İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Nasıl Geçer?
Makalede Neler Var
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Nasıl Geçer? İdrar yolu enfeksiyonu kadın yada erkeklerde görülün bir enfeksiyonu çeşididir. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalık neredeyse her 5 kadından 1 tanesinde görülür.
İdrar yolu duvarı diye adlandırılan bölgede kızarıklık ve tahriş ile ilk belirtilerine gösteren rahatsızlık ağrılı idrar, idrardan kal gelmesi ve sık sık idrara çıkma ile kendini gösterir. Gerekli önlem alınmadığında böbrekleri yayılması durumunda ciddi sorunlara neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları belirtileri, idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer ve tedavi yolları hakkında bilgi vermek istiyorum.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir
İdrar yolu enfeksiyonu, böbrekler, mesane ve üretra (idrarın vücuttan çıktığı tüp) da dâhil olmak üzere idrar sisteminin herhangi bir bölümünü etkileyebilecek yaygın bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu ciddi olmamakla birlikte, bazı hastalarda böbrek yetmezliğine, gebelik komplikasyonlarına ve sepsis olarak bilinen yaşamı tehdit edici bir komplikasyona neden olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolu enfeksiyonu her zaman belirtilere veya semptomlara neden olmaz. İdrar yolu enfeksiyonları, alt idrar yolunu (üretra ve mesane) veya üst idrar yolunu (böbrekler) etkileyebilirler. Böbrekleri etkileyen enfeksiyonlar daha şiddetli olma eğilimindedir. Diğer belirtiler şunlardır;
- Sürekli idrar yapma hissiyatı,
- İdrar yaparken yanma veya ağrı ( dizüri )
- Sık sık ama az miktarda idrar yapma,
- İdrarda bulunan irin veya pyüri nedeniyle idrarın katı olması,
- Pembe, kırmızı veya kahverengimsi idrar (idrardaki kan veya hematüri neden olur),
- İdrarda ağır bir koku olması,
- Özellikle kadınlarda kasık ağrısı,
- Böbreklerdeki enfeksiyon nedenliyle yüksek ateş, mide bulantısı ve kusmadır.
Küçük çocuklarda en sık baş gösteren belirti ise yüksek ateştir. Bununla beraber yaşlılarda, belirtiler genellikle yorgunluktur. Eğer idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse, akut veya kronik böbrek enfeksiyonları ( piyelonefrit ), erkek üretranın daralması ( striktür ), preterm doğum veya potansiyel olarak ölümcül olarak bilinen tüm vücut enflamatuar tepkisi (sepsis) gibi nadir fakat ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Olur?
İdrar yolu enfeksiyonları genel olarak, bakteriler üretraya girdiğinde, mesaneye ve böbreklere göç ettiğinde baş gösterir. Bağışıklık sistemi genellikle bu mikropları etkisiz hale getirebilse de, bazı enfeksiyon çeşitleriyle baş edemez.
İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın nedeni, bakterilerin rektumdan veya vajinadan üretraya transfer edilmesidir. Enfeksiyonun %80’ini kadarına bağırsaklarda veya dışkılarda bulunan E. coli bakterileri neden olur. Staphylococcus saprophyticus gibi bakteri çeşitleri vajinada doğal olarak bulunur ve cinsel ilişki sırasında üretraya transfer edilebilir.
Ayrıca en yaygın nedenler ve risk faktörleri arasında şunlar bulunur:
- Kadın anatomisindeki idrar yolu ve mesane mesafesinden dolayı kadınlar daha fazla risk altındadır.
- Cinsel olarak aktif kadınlar, cinsel olmayan aktif kadınlardan daha fazla risk altındadır ve bu risk cinsiyet sıklığına göre artmaktadır.
- Diyaframlar, E. coli gibi koliform bakterilerin büyümesini destekleyebilir.
- Prezervatifler, genital iltihaplanmayı ciddi oranda tetikleyebilir.
- Büyümüş prostat veya böbrek taşları idrar akışını engelleyebilir ve mesanedeki bakterilerin rahat bir şekilde enfeksiyon oluşturmasına izin verir.
- Diyabet, bakterilerin beslediği idrar glikozunu artırabilir.
- Menopoz, vajinanın koruyucu örtüsünü değiştirebilir.
- Kateterler (vücut damarına veya kanalına sokulan tıbbi tüp), steril olmayan veya uzun süreli kullanımdan dolayı enfeksiyonu tetikleyebilir.
- Genetik faktörler de risk oluşturabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor, idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenirse, beyaz ve kırmızı kan hücreleri ile nitritler gibi olası özellikler için test edilebilecek bir idrar örneği ister. İdrar örneği, aynı zamanda ne tür bakteri bulunduğunu ve hangi antibiyotiğin en iyi şekilde işe yarayacağını belirlemek için laboratuvarda test edilebilir.
Ek testler çoğunlukla gerekmez. Bununla birlikte, eğer belirtiler tedavi ile giderilemezse veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu varsa ek testler önerilebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonu, standart ve kısa bir antibiyotik ilacıyla tedavi edilir. Bunlar genellikle:
- Trimetoprim / sulfametoksazol (TMP-SMX)
- Fosfomisin
- Nitrofurantoin
- Cephalexin
- Seftriakson içeren antibiyotiklerdir.
