karışımı hazırladıktan sonra 1 gece bekletmenizi tavsiye etmelisiniz.

Kına İle Kızıl Saç Yapma

2-3 adet kırmızı soğan kabuğu, çeyrek kırmızı lahana yaprakları, 1 adet kabuklarıyla dörde ayrılmış kırmızı pancar, 1 su bardağı nar suyu, ya da vişne suyu, 3-4 çubuk tarçın, 2-3 adet yeşil kabuklu taze ceviz., 2 yemek kaşığı kına ve üzerine geçinceye kadar su eklenerek 15 -20 dakika kaynatılır. Daha sonra karışım içinden çubuk tarçın ve kabuklu ceviz alınarak blenderdan geçirilir.1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve arzuya göre 1 yumurta konulabilir. Saç boyası kadar kolay sürülmeyen bu karışımı, eldiven giyip elinizle yaymak en doğrusudur.

Streç film ile sarıp yarım saatte bir fön tutularak saça nüfuz etme etkisini arttırabilirsiniz. 3-4 saat boyunca bu şekilde uygulama devam ettikten sonra saç yıkanır. İlk kez saça kına yakılıyorsa ve beyazlarınız çok ise haftada 2 kez kına rahatlıkla uygulanabilir. Renk saça oturduktan sonra ayda 1 kez uygulanması yeterlidir. Kınayı saçınızdan durularken, ilk önce bir kovaya kınayı akıtmanızı öneririz. Çünkü bazen kına karışımları, duş teknesi veya küvetinizin çıkmayacak şekilde boyanmasına neden olur.

Saça Kına Sürmek

Renk olarak ayrılmış hazır doğal kına paketlerinden birini satın alırsanız, üzerinde kızıl yazsa da genelde saçlarınız bakır olarak renk değiştirebilir. Bunun önüne geçmek için bir miktar pancar suyu ya da kırmızı renk veren diğer bitkilerden veya sularından faydalanabilirsiniz. Bu paketlerin içinden çıkan kına harici olan bitkisel karışımlar daha çok saçı besleyici niteliktedir. Az da olsa renklendirmeye katkıları vardır. Bitkisel karışımlar 1 litre suda kaynatılıp, 15 dakika demlendirmek suretiyle hazırlanır. Kalanı ise buzdolabında saklanabilir.

İhtiyaç olan diğer malzemeler ise; 200 gram taze kına, 1 bardak pancar suyu, 1 yumurta sarısı, kantaron yağı, 1 limon suyu, bepanthen ampül, evin E vitamini kapsüldür. 200 gr kına yaklaşık 7-8 yemek kaşığına denk gelmektedir. Ekleyeceğiniz pancar suyu miktarı kadar, hazırladığınız bitki suyu yeterlidir. Üzerine taze sıktığınız limon suyunu da koymayı unutayın.. Tahta kaşık yardımıyla karıştırıp, 1 yemek kaşığı kantaron yağı veya zeytinyağı pürüzsüz muhallebi kıvamı almasını sağlayın. Bir gece olan karışım bekletme süresinden sonra yumurta sarısı, bepanthen ampül ve E vitamini kapsülü kırılarak eklenmelidir. Saça sürüp 3,5- 4 saat sonra durulanmalıdır. Sürülecek kıvam çok koyu gelirse bitkisel karışımdan bir miktar ekleyebiliriniz.

YORUMLAR

  1. Ebru dedi ki:

    Merhabalar,

    Kızıl renk güzel olduğu kadar meşakkatli de bir renk. Ben uzun süredir saçlarımı kızıla boyuyorum hatta saçımı boyattığım ilk renk; kızıl. Beni çok uğraştırsa da kızıl rengi çok sevdiğim, kendime yakıştırdığım ve bu renkle özdeşleştiğim için bazen ayda bir bazen de iki ayda bir saçlarımı kızıla boyuyorum. Kızıl renkte dikkat etmemiz gereken noktalar; kızıl saçlara uygun bir şampuan kullanmak, saçı çok yıkamamak ve saçı fiziksel işlemlere çok maruz bırakmamak ve yoğun nemlendirme özelliği olan saç maskeleriyle her duşta saçlarımıza bakım yapmak. ♥ 🍒