Çocuğum Hangi Okula Gidecek? Ana Okul, İlkokul MEB Kayıt Sorgulama
Makalede Neler Var
İlkokul çağına erişen, artık yavaş yavaş hayatı tanımaya başlayan çocuklarımızı hangi okula kayıt ettirmemiz gerektiği, biz anne ve babalara düşen en kritik ve önemli görevler arasında bulunuyor.
Öyle ki çocuklarımızın kaliteli bir eğitim almaları, gelecekte doğru mesleği seçebilmeleri noktasında son derece önem arz ediyor.
Bu noktada bir kısmımız çocuklarımızı özel okullarda okutmayı tercih ederken bir kısmımız ise çocuklarımızı devlet okullarına yazdırıyoruz.
Şayet çocuğunuzun devlet okuluna gitmesi gerektiğine inanıyorsanız, bu yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.
Bu yazımızda tüm anne ve babalarımıza yardımcı olabilmek adına çocuğunuzu hangi okula, ne zaman ve nasıl kayıt ettirmeniz gerektiğine dair kısaca sizleri bilgilendirmeye, merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet adresinde de yayınlanan, tamamen yürürlükte olan bu bilgilerin rehberliğinde sizler de okul kayıt işlemlerini pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Önemli Duyuru: Okula başlama yaşı 10 Temmuz 2019 tarihinde resmen gazetede yayınlayan yönetmeliğe göre değiştirilmiştir. Bu makalemizde Resmi Gazete’de yapılan değişikliğe göre yeniden düzenlenmiştir. Çoğumun hangi okula gidecek ve Okula başlama yaşı hakkında merak ettikleriniz yazımızda…
Duyuru: Ayrıntılı yaş tablosu eklenmiştir. Hangi ayda doğan çocuklar ve kaç aylıkların okula gideceği bilgilerini yazımızın sonunda bulabilirsiniz.
Çocuğunuz Hangi Okula Kayıt Oldu? Çocuğum Hangi Okula Gidecek?
Anasınfı, İlkokul ve Ortaokul kayıt olacak çocukların kayıt işlemleri e-kayıt üzerinden kayıtlı olan ev adreslerine göre otomatik olarak yapılacaktır.
Şayet çocuğunuzu özel okula değil de devlet okuluna gönderecekseniz, bu noktada kayıt işlemleri, Eğitim Müdürlüğü tarafından Nüfus Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı olan adres bilgileriniz doğrultusunda tamamlanıyor.
Yani sizin ikamet ettiğinizi düşündüğünüz adresle çocuğunuz kayıt edilmiyor. Bir diğer deyişle mevcut adresiniz, şayet Nüfus Genel Müdürlüğü’ndeki ikametgahınız ile aynı değilse kayıt işlemi esnasında MEB tarafından geçersiz kabul ediliyor.
Kayıt işlemi; MEB tarafından gerçekleştirildiğinden sizin ekstra bir işlem yapmanız da gerekmiyor.
Lakin çocuğunuzun farklı bir okulda okumasını istiyorsanız; bu durumda mutlaka ikametgah değişikliği yapmanız zorunlu oluyor. Aksi halde MEB; çocuğunuzun nüfus müdürlüğündeki bilgilerini temel alarak kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor.
Çocuğunuzun MEB tarafından hangi okulda eğitim almaya uygun görüldüğünü ise e-Okul resmi internet adresi üzerinden görebiliyorsunuz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey; e-Okul sitesine girip, sorgulama sayfasına çocuğunuzun TC kimlik numarasını ve doğum tarihini yazmak!
Çocuğum Hangi Okula Gidecek Nasıl Öğrenebilirim
2023- 2024 Eğitim Yılında Çocuğunuz Hangi Okula Kayıt Olduğunu Öğrenmek İçin Tıklayınız..