İlacın seçimine ve enfeksiyonun ciddiyetine veya tekrarlamasına bağlı olarak, tedavi süresi 3 gün kadar kısa veya 1 haftadan daha uzun olabilir. Böbrekleri etkileyen ciddi enfeksiyonlar, daha uzun süreli antibiyotik kullanımı gerektirebilir. Belirtisi olmayan idrar yolu enfeksiyonu genellikle tedavi edilmez. Bunun tek istisnası, 7 günlük antibiyotik kürünün erken doğum veya düşük doğum riskini azaltabileceği hamilelik sırasındadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir ve idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer sorusuna sizlere doğal ve bazı bitkisel tedavi yöntemleri ile alakalı bilgi vermek istiyorum.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonu için bazı bitkiler çok etkilidir. Bitkilerin etkisini göstermesi ve enfeksiyonu yok etmesi için tariflere dikkat edilmesi gerekir. Bu hastalığın tedavisinde etkili olan bitkiler şunlardır;
- Sarımsak: Çok güçlü bir antioksidan ve doğal bir antibiyotik olan sarımsak idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde önemli bir yer tutar. 7 gün boyunca her gün 3 diş sarımsak yenildiğinde enfeksiyon ortadan kalkacaktır. Sarımsaklar küçük küçük doğranıp su ile beraber tüketileceği gibi çiğ olarak da çiğnenebilir.
- Soğan: Soğanda güçlü bir antioksidan, antimikrobik ve doğal bir antibiyotiktir. Yemeklerle beraber pişirilebileceği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Enfeksiyon dağılana kadar kullanılabilir.
- Papatya Çayı: Doğal bir ağrı kesici ve antioksidan olan bu çay günlük 2 fincan tüketilebilir. 1 tutam papatya, 1 bardak suyla kaynatılarak tüketilebilir. Enfeksiyon ve diğer belirtiler kaybolana kadar tüketilebilir.
- Limonlu Su: Hititler, Hindistanlılar ve özellikle eski Türk devletlerinde enfeksiyonun tedavisinde çok sık kullanılan limonlu su, idrar yolu enfeksiyonuna çok iyi gelmektedir. 1 adet limon 2 litre suya sıkılarak gün içerisinde istenildiği kadar tüketilebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir
Mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklarından biri olan idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen etkili bazı doğal yöntemlerden bahsetmek istiyorum. İşte idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir hakkında bilgiler.
Maydanoz
İdrar yolu iltihabını yok etmek için maydanoz yada maydanoz suyu tüketebilirsiniz. Enfeksiyona yakalandığında tüketmeniz hızlıca mikropların vücuttan atılmasını sağlar.
Böğürtlen Çayı
İdrar yollarında oluşan enfeksiyonu önlemek yada oluşan enfeksiyonu hızlı şekilde yok etmek için etkili bitki çaylarından biride böğürtlen çayıdır. Böğürtlen çayı idrar söktürücü etkisi ile bilinmektedir.
Kızılcık Suyu
Yapılan bir çok çalışmada etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış kızılcık suyu idrar söktürücü ve enfeksiyon önleyicidir. Özellikle kadınlardan görülen idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
Karnabahar
Karnabahar kaynatılarak suyu içildiğinde idrar yolunda görülen enfeksiyonu yok etmektedir. İbrahim Saraçoğlu karnabaharı kaynatıp günde 3 bardak içildiğinde mikropların atılmasını sağlamaktadır.
Karbonatlı Su
Enfeksiyonla beraber görülen yanma ve ağrıları geçirmek için karbonatlı su içerek yok edebilirsiniz. 1 litre suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve sorun yaşadığınız dönemde tüketin.
Sirkeli Su
Özellikle elma sirkesinin vücuda büyük faydası bulunduğu gibi idrar yolu enfeksiyonunu geçirmek için de etkilidir. 1 bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyin ve tüketin. İdrar sorunu kısa sürede ortadan kalkacaktır.
Yaban Mersini
İster taze olsun istersen kurtulmuş enfeksiyonu geçirmek için etkili bitkilerden biridir. Ayrıca yaban mersini çayı tüketerek mikropların vücuttan atılmasını sağlayabilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Doğal Çözüm
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkiler ile etkili sonuç almanız mümkün. İşte en etkili doğal çözümler.
Kişniş Tohumu : 10 adet kişniş tohumu bir gece boyunca suda bekletilir. Sabah ezilerek şeker eklenir ve iyice karıştırılır. Kısa sürede enfeksiyonu ortadan kaldırır. Ayrıca kişniş çayı tüketmek bu dönemde çok faydalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Evde Tedavisi
- Sık yaşanılan cinsel ilişki, genç kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilidir. Cinsel ilişkiden sonra idrar yapmak bu hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına yatkın olan kadınlar, doktorundan, cinsel ilişkiden hemen önce veya sonra alınacak bir antibiyotik reçete etmelerini isteyebilir.
- Her gün bol miktarda su içilmelidir. Su, idrarı sulandırır ve idrar yollarında rahat ilerlemesini sağlar. Böylece bakterilerin idrar yolunun duvarlarına yapışmasını zorlaştırır.
- İdrar yolu enfeksiyonları, anüs bakterileri üretraya girdiğinde oluşur. Bu, bir kişi kabızlaştığında veya ishal olduğunda ortaya çıkabilir. Kabızlık ve ishal derhal tedavi edilmelidir.
- İdrar asla bekletilmemelidir. Bu durum kısa zamanda enfeksiyona neden olabileceği gibi başka sağlık sorunlarına da neden olabilir.
- Pamuktan yapılmış iç çamaşırları tercih edilmelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı
Kadın, erkek ve çocuklarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonu bilinenin aksine bulaşıcı bir hastalık değildir. Ama erkek mikrop taşıyorsa kadın bulaşma riski ortaya çıkabilir. Asla hamile yada gebe kalmaya engel değildir.