Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulması; Modern dünyada sık sık karşılaşmak zorunda kaldığımız boyun tutulması, genellikle ofis hayatının bir sonucu olarak, yaşam kalitemizi ciddi anlamda düşürüyor.

Daha çok uzun saatler boyunca bilgisayar karşısında kalmamızdan kaynaklanan, boyun ve omuzlarda şiddetli ağrılara neden olan boyun tutulması; özellikle ofis koltuğumuzda, bilgisayar karşısında çalışırken, doğru pozisyonda durmamızdan yani duruş bozukluğumuz yüzünden karşılaştığımız bir sağlık sorunu olma özelliği taşıyor.

Bazen de boyun tutulmasına aşırı stres gibi boyun kaslarında gerilmeye yol açan ruhsal sağlık sorunları neden oluyor.

Yalnızca boyunda ağrıya ve kasların çekilmesine yol açmayan bu rahatsızlık, baş, boyun, omuz hatta kol ağrılarını bile beraberinde getirebiliyor.

Genellikle ciddi bir sağlık sorununa işaret etmeyen bu rahatsızlık, genellikle doktor tarafından reçete edilen kas gevşetici ilaçların düzenli kullanımı ile hafifliyor.

Özellikle uykusuzluk, boyun tutulmasının daha şiddetli hissedilmesini sağlayarak, kişinin günlük aktivitelerini ciddi ölçüde kısıtlayabiliyor.

Bu yazımızda kısaca boyun tutulması neden olur? Boyun tutulması nasıl geçer? sorularını yanıtlamak istiyoruz.

Yazımızın aydınlatıcı olması dileğimizle…

Boyun Tutulması Nedir?

Boyun kaslarının uzun bir süre boyunca aynı pozisyonda kalması yüzünden birbirlerine yapışır bir konuma gelmeleri, boyun tutulması olarak tanımlanıyor.

Boyun kaslarındaki normalin daha da üstünde olan kasılma olarak ifade edebileceğimiz boyun tutulması; boyun kaslarına aşırı baskı uygulanması, yanlış bir pozisyonda uyuma, uzun süre masa ve bilgisayar başında çalışma gibi farklı etmenlerden kaynaklanabiliyor.

Pek çoğumuzun zaman zaman karşılaştığı bu durumun ardında bazen boyun fıtığı ya da fibromiyalji gibi daha ciddi bir sağlık sorunları da yer alabiliyor.

Bu yüzden kronikleşen boyun tutulması durumunda hastanın vakit kaybetmeksizin bir uzmana görünmesi gerekiyor.

Boyun Tutulması Nedenleri:

Daha öncede belirttiğimiz gibi bu rahatsızlık, farklı etmenlerden ya da bu etmenlerin bir araya gelmesinden kaynaklanabiliyor.

Yaygın görülen boyun tutulması nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Sert ve yüksek bir yastıkta uyumak
  • Uzun bir süre klimaya maruz kalmak
  • Sürekli bilgisayar başında ya da masa başa bir işte çalışmak
  • Stres, endişe ve panik atak gibi psikolojik durumlar
  • Egzersiz esnasında boynu aşırı zorlama
  • Servikal spondiloz
  • Kanepe gibi sert bir yerde uyumuş olmak
  • Isınma hareketleri yapmadan egzersize başlamak
  • Şiddetli baş ağrıları(migren gibi)

Servikal Spondiloz: Omurilikteki eklemlerin aşınmasından veya yırtılmasından kaynaklanan boyun ağrısına servikal spondiloz denir.

Boyun Tutulması Belirtileri:

Boyundaki tutulmanın belirtileri, tutulmanın ve ağrının şiddetine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.

Yaygın belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Kafayı sağa ya da sola çevirirken hissedilen şiddetli acı ve ağrı
  • Boyunda hassasiyet
  • Boyundan önce omuzlara ardından da kola doğru yayılan ağrı
  • Baş ağrısı
  • Boyun ve omuzda hareket kısıtlığı
  • Boyun ve omuzda uyuşukluk hissi

Boyun Tutulması Tedavisi

Hastalığın tedavisinde öncelikle hastalığa neden olan etmenin doktor tarafından doğru teşhis edilmesi gerekiyor.

Örneğin, tutulma stresten ya da gerginlikten kaynaklanıyorsa bu durumda doktorlar, hastalara bir de psikiyatrise görünmelerini öneriyor.

Masa başı işlerde ve bilgisayar başında çalışan kişilerin ise doğru pozisyonda durmayı öğrenmeleri, destek amaçlı boyun yastıkları kullanmaları gerekiyor.

Doktorlar, boyun tutulmasının tedavisinde genellikle kas gevşetici ilaçlar ve ağrı kesiciler reçete ediyor. Kronikleşen tutulmalarda hastanın kas gevşetici ilaçları düzenli olarak kullanması önem arz ediyor.

Boyundaki tutulmanın fibromiyaljiden yani kas romatizmasından kaynaklanması durumunda hastanın akupunktur gibi alternatif tedavi yöntemlerinden yararlanması gerekebiliyor.

Kas gevşetici kremler, boyun tutulmasının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olarak ön plana çıkıyor.

Sık sık boyun tutulması ile karşılaşmak zorunda kalıyorsanız, özellikle atkestanesi kremlerini mutlaka denemenizi öneriyoruz. Boyun bölgesine sürüldüğünde ağrıyı kısa bir sürede alan bu kremler; ciddi anlamda rahatlamanızı sağlıyor.

boyun tutulması nasıl geçer

Boyun Tutulması İçin Ne Yapılır

Hiç beklemediğiniz bir anda maruz kaldığınız boyun ağrısından kurtulmak adına boyun bölgenizi sıcak tutmalısınız. Bu noktada boynunuza sıcak bir havlu sarabilir ya da atkı dolayabilirsiniz.

