Doğum Parası Nedir? Almak için Gerekli Evraklar, Hesaplama ve Kaç Para

Doğum Parası Nedir? Almak için Gerekli Evraklar, Hesaplama ve Kaç Para

Hepimizin en büyük hayalleri arasında şirin mi şirin bir bebeğe sahip olmak yer alsa da ev geçiminin her geçen gün daha da zorlaştığı yadsınamaz bir gerçek! Özellikle söz konusu yeni doğan bir bebek olduğunda bebek bezi, bebek maması, bebek eşyaları derken harcamalarımız, daha da artıyor.

Üstüne üstelik annelerin bebeği ile ilgilenmek zorunda kalmaları, yani çalışamamaları, eve giren maddi gelirin de azalması sonrasında ev geçimi eskisine göre daha da zor oluyor.

Bu yüzden de pek çok anne; doğum parası almanın, bir nebze de olsa bütçelerini rahatlatmanın yollarını arıyor.

Bu yazımızda kısaca doğum parası nasıl alınır? Doğum parası almak için gerekli evraklar neler? vb. en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

2023 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum öncesinde çalışan anneler, doğum yaklaştığında doğum iznine çıkabiliyor. Annelere doğum öncesi 8 ve doğumdan sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık bir ücretli doğum izni veriliyor.

Lakin bebeğe bakacak başka birinin olmaması durumunda anneler, 6 ay daha ücretsiz izin alabiliyor.

Çalışan kadınlara doğum parası, SGK tarafından veriliyor. Anneler, günlük brüt ücretlerinin 3’te 2’si olacak şekilde doğum parası alabiliyor.

Örneğin, günlük brüt ücreti 150 TL olan bir kadın günlük 100 TL’lik bir doğum ücreti alıyor.

16 hafta doğum iznine çıkan kadına 112 günlük ücret ödendiği hesaba katıldığında anneye 11200 TL doğum parası veriliyor.

Doğum parası hesaplanırken annenin son 3 aylık maaşının toplamı hesap ediliyor. Yani son 3 ayda 13.500 TL alan bir annenin günlük brüt ücretinin 150 TL olduğu hesaba katılıp, anneye günlük 100 TL doğum parası ödenmiş oluyor.

Doğum Parası Alma Şartları

Sanılanın aksine doğum parası, devlet tarafından bütçesi düşük olanlara tanınan bir hak değil! Doğum parası, SSK’lı çalışan kadınlara tanınan bir hak olma özelliği taşıyor

SSK(4A)’lı kadınların yanı sıra Emekli Sandığı(4C)’na bağlı kadınlar da doğum parası alabiliyor.

Şayet anne çalışmıyorsa babanın SSK(4A) ya da Emekli Sandığı(4C) kapsamında çalışması da yeterli kabul ediliyor.

SSK(4A)’lı anneler için doğum parası alma şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum izni başlamadan önce işten çıkmamış olmak(Yani işten ayrılan bayanlar, doğum parası alamıyor)
  • Doğum izni raporundan sonra iş yerinde çalışıyor olmamak
  • Doğumun gerçekleştiği yani bebeğin dünyada geldiği tarihten önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün primlerinin yatırılmış olması
  • Doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 yani toplamda 16 hafta devam eden süre içerisinde hiçbir şekilde işyerine gidip, çalışmamak
  • Doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin sağ olarak dünyaya gelmesi

Yukarıdaki şartları taşıyan, SSK’lı çalışan ve işinden ayrılmamış olan tüm kadınlar, doğum parası alma hakkına sahip oluyor.

Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar Neler?

Doğum parası; anne hiçbir şey yapmaksızın annenin hesabına yatırılıyor. SGK sistemine sahip olan işyerlerinde hastaneden kendi sistemlerine iletilen iş göremezlik raporunun işverence onaylanması ile başvuru tamamlanmış oluyor.

Lakin SGK sistemi bulunmayan işyerlerinde doğum parası almak isteyen annelerin hekimden iş göremezlik raporunu alması ve aldığı bu raporu işverenine teslim etmesi gerekiyor.