2023-2024 Öğretim Yılı Okul Öncesi – İlkokul – Ortaokul e-Kayıt Sonuçları Nasıl Öğrenilir
- Sorulama işlemine başlamak için yukarıda verdiğim link tıklayarak Milli Eğitim Bakanlığının resmi sitesine giriş yapıyorsunuz.
- Sorgulama sayfasına girdiğinizde çocuğunuzun T.C. Kimlik Numarasını ve doğum tarihini girmeniz gerekli. İşlem sonunda çocuğunuz hangi okula kayıt olduğunu öğrenebilirsiniz.
Eğer çocuğunuzu başka okula kayıt etmek istiyorsanız ikametgah adresinizi kayıt işlemi başlamadan önce aldırmanız gerekmektedir.
2023-2024 Okula Başlama Yaşı Hesaplama
Son yapılan düzenleme ile birlikte çocuğunuzun okula başlama yaşı değiştirilmiştir. Çocuğunuzun Ana sınıfı yada ilk okula gideceğinden tam olarak emin değilsiniz sizlere sunduğumuz hesaplama aracını kullanarak doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Çocuğunuzun Okula Başlama Yaşına Dair Bilmeniz Gerekenler:
Çocuğunuzun kaç yaşında olduğu da okul kayıt işlemleri esnasında oldukça belirleyici oluyor.
Yani çocuğunuzu ilkokula kayıt ettirmek istediğiniz zaman mutlaka belirli bir yaşı doldurmuş olması gerekiyor.
36 yaşını tamamlayan çocuğunuzu anaokuluna kayıt ettirebiliyorsunuz. Aynı şekilde 69 yaşından henüz gün almamış olan çocukların anaokuluna kayıt olma şansı bulunuyor.
Kısacası 36-68 aylık çocukların ana okula gitmeleri gerekiyor. Henüz 69. aydan gün almamış çocuklar, ilkokula gidemiyor.
Söz konusu ana okul olduğunda öncelik her daim 57-68 aylık çocuklara veriliyor. Ana okulda yer kalmış olduğunda ise 56-36 ay arasındaki çocukların ana okula kayıt işlemleri tamamlanabiliyor.
Çocuğunuz anasınıfına ne zaman gidebilir? Ana Okula Başlama Yaşı
Ana okullardan farklı olarak İlköğretim Okulları’nda açılan sınıflar olan ana sınıflar; 1. sınıftan önce çocukların eğitildiği sınıf olma özelliği taşıyor.
57-68 aylık çocuklar, ana sınıfa gidebiliyor. Sınıfta boş yer kalması durumunda ise 56-45 aylık çocukların da ana sınıflara kaydı yapılabiliyor.
Bazen de yönetmelik; 69-70-71 aylık yani normal şartlarda ilkokul 1. sınıfa kayıt edilmesi gereken çocukların ana sınıfa kayıt edilmesine izin veriyor. Lakin ana sınıfa kayıt işleminin gerçekleşmesi yani çocuğun ilkokula değil de ana okula gitmesi için mutlaka anne-babanın dilekçe yazması bekleniyor.
Yenilenen yönetmeliğe göre 66-67-68 aylık yani aslında anasınıfına gitmesi gereken çocuklar; anne ya da baba dilekçesi ile ilkokul 1. sınıfa yazdırılabiliyor.
Çocuğunuz ilkokula ne zaman gidebilir? İlkokula Başlama Yaşı
Tıpkı ana sınıflar ve ana okullarda olduğu gibi ilkokula gitme yaşında da Eylül ayının sonunda çocuğunuzun kaç yaşında olduğu temel alınıyor.
Eylül ayı sonu yani Ekim ayı başı itibariyle 69. ayını tamamlayan çocukların ilkokula kaydı MEB tarafından otomatik bir şekilde yapılıyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi 69-70-71 aylık çocuklar; anne-babaların dilekçesi üzerine ilkokula gitmeyebiliyor. Yani anne-babalar; çocuklarının 1. sınıf kaydını 1 yılı aşmayacak şekilde erteletebiliyor.
