Yeşil Pasaport Başvurusu, Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport Başvurusu, Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport; diğer adıyla husisi pasaport; kadro derecesi 3 ve üzeri olan devlet memurlarına 5 yıllığına verilen bir pasaport çeşidi olma özelliği taşıyor.

Sanılanın aksine tüm devlet memurlarına verilmeyen yeşil pasaportu almak isteyen kadrolu ya da sözleşmeli memurların birçok ülkeye vizesiz girebilme şansı bulunuyor.

Yalnızca Emekli Sandığı’na mensup olan devlet memurlarına verilen yeşil pasaport alabilen memurlar arasında doktorlar, akademisyenler, eski bürokratlar, il ve ilçe belediye başkanları da bulunuyor.

Bu yazımızda kısaca yeşil pasaport nedir? Kimler yeşil pasaport alabilir? sorularını yanıtlamak, ardından da bu pasaportu nasıl alabileceğinize değinmek istiyoruz.

İşte, yeşil pasaporta dair bilmeniz gereken detaylar:

Yeşil Pasaport Nedir

Yeşil pasaport kimlere verilir? ve yeşil pasaport nasıl alınır sorusuna cevap vermeden önce sizlere yeşil pasaport nedir hakkında bilgi vermek istiyorum.

Yeşil pasaport diğer pasaportlardan farklı olarak 5 yıllık kullanım süresi olan pasaport çeşididir. Halk arasında devlet memurlarını aldığı pasaport olarak bilinmesine karşın bütün devlet memurla yeşil pasaport alamaz. Ortalama olarak 160 ülkeye kolay seyahat etmenizi sağlayan yeşil pasaport ayrıca dolaşım kolaylığı sağlamaktadır. Ayrıca bu pasaport türü vizesiz seyahat kolaylığı sağlamaktadır.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport alma hakkına sahip olan devlet görevlilerini aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • TBMM eski üyeleri

TBMM eski üyeleri yeşil pasaport alabilirken, TBMM görevi hala sona ermemiş kişiler, görevleri boyunca kendilerine daha fazla yetki veren siyah pasaportu kullanabiliyor. Yani TBMM üyeleri emekli olduklarında siyah pasaport yerine yeşil pasaport alabiliyor.

  • Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları

Belediye başkanları görevleri boyunca yeşil pasaporttan yararlanabiliyor. Bu hakları, görevlerinin sona ermesi ile kendilerinden alınıyor.

  • Eski bakanlar

Görevi henüz dolmamış olan bakanlar, siyah pasaport alabilirken, eski bakanlara yeşil pasaport veriliyor.

  • Sözleşmeli devlet memurları ya da kadro derecesi 1, 2 ya da 3 olan kadrolu devlet memurları

Kadro derecesi 1, 2 ya da 3 olan devlet memurlarının yanı sıra kadro karşılığı 1, 2 ya da 3. kadroya denk gelen sözleşmeli devlet memurları da yeşil pasaport alabiliyor.

Bu kişiler, emekli olduktan ya da görevden istifa ettikten sonra bile yeşil pasaport sahibi olabiliyor.

  • Devlet sporcuları

Spor branşı fark etmeksizin, devlet sporcusu statüsündekilere de yeşil pasaport veriliyor.

  • İhracat ile uğraşan iş adamları

İhracat ile uğraşan iş adamlarının yeşil pasaport alabilmeleri için son üç takvim yılına dair yıllık ihracatlarının ortalama 1 milyon doların üzerinde olması gerekiyor. Aynı zamanda iş adamlarından birtakım kriterleri karşılamaları da bekleniyor.

  • Derece kadro ile emekli olan belediye başkanları

Tüm belediye başkanları, görevleri boyunca yeşil pasaport kullanabiliyor lakin emekliye ayrıldıklarında bordo pasaport alabiliyor.

İstisnai olarak 1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanlarının yeşil pasaport kullanma hakları emekli olduktan sonra bile devam ediyor.

  • Sonradan özelleştirilen Halk Bank, Emlak Bankası ve Ziraat bankası çalışanlarından bazıları

Özelleştirme öncesi yeşil pasaport kullanma hakkı bulunanlar, TC Emekli Sandığı’na bağlı olanlar, kamu görevlisi olanlar, 4603 sayılı İş Kanunu’na tabi olanlar vb. birtakım görevlilere yeşil pasaport alabilme hakkı veriliyor.

