Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Ağız Kokusuna Çözüm

Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Ağız Kokusuna Çözüm

Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Ağız Kokusuna Çözüm; Ağız kokusu birçok farklı sebepten dolayı kaynaklanabilen hem kişinin kendini hem de çevresinde bulunan kişileri oldukça rahatsız veren durumdur. Ağız bakımının yapılmaması ve dişlerin fırçalanmaması ağız kokusunun en büyük sebebidir.

Ağız içerisinde dilin alt kısımlarında kükürt üretebilen belli başlı bakteriler vardır. Bu kükürt üreten ve çoğalan bakteriler  kötü ağız kokusuna neden olur. Ağız bakımı bir çok farklı yöntemlerde gerçekleşebilir dil, diş ve nefesinizi temiz tutmak ağız bakımının en başında gelir.

Ağız bakımı yaparken dişlerinizin arasına sıkışmış olan yiyecekler, sigara içen insanlarda daha sık görülen diş eti rahatsızlıkları ve hastalıkları,  diş çürümesi, dil üzerindeki iltihaplanmalar, mide iltihapları, bademcik iltihaplanmaları, gibi iltihaplanmalar nedeni ile ağız kokusu oluşabilir. Tabi ki yediğiniz tükettiğiniz besinlerde ağız kokusuna kötü anlamda katkıda bulunabilir. Ağız kokusunun daha az bilinen ve çok yaygın olmayan diğer nedenleri ise şunlardır:

Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız kokusu nasıl geçer, ağız kokusu nasıl giderilir hakkında bilgi vermeden önce ağız kokusu nedenleri nelerdir sorusuna cevap vermek istiyorum.

  • Kuru ağız (kserostomi), ağzınızın daha az tükürük ürettiği durumlar
  • Mide bakterilerinin koku ürettiği gastrointestinal problemler
  • Vücudunuzun kötü kokulu asitler bırakarak yağı parçaladığı sıkı bir diyet
  • Her durumda, iyi bir diş bakımı rutininin sürdürülmesi ağzınızın kokmasını önlemek için gereklidir.

Sigara içmek, fazla kola tüketmek, asit yiyecek ve içecekler ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Ayrıca diş çürükleri özellikle 20’lik diş çürüğü ağız kokusuna en önemli etkenlerinin başında gelir.

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir

Taze ve kötü kokusu olmayan bir nefes için dişlerinizi düzenli bir şekilde  fırçalamanız gerekmektedir.

Dişlerinizi gün içinde iki defa ya da üç defa yani  her öğünden sonra yaklaşık olarak en az bir buçuk iki dakika süre ile fırçalamalısınız; fakat dişlerinizi fırçalamadan önce eğer asitli bir yiyecek ya da içecek  tüketmiş iseniz bir süre bekledikten  sonra fırçalamalısınız bu süre en az 30 dakika olmalıdır. dişlerinizi fırçalarken diş etinizi ve diş minenizi zedelemeden fırçalamaya önem göstermelisiniz.

Asitli bir gıda tükettikten sonra hemen fırçalarsanız yani çok erken fırçalarsanız, diş etinizin ve diş mineniziniz durumunu  savunmasız bırakıp zedelenip zarar görmesine sebep  olabilirsiniz. Diş fırçanızı sürekli aynı kullanmanız da ağız kokusu oluşturabilir bu neden ile diş fırçanızı ya en az iki ya da üç ayda bir  düzenli olarak değiştirmeniz sağlığınız için  gereklidir. Florürlü diş macunlarını tercih etmeniz ve  kullanmanız diş eti ve diş sağlığınız için iyi olur.

Ağız Kokusuna Çözüm

Ağız kokusuna çözüm arıyorsanız sadece dişleri fırçalamak yeterli olmayabilir. Ağız kokusunu önlemek için yapmanız gerekenler;

  • Bakteri ve yiyecek parçacıkları dilde ince bir tabaka altında gizlenir. Dişlerinizin yanı sıra dilinizi de fırçalamalısınız.
  • Diş ipi kullanarak dişlerinizin arasını temizleyip sıkışan yiyecekleri çıkarabilirsiniz.
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, daha kalıcı bir ferah nefes için ağız bakım suyu ile ağzınızı durulayabilirsiniz.
  • Yoğurt tüketebilirsiniz.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Ağız kokusundan kurtulmak için tüketmeniz gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. İşte ağız kokusunu gideren gıdalar ve bitkiler;

Sabahları Ağzın Zehir Gibi Olması

Ağız Kokusuna Karşı Yoğurt 

Yoğurt her öğünde tüketebileceğiniz bir besindir. Fakat ağız kokusu ve ağız sağlığınız için kahvaltıda tüketmeniz bir tık daha fazla doğru olacaktır. Kahvaltı da yarım kase kadar yoğurt gün içerisinde ağız kokusu oluşmasını önler.

