Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Düşer?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Düşer?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Düşer? Kolesterol yaşam için gereklidir ama fazla kolesterolün olması beraberinde ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Yağ içeren her gıda ve besin doymuş yada doymamış yağ içermektedir. Eğer doymuş yağ fazla alınırsa kolesterol seviye yükselmeye başlar ve bunun sonucunda yüksek kolesterol oluşur. Doymuş yağ en çok hayvansal gıdalarda bulunur yani tükettiğiniz her hayvansal gıda kolesterolün  yükselmesine neden olur. Daha kaliteli ve uzun bir yaşam için mutlaka yediklerinize dikkat etmeli kolesterolünüzü daima kontrol altında tutmalısınız. Kısaca kolesterol nedir açıklamak gerekirse hayvansal kaynaklı gıdalardan alınan ve kanda bulunan yağdır.

Kolesterol aslında vücut tarafında da üretilmektedir. Vücuda enerji veren hücre yapısını oluşturan hormonal dengeyi sağlayan kolesterol bal mumuna benzeyen bir yapıdadır. İlk dönemler kolesterol belirtileri kendini fazla göstermese de kolesterol seviyesi yükseldikçe damarlar tıkanır ve kalp krizine neden olabilir.

Kolesterol lipoprotein tarafından taşınmaktadır. Kan plazmasındaki lipoprotein, suda çözünürlüğü düşük olan lipid moleküllerini kan dolaşım sistemi aracılığıyla vücut içinde taşırlar. Lipoproteinler aracılığı ile kan damarlarında taşınan kolestrol asla kana bulaşmaz. Lipoproteinler ikiye ayrılır bunlar;

  • Düşük yoğunluklu lipoproteinler ( LDL) Kötü kolesterol
  • Yüksek yoğunluklu lipoproteinler ( HDL) İyi kolesterol

Kolestrol Neden Yükselir

LDL yani düşük yoğunluklu lipoproteinler kötü kolesterol olarak bilinirken ve HDL yani yüksek yoğunluklu lipoproteinler ise iyi kolesterol olarak bilinir. Peki kolestrol neden yükselir sorusuna daha sadece anlaşır şekilde anlatmaya çalışayım. Lipoproteinler görevi kolesterolü kan damar yolu taşımaktır. Eğer kolesterol seviyesi yükselirse vücut bunun tamamını kullanamaz ve bal mumuna benzeyen yağ yani kolesterol damar duvarlarına yapışarak burada birikmeye başlar, zamanla damar duvarında biriken kolesterol kan akışını yavaşlatmaya başlar ilerleyen evrede ise damar tamamen tıkanır hatta kan akışı olmaz. Kalp krizi, felç ve ciddi sağlık sorunları artık kendini göstermeye başlar.

Kolesterol hücre zarlarının inşası ve bakımı için gereklidir. Kolesterol içeren hücre zarları daha geniş sıcaklık aralığında akışkan olarak bulunur. Kan damarları içerisinde hareket etmelerine rağmen asla kana karışmazlar. Ortalama olarak 70 kilo olan bir bireyde 35 gr kolesterol bulunmaktadır. Kilolu kişilerde kolesterol daima yüksektir. Aslında vücut aç kaldığında kolesterolü yani yağı tüketmeye başlar kısaca zayıfladıkça sağlıklı olursunuz. Kolesterol genelde kilolu kişilerde daha sık görülmektedir. Peki ciddi sağlık sorunları neden olan kolesterol belirtileri nelerdir, kolesterol yükseldiğini nasıl anlarız, kolesterol belirtileri nedenleri nelerdir kolesterol ne düşür ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım.

Kolesterol Belirtileri Nedenleri

Yüksek kolesterol çok sinsi ilerleyen ve genelde belirtileri çok nadir görülen bir sağlık sorudur. Zaten çoğu kişi yüksel kolesterolü kan testin sonra öğrenir. Sizlere kolesterolün belirtileri nasıl anlaşılır yüksel kolesterolde görülen sağlık sorunlarını nelerdir bilgi vermeye çalışayım.