Yukarıdaki kişilerin dışında emekli kesenekleri 1, 2 ve 3. derece üzerinden kesilen, kadro karşılığı olmadan çalışan, emeklilik maaşları emekli sandığına yatırılan, bu haldeyken emekli olan sözleşmeli devlet memurlarına da yeşil pasaport veriliyor.

Yukarıdaki kişilerin yanı sıra bu kişilerin eşleri, 18 yaş altı çocukları, hala öğrenimlerine devam eden 25 yaş ve altı çocukları da yeşil pasaport alabiliyor.

Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeşil pasaport başvuru ve alım sürecini adım adım aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Öncelikle sizden talep edilen belgeleri hazırlamalısınız.

Umumi yani bordo pasaporttan farklı olarak yeşil pasaport çıkarmak isteyen kişilerin öncelikle İç İşleri Bakanlığı’na pasaport çıkarmak istediklerini dile getiren bir talep yazısı yazmaları gerekiyor.

Bu yazının da mutlaka çalıştığınız kurumun yetkilisi tarafından onaylanması gerekiyor.

https://randevu.nvi.gov.tr/pages/passportrequest linkini tıklayarak, yeşil pasaport talep formunu indirebilirsiniz.

Talep formunu doğru bir şekilde doldurduktan sonra mutlaka kurumunuzdaki yetkiliye onaylatmayı ihmal etmemelisiniz.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Sizden talep edilen diğer belgeler arasında nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi, daha önceki pasaportunuz, 2 adet biyometrik fotoğrafınız, şayet reşit değilseniz ya da kısıtlıysanız, kanuni temsilcinizden izin aldığınızı gösteren muvafakatname ve pasaport defter bedelini ödediğinizi gösteren dekont da bulunuyor.

Uyarı: Yeşil pasaport çıkarmak isteyen kişilerin bordo posaport çıkarmak isteyenlerin aksine herhangi bir harç bedeli ödemeleri gerekmiyor.

18 yaş altında olan yani yeşil pasaporta sahip kişilerin çocuklarının ve kısıtlı kişilerin mutlaka kanuni temsilcilerinden izin almaları gerekiyor.

Yeşil Pasaport Cüzdan Bedeli Ne Kadar

  • Pasaport defter yani cüzdan bedelini ödemelisiniz.

Güncel 2019 pasaport cüzdan fiyatı olan 133, 50 TL’yi anlaşmalı bankalardan birine yatırmalısınız. Yeşil pasaport defter ücreti her yıl bakanlık tarafından belirlenir.

Yeşil Pasaport Cüzdan Bedeli Hangi Bankaya Yatırılır

Bu bankalardan birkaçını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Akbank, Finansbank, HSCB Bank, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Denizbank, Türkiye Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, AnadoluBank, Finansbank, AnadoluBank, HSBC Bank, ING Bank

  • İl nüfus müdürlüğünden randevunuzu almalısınız.

Cüzdan bedelini ödedikten ve belgelerinizi hazırladıktan sonra sırada nüfus müdürlüğünden randevu almak yer alıyor.

Randevu işlemini https://randevu.nvi.gov.tr üzerinden alabileceğiniz gibi ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayarak da yapabilirsiniz.

  • Randevunuza zamanında gitmelisiniz

Başvuru tarihinden ortalama 3-5 gün sonra randevuya çağrılıyorsunuz. Lakin bu süre bazen daha da uzun olabiliyor.

Randevuya giderken yanınızda sizden istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde götürmeyi ve randevunuza zamanında gitmeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor.

Randevu sonrası gerçekleştirilen incelemeden ve güvenlik soruşturmasından sonra ortalama 1 hafta içerisinde pasaportunuz belirttiğiniz adrese teslim ediliyor.

Bu yazımızda kısaca yeşil pasaport başvurusu nasıl yapılır? Yeşil pasaport nasıl alınır? vb. hususi pasaport alım sürecine dair merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Yazımızın aydınlatıcı olması dileğimizle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.