Probiyotikler açısından zengin bir besin olan doğal yoğurttan yemek ağız kokusunu ve diğer ağız sağlığı problemlerini kontrol altına almak için en iyi yollardan biridir.Bu canlı kültürler, ağızınızın pH seviyesini dengeler. Aynı zamanda, bakterilerin çoğalmasını ve aşırı asidin oluşmasını engellerler. Doğal yoğurt yemek, mide sorunlarınıza da iyi gelir. Sindirime yardımcı olduğu için mide sorunlarını iyileştirmeye de yardımcı olacaktır.

Ağız Kokusunu Önlemek İçin Ne Yapılmalı

Ağız kokusu nasıl geçer, ağız kokusunu nasıl önlerim diyorsanız sizler için etkili yöntemler bazı tarifler vermek istiyorum.Ağız kokusunu önlemek için bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Siyah Çay

Siyah çay içerisinde bol miktarda bulunan polifenoller sayesinde kötü ağız kokusunu önlemeye ve gidermeye oldukça yardımcı olur. Bu polifenoller, ağız içerisindeki kötü koku ile güçlü biçimde mücadele eder. Bu  antioksidanlar sayesinde hem kötü kokuya sebep olan bakterilerin oluşmasını yavaşlatırlar hem de aynı zamanda ağzınızın ulaşılması zor olan  yerlerin temizlenmesini sağlar.

Gün içerisinde yemeklerden önce yada kahvaltıdan önce tüketeceğiniz çay ağız kokusunun ortadan kalkmasını sağlar. Daha etkili sonuç almak için dilerseniz siyah çayın içerisine karanfil ekleyebilirsiniz.

Ağız Kokusuna En İyi Gargara

Ağız kokusundan bir diğer yöntemi ise düzenli olarak gargara yapmaktadır.

Limon Suyu

Ağız kokusu için limon suyu ve yarım limonları değerlendirerek ağzınızdaki kötü kokuları giderebilirsiniz. Kötü ağız kokusu için limon neredeyse bire birdir. Çünkü limon  suyunun içerişinde doğal bir asit bulunmaktadır. Bu doğal asit kötü ağız kokusu ve aynı zamanda ağız içerisin de ki enfeksiyonlarla mücadele edip savaşır. Limon suyu tükürük içerindeki pH seviyesinin dengelenmesine  yardımcı olur, kötü kokuya ve bunun yanı sıra hastalıklara yol açan bakterilerin ortadan kalkmasına da  yardımcı olmaktadır.

Malzemeler ;

  • 1 limonun suyu
  • 1/2 bardak su

Nasıl tüketmelisiniz?

Limonun suyunu sıkın ve bir bardak sıcak su ile karıştırın. Gün içerisin de iki ya da üç defa bu karışımla gargara yapın. İsterseniz kahvaltıda bir bardak limonlu su da içebilirsiniz.

Maydanoz Çayı

Ağız kokusu için çoğu insan maydanoza başvurmaktadır. Maydanozu, eğer sarımsaklı bir yemek yediyseniz yada soğan tükettiyseniz birkaç yaprak maydanozu çiğneyip yiyerek sarımsak ve soğan kokularını ortadan kaldırabilirsiniz. Bu şekilde birçok insan maydanozu ve maydanoz  sapını sakız gibi  çiğneyerek ağız kokusu ile karşı mücadele eder. Maydanozun yanı sıra maydanoz çayı içmek ağız kokusunu ortadan kaldırır. Maydanoz çayının temizleyici ve aynı zamanda antioksidan olarak bilinen özellikleri vardır.

Malzemeler ;

  • 1 yemek kaşığı maydanoz
  • 1 bardak su

Nasıl tüketmelisiniz?

Kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı maydanoz ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Çayı soğuduktan sonra için. Günde 3 bardak içebilirsiniz.

