Başın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Makalede Neler Var
Başın Sağ Tarafında Ağrı Hepimiz, hayatımızın belirli dönemlerinde baş ağrısından şikayetçi oluyor, güçlü bir ağrı kesici içerek, çoğunlukla baş ağrısından kurtuluyoruz. Ancak bazen de daha şiddetli, tek taraflı ve uzun bir süre boyunca devam eden baş ağrıları ile karşılaşmayanlarımız da olmuyor değil.
Şiddetli ve haftalarca süren baş ağrısı, çoğu zaman bir enfeksiyona ya da başka bir sağlık sorununa işaret ettiğinden kronik bir boyuta dönüşen baş ağrısı ile karşılaşan hastaların vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmeleri gerekiyor.
Başın sağ tarafında ağrı başlıklı bu yazımızda baş ağrısının temel nedenleri hakkında sizleri bilgilendirmek ve bu baş ağrılarından nasıl kurtulabileceğinize değinmek istiyoruz.
İşte, başın sağ tarafını tutan ağrıya dair bilmeniz gereken detaylar:
Başın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur?
Başın sağ tarafını tutan yani tek taraflı baş ağrısının birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Migren:
Başın sağ tarafında beliren ve genellikle uzun bir süre boyunca devam eden ağrıların en önemli nedenleri arasında migren ilk sırada bulunuyor.
Mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi, zihin bulanıklığı, ışığa karşı aşırı hassasiyet oluşumu vb. semptomlarla belirgin olan migren hastalığı bulunan kişiler, aynı zamanda geçici görme bozukluğu ya da etrafta bir yanıp bir sönen ışıklar da görebiliyor.
Şayet, yukarıdaki semptomlardan biri ya da birkaçı sizde mevcutsa migrenden şüphelenebilirsiniz.
Anksiyete(kaygı bozukluğu):
Nörolojik bir problem olan anksiyete, genelde endişeli, stresli ve korku eşiği yüksek olan kişilerde görülüyor.
Çoğu zaman panik ve karamsarlık duygularının da eşlik ettiği bu durum, düzenli anti-depresan kullanımı ile tedavi edilebiliyor.
Stresli bir ruh haliniz bulunuyorsa, en kısa sürede bir nörologa görünmenizi tavsiye ediyoruz.
Gerilim tipi baş ağrıları:
Başın sağ tarafında ağrı, bazen de gerilim tipi baş ağrılarından kaynaklanıyor. Bu ağrılar, daha çok günün ilerleyen saatlerinde başlayarak, sabaha kadar devam edebiliyor.
Alında baskı, omuz kaslarında ve kafa derisinde hassasiyet, kafatasının alt kısmında sıkışma hissi, gerilim tipi ağrıların tipik belirtileri olarak kabul ediliyor.
Stres, uykusuzluk, postür bozukluğu gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilen gerilim tipi baş ağrılarını hayatınızdan çıkarabilmeniz adına bir nörologa ya da fizik tedavi uzmanına görünmeniz gerekiyor. Bazen de farklı dalların reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımı ile gerilim tipi baş ağrıları hafifleyebiliyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonları:
Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da başın sağ tarafında ağrıyı tetikleyebiliyor.
Solunum yolları şiddetli bir şekilde iltihaplandığında kişide burun akıntısı, boğaz ağrısı, ışığa karşı hassasiyet, burun akıntısı, öksürük vb. semptomlar da görülebiliyor.
Başın Sağ Tarafında Bıçak Saplanır Gibi Ağrı
Başın sağ tarafında ağrı hissedenler genelde başın sağ tarafında bıçak saplanır gibi ağrı olduğunu söylemektedir. Başın sağ tarafında bıçak saplaması gibi olan ağrıya Anevrizma olarak adlandırılır ilk belirtileri konuşmada bozukluk, yürümede güçlük olan bu türdeki bağ arısı beyin kanamasına neden olur.