Boyun bölgenize sıcak su torbası uygulayabileceğiniz gibi sıcak bir duş da alabilirsiniz. Ardından şayet kış aylarındaysanız boğazlı bir kazak giyebilirsiniz.

Doktorunuzdan ağrı kesici etkisi bulunan bir krem ya da merhem reçete etmesini isteyebilirsiniz. Bu kremleri gün içerisinde birkaç sefer boyun bölgenize sürerek, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ya da eczaneden Vicks alabilir ve bu kremle boyun bölgenize masaj yapabilirsiniz.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Son derece şiddetli olan, kişi için adeta işkenceye dönüşen boyun ağrılarını hafifletmek adına aşağıdaki önerilerimize de mutlaka kulak vermenizi öneriyoruz.

  • Epsom tuzlu suda vücudunuzu dinlendirin

Özellikle romatizmal hastalıkların tedavisinde başarı gösteren epsom tuzu; kasları gevşeterek, boyun tutulmasını geçiriyor.

Epsom tuzunun anti-inflamatuar ve ağrı kesici özelliğinden en iyi şekilde yararlanmak için öncelikle küvetinizi sıcak suyla doldurun. Ardından bu suya 2 bardak epsom tuzu ilave edin.

Bu suda en az 20 dakika boyunca boyun bölgenizde dahil tüm vücudunuzu dinlendirin.

Böylelikle hem boynunuzdaki ağrıyı hafifletebilir hem de günün tüm yorgunluğunu üzerinizden atabilir, nihayetinde kendinizi daha dinç ve enerjik hissedebilirsiniz.

  • Yemeklerinize bol bol kırmızı pul biber ve zerdeçal ekleyin

Güçlü birer antiinflamatuar ve ağrı kesici olan acı biber ve zerdeçal tüketimi de boyun, omuz, kol, bacak kısacası tüm kaslarımızdaki tutulma, kramp ve ağrıları alıyor.

Yemeklerinize bol miktarda zerdeçal ve kırmızı pul biber ekleyerek, ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Boyun Tutulmasına Evde Çözüm

  • Boynunuza soğuk ya da sıcak kompres uygulayın!

Her türlü ağrıyı gidermede akla ilk gelen uygulamalardan biri olan sıcak ya da soğuk kompres; boyun ve omuz bölgesindeki ağrılara da son derece iyi geliyor.

Sıcak kompres ile boyun ağrılarınızı hafifletmek için sıcak su torbasını ağrıyan bölgede en az 15 dakika bekletin. Bu işlemi ağrılarınız tamamen geçene dek günde birkaç kez tekrarlayın.

Soğuk kompres için birkaç buz küpünü bir havluyla sardıktan sonra bu havluyu en az 15 dakika ağrıyan bölgede bekletin. İşlemi gün içerisinde tekrarlayın.

  • Boyun hareketleri yapın

Boyun tutulmasını geçirmek için etkili yöntemlerden biri boyun egzersizleri yapmaktır. Boynu sağa sola ve öne arkaya hareket ettirmek kasların gevşemesini sağlayacaktır.

Boyun Tutulmasına Bitkisel Çözüm

  • Bitkisel yağlarla boyun bölgenize masaj yapın!

Kaslardaki gerginliği alarak, gevşetmenin en etkili yöntemlerinden biri olan masaj; boyun bölgesinin tekrar eski sağlığına kavuşmasını sağlıyor.

Zeytinyağı, nane yağı, Hindistan cevizi yağı gibi ağrı kesici etkisi bulunan bitkisel yağlarla yapılan masaj; tutulmanın daha kısa sürede geçmesine olanak tanıyor.

Kan dolaşımını hızlandıran bu bitkisel yağlar; kasları gevşeterek, ağrının dinmesine yardımcı oluyor.

Boyun bölgenize masaj yapmadan önce sıcak bir duş alın. Ardından bir miktar bitkisel yağdan boyun bölgenize sürün. En az 5-10 dakika boynunuza masaj yapın.

  • Elma sirkesinden yararlanın!

Harika bir iltihap giderici, kas gevşetici ve ağrı kesici olan elma sirkesi; boyun bölgesindeki kramp ve ağrıları önemli ölçüde hafifletiyor.

Elma sirkesinin bu mucizevi özelliğinden yararlanmak için temiz bir bezi bir miktar elma sirkesine bandırdıktan sonra bu bezi boynunuzdaki ağrıyan bölgeye koyun.

En az 1-2 saat bekleyin. Gün içerisinde birkaç sefer bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Dilerseniz, hem vücudunuzdaki ödemi atmak hem de boyun kaslarınızı rahatlatmak için zerdeçal tozlu süt ya da zerdeçal çayı tüketebilirsiniz.

Kronikleşen boyun tutulmasının tedavisi amacıyla eczanelerde satışa sunulan zerdeçal tabletlerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu tabletler, bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, şayet düzenli bir şekilde reçeteli ya da reçetesiz ilaç kullanıyorsanız, doktorunuzun onayı olmadan bu tabletleri kullanmamaya başlamamalısınız.

Boyun tutulması geçmiyor ise mutlaka bir hekime danışmayı asla ihmal etmeyiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.