Kolesterol asla size hasta yapıp yatağa düşürmez kişi normal yaşantısına devam eder. İnsanlar yüksek kolesterolden dolayı gördüğü rahatsızlıklardan dolayı bazı sağlık sorunlar yaşar ve bu sorulara cevap arar aslında bu sorunlar genelde yüksek kolesterol gizli belirtileridir . Kolesterolün yükseldiğini nasıl anlarız, en sık karşılaşılan sorunlar ve nelerdir?

Kolesterol Baş Ağrısı Yapar Mı

Kolesterol ile baş ağrısının direk bağlantısı olmamasına rağmen tıkanan damarda kan akışının düzenli olmaması sonucu baş ağrısı görülme olasılığı çok yüksektir. Eğer tıkanan damar beyne gidiyorsa baş ağrısı daha şiddetli olur. Ara sıra bağ ağrısı çekiyorsanız kesinlikle bir doktora görünmelisiniz.

Kolesterol Mide Bulantısı Yapar Mı

Mide bulantısı, mide yanması yaşayan kişilerde yapılan testlerde kolesterol belirtisi olduğu görülmüştür. Özellikle yaşın ilerlemesi ile beraber iştahsızlık ve mide bulantısı kolesterol yükseliğine bağlıdır ve Kolesterol mide bulantısı yapar eğer belli dönemlerde mide bulantısı iştah kaybı varsa kesinlikle kolesterol testi yapmanız gerekmektedir.

Kolesterol Ensede Ağrı Yapar Mı

Direk olarak kolesterol ensede ağrı yapmaz ama Bazı ilaçlar (örneğin antidepresan ilaçlar ve kolesterol ilaçları) ciddi şekilde ensede ağrı yaptığı bilinmektedir.

Kolesterol Uyku Yapar Mı

Kan kolesterol düzeyinin artması uyku yapar. Genelde kolesterol seviyesi yüksek olanlar uyku durumunu sıklıkla yaşamaktadır.

Kolesterol baş döndürür mü

Aslında kolesterol en belirgin özelliklerinde biride baş dönmesidir. Kolesterol baş dönmesine genelde mide bulantısı eşlik etmektedir.

Yüksek kolesterol kulak çınlaması yapar mı

Yüksek kolesterol kulak çınlamasına neden olmaktadır. Genelde tıkanan damarlar kulak çınlaması eşlik eder. Genelde kulak çınlaması ile kolesterol bağlantısı çoğu kişiye alakasız gelmesine rağmen kolesterol belirtilerinden biride kulak çınlamasıdır.

Yüksek kolesterol göğüs ağrısı yapar mı

Damarların tıkanması kalp krizi ve felç geçirme riskini artırmaktadır. Bilindiği üzere kalp krizinin en büyük belirtisi göğüs sıkışmasıdır. Göğüs sıkışması asla ihmal edilmemeli ve kesinlikle altında yatan neden bulunmalıdır.

Kolesterol belirtileri ayaklarda yanma

Kolesterolün belirtilerinden biride ayakta yanma ve uyuşma yapmasıdır. Tıkanan damarlar eğer ayaklara giden damar ise ayaklarda yanma, uyuşma, ateş basması olarak kendini gösterecektir.

Kolesterol bacak ağrısı yapar mı

Kolesterol bacak ağrısı yapmaktadır. Tıkanan damar ayaklara giden damar ise ayaklarda uzun amanda duruluyorsa yanma ve ağrı sıklıkla görülmektedir.

Kolesterol kol ağrısı yapar mı

Tıkanan damar kola gidiyorsa kolda ağrı görülmektedir.

Yaraların geç iyileşmesi

Kolesterol seviye yüksek ise kan dolaşımı tam olamayacağından oluşan yaralar çok geç iyileşmektedir.