Sinüzit:
Genelde grip ve nezleden kaynaklanan bazen de birtakım alerjik reaksiyonların beraberinde getirdiği sinüzit, şiddetli baş ağrılarına öncülük edebiliyor.
Burun tıkanıklığı, alın bölgesinde de hissedilen baş ağrısı, hırıltılı öksürük ve ateş ile seyreden sinüzit ağrıları, reçete edilen ilaçların kullanımı ile geçiyor.
Tümük iltihabı:
Daha çok başın sağ tarafını tutan tümük iltihabı, en genel tanımıyla kemik kulağının arka kısmının iltihaplanması anlamına geliyor.
Bu durumda mutlaka uzman bir doktordan yardım almanız gerekiyor.
Stres:
Küme tipi baş ağrılarının yanı sıra migren tipi baş ağrılarının da en önemli nedeni olan stres, bir türlü dinmek bilmeyen ağrılarla yüzleşmenize yol açabiliyor.
Birtakım anti-depresan kullanımı, yoga ve meditasyon gibi aktivitelere yönelim ve stresle mücadele yöntemlerinin öğrenilmesi ile bu durum atlatılabiliyor.
Hareketsiz bir yaşam sürme:
Migren ve gerilim tipi baş ağrılarının arkasında bazen de fiziksel aktiviteden yoksun bir yaşam sürme yer alıyor.
Egzersiz yapmaya başlayarak, uzun saatler boyunca uyumaktan ve oturmaktan kaçınarak, daha hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek, bu durumla savaşabilirsiniz.
Aşırı alkol tüketimi:
Aşırı alkol tüketimi, migren ağrılarının en temel sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hatta az miktarda düzenli alkol tüketimi bile ilerleyen süreçte migren tipi baş ağrılarıyla yüzleşmenize yol açabiliyor.
Sigara içme alışkanlığı:
Özellikle düzenli olarak sigara tüketen kişilerde sık sık baş ağrıları görülebiliyor. Bu yüzden sigara kullanma alışkanlığınızı bir an önce bırakmanız gerekiyor.
Açlık:
Genellikle geçici bir süreliğine çektiğimiz baş ağrıları, uzun süre aç kalmanın bir sonucu olabiliyor.
Özellikle diyet yaptığınız zamanlarda baş ağrısı çekiyorsanız, bu durumun açlıktan kaynaklandığını ifade edebiliriz.
Temporal arterit:
Sağ şakaklarda görülen baş ağrılarının en ciddi sebepleri arasında bulunan temporal arterit, başın tek tarafındaki damar iltihaplanması olarak tanımlanıyor.
Keskin bir zonklama hissinin eşlik ettiği temporal arterit, bulanık görme ya da görme kaybı, boyun ve omuz ağrısı, istenmeyen kilo kaybı şeklinde belirtilerini gösteriyor.
Temporal arterit, zamanında tedavi edilmediğinde hastanın felç kalma riski de bulunduğundan hastalığın zamanında teşhis ve tedavisi oldukça önem arz ediyor.
Servikojenik baş ağrısı:
Sağ şakak bölgesinde görülen bir diğer ağrı çeşidi olan servikojenik baş ağrısı, genelde boyundaki sinir hasarlarından kaynaklanıyor.
Bazen kafa tasının ve şakakların yanı sıra alına da yayılabilen bu ağrı çeşidinin diğer belirtileri arasında bulanık görme, mide bulantısı, ışığa karşı hassasiyet, migren tarzı semptomlar ve kusma da yer alıyor.
Boyun egzersizleri ve fizik tedavi uzmanının önerdiği bazı hareketler ile servikojenik baş ağrıları giderilebiliyor.
Oksipital nevralaji:
Daha çok başın arka tarafını tutan bu ağrılar, kafatasına keskin bir bıçak saplanıyormuş hissi veriyor.