Diğer tüm işlemler, işveren tarafından tamamlanıyor. İşveren ile SGK il müdürlükleri ile gerçekleştirilen yazışmalardan bir süre sonra doğum parası annenin adına yatırılıyor.

Belirli bir süre geçtiğinde anne, PTT’ye kimliği ile birlikte gidip, kendi hesabına yatırılan doğum parasını kolaylıkla çekebiliyor.

Kısacası doğum parasının kadınların çalışmadığı süre içerisindeki maddi kayıplarını kapatmak adına kadınlara verilen bir hak olduğunu söyleyebiliriz. Doğum yardımından tamamen farklı olan doğum parası; yalnızca SSK(4A)  ve Emekli Sandığı(4C)kapsamında çalışan kadınlara veriliyor.

Doğum Parası Sorgulama

Doğum paranızın ne kadar olduğunu öğrenmek, doğum parası sorgulama süreci ile ilgili detaylı bilgi alabilmek adına doğum paranızı e-devlet üzerinden görüntüleyebilmeniz mümkün.

Ya da ALO 170 Danışma Hattı’nı arayarak da doğum paranızı ne zaman alacağınıza, doğum parası miktarına dair merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linkini tıklayarak, doğum paranıza dair gelişmeleri, paranızın yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.

Annelerin Alabileceği Diğer Yardımlar Neler?

Doğum parası dışında annelerin alabilecekleri diğer yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum Yardımı:

TC vatandaşı olup da mavi kartı bulunan kadınların alabileceği doğum yardımı başvurularının Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına yapılması gerekiyor.

Başvuran annelere birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çocuk için farklı ödemeler yapılabiliyor. Verilen doğum parası, her çocukta yükseliyor.

  • Süt Parası:

SSK’nın yanı sıra Emekli Sandığı’na da bağlı olan annelere verilen süt parasında annenin çalışıyor olması gerekmiyor.

Yani Emekli Sandığı’na ya da SSK’ya bağlı olarak eşi çalışan ve bebeğini emziren annelere de süt parası veriliyor.

Tek seferlik verilen süt parasının 2023 yılı için 360 TL olduğunu söyleyebiliriz.

Doğum Parası Hesaplama

Doğum parası diğer adı ile analık iş görmezlik ödeneği doğumdan önceki 8 hafta yani 56 gün ve doğumdan sonraki 8 hafta yani 56 gün üzerinden hesaplanır. Toplamda 112 gün üzerinden hesaplanır. Eğer ikiz gebelik varsa bu süreye en fazla 2 hafta eklenir. Sistem 126 günden fazla hesaplama yapmaz yani size ödenecek doğum parası asla 126 günü geçmez.

Doğum parası hesaplaması brüt ücretinizin üzerinden hesaplanır. Örnek verecek olursak 3000 tl brüt maaşı olan birinin günlük brüt kazancı 100 TL dir.

3000/30: 100 TL günlük brüt gelir

100 x 112 =11.200 TL

Doğum parası toplamda 11.200 TL bunun size 3/2 ödenecek

11.200 / 3 x 2= 7.466,67 TL doğum parası hesabına yatar

Doğum Parası Almak İçin Kaç Gün Sigortalı Olmak Gerekiyor

Doğum parası almak isteyenlerin en sık sorduğu sorulardan biride doğum parası almak için kaç gün sigortalı olmak gerekli sorusudur. Doğum parasını almak için en az 90 günlük sigortanın yatması gereklidir. Geriye dönük bir yıl içinde 90 günlük sigorta primi yatanlar doğum parasını alabilir.

Doğum Parası Alınmazsa Ne Olur

Doğum parası, emzirme ödeme size devlet tarafından yapılan ödemelerdir. Eğer doğum parası alınmaz ise bunu almak için 5 yıllık süresiniz bulunmaktadır. 5 yılı aşan durumlarda doğum parası ödenmez.

Doğum Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Alınır

Doğum parası doğumundan sonraki 10 ile 15 gün içersin de ödenir. Eğer 2 hafta içerisinde paranız yatmaz ise SGK müdürlüğüne başvurmanız gereklidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.