Ayak tırnaklarında kalınlaşma

Ayak tırnaklarının kalınlaşması sebebi yeterli miktarda kan ve oksijen gitmemesi sonucu oluşur. Tıkanan damar ayağa giden damar ise tırnaklarda kalınlaşma görülür. Ayrıca ayakların morarması da aynı kolesterol yükseliğinin sebebidir. Aynı sorun kollarda ve ellerde görülebilir.

Yüksek Kolesterol Nelere Sebep Olur

Maalesef kolesterol yükseldiğini anlamak çok zordur genelde az önce açıkladığımız belirtiler ile işaret vermeye çalışsa da  bir çok insan yaşadığı sorunları kolesterole bağlamamaktadır. Yüksek kolesterolün en büyük verdiği ciddi zarar damar tıkanıklığıdır. Damar duvarını yavaş yavaş yapışan kolesterol zamanla damarı ve tıkar ve damarın elastik yapısını kaybetmesine neden olur. Ciddi sağlık sorunlarının başladığı bu süreç sonunda kalp krizi başta olmak üzerine felç ve ciddi sağlık sorunları görülmeye başlar.

Bilmeniz gereken bir durum ise damar hangi organa bağlı ise artık zamanla organda görevini yapamadığından dolayı organ hasarları örülmeye başlar.

Kolesterol Testi Nasıl Yapılır

Kolesterol testi aça karınla yapılan bir testtir. Kolesterol testi ise kişinin Düşük yoğunluklu lipoproteinler ile Yüksek yoğunluklu lipoproteinler seviyesine bakılır. Eğer kolesterol testi yaptıracaksanız sağlıklı sonuç almak için 9 ile 12 saat öncesine kadar bir şey yememeniz gerekmektedir. Bu test sonucunda kanda bulunan bütün yağ değerleri tan olarak ortaya çıkmaktadır. Tam kolesterol testi yapak risklerin ortandan kalmasını sağlayacaktır. Eğer çok kilolu iseniz kesinlikle belli dönemlerde bu testi yapmanızı tavsiye ederim. Kolesterol testini 20 yaşından sonra ve 5 yılda bir yapılması gerekmektedir. Kesinlikle aşağıdaki durumlardan biri sizde varsa tam kolesterol testi yaptırmalısınız.

  • Ailenizde yüksek kolesterol ya da kalp hastalığı öyküsü varsa
  • Fazla kiloluysanız
  • Fiziksel açıdan hareketsizseniz
  • Diyabet hastasıysanız
  • Yağ oranı yüksek besinler tüketiyorsanız

Test sonuçlarında 200 mg/dL yakın değer ise ideal seviye olduğu anlamına gelir.  200-239 mg/dL sınır olarak bildirilmiştir eğer bu seviyede ise tedbir almanız gerektiği anlamına gelmektedir. 240 mg/dL yüksek kolesterol olduğunu göstermektedir. Değer ne kadar yüksek çıkarsa riskte artmaktadır ve hemen tedaviye başlanmalıdır.

  • Total Kolesterol : 200 mg/dL olmalıdır.
  • LDL Kolesterol  : 130 mg/dL altında olmalıdır.
  • HDL Kolesterol : 40mg/dL  üstünde olmalıdır

Kolesterol testinde bu değerler ayrı ayrı verilmektedir.

Kolesterol Düşürmek İçin Ne Yapmalıyız

Kolesterolü düşürmek için mutlaka hayat tarzınızı ve alışkanlıklarınızı değişmeniz gerekmektedir. Eğer kilolu iseniz kilolardan kurtulmalı ve beslenme alışkanlığı edinmelisiniz.