Yine aynı şekilde 66-67-68 aylık çocukların anne-babaları dilekçe vererek, çocuklarını 1. sınıfa kaydettirebiliyor. Yani ertelemenin yanı sıra öne alma da ebeveynlerin dilekçesi ile gerçekleşebiliyor.
72 ay ve üstü çocukların ise her ne olursa olsun muhakkak ilkokula gitmeleri gerekiyor.
Çocuğunuzu İstediğiniz Okula Kayıt Ettirebilir Miyim?
İstediğiniz okula çocuğunuzu kaydettirebilmenin tek bir yolu bulunuyor: İkametgahınızı çocuğunuzu göndermeyi planladığınız okulun bağlı olduğu adrese aldırmak!
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Yönetmeliği’nin 11.maddesi 1. fıkrasına göre okul kayıtları; çocuğun adres bilgileri temel alınarak yapılıyor. Kayıt işlemleri MEB tarafından tamamlandığından sizin ekstra bir işlem yapmanız da gerekmiyor.
Kayıt işlem sonuçlarını yani çocuğunuzun hangi okula gideceğini e-Okul sistemine giriş yaparak, görebiliyorsunuz!
Tabii ki bu uygulamanın yalnızca devlet okulları için geçerli olduğunu da belirtmek istiyoruz. Yani çocuğunuzu dilediğiniz özel okula kayıt ettirebiliyorsunuz.
1.sınıf, 5. sınıf hatta 9. sınıf kayıt işlemleri MEB tarafından ‘adres kayıt sistemi’ ne göre otomatik bir şekilde yapılıyor.
Çocuğumu Başka Okula Nasıl Kayıt Ettiririm
Çocuğunuzu başka okula kayıt ettirmek aslında sanıldığı kadar zor değildir. Adres değişikliği yada okula yakın bir yerde bulunan akrabanızın yanına çocuğunuzun adresini aldırdığınız da başka okula kayıt yapabilirsiniz. Ama en etkili yol okula yakın bir yerde ev kiralamadır.
Çocuğunuzu istediğiniz okula kayıt etmenin tek yolu okula kayıt işleminin başlamasından önce ikametgah adresini kayıt yapacağınız okula yakın bir yere almaktadır. Okula yakın bir yerden ev kiralayarak çocuğunuzu istediğiniz okula kayıt ettirebilirsiniz.
Adres değişikliği yaparak başka bir okula kayıt yapıldığında okul yönetimi sizden yeni evde sizin oturduğunuza emin olmak için su, elektrik yada herhangi bir fatura istediği gibi kira sözleşmesi talep edebilir.
Çocuğum Ana Okuluna Mı Yoksa İlk Okula Mı Gidecek
En çok kafa karıştıran sorulardan biri ise çocuğum ilk okula mı yoksa ana okuluna mı gidecektir sorusudur. Sorgulama sayfasında çocuğunuz hangi okula yada ana okula gideceğini görebilirsiniz. Ayrıca ay hesabı yaptığınızda 69 ay dahil olanlar ilk okula başlayacaktır. Ayrıntılar için yukarıda verdiğim tabloyu inceleyebilirsiniz.
9.Sınıf Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Lise giriş sınavlarına hiçbir şekilde girmeyen, bu sınavlara girmiş olsa bile yaptığı tercihlerin hiçbirisi tutmayan 9.sınıf öğrencilerinin kayıt işlemleri de otomatik yapılıyor.
Bu noktada öğrenciler; adres kayıt sistemlerinde belirtilen ikametgah bilgilerine göre kendilerine en yakın olan, boş kontenjana sahip olan okula yerleştiriliyor.
Yani okulun hem öğrenciye yakın olması hem de okulda boş kontenjan bulunması gerekiyor.