Nane Çayı

Ağız kokusu ile mücadelede nane çay en çok tercih edilen etkili çözümlerin başında gelir. Nane ve nane çayı bazı bilinen diş, dil ve diş eti rahatsızlıkları, problemlerinin önlenmesine yardım edip önüne geçilmesini sağlar. Nanenin antibakteriyel ve antienflamatuvar olarak bilinen özellikleri vardır. Bu bilinen özellikler, ağız bakımın ve  ağız temizliğinde oldukça fazla önemli ve etkilidirler.

Malzemeler ;

  • 1 yemek kaşığı nane yaprağı
  • 1 bardak su

Nasıl tüketmelisiniz?

1 yemek kaşığı nane yaprağını kaynar suya atın. Soğuduğunda süzün ve için. Gün içerisin de 2 defa içebilirsiniz.

Elma Sirkesi ve Su 

Ağız kokusu ve ağız bakımı için bilinen bir diğer yöntem ise elma sirkesidir. Elma sirkesinin içerisinde bulunan doğal asitlerin ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Bunlar dili, dişi, ve diş etini yani ağzın içini temizlerken bunların yanı sıra ağız kokusunu da giderir ve bu kötü ağız kokularının tekrar oluşmasını ortaya çıkması gibi oluşabilecek durumları engeller. Elma sirkesi için de olan aktif bileşenler , midenin pH düzeyini dengeler aynı zamanda aşırı asit oluşumunun önüne geçer.

Malzemeler ;

  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 bardak su

Nasıl tüketmelisiniz?

1 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin ve kahvaltıda için.

Papatya Çayı

Ağız kokusu, sadece diş, dil, diş eti ve bademcik de oluşan bakteri yada iltihaplarda kaynaklanmıyor olabilir. Bazı mide ve karaciğer problemleri ağız kokusuna neden olabilir. Papatya çayı tüketerek ağız kokusunu yok edebilirsiniz.

Malzemeler ;

  • 1 yemek kaşığı papatya çiçeği
  • 1 bardak su

Nasıl tüketmelisiniz?

1 yemek kaşığı papatyayı 1 bardak kaynar suyun içine koyun ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Süzün ve gün içerisin de 3 bardak için.

Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler

Bazen ağız kokusu çok rahatsızlık verebilir. Ağız kokusuna pratik ve kolay çözüm bulmak içim bitkisel yöntemler her zaman etkili çözüm sunmaktadır. Kokusunu hemen geçirmek için bitkisel yöntemler ise;

Karanfil

Bir yerde yemek yediğinizde kesinlikle masa üstünde karanfil görürsünüz. Ağız kokusunu kısa sürede geçirdiği için karanfil en etkili yöntemlerden biridir. 1 yada 2 tane karanfili diliniz altına koyun ve biraz bekleyin ağız kokusu yok olacaktır.

Isırgan Otu

Ağızda oluşan keskin kokuyu gidermek için ısırgan otu çayı içebilirsiniz. Ağız kokusunu hızlı şekilde geçirdiği için gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Yeşil Çay

Sağlığımız faydası bulunan yeşil çay aynı şekilde ağız kokusunu geçirmede çok etkilidir. Kötü ağız kokusunu geçirmek için sabah aç karınla 1 bardak içebilirsiniz.

Maydanoz

Ağız kokusuna hızlı çözüm önerileri arasında yer alan maydanoz en hızlı yöntemlerden biridir. Az miktarda maydanoz çiğneyerek ağız kokusunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Ada Çayı

Ağız kokusuna iyi gelen çaylardan biride ada çayıdır. Ada çayı ağız içerisini temizleyerek kötü kokuya neden olan bakterileri yok eder. Ağzınız koktuğunda yada sabah 1 bardak içmeniz yeterlidir.

Ağız Kokusuna İyi Gelen Sakız

Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için etkili yöntemlerden biride sakız çiğnemektedir. Özellikle naneli sakızlar ağız kokusunun daha hızlı geçmesini sağlar. Ayrıca ağız kokusunu geçirmek için şeker yemek diğer etkili yöntemlerden biridir.

Eğer ağız kokusu bir türlü geçmiyor ise kesinlikle bir doktora görünüp tedavi olmanız gerekmektedir. Ağız kokusu bazı durumlarda bir hastalığın habercisi olabilir.

Verilmiş olan bu bilgiler ve tüketmeniz gereken besinlerin, içeceklerin yanı sıra ağız sağlığınıza  hijyeninize oldukça dikkat edip  gereken önemi vermeyi unutmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.