  • Doymuş yağları hayatınızdan çıkarın
  • Balık ve tavuk yerken deri kısmını tüketmeyin
  • Az yağlı yada yağsız et tüketin. Gerekirse bir süre et yemeyin
  • Yağlı yiyecekleri fazla tüketmeyin
  • Her gün bol bol taze meyve ve sebze tüketin.
  • Tam tahıllı gıdalar tüketin.
  • Her gün düzenli egzersiz yapın, bol bol yürüyüş iş yeri fazla hareketsiz kalmayın. Yemek tabaklarını küçültün otobüsten 1 yada 2 durak önce inin ve yürüyün.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.
  • Sigarayı bırakın.

Kolesterol Nasıl Düşürülür

Kilo kolesterol ilişkisi: Yüksek kilolu kişiler mutlaka kilolarından kurtulması gerekmektedir.  Bel çevresi erkeklerde 100 cm, bayanlarda 85 cm’den fazla ise kesinlikle risk altındasın demektir.

Düzenli egzersiz yapmalısınız: Düzenli olarak spor yapma alışkanlığı edinmelisiniz günde en az 30 dakika olmak koşulu ile. Risk grupları içerisinde iseniz bir an önce egzersiz faaliyetlerine başlamalısınız.

Doğal ürünler tüketin: Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri kolesterolü kontrol altında tutmak için çok etkilidir. Düzenli olarak balık tüketin. Ayrıca keten tohumu tüketmek çok faydalı olacaktır.

Kolesterole iyi gelen bitkiler: Bazı kaynaklar bitkilerde kolesterol olmadığını söylese de bazı kaynaklar ise bitkilerde kolesterol bulunduğu aktarmıştır. Gerçek olasan ile daima bitkisel ürünler hayvansal gıdalar hem daha iyi hemde daha sağlıklıdır. Kolesterolü düşüren bitkiler ise ceviz, elma, yulaf ezmesi, fındık, badem, yer fıstığı, Brüksel lahanası, üzüm, yeşil çay, domates, enginar, limoni portakal, karpuz, kivi, muz, patlıcan, havuç ayrıca sofranızdan yeşillikleri eksik etmeyin. Yemekleri zeytin yağı ile yapın. Özellikle cevizin kolesterolü düşürmedeki etkisi çok büyüktür. Her gün bir avuç ceviz faydalı olacaktır. Kepekli ekmek tercih etmeli tuzu azaltmalısınız. Son olarak her gün 2 litre su tüketin.

Yüksek Kolesterolün Tedavisi

Gerekli testler yapıldıktan sonra sizde yüksek kolesterol var ise doktorunuz size bazı reçeteli ilaçlar yazacaktır. Ayrıca tedaviyi desteklemek için kolesterol diyetti ve beslenme düzeni hakkında bilgide verecektir. Genelde yağlı gıdalarda uzak durmanızı ve düşük yağlı diyetler tüketmenizi söyleyecektir. Zira kolesterol tedavisinde ilaç tek başına etkili değildir. Kolesterolü düşürmek sizin elinizde. Kolesterol ilaçlarını tüketmenin de ciddi riskleri bulunmaktadır. İlaç tedavisi en son çare olmalıdır.

Kolesterol nedir, kolesterol belirtileri nelerdir ayrıntılı anlatım videosunu izlemenizi tavsiye ederim

Yüksek kolesterolün belirtileri hakkında bilgi vermeye çalışırken nedenleri ve bazı kolesterol düşürün yöntemler neler bahsetmeye çalıştım. Bazen yukarıdaki yöntemleri denemenize rağmen kolesterol düşmüyorsa kalıtsal nedenlere bağı olarak yüksek çıkabilir kesinlikle bir doktora muayene olmanız gerekmektedir.

Düzenli bir hayat sizi ömür boyu kolesterolden uzak tutabilir. Tavsiyem 5 yılda bir kolesterol testi yaptırmanız ve daima kolesterolünüz kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Bu sayede damar sertliği, kalp krizi ve felç olma riski sıfıra iner. Genelde yüksel kolesterol beslenme alışkanlıkların değiştirilmesi ile düşmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.