Nakil işlemleri söz konusu olduğunda yani öğrenci başka bir okula gitmek istediğinde öğrencinin gitmek istediği okula son sırada giren diğer öğrencinin aldığı puana bakılıyor.
Şayet nakli yapılacak öğrencinin puanı düşükse yani gitmek istediği okula girmeye hak kazanan son kişinin puanından daha fazla değilse bu durumda nakil yaptırması mümkün olmuyor.
Nakil işlemlerinin yapılabilmesi için öğrencinin gitmek istediği okulda muhakkak kontenjan açığı olması gerekiyor.
Otomatik Kayıt Yapmayan Okullar Neler?
Otomatik kayıt Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliği çerçevesinde şekillenmiş olsa bile bazen de öğrenciler direk olarak okullara MEB tarafından kayıt edilemiyor.
Özel okullara, imam hatip okullarına ve konservatuarlara direk olarak kayıt yapılamıyor. Yani çocuklarını bu okullara yollamayı düşünen öğrenci velilerinin bizzat kayıt işlemlerini kendilerinin gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Kayıt işlemleri, direk olarak öğrenci velileri tarafından okul müdürlüklerine başvurularak yapılıyor.
UYARI: Çocuklarının herhangi bir okula kayıt edilmediğini e-Okul sistemine girerek fark eden ebeveynlerin en kısa sürede bağlı oldukları Nüfus Müdürlükleri’ne gitmeleri, MEB’e doğru adresi bildirip bildirmediklerini kontrol etmeleri, hemen ardından da bu durumu mutlaka bağlı bulundukları Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bildirmeleri gerekiyor!
Çocuğum Hangi Okulda e-Devlet Üzerinde Sorgulama
Çocuğunuzun hangi okula kayıt olduğunu e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. e-Devlet üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Bilgi Sistemi adımlarını takip ederek çocuğunuzun hangi okula kayıt olduğunu öğrenebilirsiniz.
Tayin ya da Taşınma Sonrası Çocuğunuzun Okulunu Nasıl Değiştirebilirsiniz?
Bazen de mesleği dolayısıyla tayini çıkan ya da başka bir mahalleye ya da şehre taşınan ebeveynler; çocuklarının hangi okula gideceğini, okul değişikliklerinin direk kendileri tarafından mı yoksa Eğitim Müdürlükleri’nce mi yapılacağını da merak ediyor.
Bu durumda ebeveynlere hiçbir görev düşmediğini söyleyebiliriz. Yani tayin ya da taşınma sonrası Nüfus Müdürlüğü’ndeki yeni ikametgah doğrultusunda çocuğun okul kayıt işlemleri yine Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Çocuklar, müdürlükler tarafından yeni ikametgahlarına en yakın olan okullara kayıt ediliyor.
Tabii ki bu anne babaların da şehir değiştirdiklerinde Nüfus Müdürlükleri’ne giderek, ikametgah işlemlerini yeni eğitim-öğretim yılı gelene dek tamamlamış olmaları gerekiyor.
Çocuğum hangi okula gidecek hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştım. 2023-2024 eğitim yılında çocuğum hangi okula kayıtlı hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.
Benim 2 çocuğum var.biri 1.sınıfa diğeri de 5.sınıfa gidecek.1.sınıf için kayıt yaptırdm fakat 5.sınıf için ikamet değişikliği yaptırdığım zaman onunda okulu değişecek.şuan yapılan kayıtlar 2019-2020 miş.müdür adres aldırırsanız kaydını 2020-2021 e aktarıldığı zaman göremem dedi.ben okullar açılmasına yakın adres değişikliği yapsam.1.sınıftakini yine kayıtlı olduğu okulda bıraksam olurmu.adres değişikliği yaptım diyelim 5.sınıfta olanı istediğim okula yazdırdım.1.sınıftaki kayıt olduğu okulda kalabilir mi.isteğe bağlı mı yoksa adres değişiklinden sistemdeki okulamı kayıt ettirmeliyim