Boynun arkasından başlayan ve başın sağ tarafına vuran bu ağrılar, sıcak kompres, masaj ve istirahat ile tedavi edilebiliyor.
Başın Sağ Tarafının Ağrıması Göze Vurması
Başın sağ tarafındaki ağrı göz ağrısa neden olabileceği gibi başı göz rahatsızlıkları da baş ağrısına neden olabilir. Özellikle migren ağrısı göze vurması çok sık görülen sorunlardan biridir. Ayrıca uzun zaman bilgisayar başında oturmak gözü yoracağı için baş ağrısına neden olabilir.
Başın Sağ Tarafında Ağrı ve Kulağa Vurması
Başın sağ tarafındaki ağrı beyne yakın olan kulak gibi bazı organların ağrımasına neden olabilir. Özellikle sinüzit orta kulak iltihabına neden olacağından baş ağrısı çok sık görülür. Ayrıca yüksek sese maruz kalmak ani baş ağrısına neden olabilir.
Başın Sağ Tarafında Ağrı Nasıl Geçer?
Baş ağrısının tedavisinin ağrıya neden olan temel faktöre göre değişiklik gösterebileceğini ifade edebiliriz.
Baş ağrısı tedavisinde en sık yararlanılan yöntemleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Ağrı kesici:
Ağrı kesici ilaçların düzenli kullanımı, ağrıların hafiflemesine yardımcı olan en önemli yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor.
Sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları:
Kaslarınızı rahatlatmak adına ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulamasında bulunabilirsiniz. Söz konusu migren ağrıları olduğunda ise soğuk kompresten yararlanabilirsiniz.
Ilık duş:
Boyun ve omuz kaslarının rahatlamasına yardımcı olan ılık duş, özellikle gerilim tipi baş ağrılarına son derece iyi geliyor. Ancak bu noktada suyun ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamasına özen göstermeniz gerekiyor.
Uyku:
Bazen baş ağrılarının en önemli nedeni uykusuzluk, geç yatma ya da düzensiz bir uyku periyoduna sahip olmak olduğundan istirahat ve uyku ile baş ağrıları giderilebiliyor.
Yemek yemek:
Şeker düzeyinin düşmesi ve açlık, baş ağrısına neden olabileceğinden uzun süre aç kalmamanız gerekiyor.
Düzenli egzersiz:
Gerilim tipi, anksiyete ya da stres kaynaklı ağrılara iyi gelen düzenli egzersiz, aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi de sağlıyor.
Baş ağrısının yanı sıra romatizma ağrıları vb. vücut genelinde hissedilen pek çok ağrı çeşidinin tedavisi amacıyla düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz.
Bitkisel yağlar ile masaj:
Başın sağ tarafında ağrı söz konusu olduğunda doğal ve tamamen bitkisel olan, sağlığınıza hiçbir şekilde olumsuz bir etkisi bulunmayan bitkisel yağlardan yararlanabilir, bu mucizevi bitkiler sayesinde şifa bulabilirsiniz.
Baş ağrısına iyi gelen ve masaj esnasında yararlanabileceğiniz yağlara ise lavanta, papatya, nane ve biberiye yağlarını örnek olarak gösterebiliriz. Aynı zamanda son derece güçlü bir ağrı kesici olarak bilinen, romatizmal ağrıların en büyük düşmanı olan at kestanesi yağından da yararlanabilirsiniz.
Kötü alışkanlıkları bırakmak:
Sigara ve alkol tüketimi gibi sağlığınıza zarar veren, damarlarınızı tıkayan ve sinirlerinizde hasara ve sıkışmaya yol açan kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanız da ağrı sorununuzu bir çözüm kavuşturmanıza yardımcı olabilir.
Bu yazımızda başın sağ tarafında ağrı neden olur? Başın sağ tarafında ağrı nasıl geçer? sorularını kısaca yanıtlamaya çalıştık. En kesin bilgi için muhakkak en kısa sürede alanında uzman bir hekimden yardım almanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.