Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Nerelerde Kullanılır?

Makalede Neler Var
Kapitalizmin yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada hızlıca tırmandığı günümüzde iş bulmak ve geçinmek eskisine nazaran giderek daha da zorlaşıyor.
Asgari ücretin 8500 TL olduğu ülkemizde pek çok aile, bu rakamla evini geçirmekte zorlanıyor.
2023 TUİK verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 17.000 TL olması, enflasyon rakamlarının her geçen gün yükselmesi; ailelerin mağdur olmasına neden oluyor. Hepsinin ötesinde işsizlik rakamlarının da arttığı ülkemizde herhangi bir geliri bulunmayan, asgari ücret bile alamayan kişilerin sayısı da artıyor.
Bu yüzden de muhtarlara fakirlik belgesi almak adına başvuran kişilerin sayısı da artmaya devam ediyor.
Bu yazımızda yardıma muhtaç kişiler ve aileler için fakirlik belgesi nasıl alınır? Fakirlik belgesi nerelerde kullanılır? vb. soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Fakirlik Belgesi Nedir?
Dar gelirli, geliri oldukça sınırlı olan ya da herhangi bir işi bulunmayan kişilere devlet tarafından verilen fakirlik belgesi; kişinin bazı kurum ve kuruluşlardan daha kolay yardım alabilmesinin yolunu açıyor.
Fakirlik belgesi, kişinin şayet tek başına yaşıyorsa hayatını devam ettirecek kadar maddi bir gelire sahip olmadığını şayet evliyse ailesini geçindirecek kadar parasının olmadığını gösteriyor.
Ancak fakirlik belgesi almak, sanıldığı gibi kolay değil. Bu belgeyi almak isteyen kişinin gerçekten yardıma muhtaç olması yani kötü bir yaşam sürmesi gerekiyor.
Bununla birlikte devlet; fakirlik belgesi talebi ile muhtarlıklara başvuran kişilerin birtakım özellikleri taşıması gerektiğini de dile getiriyor.
Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir
Geçinememeniz, maddi gelirinizin yüksek olmaması, fakirlik belgesi almanız için yeterli kabul edilmiyor. Bunun dışında birtakım koşulları da taşıyor olmanız gerekiyor.
Devlet tarafından altı önemle çizilen bu koşulları aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:
- Reşit olmak yani 18 yaşını tamamlamış olmak
- Konut sahibi olmamak
- Gelir düzeyinin belgeyi almak için talep edilen miktardan fazla olmaması
- Belge almak amacıyla başvurulan muhtarlığın sınırları içerisinde ikamet ediyor olmak
- Başka bir aile üyesinin fakirlik belgesi almıyor olması( Aynı aileden yalnızca bir kişinin fakirlik belgesi alma hakkı bulunuyor)
- Üzerine kayıtlı bir mal varlığının bulunmaması
- Araba sahibi olmamak (Üzerine araç kayıtlı olmamak)
Eskiden SSK, Bağkur gibi sosyal güvencenin bulunmaması da bir şart olarak aranıyordu. Ancak son yapılan yasal düzenlemeler doğrultusunda bu şart, kaldırıldı. Artık SSK, Bağkur vb. sosyal güvencesi yani sigortası bulunan kişiler bile şayet geliri çok sınırlıysa fakirlik belgesi almak için muhtarlığa başvurabiliyor.
Fakirlik maaşı almak isteyenlerin bizzat muhtarlığa başvurmaları gerekiyor. Yani başvurular, şahsen yapılıyor.
Fakirlik belgesi almak için başvuruda bulunan kişilerin muhtar tarafından kendilerine verilen formu da doldurmaları gerekiyor. Bu belge tamamen ücretsiz olduğundan kişiden herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Yardıma muhtaç olan kişi, belgeyi doldurduktan sonra muhtarlık, bu kişinin gerçekten yoksul olup olmadığını araştırmaya başlıyor. Bu kişinin gerçekten muhtaç olduğunun tespit edildiği durumlarda kişiye belgesi veriliyor. Yani muhtarlık, her fakir olduğunu iddia eden kişiye de bu belgeyi vermiyor.
Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılır?
Kişinin TC kurum ve kuruluşlarından maddi yardım talep ederken kullanabileceği fakirlik belgesi; kişinin bir nevi yardıma muhtaç olduğunu belgeliyor. Bu durum, kişinin kurumlardan daha kolay bir şekilde yardım alabilmesini sağlıyor.
Bu belgeye sahip olan kişilere eğitim, giyim, sağlık, gıda yardımı başvurusu, yakacak ve nakit para vb. pek çok yardım yapılabiliyor.
Bazen tek başına fakirlik belgesinin yeterli olmadığı durumlarda olabiliyor. Yardım için başvurulan kurum, kişiden gelir tespitine yönelik evraklar da talep edebiliyor.
Bununla birlikte fakirlik belgesine sahip kişiler, Vakıflar Genel Müdürülüğü’ne başvurarak, fakirlik maaşına da bağlanabiliyor.
Fakirlik belgesinin kullanılabileceği yerleri aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:
- Dernek ve vakıflara başvururken
- Çocukların eğitim masraflarının karşılanması için(burs vb.)
- Kamu ve özel kuruluşlardan yardım talep edilirken
- Boşanma davası esnasında nafaka alabilmek adına
- Üniversite eğitimini dondurmak amacıyla
Üniversite eğitimine maddi imkansızlıklardan ötürü devam edemeyen öğrencilerin fakirlik belgesi alarak, eğitimlerini dondurma hakları da bulunuyor.
UYARI: Fakirlik belgesi almış olmak, çoğunlukla sağlık giderlerini kapsamıyor. Yani acile giden ya da muayene için doktora görünen kişilerin de ödeme yapmaları gerekiyor.
2023 Fakirlik Maaşı Ne Kadar?
2023 yılı fakirlik maaşı, 2715 TL gibi bir rakamda seyrediyor. Muhtaçlık maaşı olarak isimlendirilen fakirlik maaşı; fakirlik belgesine sahip olan herkese verilmiyor.
Fakirlik maaşı almak isteyen kişiden de birtakım koşulları taşıyor olması bekleniyor.
Bu koşulları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- 18 yaş altında ve yetim olmak(anne ve babasını kaybetmiş olmak)
- En az %50 engelli olmak
- Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmamak
- Kanunla ya da mahkeme kararı ile bakım altına alınan kişilerden olmamak
- Ayık gelirin muhtaç aylığından düşük olması
- Üzerine kayıtlı gelir getirici bir taşınmaza sahip olmamak
Kısacası; muhtaç aylığı; ciddi anlamda yardıma muhtaç olan, çalışma yeteneği olmayan kişilere veriliyor.
Maddi Yardım Yapan Kurum ve Kuruluşlar Neler?
Fakirlik belgesi alan kişiler, maddi yardım talep etmek adına pek çok kuruma başvurabiliyor. Öncelikle hangi kurumlara başvurmanız gerektiğini bilmiyorsanız, bu konuda bilgi alabilmek adına ALO 144 Sosyal Yardım hattını arayabilirsiniz.
Hangi yardımları alabileceğinizi detaylı bir şekilde müşteri temsilcisinden öğrenebilirsiniz.
Bu kapsamında alabileceğiniz maddi yardımlara yakacak ve gıda ihtiyaç yardımını, barınma yardımını, eğitim yardımını örnek olarak gösterebiliriz.
Öğrenci Fakirlik Belgesi Nasıl Doldurulur
Ailesinin maddi gücü yeterli olmayan, bu yüzden ailesine daha fazla yük olmak istemeyen öğrenciler de fakirlik belgeleri alıp, okullarını dondurabiliyor.
Okulunu dondurmak isteyen öğrencilerin okula fakirlik belgesinin dışında sağlık raporlarını götürmeleri gerekiyor.
Belge sahibinin üzerine bir malın yani taşınmanızın bulunması ya da belge sahibinin sigortalı bir işe başlaması dışında öğrenci, fakirlik belgesini tüm öğrenim hayatı boyunca kullanabiliyor.
Öğrenci fakirlik belgesi başvuruları da muhtarlıklara yapılıyor.
Sizlere bu yazımızda fakirlik kağıdı sorgulama ve fakirlik belgesi nasıl alınır sorularına cevap vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.